On scores, notation & touch με τη Μαρία Παπαδοπούλου

papadopoulou synaski seminario

 

Την πρώτη εβδομάδα του καλοκαιριού, στο ΣΥΝΑΣΚί επιστρέφουν η Μαρία Παπαδοπούλου & η Νάσια Φουρτούνη. Τα σεμινάρια είναι ξανά ανεξάρτητα, αλλά προτείνονται μαζί. Το σεμινάριο της Μαρίας είναι ανοιχτό και σε drop-in.

→ Λίγα λόγια για το σεμινάριο της Μαρίας παρακάτω.

→ Λίγα λόγια για το σεμινάριο της Νάσιας εδώ (πατήστε)

 Ημερομηνία Διεξαγωγής: 3-7 Ιουνίου 2024

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

drop-in μάθημα με τη Μαρία • 10πμ-12 • 

δευτέρα - παρασκευή με τη Μαρία • 10πμ-12 • 

δευτέρα - παρασκευή Μαρία & Νάσια δευτέρα - παρασκευή με τη Μαρία • 10πμ-12 • 70ευρώ • 10πμ-3μμ • 

 

Λίγα λόγια για το σεμινάριο της Μαρίας:

Οn scores, notation and touch

Τι είναι το score; Ένα είδος μετάφρασης, μια αποτύπωση ή ένα αυτόνομο έργο;

Στο φετινό συνασκί, η Mαρία Παπαδοπούλου προτείνει και μοιράζεται αποσπάσματα από τη χορογραφική έρευνα “Embodied Scores: Notes on the absence of touch” που πραγματοποίησε με τη Νάσια Φουρτούνη και άλλους/ες συνεργάτες/ιδες* το 2021-22. Το θέμα της έρευνας ήταν η διερεύνηση της πρακτικής των σκορ (scores) ως χορογραφικό, μεθοδολογικό και παιδαγωγικό εργαλείο και η δημιουργία scores σχετικά με το άγγιγμα και την απουσία του. Αυτό το εργαστήρι αποτελεί μια μετεξέλιξη αυτής της έρευνας.

Μελετώνται έννοιες απτικότητας, επαφής και διαλόγου μέσα από τη σύνδεση χορού, παιδαγωγικής και ενσωμάτωσης σε δημιουργικές χορογραφικές αποτυπώσεις.

Στόχος μας είναι, μέσω του συγκεκριμένου είδους χορογραφικής αποτύπωσης, να  προτείνουμε στη δημιουργία ενός έστω και προσωρινού τόπου αλληλεξάρτησης και συσχετισμού, επινοώντας νέους ενοποιητικούς δεσμούς.

Εργαλεία και πρακτικές: Κινητικές οδηγίες σε επαφή ή χωρίς, αφηγήσεις για καθοδήγηση της φαντασίας, κιναισθητικές οδηγίες, inversion score (Lisa Nelson) και άλλα σκορ, ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, παρατήρηση, μικρά έργα στιγμιαίας σύνθεσης, εικαστική αισθητηριακή αποτύπωση στο χαρτί, γραφή/καταγραφή, δημιουργία μικρών συλλογικών αρχείων.

** Το 2021-22 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η έρευνα “Embodied Scores: Notes on the absence of touch” από τις Μαρία Παπαδοπούλου και Νάσια Φουρτούνη, σε συνεργασία με τέσσερις περφόρμερ (Νάντη Γώγουλου, Κάντυ Καρρά, Έλτον Πέτρη, Κατερίνα Χατζηγεωργίου) με την οικονομική στήριξη του ΥΠΠΟΑ.

logo square

COCHLEA studia
Παναγή Μπενάκη 4, TK 11471, Αθήνα
www.cochleares.com
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
T. 6909853355


Η Μαρία Παπαδοπούλου ασχολείται με διάφορα πεδία που αφορούν το σώμα, τη διδασκαλία και τη θεραπεία. Ως εμψυχώτρια και ερευνήτρια ασχολείται με το χορό στην εκπαίδευση και την παιδαγωγική χορού.

Έχει αποφοιτήσει από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (2014), το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ (2016) και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα» του ΕΚΠΑ (2023).

Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με σύγχρονους χορογράφους όπως: ο Αντώνης Φωνιαδάκης, η Αθανασία Κανελλοπούλου, η Ιωάννα Αγγελοπούλου, η Ανδρονίκη Μαραθάκη κ.α. Παράλληλα διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε παιδιά και ενήλικες. Το καλοκαίρι του 2015 συμμετέχει ως καλλιτέχνιδα στο International Summer Course του Watermill Center υπό την καθοδήγηση του Bob Wilson. Ως υπότροφος του ιδρύματος Ωνάση, το 2016 πραγματοποιεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα βελτίωσης τεχνικής στις Βρυξέλλες.

Ως εκπαιδευτικός, έχει εμψυχώσει μαθήματα και εργαστήρια σχετικά με την κίνηση και πολυμεσικά εργαλεία σε βρέφη, παιδιά και εφήβους. Μαζί με συνεργάτιδες, έχει οργανώσει και υλοποιήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Χίλιες γλώσσες του χορού» (2021), «Χορεύοντας τη διαφορά» (2022), «zOOming out school / zOOming in diversity» (2023) και την έρευνα για το χορό με τίτλο «Embodied scores: notes on the absence of touch» (2021-2022) με την οικονομική στήριξη του ΥΠΠΟ. Επιπλέον, εργάζεται στους ρόλους της εμψύχωσης, της καταγραφής και της παιδαγωγικής εποπτείας σε εκπαιδευτικά προγράμματα άλλων φορέων (kokoika, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην εκπαίδευση κ.α.).

Από το 2016 παραδίδει θεραπείες ταϋλανδέζικου μασάζ και σπλαχνικής μάλαξης έχοντας ολοκληρώσει διάφορα σεμινάρια στην Ταϋλάνδη και την Ευρώπη (ενδεικτικά: Traditional Thai Yoga Massage, Dynamic Thai massage, Side Position: Pregrancy & Back pain, Advanced & Stretches, Abdominal Healing Massage, Integrated Cranial Biodynamics, Chi Nei Tsang I & II, Osteothai, Static Thai, Herbal Treatment & Steam Bath, Psoas Muscle and Vagus Nerve).

Read 125 times Last modified on Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 21:11

Follow Us