Exploring Inner and Outer Space Somatic Dance Workshop με τη Θάλεια Δήτσα

event thalia seminario contact

‘’Εξερευνώντας τον μέσα και τον έξω χώρο’’- εργαστήρι αυτοσχεδιασμού και ενσυνείδητης- σωματικής κίνησης με τη Θάλεια Δήτσα

Τη Δευτέρα 15/4/2024 ξεκινάμε το νέο κύκλο του Εργαστηρίου Χορογραφικής έρευνας και Δημιουργίας, Σώμα Τοπίο.

Ο κύκλος αυτός αφιερώνεται στην έρευνα και την εκπαίδευση του performer με βάση το θέμα ‘’Εξερευνώντας τον μέσα και τον έξω χώρο’’.

Πρόκειται για ένα εργαστήριο σωματικής- ενσυνείδητης κίνησης και αυτοσχεδιασμού, με αφορμή το βίωμα του σώματος και προέκταση στην δημιουργική έκφραση των ερμηνευτών.

Εστιάζοντας σε διαφορετικέ επίπεδα-δομές της σωματικής εμπειρίας, ερχόμαστε σε επαφή με διαφορετικές ποιότητες που πληροφορούν τον τρόπο που δρούμε, αντιλαμβανόμαστε και συνδεόμαστε με τον χώρο.

Ο στόχος είναι να εμβαθύνουμε και να αναπτυχθούμε πάνω στις πρακτικές μας ως ερμηνεύτριες-δημιουργοί και στην επαφή μας με το βίωμα του σώματος ως μέσο στήριξης, έμπνευσης και επαφής.

Να εμβαθύνουμε και να εμπλουτίσουμε τα εκφραστικά μας μέσα από την σωματική προσέγγιση στην κίνηση (somatic movement), να διευρύνουμε την κινητική μας φαντασία και εμπειρία και να ανοίξουμε σε νέες δυνατότητες συνάντησης, έκφρασης και απόλαυσης.

Ο κύκλος αυτός ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Συστήνεται η συνολική παρουσία στις συναντήσεις, ωστόσο είναι ανοιχτός για τη συμμετοχή σε μεμονωμένες συμμετοχές.

Η διαδικασία περιλαμβάνει και προτείνει συναντήσεις πρακτικής και εξερεύνησης σε εξωτερικούς χώρους για τους οποίους θα γίνει συντονισμός εντός του εργαστηρίου.

 

Οι βασικοί-άξονες εργαλεία πάνω στους οποίους αναπτύσσεται το εργαστήριο είναι:

  • mindfulness awareness practice/ καλλιέργεια της παρουσίας και της προσοχής.
  • somatic practice and research / ο όρος Somatic αναφέρεται στο βιωμένο σώμα, το σώμα όπως βιώνεται, σε αντιπαράθεση με την αντικειμενική αντίληψη του σώματος. Έτσι εδώ, βουτάμε στο βίωμα του σώματος, με τις μεθόδους τις βιωματικής ανατομίας, εξερευνούμε τις διαφορετικές ποιότητες που αναδύονται καθώς εμείς εξερευνούμε την εμπειρία στο σώμα μας μέσω της κίνησης, της αφής, του οραματισμού ή της φώνησης. Η εξερεύνηση μας για αυτό τον κύκλο θα εστιαστεί στα όργανα, το σκελετικό σύστημα, το δέρμα.
  • υλικό και μεθοδολογία από τον χορό Butoh. Εργασία με την ενέργεια (Qi Work), από το προσωπικό στο κοσμικό σώμα, το φάσμα της παρουσίας και της έκφρασης των ερμηνευτών.
  • πρακτικές έρευνας του αυτοσχεδιασμού και της συλλογικής νοημοσύνης στον χορό και τις παραστατικές τέχνες (ensemble practices/ flocking/ view points).
  • ασκήσεις επικοινωνίας και επαφής (Physical Contact Exploration), αυτοσχεδιασμός και παιχνίδι
  • αυθεντική κίνηση (authentic movement)
  • επαφή με τον τόπο και το τοπίο (site-specific practice).

Το εργαστήρι είναι ανοιχτό σε ανθρώπους με ενδιαφέρον για τις παραστατικές τέχνες και κάποια εμπειρία στην κίνηση.

Η Θάλεια έχει MA in Choreography με έπαινο από το ιστορικό Dartington College of Arts, και η διπλωματική της έρευνα εξέταζε τα πεδία των σχέσεων (relationscapes*) που αναπτύσσουμε κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Με έναν τρόπο πρακτικά συνεχίζει να εξερευνά αυτό το πεδίο μέσα από τα εργαστήρια που μοιράζεται με επαγγελματίες και ερασιτέχνες, αναζητώντας τρόπους να μάθουμε να υπάρχουμε ανατροφοδοτικά, συμπεριληπτικά, ενδυναμωτικά, τρυφερά, ελεύθερα μέσα στα σώματα μας και μεταξύ μας.

