Συνέντευξη του Γιάννη Καρούνη με αφορμή την παρουσίαση του έργου Cube

Γιάννης Καρούνης: Δεν διαχωρίζω την ζωή από την δημιουργία ούτε την τέχνη από την ζωή

Μιλήσαμε με τον Γιάννη Καρούνη με αφορμή την performance "CUbe", που παρουσιάζει στις 25, 26, 27 Μαρτίου 2019 στο θέατρο "Ροές".

Τι ψάχνει να βρει κάποιος μέσα από την τέχνη;
Τον εαυτό του. Όποιος ψάχνει βρίσκει. Γενικά στην ζωή ψάχνεις και η τέχνη είναι ένα καλό ψαχτήρι, ένα εργαλείο που μεταλλάσσεται σε ρόδα που τσουλάει, σε όχημα που κουβαλάει και πολλά άλλα. Το θέμα για μένα είναι η συνάντηση με τον εαυτό σου, η αυτό-γνωριμία και έτσι θα μπορείς να κατανοήσεις και τους άλλους (Να επικοινωνήσεις). Βήμα βήμα σκάβοντας, ανεβαίνοντας και κατρακυλώντας ξανά πολλές φορές, θα φτάσεις και μέσα σου. Εκεί κάπου στο βάθος υπάρχουν όλα τα στοιχεία που ψάχνεις, εκεί φτάνεις πάντα μόνος. Κανείς δεν έχει πρόσβαση στο τελικό δωμάτιο, ούτε η τέχνη, μόνο εσύ. Όταν φτάσεις σε αυτήν την πόρτα χρειάζεται να έχεις σχηματίσει ένα κλειδί από εμπειρίες για να έχεις πρόσβαση, γιατί υπάρχει περίπτωση να φτάσεις εκεί χωρίς να έχεις το κλειδί. Μετά είναι πιο κατανοητά όλα, αυξάνει το πεδίο της συνειδητότητας σου. Καταλαβαίνεις, αφομοιώνεις, μετουσιώνεις, δεν ρωτάς απλά υπάρχεις. Αυτό πραγματεύεται και το έργο Cube.
γιαννης καρουνης - cube

Τα τελευταία χρόνια ποιο είναι το πεδίο της καλλιτεχνικής σου δράσης;
Θα έλεγα με βεβαιότητα τα σχήματα και ειδικά τα σχήματα που έχει επιλέξει ο άνθρωπος (η τον έχουν επιλέξει) για να δημιουργήσει και να καταλάβει. Με έχει απασχολήσει η μάζα και η σχηματοποίηση της, ο κύβος (παραλληλόγραμμο) ως δομικό υλικό και η σφαίρα με την ισορροπία. Έχω την τάση να προσαρμόζω τα σχήματα μεταξύ τους, να πειραματίζομαι σε νέες μορφές, πέρα από τις γεωμετρικές σταθερές. Θα μιλήσω για τον κύβο τον οποίο τον παρουσιάζω σε λίγες ημέρες στο θέατρο Ροές (25,26,27 Μαρτίου 2019) με δύο εξαιρετικούς συνεργάτες τον Στέφανο Φίλο και την Μαρία Καραθάνου. Πρόκειται για την προσπάθεια του ανθρώπου να χτίσει, να γκρεμίσει και να ξαναπροσπαθήσει από την αρχή. Η προσπάθεια του να ανέβει ψηλά, να πετάξει. Στην παράσταση τα καταφέρνει να ανυψωθεί τελικά. Αποκαλύπτω στους θεατές την διαδρομή μου, το κλειδί, και τον τελικό προορισμό (τονδικό μου). Η ιστορία και ο ήρωας ταυτίζονται με την ζωή μου αλλά αυτό το κάνω από την αρχή που ξεκίνησα να δημιουργώ. Δεν διαχωρίζω την ζωή από την δημιουργία ούτε την τέχνη από την ζωή. Μου αρέσει να παρομοιάζω την ζωή σαν ένα σχήμα το οποίο ανασχηματίζεται κάθε στιγμή χωρίς να μπορείς να το μετρήσεις, χωρίς συγκεκριμένες γωνίες ή τόξα και πλευρές. Αυτό είναι το πεδίο που με αφορά στην παράσταση ο γενικότερος ανασχηματισμός σε όλα τα επίπεδα.

Κάνεις σχέδια για το μέλλον σου στην Τέχνη;
Ότι σχεδιάζεις στο παρόν επηρεάζει το μέλλον σου και το παρελθόν σου ταυτόχρονα. Για να στο εξηγήσω αυτό θα πρέπει να πιστεύεις. Ακόμα θα πρέπει να ορίσουμε τι είναι η πίστη για τον καθένα. Εγώ πιστεύω σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει ο άνθρωπος να πιστέψει κάπου. Θα πας να δεις πίσω από το βουνό εάν δεν πιστεύεις ότι κάτι μπορεί να υπάρχει που να σε αφορά? Δεν συνδέω την πίστη με την θρησκεία, είναι ανόμοια πράγματα. Η θρησκεία τα εξηγεί όλα στο όνομα του θεού. Η πίστη δημιουργεί τον Θεό. Για να επιστρέψω στην ερώτηση, ναι κάνω σχέδια στο παρόν, δημιουργώντας το μέλλον, αναδιαρθρώνοντας το παρελθόν. Κατά μία έννοια έχω πολλά ακόμα να κάνω και να μάθω και κατά μία άλλη είμαι ικανοποιημένος με αυτά που συνάντησα. Ναι είμαι υπέρ του να μην σταματάς έως το υλικό σου σώμα να σε αφήσει, να μην μπορεί άλλο. Το γήρας είναι μάθημα υπομονής, κατανόησης, αποδοχής. Το μάθημα είναι εκεί και εξαρτάται από εσένα η συνέχεια της εξέλιξης σου. Εάν ασχολείσαι με τον αθλητισμό ή τον χορό, γρήγορα έρχεσαι αντιμέτωπος με την ηλικία και αυτό κατά μία έννοια με έχει βοηθήσει να καταλάβω την συνύπαρξη και την συνεργασία με τον νεότερο και δυνατότερο από εμένα. Άρα τα σχέδια εμπεριέχουν συνέργειες με νέους, γέρους και παιδιά.

