Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 10:56

Κινητική Εξερεύνηση και Άμεση Σύνθεση με την Μίνα Ανανιάδου (Studio Corporal)

Κύκλος μαθημάτων
Αυτοσχεδιασμός-κινητική εξερεύνηση και άμεση σύνθεση

Προσεγγίζοντας το σώμα τόσο μέσα από τη φυσιολογία του και τη δομή του όσο και μέσα από δοσμένες εικόνες και συνθήκες, θα το προ(σ)καλέσουμε σε μια διαδικασία ευμεταβλητότητας, μη προβλεψιμότητας, συνεχούς ροής-ασυνέχειας, αυθόρμητης αφοσίωσης και εναλλαγής.
Βασικός σκοπός τους εργαστηρίου είναι, μέσω του αυτοσχεδιασμού να επεκτείνουμε της δυνατότητες του σώματός μας- καλλιεργώντας τη επίγνωση και εξελίσσοντας την τεχνική μας- και έτσι να τις θέσουμε στην υπηρεσία της κινητικής δημιουργίας, εκφράζοντας με μεγαλύτερη ελευθερία και ευχαρίστηση τον προσωπικό μας χορό.

Θα μας απασχολήσει το πώς αναπτύσσουμε και εναλλάσσουμε διαφορετικές ποιότητες, πώς η ενεργή φυσιολογία του σώματος δημιουργεί τη δική της ποιητική στο χώρο, πώς διαμορφώνουμε μια βαθύτερη σωματική συνείδηση,τέλος πώς φροντίζουμε τη συλλογική άμεση σύνθεση στο χώρο μέσω αυτού που κοινωνούμε κάθε στιγμή. Ως βασική διαδικασία θα χρησιμοποιηθεί ο αυτοσχεδιασμός μέσα από απλές οδηγίες χρησιμοποιώντας την παρατήρηση, τη φαντασία, τον πειραματισμό, τον καθοδηγούμενο οραματισμό, τη δυναμική αλληλεπίδραση του σώματος με τα άλλα σώματα στο χώρο.
Συγκεκριμένα: Αρχικά θα προετοιμάσουμε το σώμα με έναν τρόπο λειτουργικό και αποτελεσματικό και θα μελετήσουμε τις φυσιολογικές του δυνατότητες, τις διαφορετικές ποιότητες καθώς και τις φυσικές λειτουργίες μέσα από την εναλλαγή των διαφορετικών παραμέτρων της κίνησης (τάση, μέγεθος, επίπεδα, ταχύτητα). Σε ένα δεύτερο επίπεδο θα ενδιαφερθούμε για το χώρο, το χρόνο, τη συλλογική δυναμική.
Μέσω του ενστίκτου, της σωματικής ενσυναίσθησης, της παρατήρησης, της απόφασης τέλος μέσω της επαφής που σταδιακά αποκτούμε με τον πυρήνα μας και που αναπτύσσουμε με το σύνολο, θα ασχοληθούμε με το πώς αφουγκραζόμαστε ενώ κινούμαστε, θα χτίσουμε μια συλλογική μουσικότητα, θα συνδεθούμε με την αναγκαιότητα της στιγμής.

Επιτρέποντας να εμφανιστεί το συνηθισμένο ή το παράδοξο το σώμα μπορεί να αποτελέσει έναν χώρο διαθέσιμος μέσα στον υπάρχοντα χώρο, τόπο συνάντησης με τον εαυτό μας και τον άλλον, έναν κόσμο όπου μπορούν να εμφανιστούν πολλοί άλλοι κόσμοι μαζί.

Το επίπεδο είναι ανοικτό καθώς ο καθένας μπορεί να δουλέψει με ό,τι φέρει ήδη. Έτσι το εργαστήρι απευθύνεται σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να εξερευνήσει ατομικά και συλλογικά την κίνηση και έχει μια καλή σχέση με το σώμα του (μέσω πχ άσκησης, χορού, σωματικής πρακτικής, θεάτρου, πολεμικής τέχνης κ.α.).


Πρώτος κύκλος

7-28 Οκτωβρίου 2019
Κάθε Δευτέρα | 18:00-19:30
(*η Δευτέρα 28οκτ θα αντικατασταθεί κατόπιν συνεννόησης με τους συμμετέχοντες)

Κόστος μαθήματος (drop in): 7 ευρώ

Studio Corporal, Νοταρά 49, Εξάρχεια

Πληροφορίες: https://www.facebook.com/events/2199820190128066/

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Fb: https://www.facebook.com/OtroLugarDanza


