Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 18:48

Body-Mind Centering

Body-Mind Centering“Sensing, Feeling and Action”
The Experiential Anatomy of Body-Mind Centering.
Αίσθηση, Συναίσθημα και Δράση.
Η εμπειρική, Ανατομία του Body-Mind Centering.
 
Το Body Mind Centering είναι ένα διαρκές εμπειρικό ταξίδι μέσα στο ζωντανό και μεταβαλλόμενο σώμα. Ο εξερευνητής είναι το μυαλό- οι σκέψεις μας, οι αισθήσεις μας, η ενέργεια, η ψυχή και το πνεύμα. Μέσα από αυτό το ταξίδι οδηγούμαστε στην κατανόηση του πώς το μυαλό εκφράζεται μέσα από το σώμα στην κίνηση. Υπάρχει κάτι στην φύση που σχηματίζει μοτίβα, μορφές. Το μυαλό είναι σαν τον άνεμο και το σώμα σαν την άμμο. Αν θέλεις να ξέρεις πως φυσάει ο άνεμος, μπορείς να κοιτάξεις την άμμο. Το σώμα μας κινείται καθώς το μυαλό μας κινείται. Οι ποιότητες της κάθε κίνησης  είναι η εκδήλωση του πώς το μυαλό εκφράζεται μέσα από το σώμα την συγκεκριμένη στιγμή.   Αντίστροφα, όταν κατευθύνουμε το μυαλό, την προσοχή, σε διαφορετικές περιοχές του σώματος και ξεκινάμε την κίνηση από αυτές, τότε, αλλάζουμε την ποιότητα της κίνησής μας. Έτσι κατανοούμε ότι η κίνηση μπορεί  να είναι ένας τρόπος για να παρατηρούμε την έκφραση του μυαλού μέσω του σώματος καθώς και ο τρόπος για να γίνουν αλλαγές στην σχέση μεταξύ τους.
 
Στο B.M.C, η λέξη “centering είναι η διαδικασία εξισορρόπησης και όχι ο τόπος άφιξης. Αυτή η εξισορρόπηση βασίζεται στον διάλογο και ο διάλογος βασίζεται στην εμπειρία. Μια σημαντική πλευρά της εξερεύνησης στο B.M.C είναι η ανακάλυψη της σκέψης μεταξύ του μικρότερου επιπέδου δραστηριότητας μέσα στο σώμα και της μεγαλύτερης κίνησης του σώματος-δημιουργώντας άξονες μεταξύ της μικρότερης κυτταρικής κίνησης με την εξωτερική   έκφραση της κίνησης μέσα στο χώρο. Αυτό σημαίνει αναγνώριση, σύνδεση, διαφοροποίηση και ενσωμάτωση των διαφόρων ιστών μέσα στο σώμα, ανακαλύπτοντας τις ποιότητες που συμβάλλουν στην κίνηση του ατόμου και πώς αυτές έχουν αναπτυχθεί μέσα στην εξελικτική διαδικασία του καθώς και τον ρόλο που παίζουν στην έκφραση του μυαλού.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι δουλειάς στην δημιουργία αυτών των αξόνων. Η αφή, η κίνηση, η εικονοποίηση, η σωματοποίηση, η φωνή, η τέχνη, η μουσική, ο διαλογισμός, ο λεκτικός διάλογος, η συναίσθηση κ.α
 
Μετά από πολλά χρόνια επιδίωξης του δρόμου της έρευνας με μαθητές, πελάτες και συναδέλφους, ίδρυσα το σχολείο του Body-Mind Centering το 1973 σαν έναν τρόπο να σχηματοποιήσω και να συνδέσω την διαρκή έρευνα, και σαν ένα όχημα για την συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών και ανακαλύψεων. Στο σχολείο, τεχνικές, εφαρμογές και αρχές ανακαλύπτονται και χρησιμοποιούνται με πολλούς τρόπους.  Κάποιοι εξασκούν τις τεχνικές και μετά μέσα από την δική τους εμπειρία νιώθουν τις βασικές αρχές να αναδύονται. Άλλοι εστιάζουν στις βασικές αρχές και καθώς τις εφαρμόζουν στις ζωές τους, αναπτύσσουν τις τεχνικές. Αλλά το βασικό υλικό δεν είναι οι αρχές και οι τεχνικές αλλά κυρίως η συναίσθηση και η κατανόηση του πώς και πότε να τις χρησιμοποιεί κανείς ή πώς να εφεύρει καινούριες.
 
