Εργαστήριο site-specific performance & artist residency στη λίμνη Καϊάφα

topos soma limni kaiafa

Το σώμα ως topos

Ο topos ως σώμα

Εργαστήριο site-specific performance & artist residency στη λίμνη Καϊάφα 

→ 18- 21 Ιουλίου 2024

Διδάσκουσες: Δήμητρα Νικολοπούλου & Ελίζα Σόρογκα

Το τετραήμερο εργαστήριο site- specific περφόρμανς & artist residency «Το σώμα ως topos, ο topos ως σώμα» στη λίμνη Καϊάφα αποτελεί ένα εντατικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα περφορμανς & live art το οποίο παρέχει τη δυνατότητα καλλιτεχνικής διερεύνησης και δημιουργικών πειραματισμών στο φυσικό τοπίο της Πελοποννήσου. Οι/ τα συμμετέχoυσες/ οντες/ οντα θα έρθουν σε επαφή με τα βασικά εργαλεία δημιουργίας μιας περφόρμανς/ live art δράσεων σε συνεχόμενο διάλογο με τη φύση & το εξωαστικό περιβάλλον στο πλαίσιο τοπο-ειδικών (site specific) προσεγγίσεων με επίκεντρο τις έννοιες «τόπος» και «σώμα».

Τα μέλη του εργαστηρίου θα καλλιεργήσουν χωρικές, καλλιτεχνικές προσεγγίσεις σε αισθητικό και πρακτικό επίπεδο εφαρμογής και θα δημιουργήσουν νέα ατομικά και συλλογικά έργα περφορμανς εξερευνώντας νέες ιδέες (concepts) σε διάλογο με τον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης, του αναγεννημένου πευκοδάσους της Στροφιλιάς, των δύο αρχέγονων θεραπευτικών πηγών και της ιδιαίτερης θαλάσσιας ακτογραμμής με τις μοναδικές αμμοθίνες. Η περιοχή του Καϊάφα μάλιστα, αποτελεί προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000, ενώ αποτελεί λουτρόπολη από την εποχή της αρχαιότητας.

 

Πώς δημιουργούμε μια site- specific περφόρμανς;

Πώς το σώμα αποτελεί έναν πλούσιο τόπο βιωμάτων, κοινωνικών και πολιτικών ταυτοτήτων, συναισθημάτων, αναμνήσεων κ.λπ.;

Πώς εντάσσουμε την ποιητική που ενέχει ένας χώρος στη διαδικασία της σύνθεσης;

Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος / residency αναδεικνύουμε ερωτήματα και αναπτύσσουμε βιωματικές δράσεις με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός νέου συμμετοχικού έργου μέσω της ‘site-specific’ προσέγγισης, όπου το φυσικό τοπίο αποτελεί εναρκτήρια βάση του έργου και βρίσκεται σε διαδραστικό διάλογο με τη γενική ιδέα (concept) του, τροφοδοτώντας τη δομή, την έρευνα και την εξέλιξή του. Σωμα- φυσικό τοπίο- κίνηση- χρόνος αποτελούν σημαντικές λέξεις - κλειδιά.

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της χωρικής αντίληψης του καλλιτεχνικού υποκειμένου με άξονα το σώμα, εισάγοντας τις έννοιες του χρόνου, των στοιχείων της φύσης (στοιχείο του νερού, χλωρίδα, πανίδα, χώμα κτλ), της κλίμακας, της αισθησιοκινητικής εμπειρίας, των προσωπικών αφηγήσεων (personal storytelling), της χωρικής μνήμης, της εμπιστοσύνης κ.α. Το toolbox των ασκήσεων περιλαμβάνει: περιπατητικούς διαλογισμούς, ακινησίες ενεργοποίησης, butoh, collaborating ensembles, scores, αισθησιοκινητικές δράσεις, έρευνα πεδίου, πρακτικές κοινοτικής τέχνης, ψυχοκινητικές ασκήσεις, ενεργοποίηση φωνής - σώματος - λόγου, μη γραμμικές αφηγήσεις, ανάπτυξη της ατομικής ποιητικής.

