48α Δημήτρια (Θεσσαλονίκη) - Πρόγραμμα Χορού

Με μειωμένο προϋπολογισμό κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με πέρσι, αλλά με ανοιχτές παραστάσεις και φτηνά εισιτήρια για το κοινό λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες,  θα είναι το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 48ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ.

Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την συνολική δαπάνη ποσού 189.892 ευρώ για την εκτέλεση του καλλιτεχνικού προγράμματος της διοργάνωσης που κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι περιλαμβάνει παραστάσεις τόσο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό όσο και με εισιτήρια ιδιαίτερα χαμηλού κόστους. Ειδικότερα, η δαπάνη αφορά στις αμοιβές ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών, καλλιτεχνικών σχημάτων και νομικών προσώπων που ασχολούνται με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με παράλληλη κάλυψη οργανωτικών δαπανών.

 

Το Πρόγραμμα Χορού

 

28 & 29/9 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)

«ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ»

Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η νέα παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Τη μουσική υπογράφουν δύο εξέχουσες προσωπικότητες, η Ελένη Καραΐνδρου και ο Heitor Villa Lobos, την πρωτότυπη χορογραφία υπογράφει ο Renato Zanella και τα σκηνικά και κοστούμια του δεύτερου μέρους της παράστασης υπογράφει η Κατερίνα Αγγελοπούλου. Τη μουσική της παράστασης εκτελεί ζωντανά η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Ο διευθυντής  του Mπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Renato Zanella θα παραδώσει ένα masterclass δωρεάν, την Παρασκευή 27/9 στο Μέγαρο Μουσικής.

Masterclass για χορευτές και χορογράφους του Renato Zanella στις 27 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής- Μ1, Αίθουσα Δοκιμών.  
Ελεύθερη Είσοδος, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει το εισιτήριο του από την παράσταση «Ταξίδι στην αιωνιότητα».

 

 30/9 – 6/10 | Μπενσουσάν Χαν, (Ελεύθερη είσοδος)

«PLAY FOR THESSALONIKI»

Σοφία Μαυραγάνη

Ένα 7ήμερο, δωρεάν, ερευνητικό εργαστήριο παραστατικών τεχνών με τη χορογράφο Σοφία Μαυραγάνη, που θα οδηγήσει σε ανοιχτή παρουσίαση στο κοινό την Κυριακή 6/10.

Το playforΤHESSALONIKI, ερευνά τη λειτουργία και τη δυναμική της σκηνικής έκφρασης του παιχνιδιού. Μετά τις παρουσιάσεις σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ο νέος Τόπος του εργαστηρίου θα γίνει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι η ανάπτυξη μιας παιγνιώδους και δημιουργικής σχέσης με την πόλη, και η δημιουργία ενός παιχνιδιού αποκλειστικά για αυτή. Τo playforΤHESSALONIKI απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες, όσο και σε ερασιτέχνες των παραστατικών τεχνών.

 

5/10 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

«THE ROOTS»

Centre Chorégraphique National de la Rochelle et du Poitou-Charentes / Cie Accrorap, Direction Kader Attou

Η παράσταση «The Roots», σε χορογραφία του Γάλλου Kader Attou, είναι μια ανθρώπινη κινησιολογική περιπέτεια, που ερμηνεύεται  από εξαιρετικούς hip-hop χορευτές. Οι πολύπλευρες χορευτικές τους δυνατότητες ανοίγουν νέους ορίζοντες σε διαφορετικές κουλτούρες, πολιτισμούς και είδη χορού (σύγχρονο χορό, hip hop, breakdance). Η  μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στην παράσταση, όπου κλασικοί συνθέτες «συμπράττουν» με την ηλεκτρονική μουσική.

 

6/10 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, (Ελεύθερη είσοδος)

«Η ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ PINA BAUSCH»

Προβολή-Διάλεξη-Συζήτηση πάνω στο έργο της διάσημης γερμανίδας χορογράφου Pina Bausch

Προβολή βίντεο με αποσπάσματα έργων της Pina Bausch και ταυτόχρονη ανάλυση-σχολιασμός από τον Αναστάσιο Κουκουτά, συγγραφέα και θεωρητικό χορού. Ένας διαλογικός στοχασμός πάνω στη δημιουργική διαδικασία χορογραφίας της αξέχαστης χορογράφου.

 

7 και 8/10 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)

«ADDIO, ADDIO AMORE» - A PIECE FOR PINA

Daphnis Kokkinos (Δάφνις Κόκκινος)

Tanztheater Wuppertal Pina Bausch

Σόλο του Δάφνι Κόκκινου, χορευτή και βοηθού χορογράφου της Pina Bausch επί 24 χρόνια, διαδραστικό με το κοινό. Ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή, προς ένα εκφραστικό ταξίδι που αντανακλά την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Γαλλία, τη Νότια Αμερική, και το σημαντικότερο, την ίδια τη ζωή. Οι χειρονομίες του Δάφνι Κόκκινου, αποκαλύπτουν ιστορίες, εμπειρίες, ανέκδοτα, όνειρα που μοιράστηκε έως το τέλος με την Pina Bausch, σε μια παθιασμένη και συγκινητική παράσταση χοροθεάτρου. Μετά το τέλος της παράστασης ακολουθεί συζήτηση του Δάφνι Κόκκινου με το κοινό μέσα στην αίθουσα. Συντονίζει ο Αναστάσιος Κουκουτάς.

Ο Δάφνις Κόκκινος θα παραδώσει 7ήμερο εργαστήρι τεχνικής Pina Bausch δωρεάν, σε χορευτές και χορογράφους, που θα οδηγήσει σε ανοιχτή παρουσίαση στο κοινό τη Δευτέρα 14/10 στο θέατρο Άνετον.

 

12/10 | Θέατρο Άνετον

ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ, ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΧΟΡΟ

«TUNEIN» -Lia Haraki /«ΑΝΑΜΕΣΑ» -ΆρτεμιςΛαμπίρη

Μια  βραδιά δυο καινοτόμων παραστάσεων σύγχρονου χορού, της Κύπριας χορογράφου και περφόρμερ Lia Haraki  και της Ελληνίδας χορογράφου Αρτέμιδος Λαμπίρη, με πυρήνα την επαναληπτική κίνηση.

Η Άρτεμις Λαμπίρη θα παραδώσει masterclass για χορευτές και χορογράφους δωρεάν,την Παρασκευή 11/10 στο θέατρο Άνετον.

Η Lia Haraki θα παραδώσει masterclass για χορευτές και χορογράφους, δωρεάν, την Κυριακή 13/10 στο θέατρο Άνετον.

 

15/10 | Δημόσια παράσταση σε βιτρίνα εμπορικού καταστήματος της πόλης, (Ελεύθερη είσοδος)

«TANGO TOILET»

Rodrigo Pardo

Η παράσταση «Tango Toilet», σε χορογραφία του Αργεντίνου Rodrigo Pardo, είναι μια χιουμοριστική παράσταση χορού και ταυτόχρονα μια πρόκληση αντιθετικών εικόνων. Θα παρουσιαστεί σε ειδικά διαμορφωμένη βιτρίνα εμπορικού καταστήματος της πόλης, μεταμορφώνοντας ένα χώρο που υπάρχει στην καθημερινότητα μας σε θεατρικό χώρο, για 4 παρουσιάσεις.

 

>> Πληροφορίες: http://www.thessaloniki.gr/

Last modified on Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2013 13:15

Follow Us