OPEN CALL: Πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας για κινητική έρευνα και χορευτικό αυτοσχεδιασμό

recidency open call

Dance Improvisation and Movement Research Residency
Ανοικτή Πρόσκληση: Πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας για κινητική έρευνα και χορευτικό αυτοσχεδιασμό.

Σε ενδιαφέρουν η κινητική εξερεύνηση και ο αυτοσχεδιασμός ως εργαλεία για την προσωπική σου ανάπτυξη και έκφραση; Ο νεοσύστατος χώρος Paleochori σας προσκαλεί σε ένα ιδιαίτερο, διεθνές Research Residency στη Λευκάδα.

Σχετικά με το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας

Σχεδιασμένο από καλλιτέχνες για καλλιτέχνες, το συγκεκριμένο πρόγραμμά προσφέρει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για όσους/ες ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στην πρακτική του αυτοσχεδιασμού και της κινητικής έρευνας. Ο χώρος Paleochori, σε μια κρυφή ημιορεινή γωνία του νησιού, θα φιλοξενήσει την έρευνα, πρακτική, δημιουργική εξερεύνηση και συνύπαρξη έως δώδεκα ατόμων από όλο τον κόσμο για έναν μήνα. Ο σκοπός αυτού του προγράμματος, είναι αποκλειστικά να παρέχει στους συμμετέχοντες τον χώρο και τον χρόνο για να συναντηθούν και να αναπτυχθούν τόσο ως άτομα όσο και ως κοινότητα.

Πότε: 1 - 29 Ιουλίου 2024
Που: Paleochori, Νεοχώρι Λευκάδας

Τι προσφέρει το πρόγραμμα

  • Έναν βασικό συντονισμό με εστίαση στην φροντίδα, και με πρόθεση την ορατότητα και την άνετη διαμονή όλων των μελών της ομάδας.
  • Μια ετερόκλητη κοινότητα κοινών ενδιαφερόντων από όλο τον κόσμο.
  • Ευκαιρίες για από κοινού εξερεύνηση, ανταλλαγή εργαλείων και προσεγγίσεων.
  • Άνετη διαμονή σε ένα μεγάλες σκηνές από καμβά (bell tents), πρόσβαση σε τραπεζαρία, ντους, τουαλέτες, χώρους ξεκούρασης και ένα ανοιχτό πάτωμα χορού 100 τετραγωνικών μέτρων, περιτριγυρισμένο από φύση και εκπληκτική θέα, αποκλειστικά για τα συμμετέχοντα του προγράμματος.
  • Διάφορες δραστηριότητες που θα αποφασίσει η ομάδα, συμπεριλαμβανομένων ανάγνωσης βιβλίων, πεζοπορίας, κολύμβησης, κηπουρικής, ξυλουργικής και άλλων σχετικών με την τοπική κοινότητα, όπως μουσικές συναυλίες, γιορτές κ.λπ.


Τι καλύπτουν οι συμμετέχοντες/ουσες

  • Τα έξοδα μετακίνησης από και προς τον χώρο.
  • Καθώς ο χώρος είναι απομονωμένος και δεν υπάρχουν κοντινά εστιατόρια ή αγορές τροφίμων, θα παρέχονται δύο πλήρη και ένα ενδιάμεσο ελαφρύ γεύμα ανά ημέρα κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου του προγράμματος (τις Κυριακές συμπεριλαμβάνεται μόνο πρωινό). Θα παρέχουμε επίσης διαμονή καθόλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής φιλοξενίας σε κοινόχρηστες σκηνές από καμβά τύπου bell tent τριών ή τεσσάρων ατόμων με στρώματα και κλινοσκεπάσματα. Για την κάλυψη των εξόδων του φαγητού καθώς και για τα λειτουργικά έξοδα του χώρου, θα πρέπει να καταβληθεί το ελάχιστο ποσό των 450 ευρώ ανά άτομο. Το πρόγραμμα είναι αυτοσυντηρούμενο και δεν επιχορηγείται.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα

Η Κυβέλη Κουβάτση και ο Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης, είναι απόφοιτοι της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικοί του χορού, καθώς και υπεύθυνοι των προγραμμάτων καλλιτεχνικής φιλοξενίας του Paleochori. Στα πλαίσια του συγκεκριμένου  προγράμματος, ο ρόλος τους θα είναι βοηθητικός εστιάζοντας κυρίως σε πρακτικές πτυχές όπως η λειτουργία του χώρου και η ασφάλεια. Ωστόσο, μέσα από το πρόγραμμα αυτό θέλουμε να ενεργοποιήσουμε μια αυτορρυθμιζόμενη συνθήκη συμβίωσης, κοινής ή ατομικής πρακτικής και έρευνας. Σε αυτό το πλαίσιο τις καθημερινές δραστηριότητες θα τις αποφασίζει η ομάδα και μπορεί να ποικίλουν από ανταλλακτικά μαθήματα, κοινές κινητικές έρευνες, συλλογικές αναγνώσεις βιβλίων και βραδιές κινηματογράφου, καθώς και δημιουργικές πρωτοβουλίες, συζητήσεις και ζυμώσεις με ή χωρίς την τοπική κοινότητα, δημόσιες παρεμβάσεις, πεζοπορίες στους καταρράκτες ή απλά στιγμές χαλάρωσης και επαφής με την φύση. Θα έχουμε καθημερινούς ομαδικούς κύκλους για να αποφασίζουμε το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, να λύνουμε πιθανά προβλήματα, και θα φροντίζουμε από κοινού και με κυλιόμενο πρόγραμμα τον χώρο για να διατηρηθεί η λειτουργικότητά του.

