Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 21:26

Σεμινάριο στη Μέθοδο Διδασκαλίας Dance Disability (Δρυάδες εν πλω) (Αθήνα)

Εισαγωγικό σεμινάριο στη Μέθοδο Διδασκαλίας Χορού D.D. DanceDisability – X.A. Χορός Αναπηρία

Οι Δρυάδες Εν Πλω με τη μέθοδο διδασκαλίας χορού σε ΑμεΑ D.D χτίζουν ένα πλαίσιο εκπαίδευσης σε έναν τέλειο συνδυασμό επιστημών και τεχνών για άτομα με αναπηρία.
Το πλαίσιο αυτό προσαρμόζεται σε κάθε άτομο ανάλογα με την αναπηρία του. Έτσι, το άτομο με αναπηρία λειτουργεί με αυτονομία, ώστε να αποκτά συν αξία ως άνθρωπος και ως χορευτής, αναπτύσσοντας τις δυνατότητες του στο έπακρον και ενισχύοντας την ευαισθησία τους προς τον εαυτό του και το περιβάλλον του.
Η μεθόδος X.A. ΧΟΡΟΣΑΝΑΠΗΡΙΑ/ D.D. DANCEDISABILITY της Μαρίας Χαρ. Καραπαναγιώτη, η οποία είναι κατοχυρωμένη μέθοδος διδασκαλίας Χορού των Δρυάδων Εν Πλώ, βασίζεται στη μέθοδο διδασκαλίας μέσω Τέχνης ″ΧορόΧρωμα″ συνδυασμένη με την Χοροθεραπεία (μέθοδος της Πρωτόγονης Έκφρασης ΕP) και τεχνικές σύγχρονου χορού, στοιχεία Ρυθμικής Dalcroze και Χορογραφικής Σύνθεσης, με ειδικές προσεγγίσεις από πλευράς παιδαγωγικής, ανατομίας, ψυχολογίας.
Σεμινάριο στη Μέθοδο Διδασκαλίας Dance Disability (Δρυάδες εν πλω) (Αθήνα)
Το βιωματικό επιμορφωτικό πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση και υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία μέσου του χορού.
Στο 10ωρο εισαγωγικό σεμινάριο θα παρουσιαστούν θεωρητικά και βιωματικά οι τέσσερις βασικοί άξονες της μεθόδου.
Α. H Ρυθμική Dalcroze εργαλείο για την μέθοδο D.D.
Β. Ο Σύγχρονος Χορός και το C.I. στην Αναπηρία
Γ. Το Χορόχρωμα βάση της μεθόδου D.D.
Δ. Από τη χοροθεραπεία στη χορογραφία: ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΟΜΑΔΕΣ ΧΟΡΟΥ

Στόχος είναι η αφύπνιση του ενυπάρχοντος πρωταρχικού ρυθμού, που κινεί τους συμμετέχοντες να εκφράσουν και να εκφραστούν. Έτσι, μπορούμε να αναστείλουμε τη συνέχεια εκφυλισμού των κυττάρων από τυχόν πάθηση. Τους κινούμε συναισθηματικά, για να κοινωνικοποιούνται στην ομάδα που ζουν. Τους επαναφέρουμε δεξιότητες, όπως είναι η σκέψη και η μνήμη για καλύτερη αίσθηση της καθημερινότητας τους. Αναστέλλουμε τυχόν καταθλιπτικά στοιχεία που έχουν σχέση με αναπηρία, ασθένεια, άνοια κ α. Παρεμβαίνουμε στο συμπεριφοριστικό επίπεδο, ελκύοντας το ενδιαφέρον και την προσοχή τους. Ενισχύουμε τη σωματική επαφή, για να αποβάλλουν φόβους και ανασφάλειες, να εξοικειώνονται στην συνύπαρξη, και να τονώνουν την μυϊκή τους δραστηριότητα με την κινητικότητα των ασκήσεων.
Η εφαρμογή των προγραμμάτων της χοροθεραπείας και του σύγχρονου χορού, διαμορφώνει ευκολία στην κίνηση και στη μετατόπιση βάρους,∙επιταχύνει την καρδιακή λειτουργία και τη συχνότητα αναπνοής.
Η ρυθμική μουσική βελτιώνει το συντονισμό βάδισης, αυξάνει τη σταθερότητα και κινητικότητα. Απελευθερώνει συναισθήματα και ευνοεί τη σύσφιξη σχέσεων. Βελτιώνει το ηθικό, μειώνει το αίσθημα μοναξιάς και συμβάλλει στην αποκατάσταση ψυχικών καταστάσεων. Σε συναισθηματικό επίπεδο οι συμμετέχοντες αισθάνονται χαρούμενοι, και ξεπερνάνε θυμό, απογοήτευση, απώλεια. Σε διανοητικό επίπεδο ενισχύει τις γνωστικές δεξιότητες, το κίνητρο και τη μνήμη.
Επιτρέπει, λοιπόν, ο χορός σε όλα τα άτομα με αναπηρία να εναρμονίσουν την διαφορετικότητα τους, να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, να εξωτερικεύσουν την εσωτερική ενέργειά τους, ώστε να διευκολύνουν την επικοινωνία τους, να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση οντότητα και γενικά την προσωπικότητα τους να είναι χορευτές.
Επίσης, η ευαισθητοποίηση των ατόμων χωρίς αναπηρία με καλλιτεχνικά μέσα πετυχαίνει την ένταξη των ΑμεΑ στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και πείθει το κοινωνικό σύνολο πως η αναπηρία υπάρχει μόνο ως προκατάληψη.
Αυτό το πλαίσιο Εκπαίδευσης Χορού σε ΑμεΑ τους επιτρέπει να αλλάζουν συνήθειες, να τολμούν, να προσπαθούν, να αυτοσχεδιάζουν, εκμηδενίζοντας τη διαφορά μεταμορφώνοντας την σε συμπληρωματικότητα. Η αναπηρία υπάρχει, αλλά βλέπουμε τον χορό μέσω του οποίου εκφράζεται σαν άτομο όπως όλοι μας.
Αυτή η εκπαίδευση λοιπόν της Τέχνης του Χορού σε ΑμεΑ από τις Δρυάδες Εν Πλω χρησιμοποιείται κατά περίπτωση σε προσωπικό εξειδικευμένων δομών σε συνεργασία με ιατρούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, όσο και θεραπευτών τέχνης, (μουσικοθεραπεία εικαστική θεραπεία δραματοθεραπεία χοροθεραπεία κα) εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, καθηγητές ειδικής αγωγής, μουσικής, χορού, γυμναστές χορογράφους και απευθύνεται στις παραπάνω ειδικότητες αλλά και σε όσους τους ενδιαφέρει το αντικείμενο επιμόρφωσης.


19 και 20 Οκτωβρίου 2019

Κέντρο χορού Χοροlogie
Πειραιώς 76, Κεραμεικός
4ος όροφος

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
τηλ. 6930434059, 2441073644
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


www.dryadesenplo.gr

Read 1062 times Last modified on Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 21:48
Like us on Facebook