Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 21:31

Ο Βέλγος χορογράφος Jan Fabre οδηγείται σε δίκη για σεξουαλική παρενόχληση

jan fabre

Ο Βέλγος χορογράφος Jan Fabre, ένας από τους πιο διάσημους και αμφιλεγόμενους καλλιτέχνες της Ευρώπης, θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου το επόμενο έτος με τις κατηγορίες της σεξουαλικής παρενόχλησης και της άσεμνης επίθεσης, όπως αποφάσισε το ποινικό δικαστήριο της Αμβέρσας. Το ποινικό δικαστήριο στην πόλη της Αμβέρσας είπε ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί για δύο ημέρες στις 25 Μαρτίου και την 1η Απριλίου 2022.

Ο 62χρονος χορογράφος, εικαστικός και σκηνοθέτης θεάτρου-γνωστός για τις προκλητικές του παραστάσεις-αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών για κατηγορίες για "βία, παρενόχληση ή σεξουαλική παρενόχληση" εναντίον 12 μελών της ομάδας του και μία κατηγορία για απρεπή επίθεση.

Η υπόθεση προέρχεται από καταγγελίες 20 χορευτών από την ομάδα του, οι οποίοι το 2018 ισχυρίστηκαν ότι υπέστησαν χρόνια ταπείνωσης και σεξουαλικής παρενόχλησης σε μια ανοιχτή επιστολή που έσπρωξε το κίνημα #metoo στις υψηλότερες σφαίρες της πρωτοπορίας της Ευρώπης. Οι πρώην εργαζόμενοι στην ομάδα του Jan Fabre περιέγραψαν ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον όπου οι σεξουαλικές πράξεις ανταλάσσονταν με χρόνο συμμετοχής στις παραστάσεις και όπου «η ταπείνωση ήταν το καθημερινό μας ψωμί».

Μεταξύ άλλων κατηγοριών, είπαν ότι ο Jan Fabre κάλεσε καλλιτέχνες στο σπίτι του με πρόσχημα την προετοιμασία παραστάσεων, αλλά στη συνέχεια επιχειρούσε «σεξουαλική προσέγγιση». Σε ορισμένους από αυτούς προσφέρθηκε ένα σημαντικό ποσό μετά από αυτές τις κατ' οίκον προσκλήσεις, με εκείνους που αρνήθηκαν τα χρήματα να ζουν στην συνέχεια δύσκολες ώρες συμμετέχοντας στις πρόβες.

Ισχυρίστηκαν διάφορες πράξεις εξευτελισμού και σεξουαλικού εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένων «φωτογραφίσεων» στις οποίες οι χορευτές παροτρύνθηκαν να πάρουν ναρκωτικά για να «νιώσουν πιο ελεύθεροι». Ο Fabre υπερασπίστηκε τον εαυτό του, επιμένοντας όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι καταγγελίες ότι "δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μου να εκφοβίσω ή να βλάψω ανθρώπους ψυχολογικά ή σεξουαλικά".

Αλλά οι εισαγγελείς παρέπεμψαν την υπόθεση για δίκη τον Ιούνιο μετά από τρία χρόνια ερευνών. Η δικηγόρος του Fabre, Eline Tritsmans, δήλωσε ότι «η εικόνα που δίνεται για αυτόν στα μέσα ενημέρωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Ο Φαμπρ απέφευγε ολοένα και περισσότερο από την καλλιτεχνική κοινότητα καθώς η δίκη πλησιάζει. Μια παράσταση του χορευτικού του συγκροτήματος που είχε προγραμματιστεί για αργότερα φέτος στο Βέλγιο ακυρώθηκε και ένα μουσείο της Αμβέρσας αφαίρεσε ένα από τα γλυπτά του.

 

Μετάφραση/προσαρμογή: Κώστας Βασιλιάγκος

Πηγή

Read 350 times Last modified on Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 21:47

Follow Us