Η λέξη balletto είναι υποκοριστικό της λέξης ballo που σημαίνει χορός. αποτελεί παραφθορά του ελληνικού ρήματος βαλλίζω, που έχει ταυτόσημη σημασία. Το κλασικό μπαλέτο είναι το πλέον δομημένο από τα είδη χορού, καθώς έχει ως βάση τις παραδοσιακές χορευτικές τεχνικές και μία από τις πλέον υψηλόβαθμες τέχνες, που απαιτεί πολυετή εξάσκηση ώστε να φτάσει κανείς σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι παραλλαγές του έχουν καθοριστεί μέσα από διάφορες σχολές, όπως τη Γαλλική Σχολή, τη Δανέζικη Σχολή Bournonville, την Ιταλική Σχολή και τη Ρωσική Σχολή. Το μάθημα αυτό, υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, με δική του ορολογία και δομική σύσταση, διδάσκεται σε πολλά επίπεδα, αποτελείται από διαφορετικές ασκήσεις στην μπάρα και στο κέντρο- με point ή χωρίς, μικρές χορευτικές χορογραφίες και συνοδεύεται πάντα με πιάνο.

Πιστεύοντας σταθερά και επίμονα ότι ο δρόμος προς την τελειότητα περνά μέσα από την εξειδίκευση, το κέντρο χορού ΧΟρΟLOGIE διδάσκει συνειδητά και στοχευμένα μόνο τις κλασικές μορφές χορού: το κλασικό μπαλέτο, τον σύγχρονο χορό, barre a terre ή/και vinyasa flow yoga. Σκοπός του ΧΟρΟLOGIE είναι να βοηθήσει αυτούς που επιθυμούν να αποκτήσουν επαγγελματική πορεία στον χορό αλλά και εκείνους που επιλέγουν τον χορό ως μέσο έκφρασης και εκγύμνασης, να προχωρήσουν και να βρουν τα “βήματα “ τους μέσα από την αγάπη για την τέχνη αυτή, την επιμονή και την χαρά που τους αποφέρει.
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Κλασικό Μπαλέτο
Σύγχρονο - Αυτοσχεδιασμός
Ο σύγχρονος χορός δίνει έμφαση στην πλαστικότητα και στον αυτοσχεδιασμό. Εστιάζει στην αναπνοή, στην ευθυγράμμιση του σώματος, στις αρθρώσεις, στην μυική χαλάρωση και στην χρήση της ορμής και της βαρύτητας που θα διευκολύνουν την κίνηση.
Σε αντίθεση με την αυστηρή και δομήμένη φύση του κλασσικού μπαλέτου, αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την κίνηση του κορμού, το contract-release, την πτώση και την επαναφορά, τις απρόβλεπτες αλλαγές του ρυθμού,της ταχύτητας και της κατεύθυνσης. Έχει την τάση να συνδιάζει τον χορό και δραματικά στοιχεία καθώς οι χορευτές προσπαθούν να συνδέσουν το μυαλό και το σώμα μέσα από την ροή και αναζητούν την ελευθερία της κίνησης και της φαντασίας, επιτρέποντας στο σώμα τους να εκφράσει ελεύθερα τα εσωτερικά τους συναισθήματα.
Σε αυτό το είδος χορού τα πέλματα είναι συνήθως γυμνά και η μουσική από πολλά διαφορετικά στυλ και συχνά ενσωματώνει στοιχεία από άλλους χορούς .
Τα μαθήματα απευθύνονται σε ηθοποιούς, χορευτές και όχι μόνο!
Κινητικός Αυτοσχεδιασμός - Χορογραφική Σύνθεση
Το συγκεκριμένο μάθημα αποσκοπεί στην καλλιέργεια και την διεύρυνση κινητικών επιλογών, μέσα από μία ερευνητική διαδικασία δομημένου αυτοσχεδιασμού.
Ενεργοποιώντας πολλαπλές μορφές έκφρασης, το σώμα ως κύριος πρωταγωνιστής εναλλάσσεται μέσα από τη ροή, τη παύση, τη ρυθμικότητα και τη δυναμική, δίνοντας χώρο στην ελεύθερη βούληση, διαμορφώνοντας ένα κολάζ κινητικών μοτίβων στο χώρο και το χρόνο.