 
Στο B.M.C εμείς είμαστε το υλικό, το σώμα και το μυαλό είναι τα μέσα της εξερεύνησης. Η έρευνα είναι εμπειρική όπως και το υλικό. Εμείς είμαστε η σπουδή, ο μαθητής, ο δάσκαλος. Μέσα από αυτή την έρευνα, αναπτύσσουμε μια εμπειρική επιστήμη-παρατηρώντας, αντιπαραθέτοντας, ενισχύοντας και καταγράφοντας τις εμπειρίες μας από την ενσωμάτωση όλων των συστημάτων του σώματος και τα στάδια της ανθρώπινης εξέλιξης. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι συμμετείχαν σ’ αυτήν την εξερεύνηση κι έτσι αναδύθηκε η επιστήμη αυτή. Τα τελευταία 20 χρόνια εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην σπουδή αλλά και στην εξέλιξη του B.M.C. Ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που σπούδασαν έδωσε σ΄ αυτή τη δουλειά την αναπνοή της. Περίπου 30 άνθρωποι  έχουν σταθερά συνεργαστεί   μαζί μου τα τελευταία δέκα έως είκοσι χρόνια δίνοντας στην δουλειά το βάθος που έχει. Μαζί φιλτράραμε τις διαφορές μας στοχεύοντας σε μια κοινή εμπειρία που αγκαλιάζει την διαφορετικότητά μας.
 
Οι Αρχές του B.M.C προέρχονται από αυτήν την συλλογική εμπειρία. Το συμπαντικό αναδύθηκε από το ειδικό όπως και το ειδικό αναδύθηκε από το συμπαντικό. Αυτό είναι κομμάτι από την φύση της δουλειάς αυτής. Όπως πηγαίνουμε από την κυτταρική εμπειρία σε αυτήν των σωματικών συστημάτων, στις προσωπικές σχέσεις, στην οικογένεια, στην κοινωνία και τελικά, στην κουλτούρα και την ευρύτερη κοινότητα, πάντα κοιτάμε πώς αυτές οι αρχές ταξιδεύουν μέσα σε μια συνέχεια. 
 
Body-Mind Centering
 
 
Στο B.M.C  χρησιμοποιούμε τους χάρτες της Δυτικής Ιατρικής και επιστήμης- ανατομίας, φυσιολογίας, κινησιολογίας κλπ- και ταυτόχρονα επηρεαζόμαστε από  τις φιλοσοφίες της Ανατολής.  Είναι μια σπουδή που πηγάζει απ ΄ το τώρα καθώς η Δύση  και η Ανατολή συγχωνεύονται.  Έτσι, δουλεύουμε με την έννοια του δυαδικού που μπλέκεται το ένα μέσα στο άλλο, παρά την αντίθεση που δημιουργεί σύγκρουση. Επίμονα εξετάζουμε τις σχέσεις και πάντα αναγνωρίζουμε το πώς οι αντίθετες ποιότητες ρυθμίζουν η μία την άλλη. Αν και χρησιμοποιούμε την δυτική ανατομική ορολογία και χαρτογράφηση, προσθέτουμε νόημα σ ΄ αυτούς  τους όρους μέσα από την δική μας εμπειρία. Όταν αναφερόμαστε στο αίμα, τη λέμφο ή οποιεσδήποτε φυσικές ουσίες, δεν συζητάμε μόνο για τις ουσίες αλλά για επίπεδα της συνείδησης και των εμφύτων διαδικασιών μέσα σε αυτές. Συσχετίζουμε τις εμπειρίες μας με αυτούς τους χάρτες , αλλά αυτοί οι χάρτες δεν είναι η εμπειρία μας.
 
