Feldenkrais Method με τη Νάσια Φουρτούνη

fortouni seminario feldenkrais

Την πρώτη εβδομάδα του καλοκαιριού, στο ΣΥΝΑΣΚί επιστρέφουν η Μαρία Παπαδοπούλου & η Νάσια Φουρτούνη. Τα σεμινάρια είναι ξανά ανεξάρτητα, αλλά προτείνονται μαζί.

→ Λεπτομέρειες για το σεμινάριο της Νάσιας παρακάτω.

→ Λεπτομέρειες για το σεμινάριο της Μαρίας εδώ:  (πατήστε)

Ημερομηνία Διεξαγωγής: 3-7 Ιουνίου 2024

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

σεμινάριο με τη Νάσια

δευτέρα, τρίτη, πέμπτη, παρασκευή

1-3μμ

πακέτο μαθήματα Μαρίας & σεμινάριο Νάσιας

δευτέρα, τρίτη 10πμ-3μμ

τετάρτη 10πμ-12

πέμπτη, παρασκευή 10-3μμ

 

Λίγα λόγια για το σεμινάριο της Νάσιας:

Στο κομμάτι των hands-on τεχνικών θα εστιάσουμε στη μέθοδο Feldenkrais, ένα σύστημα επανεκπαίδευσης του νευρικού συστήματος το οποίο χρησιμοποιεί την κίνηση ως μέσο για την καλλιέργεια της αυτεπίγνωσης, της αυτοεικόνας και κατ’επέκταση της βελτίωσης της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού.

Ένα μάθημα Feldenkrais συχνά δομείται ως ένα κινητικό αίνιγμα προς επίλυση, προτείνοντας μια προσέγγιση κινητικής εξερεύνησης. Μέσω της αποδοχής της εμπειρίας όπως συμβαίνει στο εδώ και τώρα, χωρίς προκατασκευασμένες ιδέες, το άτομο ανακαλύπτει νέες λύσεις. Με αυτόν τον βιωματικό τρόπο δύναται να ανακαλύψει σε ποιο βαθμό πτυχές του εαυτού που θεωρεί αμετάβλητες, δεν είναι στην πραγματικότητα αλλά επιδέχονται τροποποίησης, όταν δημιουργούνται οι συνθήκες για να λάβει χώρα ξανά η διαδικασία της μάθησης, η οποία αποτελεί τη βάση της εξέλιξης.

Η μέθοδος Feldenkrais βασίζεται στην παραδοχή ότι οι περιορισμοί μας στην έκταση ή τη ρευστότητα μιας κίνησης δεν προέρχονται πάντα από μηχανικούς περιορισμούς στις αρθρώσεις. Οι περιορισμοί μας στην κίνηση προέρχονται συχνά από τον τρόπο με τον οποίο το κεντρικό νευρικό σύστημα οργανώνει την κίνηση, τις περισσότερες φορές χρησιμοποιώντας επίκτητα συνήθη πρότυπα. Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακαλύψεις στον τομέα των νευροεπιστημών, έχει εισαχθεί η έννοια της νευροπλαστικότητας, της ικανότητας δηλαδή του εγκεφάλου να αναδιοργανώνεται και να αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του. Επομένως, η οργάνωση μιας κίνησης δεν είναι ποτέ κάτι στατικό αλλά μπορεί να αλλάζει. Η μέθοδος Feldnekrais, βασισμένη στις αρχές της βιο-μηχανικής του σώματος και σε συνδυασμό με ασυνήθιστες εξερευνητικές ακολουθίες, αναδιοργανώνει πτυχές του νευρικού συστήματος και βελτιώνει τη ζωή του ατόμου.

Ιδρυτής της μεθόδου ήταν ο Moshe Feldenkrais (1904-1984), ο οποίος ήταν φυσικός, μηχανικός και δάσκαλος judo. Η μέθοδος Feldenkrais απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και διδάσκεται με δύο τρόπους, μέσω των ομαδικών μαθημάτων (Συνειδητοποίηση μέσω της κίνησης) και των ατομικών μαθημάτων (Λειτουργική ολοκλήρωση).

 

logo square

COCHLEA studia
Παναγή Μπενάκη 4, TK 11471, Αθήνα
www.cochleares.com
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
T. 6909853355


Η Νάσια Φουρτούνη εργάζεται στα πεδία της έρευνας, της χορογραφίας και της δραματουργίας.

Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, της Επαγγελματικής Σχολής Χορού Δέσποινα Γρηγοριάδου, του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης («MA Contemporary Theatre, Dance, and Dramaturgy») και του Καθολικού Πανεπιστημίου του Λέβεν («MA Cultural Studies»). Έχει επίσης ολοκληρώσει την τετραετή εκπαίδευση στη μέθοδο Feldenkrais (Βρυξέλλες).

Πραγματοποίησε καλλιτεχνική έρευνα στο πλαίσιο του post master προγράμματος στο ινστιτούτο a.pass (advanced performance and scenography studies) στις Βρυξέλλες. Επιλέχθηκε ως συμμετέχουσα στον τρίτο κύκλο του ευρωπαϊκού προγράμματος Critical Practice (made in Yu). Μέσω του προγράμματος υποτροφιών danceWEB, συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού ImPulsTanz στη Βιέννη (2016), όπου παρακολούθησε σεμινάρια με θέμα τη σχέση εικαστικών και χορογραφίας (επιμέλεια: Tino Sehgal). Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2022) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Έχει συνεργαστεί με ανεξάρτητους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Eleanor Bauer, Ellen Söderhult, Alice Chauchat, Kristine van den Brande, Jeroen Peeters, Philipp Gehmacher, Nina Gojić, Ula Sickle, Eszter Nemethi, Laura Pante, Μαρία Παπαδοπούλου, Μαριαλένα Μαρούδα, Αντώνη Φωνιαδάκη, Αντιγόνη Μιχαλακοπούλου και Έφη Θεοδώρου.

Ως κειμενογράφος, έχει συνεργαστεί με το Workspace Brussels, το Φεστιβάλ Αθηνών και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Με τις Χριστίνα Καραγιάννη και Έλενα Νοβάκοβιτς συνεπιμελούνται την ανεξάρτητη επιμελητική πλατφόρμα undercurrent, για διαλεκτικές, επιτελεστικές και εκπαιδευτικές πρακτικές στον τομέα του χορού, της χορογραφίας και της περφόρμανς.

Read 115 times

Follow Us