Η Μίνα Ανανιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Το 2012 ολοκλήρωσε το Modem Atelier Program, ένα 3ετές επαγγελματικό πρόγραμμα σύγχρονου χορού στο Scenario Pub.bli.co. International Choreographic Center –Sicily. Έχει επίσης αποφοιτήσει από το τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και ολοκληρώσει μεταπτυχιακό στα ανθρώπινα δικαιώματα (EIUC-Masters on Human Rights) στην Βενετία και το Μπιλμπάο.
Έχει χορέψει σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο για τους εξής χορογράφους:στην Ελλάδα: GesamtAtelier, Σύνδεσμο Χορού (Μαρία Κολιοπούλου, Ιρις Καραγιάν, Κατερίνα Σκιαδά, Μαριέλα Νέστορα, Βάσω Γιαννακοπούλου), Κωνσταντίνο Γεράρδο (Χοροθέατρο ΚΘΒΕ), Μαριέλα Νέστορα(Yelp Dance co), Ελεονόρα Σιαράβα, Στέλλα Φωτιάδη (Still Pilgrim Paradox), και στο εξωτερικό: Petranura dance co (ΙΤ), D-Crean Danza(SP), Giovanni Scarcella(IT), Helge Letοnja (Steptext dance co-GE), Jan Brezna(CZ), Loris Petrillo(IT) και Michal Mualem & Gianalberto de Filippis(ISR/ΙΤ).
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο και Γερμανία με τους: Julien Hamilton, Judith Sanchez Ruiz (Trisha Brown), Sara Cerneaux (Akram Khan repertory), Jose Agudo, Les Slovaks, Jos Baker (Peeping Tom), Sita Ostheimer, Hofesh Sechter dance company, Kirsty Simpson, Tomas Hauert, Rob Hyden(Ultima Vez), Germain Jauregui, Laly Aiguade, Λίντα Καπετανέα, Joseph Frucek, Ted Stoffer, Kitt Johnson, Lisi Estaras & Nicolas Vladyslav(Les Ballets CdelaB), Francesco Scavetta, Milan & Zuna Kozanek, Michal Mualem(Sasha Waltz), Helge Letonja, Salva Sanchis(Rosas), Laura Arís/Jorge Jáuregui, Edivaldo,Maya Carroll (Lipsker), Stela Zanou, SoniaRodriquez, OlgaAlvarez, Giovanni Scarcella (ex ultima vez), James Finnemοre (cia Hofesh Sechter), Michael Klien κα. Αποτέλεσε μέλος του Χοροθεάτρου ΚΘΒΕ (Φεβρουάριος-Ιούνιος 2015). Από το 2012 χορογραφεί και ερμηνεύει δικές της παραστάσεις σε συνεργασία με άλλους χορευτές και μουσικούς σε Ιταλία (Σικελία), Ισπανία (Καταλονία) και Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Χορογραφίες: "Verge" -μαζί με την Αναστασία Βαλσαμάκη (Arc for Dance '19), "Offcut" (Abril en Danza '19, Alicante), "Χωρίς τίτλο" (IPFF Κινητήρας '19), «Σώμα, Να Ένα Μήλο» (ΜΙΜ festival Αθήνα 2015), «ΜΕΤΑ-» (Βαρκελώνη 2014), «Otro Lugar» (Βαρκελώνη 2013) ως αποτέλεσμα ενός 4μηνου ερευνητικού προγράμματος καλλιτεχνικής στέγης, «Motherland» (Κατάνια 2012), «Winter Seeds» (Κατάνια 2011). Project και performance αυτοσχεδιασμού/άμεσης σύνθεσης: "Entropy"(Συνεργατικό στούντιο Λάθος Κίνηση), «Lakay» (Benaki Athens Photo Festival 2016-Performance festival) σε συνεργασία με Ανδρονίκη Μαραθάκη, Λουκιανή Παπαδάκη , Στέλλα Φωτιάδη, "Time I Tone Project" (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης) σε συνεργασία με Granny Records, Eddie Lame, Δάφνη Στεφάνου, Λουκιανή Παπαδάκη, "Ippokampos" (Promenade 50α Δημήτρια- AVDP 2015) σε συνεργασία με Σοφία Παπανικάνδρου και Λουκιανή Παπαδάκη, «Propuesta II» (Βαρκελώνη 2013) σε συνεργασία με Marta Galvez Moncasi και εναλλασσόμενους μουσικούς. Από το Νοέμβριο του 2017 με τη Δάφνη Κραζούδη έχει δημιουργήσει μια καλλιτεχνική πλατφόρμα υπό τον τίτλο"The Guest Project" στην οποία προσκεκλημένοι χορευτές, μουσικοί, και ενίοτε καλλιτέχνες από άλλα πεδία τέχνης συναντιούνται, αναζητούν και σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργούν και παρουσιάζουν ολοκληρωμένες συνθέσεις χορού σε διαφορετικούς χώρους ενδιαφέροντος (μουσεία, μνημεία κ.α). Μέχρι στιγμής έχουν συν-δημιουργήσει 6 παραστάσεις χορού με τους εξής χορευτές: Maya M.Carroll, Eddie B.Oroyan, Paolo Cingolani, Anna Calsina Forrellad, Ευαγγελία Βασδάρη, Γιώργο Αμέντα, Ελένη Πανταζάτου, Δέσποινα Καπουλίτσα, Θεοδοσία Στάθη, Νεφέλη Αστερίου. https://www.facebook.com/theguestproject/
Πέραν του χορού, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα μη-τυπικής μάθησης σχετικά με ανθρώπινα δικαιώματα και διαπολιτισμικότητα για παιδιά και νέους χρησιμοποιώντας ως μέσο το θέατρο και την κίνηση. Το Σεπτέμβρη 2017 υλοποίησε πρόγραμμα κίνησης για έφηβους πρόσφυγες στο Σκαραμαγκά σε συνεργασία με το British Council. Το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 συνεργάστηκε με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ παραδίδοντας 3μηνο κύκλο εργαστηρίου με τίτλο «Χορός και Εικαστικές Τέχνες». Τον Απρίλη του 2019 παρέδωσε σεμινάριο στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών Θεσσαλονίκης με τίτλο "Από τον ψηφιακό τόπο στον χώρο του χορού".

Έχοντας ως βάση την Αθήνα παραδίδει μαθήματα τεχνικής και αυτοσχεδιασμού σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα καθώς και Ισπανία ως guest teacher.

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Fb: https://www.facebook.com/OtroLugarDanza

Vimeo page: https://vimeo.com/theguestproject,
Show reel from personal/collaborative works:
https://vimeo.com/314975086

Read 183 times Last modified on Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 11:22
Like us on Facebook