Η σπουδή του B.M.C. περιλαμβάνει και την γνωστική και την εμπειρική εκμάθηση των συστημάτων- σκελετικού, συνδέσμων, μυϊκού, περιτονίας, λίπους, δέρματος, οργάνων, ενδοκρινών αδένων, νευρικού, υγρών. Αναπνοής και φωνητικής. Των αισθήσεων και των δυναμικών  της αντίληψης. Την εξέλιξη του βρέφους και την εξελικτική  πρόοδο του ζωικού βασιλείου. Και την τέχνη της Αφής και Επανασχεδιασμού. Το  B.M.C. χρησιμοποιείται  και εφαρμόζεται από ανθρώπους διαφορετικών χώρων και αντικειμένων: χορευτές, αθλητές, φυσιοθεραπευτές, εργασιοθεραπευτές, θεραπευτές κίνησης και λόγου, ψυχοθεραπευτές, γιατρούς, εκπαιδευτικούς. Εφαρμόζεται στην φωνητική, μουσική στις εικαστικές τέχνες, στον διαλογισμό, στην yoga, στις πολεμικές τέχνες και άλλες σωματικές και νοητικές πειθαρχίες.
Ενώ το βασικό υλικό του B.M.C. καθιερώθηκε το 1982, οι βασικές αρχές συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να επεξεργάζονται καθώς νέες οπτικές προστίθενται και επιβάλλουν αλλαγές. Καθώς αναλύουμε τις εμπειρίες μας, είναι σημαντικό να μην περιοριζόμαστε από ότι έχουμε ήδη μάθει αλλά να συνεχίζουμε να επιτρέπουμε ότι ανακαλύπτουμε να περνάει στο ασυνείδητό μας και να προσεγγίζουμε κάθε στιγμή με εμπιστοσύνη και αθωότητα.
Bonnie Bainbridge Cohen

Body-Mind CenteringBONNIE BAINBRIDGE COHEN

Το 1959, η Bonnie Bainbridge Cohen,  μόλις 16 ετών, ξεκίνησε να διδάσκει χορό σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση στα πλαίσια ενός εθελοντικού προγράμματος λυκείου. Παράλληλα ξεκίνησε να σπουδάζει ανατομία σε μια εμπειρική και ερευνητική επιστημονική τάξη. Από τότε συνεχίζει να διδάσκει και να αναπτύσσει την δουλειά της. Η κυρία Cohen έχει ένα εκτεταμένο backround στην κίνηση, περιλαμβάνοντας ποικίλα χορευτικά στυλ, χοροθεραπεία, bodywork, πολεμικές τέχνες, φωνή και yoga. Πήρε ένα B.S  στην Εργασιοθεραπεύτρια από τον κύριο και την κυρία Bobath στην Αγγλία, σαν Laban Movement Analyst από το Laban/Bartenief ινστιτούτο στην Νέα Υόρκη, και σαν Kestenberg Movement Profiler από την Judith Kestenberg.

Ανάμεσα στους πολλούς δάσκαλούς της στον χορό είναι ο Erik Hawkins και ο Irmgard Bartenief . Η Marion Chase στην χοροθεραπεία. Ο André Bernard  και η Barbara Clark στην Νευρο-μυϊκή  επανεκπαίδευση. Ο Harnchica Noguchi που ανέπτυξε το Katsugen Undo, την μέθοδο της αυτόματης κίνησης. O Yogi Ramira στην Yoga. Οι John Upledger, D.O, και Richard McDonald στην Κρανιοιερή θεραπεία. Ο Fritz Smith M.D και βελονιστής, στο Zero Balancing. Οι Sylus Engum και Herbert Doussant στην φωνή. Ο Eido Roshi στην πρακτική του Zen.

Η κυρία Cohen έχει διδάξει χορό σε πολυάριθμα κολλέγια και σχολεία χορού στις Η.Π.Α. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το Hunter College, το studio Χορού του Erik Hawkins στην Νέα Υόρκη και το Naropa Ινστιτούτο στο Boulder, Colorado. Έχει διδάξει κινησιολογία στο Πρόγραμμα Αποφοίτων Χοροθεραπείας στο Antioch Κολλέγιο στο New Hampshire και σαν guest teacher στο Esalen Ινστιτούτο στο Big Sur, California. Δούλεψε στο Πανεπιστήμιο της ψυχιατρικής Ερευνητικής Κλινικής στο Άμστερνταμ και βοήθησε να καθιερωθεί ένα σχολείο για εργασιοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές στο Τόκυο.

Η κυρία Cohen ίδρυσε το 1973 στην Νέα Υόρκη το σχολείο του Body-Mind-Centering, αφιερωμένο στην εξερεύνηση και διδασκαλία  της κίνησης βασισμένης σε ανατομικές, φυσιολογικές και εξελικτικές αρχές. Το 1976 μετακινήθηκε μαζί με την οικογένειά της στο Amherst της Μασαχουσέτης και συνέχισε το σχολείο εκεί. Το σχολείο του Body-Mind-Centering έχει προσφέρει πολλά practitioner και teacher προγράμματα πιστοποίησης , στα οποία έχουν μαθητεύσει εκατοντάδες άτομα από την Νότια και Βόρεια Αμερική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ασία και Ευρώπη. Η κυρία Cohen διδάσκει, γράφει και δουλεύει ιδιωτικά με βρέφη και μικρά παιδιά με ήπιες αλλά και σοβαρές εξελικτικές δυσκολίες. Ζει στο Amherst με τον σύζυγό της και τα τρία τους παιδιά και ταξιδεύει για να διδάξει στις Η.Π.Α, στον Καναδά και στην Ευρώπη.


