Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 18:33

Άνεση και σταθερότητα με παπούτσια πουέντ που κατασκευάζονται με εκτύπωση 3D

Sophia Linder, η ιδρύτρια της εταιρείας act 'ble (φωτογραφίες: Jörg Donecker)

Ο κλασικός χορός περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες τεχνικές και κινήσεις, που συνδέονται με την αρμονία και τη χάρη. Πίσω από αυτή την ιδέα κρύβεται προφανώς πολλή δουλειά από τους χορευτές, προσπάθειες που φυσικά μπορούν να βλάψουν το ίδιο το σώμα. Αυτή είναι μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γερμανική startup act'ble: έχει φανταστεί ειδικά κατασκευασμένα παπούτσια μπαλέτου, σχεδιασμένα εν μέρει χάρη στην τρισδιάστατη εκτύπωση. Πράγματι, η σόλα κατασκευάζεται στρώμα - στρώμα χρησιμοποιώντας το υλικό TPU για να προσφέρει περισσότερη άνεση και σταθερότητα στον χρήστη καθώς και για να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικασίας παραγωγής.

TPU: Πρόκειται για πολυουρεθάνη, μια κατηγορία μαλακού πλαστικού.

Θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτό το καινοτόμο προϊόν, καθώς σίγουρα δεν είναι καθημερινό να ακούτε για τον συνδυασμό μπαλέτου και τρισδιάστατης εκτύπωσης!

Η act 'ble είναι μια νέα γερμανική εταιρεία που δημιουργεί μια καινούργια τέχνη κίνησης. Ο σχεδιασμός και η έρευνα μαζί με χορευτές υψηλού επιπέδου οδηγούν στην ανάπτυξη ενός νέου παπουτσιού pointe με σόλα τρισδιάστατης εκτύπωσης για κλασικό και σύγχρονο μπαλέτο. Θέλουμε να επιτρέψουμε στους χορευτές να κάνουν τη διαφορά στην απόδοση. Λόγω των προηγμένων υλικών και της μοναδικής τους γεωμετρίας, τα act'pointes διαρκούν έως και 5 φορές περισσότερο από τα παραδοσιακά παπούτσια pointe.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα;

Τα παπούτσια Pointe κατασκευάζονται εδώ και αιώνες βασισμένα σε πάνω από εκατό παραδοσιακά βήματα. Τα παραδοσιακά παπούτσια έχουν διάρκεια ζωής μιας ημέρας στον επαγγελματικό χορό και αντιπροσωπεύουν τεράστιο κίνδυνο για την υγεία του χορευτή. Από ιατρικής άποψης πρόκειται για την απόλυτη μέθοδο βασανιστηρίων. Από περιβαλλοντική και οικονομική άποψη, πρόκειται για ένα προϊόν μιας χρήσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ιδρύτριά, Sophia Lindner, ήθελε να βελτιώσει τη ζωή των χορευτών μπαλέτου, παράγοντας ένα εντελώς νέο παπούτσι pointe. Η επιχειρηματική ιδέα γεννήθηκε το 2018 ενώ η Sophia Lindner έγραφε την πτυχιακή της εργασία.

 

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τη διαδικασία κατασκευής του παπουτσιού σας;

Το παπούτσι μας είναι μια σπονδυλωτή και εναλλάξιμη έννοια: act'sole, act'skin και act'laces. Κάθε εξάρτημα επιτρέπει την αλλαγή των φθαρμένων εξαρτημάτων από νέα, καθώς και λειτουργικούς και αισθητικούς συνδυασμούς. Η καρδιά του παπουτσιού μας είναι η πρόσθετη σόλα, η οποία είναι κατασκευασμένη από TPU. Το act'skin αποτελείται από ένα πλεκτό τριών στρωμάτων: μαλλί, πολυεστέρα και γκριλ με διάφορες ζώνες συμπίεσης για την κατανομή των δυνάμεων σε μια καλά ισορροπημένη μορφή στη σύνθεση του τελικού προϊόντος.

