Λίντα Άλμα: Η ζωή και η καλλιτεχνική πορεία της ελληνίδας χορεύτριας που ξεχώρισε η Edith Piaf

linta alma

Η σπουδαία χορεύτρια Λίντα Άλμα έφυγε από τη ζωή στις 2 Αυγούστου του 1999. Η Λίντα Αλμα ξεκίνησε να χορεύει σε ηλικία οκτώ ετών στο βαριετέ του Ορέστη Λάσκου, στο θέατρο «Αλκαζάρ» το 1943. Σημείο σταθμός στην καριέρα της στάθηκε η γνωριμία της με τον Γιάννη Φλερύ μιας και έγινε σχεδόν αμέσως σταθερή συνεργάτιδά του.

Το 1946 τους είδε η Εντίθ Πιάφ και θέλησε να τους πάρει μαζί της σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία της. Έτσι το χορευτικό ζεύγος έκανε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο στο θέατρο «Ετουάλ» του Παρισιού, στο πλευρό της Πιάφ. Η ευρωπαϊκή τους πορεία συνεχίστηκε για πέντε χρόνια.

Η Λίντα Άλμα και ο Γιάννης Φλερύ επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1952 και συνέχισαν τις εμφανίσεις του σε όλα τα μεγάλα μουσικά θέατρα στην Αθήνα και την επαρχία. Παράλληλα εμφανίστηκαν και σε διάφορες ταινίες. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής: ”Χαρούμενο ξεκίνημα” (1954), ”Στουρνάρα 288” (1959), ”Πώς περνούν οι παντρεμένοι” (1959) κ.ά. Η Λίντα Άλμα έζησε για πάρα πολλά χρόνια με τον ηθοποιό Μάνο Κατράκη τον οποίο και παντρεύτηκε.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μια συνέντευξη που παραχώρησε η Λίντα Άλμα στην εκπομπή ”Νυχτερινός Επισκέπτης” και το δημοσιογράφο Άρη Σκιαδόπουλο το 1999.

Το επεισόδιο αυτό περιλαμβάνει συνέντευξη της χορεύτριας Λίντας Άλμα για τη ζωή και την καλλιτεχνική της πορεία.

Αρχικά, η Λίντα Άλμα περιγράφει πως η αδερφή της Κίττυ πήρε το ψευδώνυμο ”Άλμα” από τον Αττίκ στη μάντρα του οποίου εμφανιζόταν και αναφέρεται στο πως ξεκίνησε και η ίδια να εμφανίζεται σε παιδική ηλικία στο θέατρο ”Αλκαζάρ” στο πλευρό του Ορέστη Λάσκου. Μιλά ακόμη για τις σπουδές της στη σχολή χορού Μοριάνοβα και για το όνειρό της να ασχοληθεί με το μπαλέτο κάτι που όμως δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει και για αυτό στράφηκε στο μουσικό θέατρο. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη γνωριμία της με το χορευτή Γιάννη Φλερύ και στην συνεργασία τους τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Θυμάται συγκεκριμένες χορογραφίες της και στιγμές από την πορεία της.

Επιπλέον, η Λίντα Άλμα αναφέρεται στη γνωριμία της με την Εντίθ Πιάφ και την πρόσκληση που έκανε σε εκείνη και το Γιάννη Φλερύ να την ακολουθήσουν στο Παρίσι και να εμφανιστούν μαζί της. Περιγράφει τις περιοδείες που πήγαν μαζί με την Πιάφ σε όλη την Ευρώπη και σε πόλεις της Αμερικής. Ξεχωρίζει διάφορες στιγμές από τη διεθνή καριέρα της και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επέστρεψε στην Ελλάδα.

Στην συνέχεια μιλά για τη γνωριμία της με το Μάνο Κατράκη και μοιράζεται αναμνήσεις από την κοινή τους ζωή και την σχέση τους που κράτησε τριάντα χρόνια. Θυμάται ακόμη διάφορες δυσκολίες που συνάντησαν όπως τους διωγμούς από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και την απώλεια του θεάτρου του. Αναφέρεται ακόμη στη δωρεά που έκανε στο Δήμο Πειραιά του αρχειακού υλικού του Μάνου Κατράκη και την αναμονή της για τη δημιουργία ενός μουσείου αφιερωμένου στον σπουδαίο ηθοποιό.

Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής η Λίντα Άλμα κάνει ένα μικρό απολογισμό της καλλιτεχνικής της πορείας. Ακόμη, καταθέτει τη δική της άποψη για το παρόν του καλλιτεχνικού χορού και αναφέρεται στην απώλεια των γονιών της που της στοίχισε ιδιαίτερα. Όλη η εκπομπή είναι διανθισμένη με φωτογραφίες από την πορεία της και την κοινή ζωή της με το Μάνο Κατράκη.

Έτος παραγωγής: 1996
Παρουσίαση: Άρης Σκιαδόπουλος
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς


Δείτε την συνέντευξη εδώ


► ΠΗΓΗ

Read 1088 times

Follow Us