Τα μαθήματα θα είναι εβδομαδιαία, με κάποιες συναντήσεις αφιερωμένες στην οργάνωση της πρακτικής από τα συμμετέχοντα άτομα. Σύνολο 8 συναντήσεις.

15/4/24 έως 10/6/24, σύνολο 8 συναντήσεις.
Μέρες και ώρες συναντήσεων: Κάθε Δευτέρα 17.30 -19.30
Χώρος: Kallichoron, Σφηττιών 10, γ’ όροφος, Κάτω Πετράλωνα (μετρό Κεραμεικός, ΗΣΑΠ Πετράλωνα).

Επένδυση:
Πληρωμή του συνόλου των 8 συναντήσεων, 100 ευρώ (+ΦΠΑ), δυνατότητα εξόφλησης σε δύο δόσεις.
Υπάρχει η δυνατότητα drop-in: 12- 15 ευρώ.

Για σπουδαστές και επαγγελματίες παραστατικών τεχνών, φοιτητές, καλλιτέχνες, ανέργους : 10-12 ευρώ.
Είναι απαραίτητη η επικοινωνία για την προσέλευση στις συναντήσεις.

Επικοινωνία- δήλωση συμμετοχής : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ 6979309870/ fb Thalia Ditsa


ditsa thaleiaΗ Θάλεια Δήτσα εργάζεται ως δασκάλα κίνησης, χορογράφος και performer. Ολοκληρώνοντας αρχικά σπουδές Φυσικής, στράφηκε στον χορό. Σπούδασε χορογραφία στο Dartington College of Arts, αποφοιτώντας με έπαινο. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην χορογραφία (ΜΑ Choreography). Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κοινωνιολογία και την Πολιτική Επιστήμη (ΕΚΠΑ).

Ως performer συνεργάστηκε σταθερά με την ομάδα χορού 14ημέρα της Μαρίας Αγγέλου (2001-2009, δημιουργία 7 παραγωγών). Συμμετοχή σε πλατφόρμες χορού, φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, παραγωγές επιχορηγούμενες από τη ΓΓΝΓ και το ΥΠΠΟ ( ενδεικτικά Φεστιβάλ χορού Σ.Ε.Χ. 2008, 1st balcan performance art market, Θεσσαλονίκη 2006, 2η πλατφόρμα σύγχρονου χορού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2006).

Έχει επίσης συνεργαστεί με τη χορογράφο και εικαστικό Αιμιλία Μπουρίτη (συμμετοχή σε 3 έργα, φεστιβάλ Σ.Ε.Χ 2009, Φεστιβάλ Αισχύλεια Ελευσίνας 2012, θέατρο Χυτήριο 2013 κ.α.), με την Αφροδίτη Βερβενιώτη. Έχει επίσης μαθητεύσει και συνεργαστεί σε δημιουργίες της Γιαπωνέζας Χορογράφου Sumako Koseki , (εμβληματικής καλλιτέχνιδας του χορού Butoh), ως performer, παραγωγός και βοηθός χορογράφου.
To Butoh αποτελεί βασική επιρροή και έμπνευση στην καλλιτεχνική της έρευνα, όπως και οι πρακτικές ενσωμάτωσης (somatic practices). Εκπαιδεύεται στο Body-Mind Centering ©, και σε άλλες προσεγγίσεις που μελετά σταθερά για πολλά χρόνια μαζί με την εφαρμογή τους στον χορό και την performance.

Το 2018, σχημάτισε την καλλιτεχνική ομάδα Ma-embodied performance lab, για την έρευνα των σωματικών πρακτικών στην performance). Με την ομάδα Ma επιδιώκει τη συνεργασία με καλλιτέχνες από το ευρύτερο φάσμα των παραστατικών και εικαστικών τεχνών. Με τη Ma έχει παρουσιάσει 3 χορευτικά έργα και μία ταινία χορού:
● A personal story (festival IPFF 2018, Kinitiras Performing Arts Center, Αθήνα)
● Song of Myself, θέατρο Tempus Verum (φεστιβάλ Adapt19), Αθήνα και Dansarte art space, Πάτρα, 2019
● Song of Myself, v.2, (ταινία χορού, σε παραγωγή του Δήμου Ηρακλείου, 2021), φεστιβάλ Τεχνη Καθ'οδόν, (Φιναλίστ στο Inspired Dance Festival Australia 2023)

● Sisyphos Walk, 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών και Παραστάσεων Χορού Athens Video Dance Project, Promenade,2023

Έχει επιμεληθεί την κίνηση σε 10 θεατρικές παραστάσεις.

Διδάσκει σε στούντιο χορού, φεστιβάλ, και εργαστήρια για επαγγελματίες και ερασιτέχνες από το 2006. Τη χρονιά 2020-2021 δίδαξε κίνηση και χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου Νότος, στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

 

Read 848 times Last modified on Κυριακή, 12 Μαϊος 2024 19:20

Follow Us