Η σύνθεση ,η φαντασία και η συνεργασία αποτελούν το βασικό υλικό για μία δημιουργική προσέγγιση και επικοινωνία των σωμάτων.
Παραμένοντας ενεργοί στο παρόν και αντλώντας ερεθίσματα από συγκεκριμένες οδηγίες, με σκοπό να αναδυθεί μία ειλικρινής, προσωπική έκφραση, εξελικτικά αναπτύσσονται μικρές χορογραφίες δημιουργώντας κάθε φορά ένα απόλυτα προσωπικό αποτύπωμα.
Τα μαθήματα απευθύνονται σε επαγγελματίες χορευτές που θέλουν να εξελίξουν τη χορευτική και χορογραφική τους ιδιότητα, σε σπουδαστές χορευτικών και θεατρικών σχολών, σε εν ενεργεία ηθοποιούς και σε όποιον ενδιαφέρεται για τη κίνηση ως εκφραστικό μέσο.
Το αποτέλεσμα της έρευνας θα παρουσιάζεται κάθε τρίμηνο, ως μορφή παράστασης στο χώρο που θα γίνονται τα μαθήματα.
Διδάσκει η Πέρσα Σταματοπούλου
Όλοι οι δάσκαλοι – συνεργάτες του ΧΟρΟLOGIE είναι έμπειροι και καταξιωμένοι επαγγελματίες χορευτές, ενώ το πρόγραμμά εμπλουτίζεται συχνά από τα σεμινάρια που παραδίδουν καλεσμένοι διακεκριμένοι παγκοσμίως Έλληνες και ξένοι χορευτές καθώς και από παραστάσεις χορού που πλαισιώνονται από τους μαθητές του κέντρου ΧΟρΟLOGIE και της επαγγελματικής ομάδας PLAN B.
ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Εύα Παγουλάτου

Zέφη Μπαρτζώκα

Ρούλα Κουτρουμπέλη

Γιάννης Παπακαμμένος
Tο μάθημα θα επικεντρώνεται στην εξερεύνηση του σώματος, του μυαλού αλλά και της ψυχής μας μέσα από την τεχνική του σύγχρονου χορού αλλά και του αυτοσχεδιασμού. Θα εμβαθύνουμε στο πως μπορούμε να εξελίσουμε την κινησιολογική μας δράση μέσα από τα ήδη υπάρχοντα: γνώση και βιώματα που δεν έχουμε ακόμα εξερευνήσει πολύ συνειδητά.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ:
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο.
Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχιστικλης Τέχνης (2011) και του Κρατικού Ωδείου Αθηνών (2007) καθώς και του Ι.Ε.Κ. Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων – Ειδικότητα: Σχέδιο (Αρχιτεκτονικό και Πολιτικού Μηχανικού) μέσω Η/Υ (Autocad).Ο Γιάννης Παπακαμμένος έχει ασχοληθεί με τον χορό τόσο ως χορευτής όσο και σαν χορογράφος συμμετέχοντας δημιουργικά σε παραστάσεις χορού και θεάτρου. Ταυτόχρονα με τις σπουδές του, ο Γιάννης έχεις ασχοληθεί σεμιναριακά με την υποκριτική σε διδασκαλία του Δημήτρη Καταλειφού και με το κλασικό τραγούδι σεμαθήματα του Ωδείου Αθηνών. Τα προσωπικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην φωτογραφία, το Video, στην μουσική και στα ταξίδια ενώ έχει φοιτήσει και στο Ι.Ε.Κ Le Μonde με ειδικότητα στην Μαγειρική Τέχνη!
Από το 2007 έως και σήμερα έχει συμμετάσχει ως χορευτής στις εξής ομάδες και παραστάσεις:
“12 hours and back again” χορογραφία Αλέξη Βασιλείου
“Η δικτατορία της ευτυχίας” videoclip του Δημήτρη Σαμόλη χορογραφιες- Ρούλα Κουτρουμπέλη
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου ομάδα «αποχορό»,
“An endless journey” του Μ. Μαρμαρινού στο θέατρο Πάνθεον
Guest performance της Marina Abramowitz long duration project με τον Γιάννη Αντωνίου και τον Στεύρο Αποστολάτο
“Fish on the roof” σε χορογραφία του Γιάννη Αντωνίου,
“Noon” σε χορογραφία Αλέξη Βασιλείου,
“Και ζούσαν ήσυχα.” ταινία μικρού μήκους σε σκηνοθεσία Θοδωρή Τσιντσώνη.