Body-Mind Centering

ΤΑΤΙΑΝΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Γεννήθηκε στη Πάτρα. Έκανε προεπαγγελματικές σπουδές στη σχολή του Λεωνίδα Ντε Πιάν στην Αθήνα, ενώ παράλληλα φοιτούσε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από την Επαγγελματική Σχολή Χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου. Το 1990 δημιούργησε το ¨Κέντρο χορού και την ομάδα χορού ¨Παρουσία¨( η οποία μετεξελίχθηκε στην σημερινή επαγγελματική ομάδα χορού " Salto Futuro").  Από το 1989 έως το 1999 παρακολούθησε σεμινάρια Σύγχρονου Χορού (Ε.Ηawckins, H. Limon και Release τεχνικές ), Τai- Chi, Yoga, Body-Mind Centering και Massage στην Καλαμάτα, Χανιά, Τήνο, Αθήνα, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Τσιάνγκ Μάι. Ταυτόχρονα φιλοξένησε στη σχολή της κύκλους σεμιναρίων με τις αντίστοιχες τεχνικές. Σαν υπότροφος του Fullbright σπούδασε στο σχολείο του Body-Mind Centering® στην Αμερική την περίοδο 1999 – 2002 – Amherst College, Massachusetts – αποκτώντας τον τίτλο της "Practitioner"  και  "Somatic Movement Educator", ενώ το 2000 πήρε μαθήματα σύγχρονου χορού στην Νέα Υόρκη ( Trisha’s Brown School και Movement Research School). Παράλληλα ασχολήθηκε με την Yoga. Μαθήτευσε δίπλα στους δασκάλους Patti Bradshaw, Κωνσταντίνο Γιαννετάκη, Penny Chaplin.

Είναι πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar Yoga - Body-Mind Centering

Παρουσιάζει την δουλειά της σαν χορογράφος από το 1993 στη Πάτρα και την Αθήνα. Συνεργάζεται με το ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Πάτρας από το 1996.
Την χρονική περίοδο 2003-2005 εκπροσώπησε το χοροθέατρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ με 3 παραγωγές ("Νοσταλγία "- " Φως "- "Πλάνη του Έρωτα").
Το 2006 παρουσίασε τις παραγωγές " Toulouse Lautrec " και "Βράχια" στην Πάτρα στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Το 1997 και το 2010 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. ("Μοντέρνοι καιροί"- "Τοίχος").

Το 2010 συμμετείχε στο φεστιβάλ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  Πάτρας με την παράσταση «Τοίχος» δίπλα σε τέσσερις ελληνικές ομάδες από την Αθήνα και την Γαλλία. Με την ίδια παράσταση διακρίθηκε στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής το 2010. Το 2008 άνοιξε το Κέντρο Χορού και Τεχνών DANSARTE, συνδυάζοντας την παράλληλη λειτουργία της σχολής χορού και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Διδάσκει καθημερινά Yoga και Σύγχρονο Χορό έχοντας σαν αφετηρία το Body-Mind-Centering ενώ παράλληλα διδάσκει το B.M.C. σε κύκλους σεμιναρίων. Τα τελευταία 3 χρόνια φιλοξενεί στο Dansarte το Axis Syllabus του Frey Faust σε μακρόχρονους εκπαιδευτικούς κύκλους. Είναι ενταγμένη και η ίδια στο certification programτης μεθόδου.

Τατιάνα Λοβέρδου
Κινητό: 6942406992
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.dansarte.gr
Read 2678 times Last modified on Σάββατο, 12 Απριλίου 2014 17:08
More in this category: « Corealign Contact Improvisation »
Like us on Facebook
Χρησιμοποιούμε cookies

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Μερικά από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε τον ιστότοπο και την εμπειρία του χρήστη (παρακολούθηση cookie). Μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας εάν θέλετε να επιτρέψετε τα cookies ή όχι. Λάβετε υπόψη ότι εάν τα απορρίψετε, ενδέχεται να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις λειτουργίες του ιστότοπου.