Ο Χορός στο Μέγαρο Μουσικής: Πρόγραμμα 2018-2019

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την περίοδο 2018-2019. Ανάμεσα σε νέες παραγωγές, μεγάλες ορχήστρες και μαέστρους, καθώς και διάσημους ερμηνευτές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναφέρουμε αναλυτικά παρακάτω το πρόγραμμα χορού, το οποίο περιλαμβάνει έργα της διάσημης ομάδας Nederlands Dans Theater 1, καθώς και έργα όπως το A line supreme του Αντρέα Ράμα, το Requiem, a choreographed portrait του Αλέξη Τσιάμογλου, το έργο Elizabeth της Ιωάννα Πορτόλου. Ακόμα θα παρουσιαστεί η περφόρμανς Breaking Art II - the performance, αποτέλεσμα του εργαστηρίου σύμπρξης μεταξύ έξι χορογράφων και συνθετών, το οποίο θα συντονιστεί από τη χορογράφο Σοφία Μαυραγάνη και τον μουσικό - συνθέτη Θάνο Πολυμενέα - Λιοντήρη. Τέλος, θα παρουσιασθεί το έργο Requiem for Aleppo, το οποίο θα στηρίζεται πάνω σε ιστορίες Σύρων προσφύγων.
Από το πρόγραμμα χορού δεν λείπει και αυτή τη χρονιά ο κύκλος The Bolshoi Ballet Live from Moscow, ο οποίος περιλαμβάνει την προβολή σε απευθείας μετάδοση κλασικών έργων.

Ο Χορός στο Μέγαρο Μουσικής: Πρόγραμμα 2018-2019
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΟΥ

- A line supreme
28 & 29 Νοεμβρίου 2018

Πώς επηρεάζονται τα συναισθήματα και οι αισθήσεις από τη γραμμική κίνηση, καθώς η επιμήκυνση προς μια κατεύθυνση επιφέρει την ταυτόχρονη συρρίκνωση στην αντίθετη πλευρά; Ο Αντρέα Ράμα, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, που ζει μεταξύ Βερολίνου και Λουξεμβούργου, πειραματίζεται με τη γραμμικότητα που παρατηρεί στη φύση και στον άνθρωπο.

σύλληψη & χορογραφία: Αντρέα Ράμα
δραματουργία:  Ξένη Αλεξάνδρου
Περφόρμερ: Ναταλί Μάνδηλα, Rhiannon Morgan, Αντρέα Ράμα, Baptiste Hilbert


- Requiem, a choreographed portrait
11 & 12 Ιανουαρίου 2019
Αλέξης Τσιάμογλου / RoughCut

Στο έργο αυτό γίνεται η απόπειρα να αποτυπωθεί το πορτραίτο της χορεύτριας μέσα από την χορογραφική ματιά. Πρωταρχικά υλικά είναι το σώμα της χορεύτριας και οι εμπειρίες που φέρει. Καμβάς αποτελεί το ξύλινο πάτωμα γεμάτο αναρίθμητα μπαλάκια πινγκ πονγκ και ένα νάιλον που μετατρέπεται σε φούστα. Σε αντίθεση με τα πορτραίτα στη ζωγραφική, εδώ το χορογραφικό πορτραίτο το
αντιλαμβανόμαστε ως διαδικασία, ως τόπο συνάντησης και δυνατοτήτων. Η χορογραφική ματιά λειτουργεί σαν ένα σύστημα που συλλαμβάνει χειρονομίες, κινητικότητα, διαθέσεις και προθέσεις, τύπους σώματος.
Το REQUIEM είναι ένα χορογραφημένο πορτρέτο της χορεύτριας που λειτουργεί ως ο προσωπικός της επικήδειος λόγος. Είναι ένα ηχητικό τοπίο που διατρέχει όλη την περφόρμανς και διαμορφώνεται και μεταβάλλεται με μπάλες πινγκ πονγκ, χορό, νάυλον, τραγούδια, αφηγήσεις και ντοκουμέντα.

Σύλληψη, χορογραφία: Αλέξης Τσιάμογλου
Ερμηνεία: Νιόβη Μπένου


- Nederlands Dans Theater 1
2, 3, 4, 5 Φεβρουαρίου 2019


- Safe as Houses: χορογραφία Sol Leon & Paul Lightfoot

- Partita for 8 Dancers: χορογραφία Crystal Pite

- Νέο έργο Χορογραφία Marco Goecke (πρεμιέρα Σεπτέμβριος 2018)