OPEN STUDIO της Κ.Σ.Ο.Τ. Θέατρο: Black Box Κ.Σ.Ο.Τ. Χορογραφία: Diversion of Angels – Martha Graham. Διδασκαλία: Πένυ Διαμαντοπούλου.
Hellenic Dance Company. Θέατρο: Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων. Χορογραφία: Ιεροτελεστία της Άνοιξης – Martha Graham. Διδασκαλία: Πένυ Διαμαντοπούλου.
Hellenic Dance Company. Θέατρο: Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων. Χορογραφία: Demo.Χορογραφία: Νίκος Καλογεράκης.
ΠΟΥΘΕΝΑ. Εθνικό Θέατρο. Σύλληψη – Χορογραφία: Δημήτρης Παπαϊωάννου.
Performance: ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ. 2η Μπιενάλε Αθήνας (Heaven)Σύλληψη: Δημήτρης Παπαϊωάννου – Ξάφος Ζαγοράρης.
ΤΡΑΓΟΥΔΩ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΟΥ. Θέατρο: Ηρώδειο. Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας. Χορογραφία: Κυριάκος Κοσμίδης.
ΤΡΑΓΟΥΔΩ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΟΥ. Θέατρο: Τάφρου Κύπρου. Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας. Χορογραφία: Κυριάκος Κοσμίδης.
ΔΙΑΥΛΟΙ. Θέατρο: Ελληνικός Κόσμος – Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Καθ’ οδόν – χορογραφία Πένυ Διαμαντοπούλου.
Παράσταση: ΔΙΑΥΛΟΙ. Θέατρο: Ελληνικός Κόσμος – Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Χορογραφία: Splinter in the Flesh – Αθηνά 8
Event. Τόπος: Στοά Σπύρου Μήλιου. Χορογραφία: Σπύρος Μπερτσάτος
Παράσταση: PEOPLE. Θέατρο: Ποδηλατοδρόμιο Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Χορογραφία: Γιάννης Γιαπλές.
Παράσταση: PARTY. Θέατρο: Χοροροές. Χορογραφία: Χρυσηίδα Λιατζιβίρη.
Ταινία Μικρού Μήκους: ΤΑ ΛΟΥΚΙΑ. Σκηνοθεσία: Μαρία Φέρλα.
Τηλεοπτική Σειρά: ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Τηλεοπτικό κανάλι: Μέγκα. Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ:
Μια βραδιά για τον Μάνο Χατζιδάκι. Επιμέλεια: Φίλιππος Τσαλαχούρης.
Silence (Ξιφασκία). Διδασκαλία: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης.
Χάρτινο το φεγγαράκι. Επιμέλεια: Φίλιππος Τσαλαχούρης.
Αναλόγιο. Σκηνοθεσία: Χρήστος Πάρλας.
Έχει χορογραφήσει και επιμεληθεί την κίνηση σε χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις καθώς και video pojects:
“μια βόλτα.” Video project
“who inside you” video projec
¨Πιο δυνατός κι απτό Superman¨ (Χορογραφίες Γ.Παπακαμμένος) σκην:Γιούλη Μαρούση
¨Ο έρωτας στα χρόνια των καπνών¨(κίνηση-χορογραφί
Αυτή(οι) μια performance βασισμένη στο έργο “ψύχωση της Sarah Kane.
‘7:36’ video dance performance. A silent story.
W.E.LU. Ομάδα χορού SUD Amsterdam
ΜΕΡΕΣ ΤΩΡΑ… Θέατρο: Ροές. 10ο Φεστιβάλ Χορού ΣΕΧΟΧΟ.
Video Dance: URT. Video Dance Festival of Berlin.
ΠΡΙΝ 1. Θέατρο: Black Box Κ.Σ.Ο.Τ.
