Graham Technique Workshop με την Αθηνά Κυρούση

seminario graham Athina Kyrousi

 

Θυμάται κανείς τι ήταν το contraction και release πριν τις release τεχνικές;

• Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια τεχνική του προηγούμενου αιώνα, βάση του σύγχρονου χορού, σαν εφόδιο για να χορέψουμε σήμερα;

• Ποια είναι η σχέση της τεχνικής Graham με τις εξελίξεις στον σύγχρονο χορό;

• Ποια είναι η σύνδεση που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε αυτήν και στην ορμή που συναντάμε στον physical σύγχρονο χορό, το flying low, την πτώση στο πάτωμα και την γρήγορη επαναφορά από αυτό.

Σε αυτό το μάθημα ακολουθούμε την ήδη οργανωμένη δομή αυτής της τεχνικής. Ξεκινώντας από το πάτωμα θα εξερευνήσουμε βασικά στοιχεία όπως το contraction και release δηλαδή την συνειδητοποίηση και ενεργοποίηση της οσφυϊκής μοίρας και εν συνεχεία ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης. Σταδιακά, θα συνεχίσουμε όρθιοι όπου η αιώρηση, η ορμή, οι πτώσεις στο πάτωμα, η γρήγορη επαναφορά από αυτό, οι σπάνιες δυναμικές και ποιότητες κίνησης εξερευνώνται μέσα από πρωτότυπους συνδυασμούς αλλά και ρεπερτορίου.

Graham Technique Workshop
1, 8, 15, 22 Φεβρουαρίου 2023 | 17.30 - 19.00

ΧΟρΟLOGIE

ΧΟρΟLOGIE κέντρο χορού 
Πειραιώς 76, Αθήνα
4ος όροφος
Τ:210 52 31 060
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.choro-logie.com


H Αθηνά Κυρούση Salvucci, ελληνοϊταλικής καταγωγής, είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα της Ιταλικής Φιλολογίας. Από το 2020 συνεργάζεται με την βελγική ομάδα χορού Siamese Cie κάνοντας περιοδεία σε όλη την Ευρώπη (Festival D' Avignon, Clermont Ferrand, Bezons, Mons, Ghent, Brugge, Strasbourg, Paris, Charleroi, Marl, Metz, Luxembourg, Quimper, St Brieuc) κ.α. Έχει χορέψει σε διάφορα θέατρα και χώρους στην Αθήνα όπως το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Μέγαρο Μουσικής, το θέατρο Εμπρός, το Κέντρο Μελέτης και Χορού Ισιδώρας Ντάνκαν, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κ.α.

Έχει συνεργασθεί με τους μουσικούς Joe Tornabene, Emmanuel Cremer, Γιώργο Κοκκινάρη, Luca Rossi, Paolo Presta, Vago Tedosio κ.α δημιουργώντας παραστάσεις αυτοσχεδιασμού με βάση την άμεση σύνθεση, με τον μουσικούς Αντώνη Σταυρινό και Γιάννη Δεσποτάκη για το μουσικοχορευτικό αυτοσχεδιαστικό της σόλο '' Χωρίς Συντηρητικά '' στο 14ο Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, με τον μουσικό Μπάμπη Κανά για το έργο της '' Blue Point '' και Γιώργο Παππουτσή με το έργο '' Spes Ultima Dea '' στο φεστιβάλ μουσικής και χορού Music in Motion 2016/2017 και ξανά με τον ίδιο χορογραφώντας το ''Οιδιπόδειο Σέλλας '' στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πνύκα.
Το χειμώνα του 2021 χορογραφεί στα πλαίσια του Athens Video Dance Project το " Blossom Ground " για την επαγγελματική σχολή Μάρω Μαρμαρινού.

Το 2017 συνεργάζεται με τον Romeo Castellucci για την καινούρια του παραγωγή '' Democracy in America '' στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Έχει συνεργασθεί με χορευτές και χορογράφους όπως Julyen Hamilton, Paolo Cingolani, Koen Augustijnen, Rosalba Torres, Tobias Funke, Αναστασία Λύρα, Τιτή Αντωνοπούλου, Κωνσταντίνος Μίχος, Κυριάκος Κοσμίδης, Μέντη Μέγα, Αλίκη Γούσα, Αγγελική Στέλλατου, Εύα Παγουλάτου, Μαριέλα Νέστορα, Ελίνα Παπαδόπουλου, Βανέσα Σπινάσσα, Ελένη Πανταζάτου κ.α.

Ως χορογράφος έχει παρουσιάσει τα έργα της σε διάφορα φεστιβάλ στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Ponderosa της Γερμανίας, την Ιταλία.
Το 2015 συνιδρύει την ομάδα Allopix, μια ομάδα καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία παίρνοντας μέρος στην Biennale του Μιλάνο εκπροσωπώντας τους νέους καλλιτέχνες της Ελλάδος με το έργο ''Penduloop''.

Ως καθηγήτρια χορού, την ενδιαφέρει η χρήση και διερεύνηση διαφορετικών τεχνικών του χορού, όπως ο σύγχρονος χορός, η τεχνική Graham, το μπαλέτο, η ταραντέλα και το contact improvisation. Έχει δώσει σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα και στην Ιταλία.  Το 2018 γίνεται μέλος του διδακτικού προσωπικού της επαγγελματικής σχολής χορού ΑΚΤΙΝΑ διδάσκοντας την τεχνική Graham και το 2021 μέλος του διδακτικού προσωπικού της επαγγελματικής σχολής Μάρω Μαρμαρινού (Πέτροβα).

Από το 2011 έως σήμερα, ασχολείται εντατικά με την προετοιμασία των μαθητών για την εισαγωγή τους σε ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού και σεμιναριακά σε άλλες επαγγελματικές σχολές σε όλη την Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. Από το 2016 αρχίζει να ερευνά την κουλτούρα και την μουσική της Κάτω Ιταλίας.
Η μεγάλη της αγάπη για αυτά τα ακούσματα και η παρατήρηση της θεραπευτικής διάστασης τους, την οδηγεί στην εισαγωγή στοιχείων των διάφορων χορών ταραντέλας της Κάτω Ιταλίας στα μαθήματα του σύγχρονου χορού.

Από το 2017 συνεργάζεται και προσκαλεί Ιταλούς καλλιτέχνες για την διάδοση της ταραντέλας στην Ελλάδα. Τραγουδά σε Ιταλία και Ελλάδα με Ιταλούς καλλιτέχνες και χορογραφεί με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο εμπνευσμένη από την ταραντέλα. Με το project Tarantalma διοργανώνει συναυλίες όπου και η ίδια τραγουδάει και προσκαλεί Ιταλούς καλλιτέχνες για συναυλίες, ημερίδες, σεμινάρια ταμπουρέλλου και χορών σε όλη την Ελλάδα για την διάδοση της κατωιταλιάνικης παράδοσης. Το 2019 παρουσιάζει το έργο της "Alma Mater" με θέμα το ξέσπασμα του γυναικείου σώματος μέσα από ιστορίες της σύγχρονης εποχής και ιστορίες των γιαγιάδων μας.
Οι χορεύτριες είναι και οι ίδιες οι μαθήτριες της.

Last modified on Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 16:00

Follow Us