Οι ασκήσεις και οι δράσεις διαθέτουν εξίσου ατομικό και ομαδοσυνεργατικό χαρακτήρα, ενώ θα υλοποιούνται κατεξοχήν στο φυσικό τοπίο της υπαίθρου.

Διάλογος με το τοπίο του Καϊάφα

Το πλούσιο και ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, η λίμνη μα και η απαράμιλλης ομορφιάς ακτογραμμή της περιοχής, το βουνό Λαπίθας, οι χαρακτηριστικές αμμοθίνες, ο ενεργός υγροβιότοπος με μεσογειακές και γραμμωτές νεροχελώνες, τα αποδημητικά πουλιά, το φυσικό καταφύγιο άγριας ορνιθοπανίδας, οι πλούσιοι καλαμιώνες, το αναγεννημένο από τις πυρκαγιές δάσος της Στροφυλιάς, τα καταφύγια caretta caretta στην ακτογραμμή/ παράλια ζώνη, η πλούσια ιστορία του τόπου από την αρχαιότητα ως και σήμερα, η μυθολογία της περιοχής και το ιστορικό παρελθόν του, το ιαματικό στοιχείο των πηγών, οι ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές και ο τοπικός σιδηροδρομικός σταθμός, όσο και οι αυτοσχέδιες κατοικίες - καλύβες ως παραθεριστικές, εξοχικές κατοικίες που δημιουργούσαν οι οικογένειες της τοπικής κοινότητας (γύρω χωριά) κατά τους θερινούς μήνες μέχρι και τη δεκαετία του ‘70 αναδεικνύουν ένα εύφορο υλικό προς καλλιτεχνική διερεύνηση και στοχασμούς.

Τα στοιχεία της φύσης (καρποί, πευκόφυτο δάσος, λίμνη, λουλούδια, θάλασσα), η ιστορία, η τοποθεσία, η αρχιτεκτονική του τοπίου, οι προοπτικές και η διάχυση του φωτός αποτελούν μερικά από τα στοιχεία στον καμβά της παρατήρησης, που αποτελούν τη βάση σύνθεσης των έργων, συνομιλώντας με τα προσωπικά μας βιώματα και την πρόκριση της καλλιτεχνικής ανάγκης στο παρόν, στο «εδώ και τώρα». Ενδεικτικές θεματικές προς διερεύνηση σε ελεύθερη - ανοιχτή επεξεργασία: σώμα & στοιχεία της φύσης, η σχεσιοδυναμική ανθρώπου- φύση, ίαση - φύση- σώμα, περιβαλλοντική - κλιματική κρίση, αποδημητικά πουλιά- μεταναστευτικοί κόσμοι κ.λπ.

Δομή

Το τετραήμερο εργαστήριο θα δομηθεί ως εξής: 70% μεθοδολογικό υλικό δημιουργίας περφόρμανς & live art με έμφαση στην ανάπτυξη της χωρικής αντίληψης (site- specific) του καλλιτεχνικού υποκειμένου με άξονα το σώμα αλλά και της σύνδεσής του με το φυσικό τοπίο, 20% ανατροφοδότηση κατά τη διάρκεια σύνθεσης των έργων (tutorials), 10% reflection στο έργο που θα δημιουργηθεί συλλογικά ώστε να μπορέσει να πλαισιωθεί θεωρητικά και να καταγραφεί στον χρόνο (φωτογραφία, βίντεο, άλλο).

Basic info - δηλώσεις συμμετοχής

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλ@ ανεξαρτήτως προηγούμενων σπουδών και ηλικίας και σκοπό έχει να συνθέσει μια ετερόκλητη ομάδα, που με αφορμή τη συνάντηση, θα μοιραστεί προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες, συνθέτοντας νέα έργα performance & live art σε διάλογο με το φυσικό τοπίο.

Για δηλώσεις συμμετοχής αποστείλετε το σύντομο βιογραφικό σας σημείωμα στο μέχρι και την 1η Ιουλίου 2024 στο kaiafasperformance@gmail.com

Θέμα email: Όνομα_Το σώμα ως τόπος, ο τόπος ως σώμα

[Στο email σας παρακαλούμε ενημερώστε μας για το εάν επιθυμείτε μονόκλινο ή δίκλινο δωμάτιο (πληροφορίες παρακάτω) και στη δεύτερη περίπτωση το όνομα τ@ συμμετέχοντ@ που θέλετε να μοιραστείτε το δωμάτιο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει, η διανομή θα γίνει τυχαία].

Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 350 ευρώ + φπα. Στο κόστος εντάσσεται ένα πρωινό γεύμα καθώς και ένα κυρίως γεύμα (μια μερίδα μαγειρευτού φαγητού, επιλογή vegan δυνατή) ανά ημέρα για τις ημέρες 18- 21 Ιουλίου, σύνολο 4 ημέρες.

Οι τρόποι πληρωμής θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στους συμμετέχοντες.


Καταληκτική ημερομηνία αποστολής αποδεικτικού κατάθεσης ολόκληρου του ποσού για την οριστική κατοχύρωση της θέσης καθώς και του αποδεικτικού κατάθεσης προκαταβολής του δωματίου: 3 Ιουλίου 2024.


Πολιτική ακύρωσης: κανένα ποσό δεν μπορεί να επιστραφεί παρά μόνο στην περίπτωση ματαίωσης του εργαστηρίου.

Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο kaiafasperformance@gmail.com

Διαμονή

Η διαμονή του εργαστηρίου τις ημέρες 17 Ιουλίου - 21 Ιουλίου (σύνολο 4 διανυκτερεύσεις) θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Ολύμπια χτισμένο στο μικρό νησάκι της λίμνης Καϊάφα. Τοποθεσία google maps.

Το κόστος διαμονής στο ξενοδοχείο Ολυμπία επιβαρύνει τους συμμετέχοντες (επιπλέον του κόστους συμμετοχής) και ανέρχεται σε:

  • Μονόκλινο 43 ευρώ/ ημέρα
  • Δίκλινο (μοιράζεται με συμμετέχοντα της επιλογής σας είτε τυχαία αναλόγως με τις συμμετοχές) 27 ευρώ/ ημέρα ο καθένας/μια/να.

*Θα σας αποσταλεί τραπεζικός λογαριασμός ώστε να καταβληθεί προκαταβολή ύψους 43 ευρώ για την κράτηση του δωματίου. Καταληκτική ημερομηνία αποστολής αποδεικτικού κατάθεσης προκαταβολής του δωματίου: 3 Ιουλίου 2024.

**Οι παραπάνω τιμές αποτελούν ειδικές τιμές που προσφέρει το ξενοδοχείο για το εργαστήριο.

Αναλυτικές πληροφορίες για το ξενοδοχείο Ολύμπια (παροχές, εγκαταστάσεις, κ.α) μπορείτε να βρείτε εδώ: https://hppc.gr/business-units/iamatiki-pigi-kaiafa/

Μετάβαση

Τοποθεσία google maps.

Η μετάβαση από και προς τη λίμνη Καϊάφα πραγματοποιείται με ευθύνη των συμμετεχόντων. Πληροφορίες αναφορικά με τους διαφορετικούς τρόπους μετάβασης θα αποσταλούν στους συμμετέχοντες προς διευκόλυνσή τους.

Ενδεικτικά, υπάρχει υπεραστικό λεωφορείο ΚΤΕΛ (δύο δρομολόγια ανα ημέρα) μέχρι και τη Ζαχάρω. Έπειτα υπάρχει η επιλογή τοπικών λεωφορείων (μεγάλη συχνότητα) είτε ταξί (10 λεπτά διαδρομή με ενδεικτικό κόστος 10 ευρώ).

Σημαντικές ημερομηνίες- χρονοδιάγραμμα

1 Ιουλίου: Καταληκτική ημερομηνία για την αίτησης συμμετοχής

3 Ιουλίου: Καταληκτική ημερομηνία αποστολής αποδεικτικού κατάθεσης ολόκληρου του ποσού για την οριστική κατοχύρωση της θέσης καθώς και του αποδεικτικού κατάθεσης προκαταβολής του δωματίου.