Το Nederlands Dans Theater 1 επιστρέφει στο Μέγαρο στις 2, 3, 4 & 5/2/2019 με τρεις χορογραφίες – ανάμεσά τους και το νέο έργο του πολυβραβευμένου Marco Goecke [Μάρκο Γκαίκε] που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα αυτό τον Σεπτέμβριο. Η Sol Leόn [Σολ Λεόν] και ο Paul Lightfoot [Πωλ Λάιτφουτ], αγαπημένοι χορογράφοι του ελληνικού κοινού, επέλεξαν για τις τέσσερις παραστάσεις τους στο Μέγαρο την κοινή τους δημιουργία Safe as Houses, που είναι εμπνευσμένη από το Ι Ching,  το Κινεζικό Βιβλίο των Αλλαγών και από μελωδίες του Γ.Σ. Μπαχ. Οι Leόn και Lightfoot σχεδίασαν επίσης τα σκηνικά και τα κοστούμια για τη συγκεκριμένη χορογραφία. Οι φωτισμοί είναι του Tom Bevoort. Το διεθνούς ακτινοβολίας χορευτικό σύνολο θα παρουσιάσει ακόμη το έργο Partita for 8 Dancers [Παρτίτα για 8 χορευτές] της Καναδής Crystal Pite [Κρύσταλ Πάιτ] που βασίζεται στη μουσική σύνθεση Partita for 8 Voices της Caroline Shaw [Κάρολιν Σω] από το άλμπουμ Roomful of Teeth (μουσική διεύθυνση: Brad Wells). Σε αυτή της τη δουλειά, η Pite συνεργάστηκε με την Nancy Bryant στα κοστούμια, τον Marc van Helden στη σκηνική ζωγραφική, τον Jay Gower Taylor στα σκηνικά και με τον Tom Visser στους φωτισμούς.


Breaking Art II - the performance
8 Μαρτίου 2019

Μετά την περσινή επιτυχία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωτοεμφανιζόμενοι χορογράφοι και συνθέτες, συμπράττουν καλλιτεχνικά για οκτώ εβδομάδες σε ένα εντατικό workshop δημιουργικής συνεργασίας παρουσιάζοντας πρωτότυπα έργα στο Μέγαρο. Η χορογράφος και εκπαιδευτικός Σοφία Μαυραγάνη και ο μουσικός - συνθέτης, ερευνητής νέων μέσων, και διδάκτορας Θάνος Πολυμενέας - Λιοντήρης εισηγούνται ένα εντατικό εργαστήριο (Ιανουάριος – Μάρτιος 2019) το οποίο εστιάζει στη νέα χορογραφική και μουσική δημιουργία. Έξι χορογράφοι συμπράττουν με έξι μουσικούς – συνθέτες για τη δημιουργία πρωτότυπων έργων τα οποία παρουσιάζονται στο κοινό.

Φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους που ενεργοποιούνται σε διαφορετικά πεδία και ακολουθούν διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές,
το workshop μελετά τη σχέση χορού και μουσικής. Μέσω μιας διαδικασίας συνεργασίας προσφέρει τόσο τεχνικά εργαλεία δημιουργίας στους συμμετέχοντες όσο και την εμπειρία της δημιουργικής ζύμωσης. Στόχος του προγράμματος είναι η καλλιτεχνική στήριξη των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών, η ισχυροποίηση των αισθητικών επιλογών τους και η δικτύωση της νέας γενιάς δημιουργών.
Παράλληλοι στόχοι του workshop είναι η εξέλιξη της προσωπικής έκφρασης των συμμετεχόντων μέσω συνεργασίας και ανταλλαγής, η διαφορετικότητα των προσεγγίσεων ως προς τη σύνθεση και δημιουργία σύγχρονων παραστάσεων αλλά και ο πειραματισμός. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αναπτύξουν τα δημιουργικά και τα ερμηνευτικά τους εργαλεία αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική ευθύνη τόσο του δικού τους δημιουργικού τομέα όσο και της ποιότητας και λειτουργικότητας του συνόλου του έργου.

Διδάσκουν: Σοφία Μαυραγάνη – χορογράφος, εκπαιδευτικός
Θάνος Πολυμενέας – Λιοντήρης – συνθέτης, ερευνητής νέων μέσων, εκπαιδευτικός


- Elizabeth 

Ιωάννα Πορτόλου/Ομάδα χορού Griffón
4 – 6 Απριλίου 2019

Με τον τίτλο ELIZABETH κάνει πρεμιέρα στο Μέγαρο η νέα χορογραφική δουλειά της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας χορού Griffón. Με τρόπο ανατρεπτικό και παιγνιώδη, επιμένοντας στην ανατομία του ανθρώπινου ψυχισμού, η χορογράφος μελετάει τους μηχανισμούς δημιουργίας νοήματος για τον κόσμο γύρω μας, εμπνεόμενη από ένα πρόσωπο - σύμβολο της παγκόσμιας Ιστορίας, την βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας.

«Είμαστε ποτέ ελεύθεροι νοήματος; Ή εκπέμπουμε συνεχώς από την στιγμή που ερχόμαστε σε αυτό τον κόσμο;», διερωτάται η χορογράφος. Η παράσταση η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (2018 19), παρουσιάζεται στον απόηχο μιας ερευνητικής διαδικασίας στην οποία ενθαρρύνεται από την δημιουργό και την ομάδα η διεπιστημονική και διατομεακή μελέτη.

Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου
Χορεύουν: Ιωάννα Αποστόλου, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου


- Requiem for Aleppo
19-20 Απριλίου 2019

Μια νέα χορογραφία βασισμένη σε ιστορίες Σύρων προσφύγων

Σε συνεργασία με το Syrian Relief Fund
Read 2061 times Last modified on Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 17:33

Follow Us