Ελβίρα Μπαρτζώκα

Σοφία Μανταφούνη Τρανά
Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Ξεκίνησε μαθήματα χορού στο φυτώριο της Επαγγελματικής σχολής S.Morianova-Trasta. Συνέχισε τις σπουδές της στο φυτώριο της ΚΣΟΤ. Το 1997 εισήχθη στην Κρατική Ακαδημία Χορού και Μουσικής της Βουλγαρίας Pancho Vladigerov (Σόφια), απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα και πήρε πτυχίο Ανώτατης και επιστημονικής ειδίκευσης “Bacalaver”.
Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια μπαλέτου με γνωστούς καθηγητές όπως: L.Sklinkaya, G.Bogoeva, M.Simeonova, T.Petkova, Alain Astié καθώς και θερινά σεμινάρια χορού της Βάρνας.
Έχει λάβει μέρος στον Παγκόσμιο διαγωνισμό χορού της Βάρνας.
Έχει χορέψει στην Όπερα της Σόφιας “Ωραία Κοιμωμένη”(2001), στο Αμερικανικό κολέγιο στις “Συλφίδες”(2002) και στη “Βασίλισσα του χιονιού” στο έργο “Καρυοθραύστης”(2003), σε χορογραφίες A.Feoktistof και σε συνεργασία με solist των Kirof. Επίσης, χόρεψε “Μύρτα” στο έργο “Ζιζέλ” με τη Zana Agioupova στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 2004 έλαβε μέρος στην “Λίμνη των κύκνων” με τα μπαλέτα του Κιέβου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Από το 2001 διδάσκει κλασικό μπαλέτο σε αναγνωρισμένες σχολές χορού στην Αθήνα. Το 2014 και για τρία χρόνια ήταν διευθύντρια σπουδών στην Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού του Αλέξανδρου Χατζιάρα, όπου και δίδασκε το μάθημα του κλασικού χορού.
Τη σχολική χρονιά 2017 – 2018 δίδαξε κλασικό χορό στην ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού “ΧΟΡΟΧΡΟΝΟΣ”.
Τον Ιούνιο του 2017 υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του Εθνικού διαγωνισμού χορού DANSEARTS COMPETITION, στο θέατρο του Δήμου Αθηναίων, όπου και έδωσε το μάθημα του μπαλέτου στους διαγωνιζόμενους.
Εχει διδάξει επίσης μπαλέτο στην επαγγελματική σχολή της Σίας Κοσκινά PMTP (Professional Musical TheaterPerformance), στο Modular Dance Space καθώς και μαθήματα προετοιμασίας στο FIX DANCE STUDIO.
Πέρσα Σταματοπούλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στη Γαλλία.
CONSERVATOIRE NATIONAL DE REGION DE MUSIQUE, D’ART DRAMATIQUE ET DE LA DANCE (Λυών).
CENTRE INTERNATIONAL DE LA DANCE (Παρίσι) όπου αποφοίτησε με άριστα.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διαφορετικών τεχνικών σύγχρονου χορού με τους:
Lario Eksson, Bruno de Dizian, Christine Bastin, Mark Tompkins, Dominique Duszinski, Carolyn Carlson, Peter Goss, Jean Sasportes.
Έχει διδάξει κίνηση και αυτοσχεδιασμό σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές και ηθοποιούς.
Ως καθηγήτρια σύγχρονου χορού διδάσκοντας τεχνική (Limon-Release), θεωρία-ανάλυση και αυτοσχεδιασμό έχει συνεργαστεί με τις Ανώτερες Επαγγελματικές σχολές χορού των:
Δ. Γρηγοριάδου (1995 έως 2014), Σ. Κατσούλη (1998 έως 2000), Μ. Σοφού, Ακτίνα, καθώς και με τις Ανώτερες Επαγγελματικές σχολές θεάτρου των: Γ. Κιμούλη και Κ. Νταλιάνη.
Από το 2015 διδάσκει σύγχρονο χορό στην Κρατική σχολή Ορχηστικής Τέχνης και συνεχίζει να διδάσκει στην Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού της Ν. Κονταξάκη, διαμορφώνοντας μία επαγγελματική εμπειρία στην καλλιτεχνική εκπαίδευση 27 ετών.
Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Διπλωματικών Εξετάσεων των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού, στο Υπουργείο Πολιτισμού (2015).