18 Ιουλίου: Έναρξη σεμιναρίου

21 Ιουλίου: Λήξη σεμιναρίου

soma topos 2


Βιογραφικά διδασκουσών

Η Δήμητρα Νικολοπούλου γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Είναι performance based facilitator- ερευνήτρια. Ξεκίνησε θέατρο στα εφηβικά της χρόνια, ενώ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια διερευνά τις παραστατικές και εικαστικές τέχνες σε μια συνεχή αναζήτηση διαφορετικών πηγών και κατευθύνσεων.

Σπουδές

Είναι υποψήφια διδακτόρισσα του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο τη Performance & Live Art και κάτοχος Μ.Α. Master of Arts σε Σκηνοθεσία και Υποκριτική, με πεδίο διατριβής τη τοποειδική επιτέλεση (site specific performance, Οpen University of Cyprus). Παράλληλα, είναι αριστούχος απόφοιτος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Ε.Κ.Π.Α.

Στο πλαίσιο των σπουδών της, έχει φοιτήσει στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και στα πανεπιστημιακά προγράμματα: Κοινωνικοποίηση του ανθρώπου-πολίτη μέσω της Τέχνης: Εργαστήρια Καλλιτεχνικής Παιδείας και Εικαστικής Αγωγής (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Performance: Θεωρία και Πράξη (Πανεπιστήμιο Πατρών), Θεατρική Αγωγή (Ε.Κ.Π.Α.), Performance: Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Πρακτικές Εφαρμογές (ΕΚΠΑ) , Art Therapy (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Παιδαγωγική Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού - Θέατρο Ημέρας (τριετές πρόγραμμα σπουδών).

Καλλιεργώντας τη διερευνηση της γύρω από την performance έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο London International School of Performing Arts (LISPA, London & Berlin), στο PAS- Performance Art Studies κ.α. Το 2022 έλαβε μέρος στο Overlapping Kassel (Performance Festival, Κassel- Germany) και το 2019 στο Venice International Performance Art Week (Italy). Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια/ εργαστήρια physical theatre, θεάτρου ντοκουμέντο, εκπαιδευτικού δράματος, μεθοδολογία Grotowski, σκηνογραφίας, δημιουργίας μαριονέτας κ.α.

Επαγγελματική εμπειρία

Από το 2015 διδάσκει στα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου performance και θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια σε όλες τις ηλικίες. Από το 2017 συντονίζει τα εργαστήρια Performance σε ενήλικες. Από το 2022 πραγματοποιεί εισηγήσεις και εργαστήρια στο μεταπτυχιακό «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο. Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση» του Ε.Κ.Π.Α. στα πλαίσια του μαθήματος «Το δράμα του σώματος. Ιστορία και Θεωρία της Performance» και στο προπτυχιακό μάθημα «Νέες χωρικές μορφές θεάτρου και διευρυμένη σκηνογραφία (περφόρμανς)», ενώ τη σαιζόν 2022-23 συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο του προγράμματος Performance: Θεωρία και Πρακτική Εφαρμογή. Τη σαιζόν 2021-2022 το εργαστήριο Performance in Context του Εθνικού Θεάτρου συνεργάστηκε με το μεταπτυχιακό «Εικαστικές τέχνες και τοπίο: προσεγγίσεις του φυσικού και αστικού χώρου», Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Tέλος, artworks των εργαστηρίων Performance του Εθνικού Θεάτρου έχουν προκριθεί στο International Forum of Performance Art και στο συνέδριο «Performance Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Πρακτικές Εφαρμογές» του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πρόσφατα ατομικά και συλλογικά της projects γύρω από τη performance αποτελούν: ‘Stamna’ (ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, 2022), ‘Take a shit ή αλλιώς οι δρόμοι θα είναι πάντοτε δικοί μας’ (Φεστιβάλ Λυκαβηττού, 2022),A Flag’ (One Minute Space, 2022), ‘Grapefruit and Heterotopias’ (Walking as a Question- Prespa, 2021).