Κατά τη διάρκεια των 28 ημερών του προγράμματος, οι συμμετέχουσες/ντες θα ασχοληθούν με διάφορες πρακτικές λήψης αποφάσεων εντός των χορευτικών, αυτοσχεδιαστικών και ερευνητικών διαδικασιών, αλλά και σε σχέση με την εμπειρία της συλλογικής διαβίωσης. Αυτές οι αποφάσεις αποτελούν ευκαιρίες για αυτο-εξερεύνηση σε ένα περιβάλλον όπου κάθε άτομο είναι ορατό από την ομάδα και που ο λόγος του μετράει.

Από τα εργαλεία και τις τεχνικές κινητικού αυτοσχεδιασμού έως την αυτο-έκφραση, και από τη συναισθηματική εξερεύνηση και τη σωματική ευαισθησία έως τη δημιουργικότητα, αυτό είναι ένα ταξίδι που είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Σχετικά με τη συμβιωτική φύση αυτού του Residency, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι δεν θα περιοριστεί σε μια εμπειρία πολιτιστικής ανταλλαγής, αλλά θα γίνει μια συλλογική εμπειρία βαθιά ανθρώπινη που θα αγγίξει κοινωνικά ζητήματα και θα εμπνεύσει θετική αλλαγή.


Σε ποια απευθύνεται το ανοιχτό κάλεσμα

Καλοδεχούμενες είναι όλες οι αιτήσεις από άτομα και ομάδες που προσεγγίζουν τον αυτοσχεδιασμό και την κινητική έρευνα ως πεδία αυτο-εξερεύνησης, ενσώματης γνώσης και προσωπικής ανάπτυξης. Αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου του χορού και/ή σε άτομα που είναι αφοσιωμένα στην εξερεύνηση της ανθρώπινης κίνησης. Σε όσα επιθυμούν να εμβαθύνουν στην κατανόηση της τέχνης τους ή της τεχνικής τους, να ανταλλάξουν πρακτικές, να αμφισβητήσουν ή και να εμπλουτίσουν τις μεθόδους τους. Προσκαλούμε άτομα που αναζητούν μια υποστηρικτική κοινότητα για να εξελιχθούν μέσα από τη σχέση με το "Άλλο", και που προσεγγίζουν την κινητική έρευνα ως ένα πεδίο που φανερώνει τη σύνδεση σώματος-νου και αναδεικνύει κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

Θα θέλαμε να γνωρίσουμε άτομα που ενδιαφέρονται για μία ή περισσότερες από τις παρακάτω θεματικές:

  • Η κινητική έρευνα ως ενεργό μέρος μιας χορευτικής δημιουργικής διαδικασίας
  • Αυτοσχεδιασμός και μικρο-ακτιβισμός
  • Κριτικός αυτοσχεδιασμός
  • Αυτοσχεδιασμός σε ομάδα ή ζευγάρι ως πρακτική ανατροφοδότησης
  • Τεχνικές αποαποικιοποίησης
  • Αποκεντρωμένες χορευτικές αφηγήσεις
  • Τραύμα, επούλωση, ενδυνάμωση (empowerment)
  • Μετα-ανθρωπισμός (posthumanism) και οικο-χοροί (eco-dances)


Σχετικά με το Paleochori

Το Paleochori είναι ένας χώρος φιλοξενίας από καλλιτέχνες για καλλιτέχνες και ανθρώπους που αναζητούν την επανασύνδεση με την φύση, τιμούν τις αισθητηριακές εμπειρίες, καλωσορίζουν ποικίλες σωματικότητες και τολμούν να αντικατοπτρίζουν μέσα από άλλους.

Λεπτομέρειες Αίτησης

  • Διάρκεια του Residency: 1 - 29 Ιουλίου 2024 (άφιξη: 1 Ιουλίου - αναχώρηση: 29 Ιουλίου)
  • Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: 7 Απριλίου 2024
  • Για να υποβάλετε αίτηση, παρακαλούμε ακολουθήστε τον σύνδεσμο (πατήστε εδώ) για να συμπληρώσετε τη αίτησης συμμετοχής. Στην φόρμα ζητείται ένα βίντεο μέγιστης διάρκειας πέντε λεπτών με link από youtube ή vimeo που θα περιγράφετε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτό το Residency.
  • Τα αποτελέσματα της ανοικτής πρόσκλησης θα ανακοινωθούν έως τις 25 Απριλίου 2024
Έχετε ερωτήσεις σχετικά με αυτήν την πρόσκληση;
Επικοινωνήστε μαζί μας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Read 1392 times Last modified on Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024 14:38

Follow Us