
Σώμα Τοπίο Εργαστήριο Χορογραφικής Έρευνας 2024
Body Landscape Choreographic Research Lab/ Relational Dances> Κύκλος Οκτώβρης – Δεκέμβριος 2024, εβδομαδιαίες συναντήσεις 17.15 -19.30
Εξερευνώντας το σώμα ως δυνατότητα:
Επαφής, μεταμόρφωσης, σχέσης, επικοινωνίας.
Αναπτύσσοντας την εκφραστική και την σκηνική παλέτα μας. Βαθιά ακρόαση. Δουλειά με την ενέργεια.
Ιδανικό για επαγγελματίες και σπουδαστές των παραστατικών τεχνών (χορευτές, ηθοποιούς), σκηνοθέτες, χορογράφους, εικαστικούς, και ανθρώπους με εμπειρία στην κίνηση και ενδιαφέρον για την performance.
Το εργαστήρι εμπνέεται από τη μεθοδολογία του Butoh, τις ενσώματες πρακτικές, τον αυτοσχεδιασμό για ομάδα (ensemble work).
Η ενεργειακή δουλειά (Qi work) αποτελεί βασικό κομμάτι της μεθοδολογίας και της πρακτικής.
Ενσωματώνει και προτείνει κομμάτια από τη χορογραφική πρακτική και έρευνα της συντονίστριας, από τα πρόσφατα και τρέχοντα έργα τα οποία επεξεργάζεται.
Σε αυτή την ενότητα θα δουλέψουμε σε βασικά στοιχεία σκηνικής παρουσίας και εκπαίδευσης των performer και σταδιακά θα ερευνήσουμε δημιουργικά την επαφή μεταξύ μας, με αντικείμενα, με το τοπίο και με κείμενα ή μύθο. Θα μοιραστούμε σε μικρές ομάδες για ανατροφοδότηση και έρευνα. Στην ολοκλήρωση του εργαστηρίου κάθε ομάδα θα κληθεί να παρουσιασεί στις υπόλοιπες ένα μικρό απόσταγμα-ημερολόγια της διαδρομής της ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Απογευματινό τμήμα :
Ανοιχτό μάθημα γνωριμίας : 14/10/24 17.00-19.30
απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Έναρξη κύκλου 14/10/24 με διάρκεια μέχρι 16/12/24
κάθε Δευτέρα ( εκτός 28/10), 9 συναντήσεις/ σύνολο 22 ώρες πρακτικής και έρευνας.
Προγραμματίζονται κάποιες συναντήσεις με guest teachers μέσα στον κύκλο, που θα ανακοινωθούν.
Για κράτηση θέσης, πληροφορίες επικοινωνήστε:
Θάλεια Δήτσα, 6979309870, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ fb Thalia Ditsa
Η Θάλεια Δήτσα εργάζεται ως δασκάλα κίνησης, χορογράφος και performer. Ολοκληρώνοντας αρχικά σπουδές Φυσικής, στράφηκε στον χορό. Σπούδασε χορογραφία στο Dartington College of Arts, αποφοιτώντας με έπαινο. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην χορογραφία (ΜΑ Choreography). Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κοινωνιολογία και την Πολιτική Επιστήμη (ΕΚΠΑ).
Ως performer συνεργάστηκε σταθερά με την ομάδα χορού 14ημέρα της Μαρίας Αγγέλου (2001-2009, δημιουργία 7 παραγωγών). Συμμετοχή σε πλατφόρμες χορού, φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, παραγωγές επιχορηγούμενες από τη ΓΓΝΓ και το ΥΠΠΟ ( ενδεικτικά Φεστιβάλ χορού Σ.Ε.Χ. 2008, 1st balcan performance art market, Θεσσαλονίκη 2006, 2η πλατφόρμα σύγχρονου χορού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2006).
Έχει επίσης συνεργαστεί με τη χορογράφο και εικαστικό Αιμιλία Μπουρίτη (συμμετοχή σε 3 έργα, φεστιβάλ Σ.Ε.Χ 2009, Φεστιβάλ Αισχύλεια Ελευσίνας 2012, θέατρο Χυτήριο 2013 κ.α.), με την Αφροδίτη Βερβενιώτη. Έχει επίσης μαθητεύσει και συνεργαστεί σε δημιουργίες της Γιαπωνέζας Χορογράφου Sumako Koseki, (εμβληματικής καλλιτέχνιδας του χορού Butoh), ως performer, παραγωγός και βοηθός χορογράφου. Έχει επίσης χορέψει δίπλα στον Atsushi Takenouchi σε παραγωγές της ομάδας Συν+Εργασία.
To Butoh αποτελεί βασική επιρροή και έμπνευση στην καλλιτεχνική της έρευνα, όπως και οι
πρακτικές ενσωμάτωσης (somatic practices). Εκπαιδεύεται στο Body-Mind Centering ©, και σε άλλες προσεγγίσεις που μελετά σταθερά για πολλά χρόνια μαζί με την εφαρμογή τους στον χορό και την performance. Στα πλαίσια της μαθητείας της και της έρευνας στο Butoh έχει εκπαιδευτεί ακόμα με τους Carlotta Ikeda, Katsura Kan, Marie- Gabriel Rotie, Moeno Wakamatsu, Yumiko Yoshioka.
Ενσωματώνει τις αρχές του Butoh στην προσέγγιση της για την εκπαίδευση των παραστατικών καλλιτεχνών, επιλέγοντας να διαμορφώνει τη δική της αισθητική, στα καλλιτεχνικά της έργα.
Το 2018, σχημάτισε την καλλιτεχνική ομάδα Ma-embodied performance lab, για την έρευνα των σωματικών πρακτικών στην performance). Με την ομάδα Ma επιδιώκει τη συνεργασία με καλλιτέχνες από το ευρύτερο φάσμα των παραστατικών και εικαστικών τεχνών. Με τη Ma έχει παρουσιάσει 3 χορευτικά έργα και μία ταινία χορού:
● A personal story (festival IPFF 2018, Kinitiras Performing Arts Center, Αθήνα)
Song Of Myself, θέατρο Tempus Verum (φεστιβάλ Adapt19), Αθήνα και Dansarte art space, Πάτρα, 2019
● Song of Myself, v.2, (ταινία χορού, σε παραγωγή του Δήμου Ηρακλείου, 2021), φεστιβάλ Τεχνη Καθ'οδόν, (Φιναλίστ στο Inspired Dance Festival Australia 2023)
● Sisyphos Walk, 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών και Παραστάσεων Χορού Athens Video Dance Project, Promenade,2023
Έχει επιμεληθεί την κίνηση σε 10 θεατρικές παραστάσεις.
Διδάσκει σε στούντιο χορού, φεστιβάλ, και εργαστήρια για επαγγελματίες και ερασιτέχνες από το 2006. Τη χρονιά 2020-2021 δίδαξε κίνηση και χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου Νότος, στο Ηράκλειο Κρήτης.