Η Όλγα Σμιρνόβα μιλάει για την απόφασή της να εγκαταλείψει τα Μπολσόι

olga smyrnova

Σε μια συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, η Όλγα Σμιρνόβα –η σταρ των Μπολσόι που έφυγε από τη Ρωσία για να ενταχθεί στο Ολλανδικό Εθνικό Μπαλέτο– μίλησε για την τολμηρή απόφασή της.

Όλα έγιναν εξαιρετικά γρήγορα. Συζήτησα την κατάσταση στη Μόσχα με τον Ted Brandsen, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ολλανδικού Εθνικού Μπαλέτου και μου πρότεινε να πάω στο Άμστερνταμ και να γίνω μέλος της ομάδας. Δεν το περίμενα καθόλου… ήταν κάτι εντελώς απροσδόκητο. Πήρα μόνο τα απολύτως απαραίτητα μαζί μου.

Οι γονείς μου ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι έφυγα. Θα χρειαστεί χρόνος για να το αποδεχτούν. Ελπίζω όμως να καταλάβουν την επιλογή μου, αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω προς το παρόν.

Τα Μπολσόι είναι το σπίτι μου εδώ και δέκα χρόνια και, φυσικά, είναι μια σημαντική θέση στη Ρωσία. Ήμουν τυχερή που ήμουν μέρος του μπαλέτου Μπολσόι.

Ο πρόσφατα αναβαθμισμένος πρώτος χορευτής των Μπολσόι Jacopo Tissi άφησε επίσης τα Μπολσόι και επέστρεψε στην Ιταλία.

Πήρα την απόφασή μου με βάση τις αξίες μου και αυτά στα οποία πιστεύω. Ο καθένας κάνει ό,τι χρειάζεται. Ο Jacopo είναι ένας αγαπητός συνάδελφος και μιλάμε τακτικά, αλλά οι αποφάσεις μας είναι εντελώς ανεξάρτητες.

 

Η Smirnova λέει ότι η τέχνη στην Ουκρανία πληρώνει υψηλό τίμημα…

Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη, ο χορευτής της Όπερας του Κιέβου Artem Datsyshyn σκοτώθηκε από τις βόμβες… Αυτό είναι φρικτό, γι' αυτό είμαι κατά του πολέμου και οι σκέψεις μου είναι με όλα τα θύματα. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σταματήσω τον πόλεμο και να βοηθήσω έναν πληθυσμό που είναι εξαντλημένος και υποφέρει. Δεν θέλω να γίνω σύμβολο, δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου. Θέλω να εκφράσω την ειλικρινή μου γνώμη και να προσπαθήσω να βοηθήσω.

 

Και ο Σεργκέι Πολούνιν με το τατουάζ του που απεικονίζει τον Πούτιν;

Είναι μια εποχή που ο καθένας πρέπει να ασχοληθεί με τη συνείδησή του. Δεν ξέρω τι σκέφτεται τώρα ο Πολούνιν.

Η χώρα μου χρειάζεται ανθρώπους όπως η Marina Ovsyannikova (η Ρωσίδα παρουσιάστρια ειδήσεων που εισέβαλε σε ζωντανή μετάδοση της ρωσικής τηλεόρασης με μια ταμπέλα διαμαρτυρόμενη για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας), που δεν φοβούνται να πουν την αλήθεια.

 

Όλγα Σμιρνόβα είπε στον δημοσιογράφο Valerio Cappelli ότι οι χορευτές των Μπολσόι δεν τολμούν να μιλήσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κάποιοι έχουν εκφράσει απόψεις, αλλά δεν ξέρω πόσοι ακόμα θα ακολουθήσουν… υπάρχει φόβος να μιλήσουμε.

 

Και αφού τελειώσει αυτό;

Θα χρειαστούμε μεγάλη προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε την εικόνα της Ρωσίας στον κόσμο. Ρώσοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες θα κληθούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Η ρωσική κουλτούρα είναι εξαιρετική και ανήκει σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Μετάφραση: Κώστας Βασιλιάγκος

Πηγή

Read 509 times

Follow Us