Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 13:24

Contact Improvisation με την Τέτη Νικολοπούλου (Proastio Art)

To Contact improvisation (CI) είναι μια σωματοποιημένη πρακτική που εφαρμόζει τη σωματοποίηση στον σύγχρονο χορό. Έχει τις ρίζες της στους κινητικούς πειραματισμούς του Steve Paxton και των συνεργατών του να κινηθούν λειτουργικά στον χώρο δύο άτομα μαζί, πέφτοντας και σηκώνοντας το ένα το άλλο, το 1972 στις ΗΠΑ. Εμπεριέχοντας στις δομές της την περιπέτεια του σύγχρονου χορού, προσέθεσε σε αυτόν την επαφή και τη δυναμική μετακίνηση στον χώρο μαζί με ένα άλλο σώμα. Με σπειροειδείς κινήσεις, σηκώματα, στηρίξεις και τη διαχείριση των φυσικών δυνάμεων, τα δυο σώματα κινούνται γυροσκοπικά, απρόβλεπτα και με ροή. Για να επιτευχθεί η λειτουργική αυτή μετακίνηση χρειάζεται πρώτα να καλλιεργήσει κανείς την προσωπική του αφύπνιση μέσα από συγκεκριμένη εκπαίδευση που εστιάζει στη σωματοποίηση. Μέσα από τη βιωματική ανατομία, την εξελικτική κίνηση, το bodywork, τον διαλογισμό, την αργή κίνηση και άλλες «τεχνικές», το CI προτείνει την επιστροφή στην «πηγή»... Στη φυσική, παιγνιώδη, λειτουργική κίνηση. Μαζί...

Τα μαθήματα απευθύνονται σε
- όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το CI και την ολιστική σωματοποιημένη προσέγγιση του χορού
- σπουδαστές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές-ριες που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις αρχές του αυτοσχεδιασμού και του τρισδιάτατου κιναισθητικού διαλόγου

*Mε την ολοκλήρωση του κύκλου σεμιναρίων θα πραγματοποιηθεί Performance στο τέλος της χρονιάς.
https://www.youtube.com/watch?v=k21eo7xTgXs


Σάββατο 16 Φεβρουαρίου/ 16 Μαρτίου/ 13 Απριλίου 2019 | 13:30-15:00

Κόστος:
Drop in 9€ / μάθημα

Συνολικά το Dance Course 2ου τριμήνου με εφάπαξ προπληρωμή:
-12% / μήνας (35€)
-15% /τρίμηνο (96€)

Στις τιμές δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ.

Πληροφορίες - Κρατήσεις:

Proastio Art
Στρατηγού Λιόση 40, Άνω Λιόσια
Τηλ: 2102470604. 6993954907
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook: https://www.facebook.com/ProastioArt/
Instagram: proastio_art

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορά από και προς τον Προαστιακό Σταθμό Άνω Λιοσίων
Με λεωφορείο Β12
Με αυτοκίνητο από Αττική Οδό Έξοδος 6 (Λ.Φυλής)

  

