Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019 00:01

Παρουσίαση της Κινητικής Έρευνας "Απόγειος"

Η Creo Dance Company και η χορογράφος Πωλίνα Κρεμαστά σας προσκαλούν στην επίσημη παρουσίαση της κινητικής έρευνας «Απόγειος» - από την πράξη στην θεωρία η οποία θα διεξαχθεί εν είδη Ημερίδας, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρες 13:30 – 21:30 στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Κτιρίου Τσίλλερ, Εθνικό Θέατρο.
Η Ημερίδα τελείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Εθνικού Θεάτρου και του Tipperary Dance Platform Project.

Η κινητική έρευνα Απόγειος ξεκίνησε το 2014 από τη χορογράφο Πωλίνα Κρεμαστά, με βοηθό τη χορεύτρια Θένια Αντωνιάδου και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α.. Η έρευνα βασίστηκε στη μελέτη των παραδοσιακών χορών και ρυθμών και την αλληλεπίδρασή τους με τον σύγχρονο χορό και προτείνει μια νέα χορευτική πρακτική, τον «Απόγειο χορό».
Ο Απόγειος χορός είναι ένας χορός που «κτίζεται χορεύοντας». Βασίζεται στη διάδραση και προτείνει μια νέα κινητική γλώσσα. Οι άνθρωποι που κοινωνούν αυτή τη γλώσσα παράλληλα τη διαμορφώνουν, σχηματίζοντας τη δεδομένη στιγμή και στο συγκεκριμένο τόπο τον δικό τους χορό.
Η Ημερίδα αποτελεί μια προσπάθεια επικοινωνίας, ένα άνοιγμα στο ευρύ κοινό με σκοπό την ανατροφοδότηση της κινητικής έρευνας καθώς και την ανταλλαγή προτάσεων και ιδεών για το μέλλον του σύγχρονου χορού. Θα διεξαχθεί σε δύο μέρη: α) πράξη και β) θεωρία.
Το πρώτο μέρος (13:30-17:00) αφορά ένα εργαστήριο γνωριμίας με την πρακτική του Απόγειου μέσα από τα εργαλεία, τις ασκήσεις και τους μηχανισμούς του. Το εργαστήριο απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές, σε άτομα με ή χωρίς εμπειρία στην τέχνη του χορού.
Στο δεύτερο μέρος (18:30-21:30) θα γίνει η παρουσίαση της έρευνας από τη χορογράφο και εισηγήσεις από συνεργάτες και συνοδοιπόρους στην πορεία της έρευνας, οι οποίες θα αποτελέσουν το έναυσμα για την έναρξη ενός διαλόγου με το κοινό.
Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις της Ημερίδας είναι ελεύθερη.
Παρουσίαση της Κινητικής Έρευνας "Απόγειος"


Πρόγραμμα ημερίδας

13:30 – 14:00 Έναρξη – Εγγραφές
14:00 – 17:00 Εργαστήριο Απόγειου Χορού
17:00 – 18:30 Διάλειμμα – ελαφρύ γεύμα
18:30 – 19:45 Εισηγήσεις
19:45 – 20:00 Διάλειμμα
20:00 – 20:45 Εισηγήσεις
20:45 – 21:30 Συζήτηση με το κοινό

Εισηγητές (18.30-19.45):
- Ορέστης Τάτσης, Σκηνοθέτης, μέλος της συντακτικής ομάδα του Περιοδικού Λόγου και Κριτικής «το έρμα», Καλλιτεχνικός διευθυντής της ΑΜΚΕ Ρέον
- Νάνσυ Χαρμαντά, Καθηγήτρια χορού
- Πωλίνα Κρεμαστά (κεντρική εισηγήτρια), Χορογράφος της Creo Dance Company, χορεύτρια, καθηγήτρια χορού, απόφοιτος Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
- Θένια Αντωνιάδου, Χορεύτρια και καθηγήτρια χορού, Απόφοιτη του τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Ε.Κ.Π.Α.

Εισηγητές (20.00-20.45):
- Χρήστος Παπακώστας, Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Ε.Κ.Π.Α.
- Ρένα Λουτζάκη, Ανθρωπολόγος του Χορού, Ε.Κ.Π.Α.
- Jasmin Chiodi & Alexandre Iseli, Καλλιτεχνικοί διευθυντές Tipperary Dance Platform και Iseli-Chiodi Dance Company, Διδάσκοντες στην Irish World Academy of Music and Dance, University of Limerick
- Estefania Solorzano (Skype), Choreomundus – International Mater graduate in dance knowledge, practice and heritage, research project "The Traditional and the Contemporary"
- Μέλη της Creo Dance Company

Συνεργάτες:
Γραφιστική επιμέλεια: Παναγιώτης Ανδριανός
Μετάφραση εισηγήσεων: Αλέξανδρος Σχισμένος, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας
--------------------------------
Η Ημερίδα αποτελεί παράλληλη δράση της νέας παραγωγής «commun» (Μάιος 2020), της ομάδας Creo Dance Company, η οποία έλαβε επιχορήγηση από το ΥΠ.ΠΟ.Α για το 2019-2020.
Στην Ημερίδα θα συμμετέχουν ως εισηγητές οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του Tipperary Dance Platform Project, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν επιπλέον ένα τετράωρο σεμινάριο, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου», στο πλαίσιο διεθνούς ανταλλαγής με την Creo Dance Company.
Αντίστοιχα η τελευταία θα παρουσιάσει την κινητική έρευνα και την παράσταση «Απόγειος – μια παραλλαγή» στο Tipperary Dance Platform (Ιρλανδία), τον Οκτώβριο του 2019. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις του «Απόγειος – μια παραλλαγή» στην Αθήνα στις 2,3 και 10 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Ροές.
--------------------------------------

Παρουσιάσεις της κινητικής έρευνας έως τώρα:
- Παραστάσεις «Βορεάδες» και «Απόγειος»
- Διεθνή Φεστιβάλ: Tipperary Dance Platform 2019 / 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / 8ο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Dance Days, Χανιά, Κρήτη / 6ο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Ακροποδητί, Σύρος
- Περιοδικό Λόγου και Κριτικής «το Έρμα», τεύχος 3
- Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Θεματική ενότητα «Τέχνες ΙΙ: Μουσική - Χορός»
- Ημερίδα, 3ο Φεστιβάλ Λαογραφίας και Παραδοσιακών χορών, Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας
- Μάθημα «Κριτική Ανάλυση Χορού» της Ειδίκευσης «Χορολογία Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού» της Σ.Ε.Φ.Α.Α.
- Πρόγραμμα Choreomundus, ως διπλωματική εργασία της Estefania Solórzano
- Project "Faire-corps" / Erasmus plus

Residencies:
- DeVIR/CAPa – Centro de Artes Performativas do Algarve, Πορτογαλία
- Tipperary Dance Platform, TRY! Residencies, Ιρλανδία
- baobap, εργαστήριο χοροθεραπίας και δημιουργικών τεχνών, Ιωάννινα

-----------------------------------------
Την ημερίδα διοργανώνει
η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Ρέον


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019
| 13:30 – 21:30

Είσοδος ελεύθερη


Εθνικό Θέατρο, Αίθουσα εκδηλώσεων, Κτίριο Τσίλλερ,
Αγ. Κωνσταντίνου 22, Αθήνα

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής για το εργαστήριο:
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
tl. 698 4835845 και 697 6080120

 

Read 741 times
Like us on Facebook