Από το 2022 είναι καλλιτεχνική συνεργάτιδα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες – Διαπολιτισμικό Κέντρο Πυξίδα. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, την Περιφέρεια Αττικής, τη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Βitef Festival- Parallel Activities (Belgrade), τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Μ.Κ.Ο. Praksis (συνεργασία με Εθνικό Θέατρο), Μουσείο Ελαιουργίας Πολιτιστικού Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς (συνεργάτιδα Εθνικού Θεάτρου), Μουσείο Μετάξης Πολιτιστικού Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, (συνεργάτιδα Εθνικού Θεάτρου), Μ.Κ.Ο. Arsis, Θέατρο της Ημέρας κ.α. Έχει υλοποιήσει καλλιτεχνικά εργαστήρια στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων (Σχοινούσα, Ηρακλειά κ.α.) σε συνεργασία με τη Μ.Κ.Ο. «Τα Βιβλία Παίζει». Έχει επιμεληθεί την εικαστική έκθεση ‘Νο mans Land: ιστορίες από τα Κιμιντένια’ σε συνεργασία με το Δήμο Φιλοθέης- Ψυχικού (2022), ‘Cases of Hyle’ στο Πεδίον του Άρεως (2022) κ.α. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 15 παραστάσεις μαθητικών ομάδων, καθώς και την ποιητική- εικαστική παράσταση ‘Baobab’ για παιδιά πρώτης παιδικής ηλικίας (Tεχνόπολη). Στο παρελθόν εργαζόταν ως δημοσιογράφος, ενώ συμμετείχε στην δημιουργική ομάδα ντοκιμαντέρ (ταξίδια Μέση Ανατολή κ.α.).


Η Ελίζα Σόρογκα (1988) είναι καλλιτέχνις παραστατικών τεχνών και σκηνοθέτις. Είναι απόφοιτος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων Πολιτισμικές Σπουδές (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Performance Making (Goldsmiths University of London). Με άξονα τη σύγχρονη πρακτική, η δουλειά της πραγματεύεται τις αναπαραστάσεις του ‘ανοίκειου’ και τη μετουσίωση της καθημερινής ζωής σε παραστατική τέχνη.


Απέσπασε το πρώτο βραβείο σύγχρονης τέχνης στον 11
ο διεθνή διαγωνισμό Arte Laguna Prize της Βενετίας στην κατηγορία Performance & Video Art (Μάρτιος 2017) με το έργο Women in Agony. Για το σύνολο του έργου της βραβεύτηκε από την ARTWORKS στο 3ο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, (2020 -2021).

To 2018 παρουσίασε την παράσταση «Ρίζες» στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Έργα και παραστάσεις της έχουν υποστηριχθεί από: Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση- ΕΡΤ (Η ιστορία ενός φλεγόμενου ροδάκινου, ντοκιμαντέρ, 2023), Torino Fringe Festival (My job interviews, 2022), Ίδρυμα ΝΕΟΝ/ Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (συμμετοχή στο έργο Identity in Between, σκην Έφη Σπύρου, παρ. Run on Art, 2021), Togatta Residence 041 Zao Town, (Yume no hon / 夢の本, Ιαπωνία, 2022), Δήμο Αθηναίων / This is Athens- Polis (Digital παγκάκια, 2019), British Council Newton Grant (Sensing Spaces: a Performative Approach to Space, 2017), Dance Ireland / Teatro Espace, (Liquid Love, 2017, Ιταλία), Arts Council England, (Yesterday I was, 2017) και National Lottery Fund England (Clockworks: Lost Traces 2013).


Έχει παρουσιάσει έργα της στο: V&A Museum (London),
Royal Scottish Academy of Art and Architecture (Edinburgh), 3331 Arts Chiyoda (Tokyo), Prague Quadrennial of Performance Design (Πράγα), National Gallery Prague (Πραγα), Battersea Arts Centre (London), Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Art Athina Virtual, OMNIBUS Theatre (London), Camden People’s Theatre (London), The Yard Theatre (London), Chisenhale Dance Space (London), 4 bid OT301 (Amsterdam), Déda (Derby), Arsenale (Venice), Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Αθήνα), Βουλευτικό Ναυπλίου κ.ά.

