Επιστολή υποστήριξης του Κέντρου Μελέτης Χορού Ντάνκαν από το ΣΕΧΩΧΟ

sexwxo logo

Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2023

Προς: Υπουργείο Εσωτερικών
Υπόψιν υπουργού Ν. Κεραμέως
Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα
Διοικητικό Συμβούλιο Κέντρο Ντάνκαν

Επιστολή για την υποστήριξη της συνέχισης της αυτοτέλειας του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν

Με την παρούσα επιστολή το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού_ΣΕΧΩΧΟ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του, αλληλεγγύη και υποστήριξη υπέρ της συνέχισης της αυτοτέλειας του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν.

Ενόψει των επικείμενων καταργήσεων των ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ και της απορρόφησής τους από τον βασικό πυρήνα των αντίστοιχων Δήμων σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία για τους ΟΤΑ, θα θέλαμε να εκφράσουμε τους εύλογους φόβους και την ανησυχία μας σχετικά με το τι θα σημαίνει μια τέτοια έκβαση για το Κέντρο Χορού Ντάνκαν τόσο στα εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα για το καλλιτεχνικό - εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά κυρίως για την ίδια την τέχνη του χορού και τον πολιτισμό εν γένει.

Είμαστε από τις ελάχιστες ή ίσως και η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ο σύγχρονος χορός υφίσταται μια κατάφωρη άνιση μεταχείριση σε σχέση με τις υπόλοιπες τέχνες σε επίπεδο χρηματοδότησης, δομών και δημόσιας εκπαίδευσης. Ανάμεσα σε άλλα ο χορός στην Ελλάδα στερείται ενός θεσμού/οργανισμού αποκλειστικά για την καλλιτεχνική δημιουργία όπως μια Κρατική Σκηνή/Στέγη Χορού αλλά και αποκεντρωμένα χορογραφικά κέντρα.


Το Κέντρο Χορού Ντάνκαν του Δήμου Βύρωνα αποτελεί το μοναδικό σπίτι χορού στην Ελλάδα. Καθ’όλη τη λειτουργία του όλα αυτά τα χρόνια, με τους περιορισμένους πόρους του και υποδομές δρα κατά το μέγιστο υπέρ των αναγκών της καλλιτεχνικής δημιουργίας και εκπαίδευσης με παραστάσεις, ερευνητικά προγράμματα, καλλιτεχνική φιλοξενία, πρόβες, εκπαιδευτικές δράσεις και μαθήματα. Είναι ο συνδετικός μας κρίκος δικτύωσης και ανταλλαγής σε διεθνές επίπεδο καθώς αποτελεί ιδρυτικό μέλος του δικτύου Ευρωπαϊκών Κέντρων για την Ανάπτυξη του Χορού (European Dance Development Network), διατηρώντας μια ενεργή σύνδεση με 50 παρόμοια κέντρα (dancehouses) σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Χάριν της εξαιρετικής εργασίας και αφοσίωσης της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και διοίκησης καθώς και της ομάδας συνεργατών που την πλαισιώνει, παίρνει πρωτοβουλίες, επιμελείται και διοργανώνει δράσεις που προάγουν την τέχνη του χορού, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλά standards και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες για όλους τους συνεργάτες και διδάσκοντες.

Ακόμα, αποτελεί εταίρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα που προάγουν την διακαλλιτεχνική όσμωση και ανάπτυξη της έρευνας και δημιουργίας.
Πρωτοπορεί ενώ πάντα αφουγκράζεται τις ανάγκες της καλλιτεχνικής κοινότητας, του κοινού και της κοινωνίας εν γένει.
Κυρίως συνιστά μια κοιτίδα καλλιέργειας σχέσεων, αξιών και πολιτισμού που ξεπερνούν το αμιγώς καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό αποτέλεσμα, τόσο για την τοπική κοινότητα όσο και για την κοινότητα των ανθρώπων του χορού.

Με τη νέα νομοθεσία τίθενται σε κίνδυνο αν όχι σε βέβαιο αδιέξοδο, ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η οργάνωση που απαιτεί το έργο που παράγει μέχρι στιγμής το Κέντρο Ντάνκαν. Χάνοντας την αυτοτέλειά του καταδικάζεται η απορρόφηση και διαχείριση των κρατικών και ενωσιακών πόρων, η επιμέλεια και οργάνωση διακρατικών προγραμμάτων, η συμμετοχή του στο δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων για την Ανάπτυξη του Χορού (European Dance Development Network ), η ευελιξία που είναι αναγκαία στην εξειδίκευση ενός οργανισμού στην έρευνα και η άμεση ανταπόκριση σε ανάγκες των εγχώριων χορογράφων και χορευτών.

Η απορρόφηση του Κέντρου από τον βασικό πυρήνα λειτουργίας του Δήμου κυοφορεί ταυτόχρονα και μια σειρά από βλαπτικές επιπτώσεις σε σχέση με τους όρους εργασίας (όπως το αντικείμενο εργασίας, τις απολαβές και τις συμβάσεις των εργαζομένων), κυρίως λόγω του ΠΔ85/2022 και της ΚΥΑ 2/9844ΔΕΠ2023 ΦΕΚ 1077/Β/24-2-2023.
Τα καταστροφικά αποτελέσματα της εφαρμογής των τελευταίων νομοθετημάτων της κυβέρνησης (η εν λόγω ΚΥΑ, το ΠΔ 85/2022 και νέος νόμος για ΟΤΑ) ήδη έχουν ξεκινήσει να προκαλούν ένα μη βιώσιμο και καλλιτεχνικά αναξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον σε άλλες περιπτώσεις Δήμων.

Η μοναδικότητα, η εξειδίκευση και η ποιότητα του έργου του οργανισμού μαζί με την ιστορικότητα του κτιρίου κάνει την υπεράσπιση της αυτοτέλειας του Κέντρου παραπάνω από επιτακτική.

Στο ζοφερό γενικευμένο τοπίο προς την όλο και αυξανόμενη κατάλυση των δημόσιων αγαθών και θεσμών, υπερασπιζόμαστε με κάθε μέσο την αυτοτέλεια του Κέντρου Χορού Ντάνκαν και διεκδικούμε την περαιτέρω ενίσχυσή του με διάθεση περισσότερων πόρων.

Με εκτίμηση,

εκ του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού.

Η πρόεδρος Μίνα Ανανιάδου
Η Γεν Γραμματέας Στάλη Συμεών

Read 490 times Last modified on Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 20:35

Follow Us