Έχει συνεργαστεί στην επιμέλεια κίνησης με τους σκηνοθέτες: Γ. Κιμούλη, Α. Αντύπα, Ρ. Πατεράκη, Α. Κοκκίνου, Μ. Παπαδημητρίου, Π. Κοκκινόπουλο, Γ.Κακλέα, καθώς και με το Θέατρο Τέχνης, το Κ.Θ.Β.Ε και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής.
Από το 1991 έχει ιδρύσει την «Ομάδα Σύγχρονου χορού της Πέρσας Σταματοπούλου» η οποία έχει επιδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού κι από Ιδιωτικούς φορείς.
Με την Ομάδα, στην οποία χορογραφεί και χορεύει δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Κύπρο) και έχει βραβευτεί δύο φορές στον Διαγωνισμό Νέων Χορογράφων στη μνήμη της Ρ. Μάνου.
Έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Το Μουσείο Μπενάκη, το Bios και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Ως χορεύτρια έχει συμμετάσχει σε χορογραφίες των Λ. Μελετοπούλου και Λ. Βελισσαρίου.
Σε συνεργασία με τον ΚΙΝΗΤΗΡΑ κάνει σεμιναριακούς κύκλους αυτοσχεδιασμού και κίνησης, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης επαγγελματιών και ερασιτεχνών από διαφορετικά είδη τέχνης.
Έχει συνεργαστεί με την ηθοποιό Βάσια Βαλκανιώτη σε ένα project με τίτλο «Flying duets» -Start Create Cultural Change 2017-2018, το οποίο επιδοτείται από το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε, με σκοπό την δημιουργία ενός σωματικού διαλόγου, μέσα από την δυαδικότητα, ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων, πολιτισμού και εμπειριών, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου (θεατρικό εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου) και τον Ακαδημαικό και Σκηνοθέτη Μιχάλη Πιερή στο έργο «Παγκόσμιον Άσμα» το οποίο παρουσιάστηκε στην Πάφο στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης 2017.
Συνεχίζει να δραστηριοποιείται ως χορογράφος και καθηγήτρια σύγχρονου χορού, δίνοντας παραστάσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Λένε πως η επιθυμία απελευθερώνει ενέργεια. Δημιουργεί κίνηση. Λένε επίσης ότι η ύψιστη μορφή κίνησης είναι ο χορός. Κάπως έτσι, από αυτή την ύψιστη επιθυμία μας για την ύψιστη μορφή κίνησης τον Οκτώβριο του 2003, η Ζέφη Μπαρτζώκα και η Εύα Παγουλάτου, αποφασίσαμε να ενώσουμε τα επαγγελματικά μας βήματα πάνω στο ίδιο παρκέ. Και κάπως έτσι, ή μάλλον ακριβώς έτσι, δημιουργήθηκε το ΧΟΡΟlogie, ένας χώρος διδασκαλίας κλασικού σύγχρονου και μοντέρνου χορού, ή –αν το προτιμάτε- το δικό μας εργαστήρι Υψηλής Χοροποιίας.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
“Ο χορός είναι φαινόμενο σωματικό, δεν πρόκειται για φαινόμενο διανοητικό, δεν είναι ούτε οφθαλμαπάτη, ούτε κάποια θεωρητική άποψη. Έχει να κάνει με κάτι που μόνο το σώμα μπορεί να περιγράψει. Δεν μπορεί να είναι περιγραφικός της τεχνικής, όποια και αν είναι αυτή. Αν θέλουμε να επικοινωνούμε δεν φτάνει μόνο να μπορούμε να μιλάμε, πρέπει κυρίως να γνωρίζουμε να μιλάμε. Η γνώση είναι το μόνο κλειδί που ανοίγει τις πόρτες της προόδου. Αυτό που θα επιτρέψει στον χορευτή να ανθίσει είναι η άρτια γνώση της τεχνικής που ο ίδιος θα την έχει πια ξεπεράσει και η οποία αναδύεται μέσα από πολυάριθμες μορφές, μεστωμένες από την προσωπική του αρχαιολογία…”
ΧΟρΟLOGIE
Πειραιώς 76, 4ος όροφος, 104 35, KεραμικόςΤ-F 210 52 31 060
www.choro-logie.com
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
att. Εύα Παγουλάτου