Video art και ντοκιμαντέρ της έχουν διακριθεί: Award Winner – Best International Short Film– Swedish International Film Festival (Νοέμβριος 2023), Honorable Mention British Indie Festival Film & Music (Δεκεμβριος 2023), πρώτο βραβείο εκπαιδευτικής ταινίας 11
ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ (Μάιος 2022), πρώτο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ, West Side Mountains Doc Festival (October, 2019), official selection in the best 26 films in Art Film Festival Cannes AVIFF, συμμετοχή στο έργο Identity in Between, σκην/σια Έφη Σπύρου, παρ. Run on Art (May, 2022), finalist στο International Films Infest Fest New York City (October, 2019), IDENTITY IN BETWEEN_PRESENTS_ELIZA SOROGA τιμητική διάκριση στο Video Art and Experimental Film Festival New York City (2021), New York City Greek Film Festival (October, 2019), 7ο Φεστιβάλ AegeanDocs (Οκτώβριος, 2019), 4ο Διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Πέρα από τα Σύνορα, Καστελλόριζο (Αύγουστος, 2019), 5ο Αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ / Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Απρίλιος 2019), 210 Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2019), Très Court International Film Festival, Forum des images, Paris (June 2016), Cinedans l Dance on screen Festival, EYE Film Institute Nederlands (March 2016), Clermont-Ferrand International Short Film Festival 2016, France (February 2016), CONTEMPORARY VENICE – Architectures of Identities International ArtExpo (April, May 2016), It’s Liquid Experimental Cinema and Video Art Festival, Kent (March 2016), VAULT FILM festival, London (February & March 2016), DIY Cultures 2016 Rich Mix London (May 2016), ADAF 2016, 12th Athens Digital Arts Festival VIDEO-ART, Athens (May 2016), German Dance on Screen festival TANZRAUSCHEN Wuppertal (January (2016), Cinedans, LOIKKA, 60secondesdance - Screen Moves Denmark, Screen Dance Festival Sweden & Screen Dance Africa-Capetown.

 Η Ελίζα Σόρογκα είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Re-Inventing Public Spaces μέλος της πολυβραβευμένης ομάδας Geraldine Pilgrim Performance Company (UK)

Είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο Department of Architecture & Design (University of East London), στο BA (Hons) Architecture, Central St Martin's (London College of Arts), στο Middle East Technical University (Ankara, BA Architecture) καθώς και στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Art & Design for the Public Space’ (University of Porto). Δίδαξε ως ακαδημαϊκή υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το μάθημα «Ρυθμός και Κίνηση» και στο Bridge to Kyoto (Urbanist centre στο Κιότο, Ιαπωνία).

Έχει δημοσιεύσει δοκίμια: ‘’Negotiating Performance Architecture as a Pedagogical Tool’’, Performing Space Journal (2023), ‘’It’s 2016 and I am still trying to find that ‘Beach beneath the street’: Re-Inventing Public Spaces, a Manifesto for Site- Specific- Art’’, Performance Architecture Urbanism Space Theatre Group website (2016), ‘’Claiming Space: Subversion by Incursion‘’, Kunstlicht, 3-2017 volume, Journal for Visual Art, Visual Culture and Architecture (2012) και «Οι λειτουργίες του παραλόγου στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη» περιοδικό Poetix #6. Παρουσίασε το ερευνητικό έργο 'Performance Architecture: Representing Embodiment’ στο ερευνητικό σεμινάριο (Umeå School of Architecture, Σουηδία) με θέμα 'Human Body as a Design Tool for Spatial Awareness' (2021).

Έχει δώσει διαλέξεις στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (ΕΚΠΑ) με θέμα τις θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις της περφόρμανς. (Απρίλιος 2019) και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με θέμα «Αρχιτεκτονική και Περφόρμανς: σώμα, χώρος, κίνηση, χρόνος» (Δεκέμβριος 2018) και στο μάθημα: «Η τέχνη της περφόρμανς» στο Εθνικό Θεάτρο (Απρίλιος 2023).

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και συν-ιδρύτρια του Performance Architecture School.


www.elizasoroga.com

www.performarch.com

Σχεδιασμός αφίσας: Ασημίνα Μητροθανάση

Read 128 times Last modified on Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 15:22

Follow Us