Τα κορδόνια είναι φτιαγμένα για να προσαρμόζουν το παπούτσι στο πόδι και να απορροφούν τις κάθετες δυνάμεις σε πολλά μέρη του ποδιού, ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση σημείων πίεσης γύρω από τα πόδια του χορευτή.

Τα παπούτσια πουέντ είναι χειροποίητα

Και τι γίνεται με τη σόλα ακριβέστερα;

Για να εξαλείψουμε τη σύγκρουση μεταξύ της απαραίτητης ευελιξίας και σταθερότητας, η σόλα μας έχει κοψίματα στο κάτω μέρος. Αυτά τα κοψίματα επιτρέπουν την ελεύθερη κίνηση για τις κινήσεις κύλισης προς τα πάνω και προς τα κάτω του ποδιού, όπου το φυσιολογικό περπάτημα δεν είναι δυνατό με τα παραδοσιακά παπούτσια πουέντ. Από την άλλη πλευρά, για την ορθοστασία στα δάχτυλα των ποδιών, η βέλτιστη λειτουργία στήριξης εξασφαλίζεται από τα εμπρός τμήματα του παπουτσιού που κλείνουν και μπλοκάρουν. Για να επιτύχουμε αυτήν την ιδιαίτερη γεωμετρία, χρησιμοποιούμε μια μηχανή Laser-Sintering-Machine για να εκτυπώσουμε με τεχνολογία 3D τις υψηλής ποιότητας σόλες μας.

Ποια είναι τα οφέλη και οι περιορισμοί της τρισδιάστατης εκτύπωσης για το Act'ble;

Μέσω του υλικού TPU και της λεπτομερούς γεωμετρίας της σόλας, που μπορούμε να επιτύχουμε μόνο μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης, οι σόλες act's είναι έτοιμες για χρήση από την πρώτη στιγμή που θα φορεθούν χωρίς να χρειάζεται σπάσιμο και μαλάκωμα του παπουτσιού και διαρκούν πολύ περισσότερο από τα παραδοσιακά παπούτσια pointe. Εάν έχετε πιο φαρδύ ή στενό πόδι, η σόλα έχει σχεδιαστεί για να προσαρμόζεται αυτόματα στο πλάτος του ποδιού σας. Οι περιορισμοί; Το υψηλό κόστος παραγωγής.

ενεργός

Η τρισδιάστατα εκτυπωμένη σόλα

Τι σχόλια σας έχουν δώσει οι χορευτές;

Τα συνεχώς βελτιωμένα πρωτότυπά μας δοκιμάζονταν συχνά από επαγγελματίες χορευτές καθώς πάντα θέλαμε να συμπεριλάβουμε τα σχόλιά τους στην εξέλιξη. Οι χορευτές που φόρεσαν ήδη το τελικό μας προϊόν λατρεύουν πραγματικά την αίσθηση του χορού σε act'pointes καθώς αισθάνονται πολύ λιγότερο πόνο. Εκτιμούν επίσης την υποστήριξη και την ευελιξία που προσφέρει το παπούτσι.

ενεργός

 

Αν είστε χορευτής μπαλέτου, επισκεφτείτε την αρχική μας σελίδα ή ακολουθήστε μας στο instagram για να μάθετε περισσότερα για τα πουέντ παπούτσια μας.

Πώς σας φαίνεται η startup act'ble; Ενημερώστε μας σε ένα σχόλιο παρακάτω ή στις σελίδες μας στο Linkedin, Facebook και στο Twitter ! Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο δωρεάν εβδομαδιαίο ενημερωτικό μας δελτίο εδώ , τα τελευταία νέα για την εκτύπωση 3D κατευθείαν στα εισερχόμενά σας! Μπορείτε επίσης να βρείτε όλα τα βίντεό μας στο κανάλι μας στο YouTube .

 

Μετάφραση - Προσαρμογή: Κώστας Βασιλιάγκος

► Πηγή

Read 290 times Last modified on Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 20:47

Follow Us