Barre Astié

Barre AstiéΗ Μέθοδος Barre Astié


Fitness & Wellness

Αποτελεσματική μέθοδος για χορευτές * Ασφαλής γύμναση για όλους
Σωματική μέθοδος που απευθύνεται σε όλους και εξελίσσεται διαρκώς χάρη στη συνεχή αναζήτηση του δημιουργού της κ.Alain ASTIĖ και τη συμμετοχή των 120 Barre ASTIĖ trainers ανά τον κόσμο, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται επαγγελματίες χορευτές και καθηγητές χορού, φυσικοθεραπευτές, γυμναστές αλλά και ηθοποιοί και μουσικοί.

Ο καθηγητής χορού θα χρησιμοποιήσει την ΒΑ για ευλυγισία, σταθεροποίηση του κέντρου και βελτίωση των χορευτικών θέσεων και κινήσεων. Ο ηθοποιός και ο μουσικός θα εστιάσει περισσότερο στην αναπνοή, τη βελτίωση της στάσης και τον συγχρονισμό της κίνησης. Ο γυμναστής έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα training με καλλιτεχνικά στοιχεία όπως η μουσική, ο ρυθμός, η ροή της κίνησης και οι εναλλαγές στην ενέργεια και τη χρήση του χώρου και ο φυσικοθεραπευτής θα χρησιμοποιήσει πιο εξειδικευμένες ασκήσεις αποκατάστασης ή θα εστιάσει στην ψυχική ανάταση που προσφέρει ένα μάθημα τόσο κοντά στην τέχνη του χορού.

Βασικές αρχές της ΒΑ:

♦ Σεβόμαστε τις σωματικές ιδιαιτερότητες των μαθητών μας με στόχο να τους βοηθήσουμε να ξεκλειδώσουν το σώμα τους χωρίς τραυματισμούς, χωρίς πίεση και χωρίς στρες.
Βοηθάμε το άτομο να γνωρίσει τη λειτουργία και τις φυσικές δυνατότητες του σώματός του και το εμπνέουμε να εμπλακεί στη διαδικασία να τις ξεπεράσει χωρίς μυϊκή ή αρθρική επιβάρυνση.
Αρχίζουμε με απλές κινήσεις για να απομονώσουμε τα μέρη του σώματος και να τα ξεμπλοκάρουμε και αναπτύσσουμε το μάθημα ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών μας, τους στόχους και τις γενικότερες συνθήκες -όπως η διάθεση ή οι κλιματικές συνθήκες- σε συνεδρίες που ο εξασκούμενος εστιάζει στην αναζήτηση του να νιώσει καλά και όχι να εκτελέσει σωστά.


Για την χρονιά 2018 Barre ASTIĖ διδάσκεται:


Στην Αττική: Μάσσα Αγγελετάκη, Ελισάβετ Γεωργούδη, Σοφία Θεοδωροπούλου, Ηρώ Κονδύλη-Γιαννοπούλου, Λυδία Λέντζαρη, Χαρά Μακρή, Ιωάννα Μαυρογιώργη, Νίκη Τηγανιτάκη, Βανέσα Ψαλλίδα, Ιωάννα Τσακάλου.
Στην Πάτρα: Ελένη Μπαλαφούτη
Στο Ηράκλειο: Κατερίνα Κασαπάκη
Στον Βόλο: Αθηνά Πυργιώτη
Στα Ιωάννινα: Διονυσία Φειδοπούλου
Στο Ναύπλιο: Ηλιάνα Διολίτση

 
Το βιβλίο της μεθόδου

Εκδόθηκε το 1990 στη Γαλλία με τον τίτλο «Grammaire des corps» και μεταφράστηκε στα ελληνικά το 2011. Είναι η βάση της Μεθόδου Barre Astié. Περιέχει τις ασκήσεις του 1ου επιπέδου και αναλύει τα βασικά στοιχεία τεχνικής που τη διέπουν, οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής τους ανάλογα με τον κάθε σωματότυπο καθώς και συμβουλές παιδαγωγικής και προσαρμογής του μαθήματος σε ομάδες διαφορετικής ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

«Η BARRE ASTIĖ είναι ένα μέσο για να γνωρίσουμε το μυϊκό μας σύστημα, το σκελετό, τις αρθρώσεις και την κινητικότητα τους. Μας αποκαλύπτει την προσωπική μας ικανότητα κίνησης χρησιμοποιώντας κάμψεις, κλίσεις, στρέψεις, κυρτώσεις της πλάτης, μέσα από μια λειτουργική αντίληψη που μας επιτρέπει να σχηματίσουμε πιο σωστή εικόνα του εαυτού μας.»


 

Barre Astié

Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Υπάρχουν δυο τρόποι να γνωρίσουμε το σώμα μας: ο ένας αφορά στη φυσιολογία και ο άλλος στη  ψυχολογία. Επικαλούμαστε από τη μια μεριά την αντίληψη των σωματικών μας δυνατοτήτων και από την άλλη την ψυχολογική αντίληψη που καθορίζει την εσωτερική διάθεση. Με προσωπική δουλειά καταφέρνουμε να ελέγξουμε και τις δυο πλευρές του εαυτού μας και να τον γνωρίσουμε καλύτερα.


Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ

Η αντίληψη των σωματικών μας δυνατοτήτων εξαρτάται από την παιδεία που έχουμε δεχτεί από την παιδική μας ηλικία. Η γνώση του σώματος  εξελίσσεται στη διάρκεια της ζωής, αρκεί να το επιθυμούμε και να βρούμε τα κατάλληλα μέσα… Αν μείνουμε παθητικοί, η αντίληψη αυτή θα αναπτυχθεί σε λάθος κατεύθυνση. Υπάρχει ένα παράδειγμα που δίνει ακριβώς την εικόνα: πάρτε ένα χαρτί, σχεδιάστε ένα σπίτι, ένα δέντρο, ένα ποτάμι… Θα διαπιστώσετε ότι χωρίς την απαραίτητη καλλιτεχνική παιδεία τα σχέδια σας είναι πολύ κοντά στα αντίστοιχα προεφηβικά…

Για να αποκτήσουμε αυτή τη γνώση του εαυτού μας, πρέπει να βρούμε τα μέσα να ανακαλύψουμε την εικόνα του σώματος μας ή αλλιώς, μέσα από το Χορό, όπως μέσα από κάθε φυσική δραστηριότητα και χωρίς να γίνουμε σολίστ ή πρωταθλητές, μπορούμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να φτάσουμε σε μια καλύτερη αντίληψη του σωματικού σχήματος.

 

Grammaire Des Corps (Η Γραμματική του Σώματος)

Συγγραφέας: Alain Astié, ISBN : 2-9504592-1-8 Γραμματική του σώματος - Μετάφραση: Ελένη Μπαλαφούτη, ISBN:978-960-93-3755-7


Alain Astié

 

Ο Alain Astié είναι μια σημαντική διεθνής προσωπικότητα του χορού.

Η καλλιτεχνική του καριέρα ξεκίνησε στην Comédie Françαise σε ηλικία 13 ετών και η χορευτική του καριέρα με το πρώτο βραβείο χορού CNS στο Παρίσι.

Από το 1963 συνεργάζεται με μεγάλους χορογράφους όπως ο Harald Lander και η Sonia Arovα, γίνεται σολίστ στην Όπερα του Όσλο χορεύοντας ανάμεσα σε άλλους, τον ρόλο του γελωτοποιού στην «Λίμνη των Κύκνων» και δίπλα σε ιερά τέρατα του χορού όπως o Rudolf Nureyev.

Το 1968 συνεργάζεται με τον Maurice Béjart και από το 1969 έως το 1975 χορεύει ως σολίστ στην Όπερα της Λυών.

Από 1976 έως το 1979 χορεύει ως guest στην Ιταλία, δίπλα στην Carla Fracci, τον Paolo Bortoluzzi και τον James Urbain και, ανάμεσα σε άλλους, τον ρόλο του «Schiaccianoci» στην Αρένα της Βερόνας.

Το 1977 δημιουργεί  την «Έκφραση μέσα από τον Χορό», Κέντρο Χορού της Λυών, όπου αναπτύσσει την δική του παιδαγωγική μέθοδο και εμβαθύνει στην έρευνά του ως προς το μάθημα στο έδαφος που ονομάζει Βarre Astié και το «Θέατρο, Χορός, Έκφραση», μια ομάδα με επαγγελματίες χορευτές  όπως ο D.Lommel και ο R.Thomas, της οποίας είναι διευθυντής και χορευτής.

Το 1980 βρίσκεται να διδάσκει στην ομάδα του D.Lommel «Αέναο Χοροθέατρο» στην Ελλάδα και από τότε δεν έχει πάψει να επισκέπτεται τη χώρα μας. Συγχρόνως ιδρύει στη Λυών την επαγγελματική σχολή « Académie Internationale de Danse et d’Etudes Secondaires» με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 80% στο Γαλλικό Κρατικό Δίπλωμα.

Το 1991 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του κέντρου «Danse Enseignement Formation», αναγνωρισμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού (προετοιμασία για το κρατικό δίπλωμα διδασκαλίας χορού) ενώ το 1992 συμμετέχει στη δημιουργία και τη λειτουργία των «Cours Saint Antoine», κέντρο μάθησης εξ αποστάσεως για τα θεωρητικά μαθήματα του Κρατικού Διπλώματος ( Diplôme d’Etat ).

Από το 1992 διδάσκει τακτικά σε πολλές  χώρες: Ελλάδα, Κίνα, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Ισπανία και είναι μέλος κριτικής  επιτροπής  σε γαλλικούς  και διεθνείς οργανισμούς.

Το 1994 εκδίδει το βιβλίο «Γραμματική του σώματος», τη βάση της Μεθόδου Barre Astié. Περιέχει τις ασκήσεις  του 1ου επιπέδου της μεθόδου και αναλύει τα βασικά στοιχεία τεχνικής που τη διέπουν, οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής τους ανάλογα με τον κάθε σωματότυπο καθώς και συμβουλές παιδαγωγικής και προσαρμογής  του μαθήματος σε ομάδες διαφορετικής  ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Το 2009 με το βιβλίο αυτό και τα DVD που περιλαμβάνουν τα τρία επίπεδα Barre Astié κατοχυρώθηκαν τα πνευματικά δικαιώματα της  μεθόδου παγκόσμια. Αντίστοιχα επισημοποιήθηκε η Πιστοποίηση Σπουδών BARRE ASTIĖ - «Diplôme Barre Astié» - το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας ενός  χρόνου που δίνει τον τίτλο «καθηγητής Barre Astié».

 

Εκπρόσωπος: Ελένη Μπαλαφούτη | www.barreastie.com | facebookBarre Astie-Greek region

 

Last modified on Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 14:28

Follow Us