Η Ελλάδα είναι ένας τόπος για δημιουργία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη;
Γενικά ταξιδεύω αρκετά και έχω εργαστεί και παρουσιάσει δουλειά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Τον χώρο και τα σύνορα τα φτιάχνεις εσύ, όπως και τις δυσκολίες ή τις ευκολίες. Πράγματα που με δυσκόλεψαν στην Ελλάδα, μου άνοιξαν πόρτες στο εξωτερικό και το αντίθετο. Ο γεωγραφικός χώρος που ονομάζεται Ελλάδα έχει θετικά και αρνητικά όπως παντού. Είναι ο τόπος που έμαθα να χειρίζομαι τα πράγματα και να αντιλαμβάνομαι και την νοοτροπία. Δεν διαχωρίζω τους ανθρώπους, τα έθνη και τις χώρες. Το μόνο που αναγνωρίζω ως ρίζα - πατρίδα είναι εκεί που έζησα τα παιδικά μου χρόνια. Μάλλον γιατί όλες οι αγωνίες για το τώρα (τότε μέλλον μου) καταλάγιασαν και έχει μείνει η γλυκιά ικανοποίηση της επίτευξης του στόχου, ο οποίος και αυτός επαναπροσδιορίζεται. Εάν μείνεις σε αυτό το συναίσθημα ενέχει μεγάλους κινδύνους για την συνέχεια. Άρα για εμένα δεν υπάρχει Ελλάδα αλλά πλανήτης χωρίς σύνορα.

Η επιχορήγηση στην τέχνη είναι απαραίτητη; Μπορεί κάποιος να ζήσει από την τέχνη;
Η τέχνη προϋπάρχει της επιχορήγησης. Η επιχορήγηση και τα χρήματα γενικά που προορίζονται ως επιδότηση είναι φαινόμενο αρκετών δεκαετιών σε παγκόσμιο επίπεδο και σε όλους τους τομείς. Όλα επιχορηγούνται : ο αθλητισμός, οι αγρότες, οι τράπεζες, τα κράτη, οι εταιρίες, οι άνεργοι, οι επενδύσεις, οι ενώσεις, οι σύλλογοι, οι γιορτές, κ.τ.λ. Υπό αυτήν την έννοια η επιχορήγηση σου δημιουργεί καλύτερες εργασιακές συνθήκες, δενσημαίνει ότι τα έργα σου θα είναι καλύτερα. Κατά την άποψή μου χρειάζεται να απαντήσει ο δημιουργός στο ερώτημα. Θα πλήρωνε κάποιος για να δει το έργο μου; Θα αγόραζε κάποιος το έργο μου; Θα πουλούσα το έργο μου; Η απάντηση δεν είναι μία. Εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Εγώ έχω επιχορηγηθεί και έχουν αγοράσει τα έργα μου διάφορα φεστιβάλ. Είναι θετικό για εμένα να αγοράσει κάποιος ένα εισιτήριο χωρίς να έχει δει το τελικό αποτέλεσμα. Σημαίνει ότι εμπιστεύεται την πρόθεσή μου στη δημιουργία. Υπάρχουν και οι μάνατζερ στην τέχνη που αναλαμβάνουν την δουλειά του μεσάζοντα, κατά μία έννοια του εμπόρου. Δεν μπερδεύομαι σε σχέση με αυτό, ούτε με ενοχλεί που έχουν αποκαλέσει και πολλές φορές πουλάνε την δουλειά μου ως ένα προϊόν. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τα πράγματα σύμφωνα με την θέση που βρίσκεται και αυτό είναι αρκετό για να εξηγηθούν όλα. Ναι μπορείς να ζεις από την τέχνη εάν καταφέρεις να πουλάς τα έργα σου.Cube and the man
Ο άνθρωπος και ο κύβος
Χοροθέατρο - Θέατρο Ροές - Ιάκχου 16 Αθήνα στις 21.30
25, 26, 27 Μαρτίου 2019
Ιδέα - Σκηνοθεσία: Γιάννης Καρούνης
Σύνθεση Μουσικής & Μουσική εκτέλεση: Στέφανος Φίλος
Εικαστικός Χώρος - Σκηνικά: Μαρία Καραθάνου
Performer - Χορογραφία: Γιάννης Καρούνης
Σχεδιασμός φωτισμού: Θωμάς Οικονομάκος
Δραματουργία: Ραφίκα Σάουις
Graphic design: Komodo design studio
Διάρκεια: 50΄λεπτά
Συνπαραγωγή: Τέχνης Πολιτεία & SaLtaTor Physical Dance Group
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Read 729 times
Like us on Facebook