H Τέτη Νικολοπούλου είναι χορεύτρια, δασκάλα χορού και Φυσικής Αγωγής και χορογράφος. Είναι απόφοιτη της Επαγγελματικής Σχολής χορού Νίκης Κονταξάκη και του ΤΕΦΑΑ Αθήνας (Μaster Φ.Α πάνω στις πρακτικές Somatics) ενώ είναι υποψήφια Διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ (εκπονεί διδακτορική διατριβή πάνω στο contact improvisation).
Έχει παρακολουθήσει εντατικά σεμινάρια χορού στα Movement research, Merce Cunningham, Paul Taylor και Alvin Aily Studios στη N.Yόρκη και στο Laban Centre, Λονδίνο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στην Ελλάδα πάνω στις Release τεχνικές και τον Αυτοσχεδιασμό με τους David Zabrano, Thomas Mettler, Gwen Welliver, Maxine Heppner, Μαρία Ανθιμίδου, Χοροθέατρο Ροές, Αλίκη Καζούρη, Μιχάλη Ναλμπάντη, Αποστολία Παπαδαμάκη, Αγγέλα Λύρα, Κων/νο Μίχο κ.ά. Στο Αxis Syllabus έχει παρακολουθήσει μαθήματα από τους Frey Faust, Baris Μihci, Matt Smith και Tίμο Ζέχα. Στο Contact Improvisation έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Nancy Stark Smith, Nitta Little, Daniel Lepkoff, Benno Voorham, Αnn Cooper Albright, Bastion Auber, Charlie Morissey ενώ από το 2000 εκπαιδεύεται συστηματικά στο CI από την Χριστίνα Κλεισιούνη. Το 2007 παρακολούθησε στην Pensylvania, USA, το συνέδριο και σεμινάριο CI 36, για τα 36 χρόνια του contact improvisation. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα Feldenkrais technique με την Ulrique Hasbach Doussis.
Το 1992 βραβεύτηκε στους διαγωνισμούς Ραλλούς Μάνου και ΕΟΤ για τη χορογραφία της Προκατάληψη ενώ το 2005 και το 2007 επιχορηγήθηκε για τη δουλειά της από το ΥΠΠΟ. Το 2000 ταξίδεψε στο Capo Verde για να παρουσιάσει το solo της Αποδοχή μαζί με ένα ντουέτο του Ερμή Μαλκότση και Δημήτρη Σωτηρίου, σε οργάνωση Ζωής Χατζηδάκη. Το 2004 παρουσίασε τη χορογραφία της Eros στα Δρώμενα του Δήμου Αθηναίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα.
Έχει χορογραφήσει πάνω από 20 παραστάσεις και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ (Σωματείο Ελλήνων χορογράφων, Ακροποδητί, Capo Verde, Athens Video Dance Festival), σε πλατφόρμες χορού (ΣΕΧ-Μέγαρο μουσικής/ Μ. Κακογιάννης) και εκθέσεις (Rooms, Gallery Καππάτος, Μουσείο Ακρόπολης, Cheap Art/ back to Athens). Έχει χορογραφήσει για παιδικά μουσικοθεατρικά (Είκασμα, Αφρός), για το σινεμά (Τάκης Σπυριδάκης), για μουσικούς (Πυξ-Λαξ), για το θέατρο (Βασίλης Παπαλαζάρου, Πηνελόπη Πιτσούλη, Χρύσα Αποστολάτου, Στρ. Τζόρτζογλου). Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με χορογράφους όπως Ντ. Καλεθριανού, Αγγ. Λύρα, Ντ. Μητροπούλου, Maxine Heppner, Χρ. Κλεισιούνη, Τίμος Ζέχας, Βικτωρία Νούμτα, Νατάσσα Αβρά, κ.ά. Το 2013 συνεργάστηκε με καλλιτέχνες και συλλογικότητες για τη δημιουργία έργου στις παράλληλες δράσεις στη Biennale Αθήνας (Ελένη Τζιρτζιλάκη, Παναγιώτη Ανδρονικίδη).
Μεταξύ άλλων, από το 2010 και μετά έχει χορογραφήσει τις παραστάσεις Κόμποι, Isolated, present bodies, Meet me there, Συνάντησέ με εκεί, Άπειροι και τις performance μικρής διάρκειας στην Τεχνόπολη/ Αθήνα, Knock Knock Knock και Ήπειρος μια. Έχει χορέψει αυτοσχεδιασμό και έχει συνθέσει στη στιγμή στις παραστάσεις Η λήθη του σώματος και Χώρος στον χρόνο, ενώ το 2011 χόρεψε με άλλους χορευτές contact improvisation στον προαύλιο χώρο του μουσείου της Ακρόπολης. Toν Οκτώβριο του 2018 συνεργάστηκε με τον εικαστικό Geert Vermeir για το έργο Utopia, χορεύοντας σε site specific performance στο κέντρο της Αθήνας για τη δημιουργία βίντεο.
To 2015 έδωσε μάθημα Contact improvisation στο 1ο Διεθνές Συνέδριου Χορού που έγινε στην Αθήνα. Επίσης το 2015, έγραψε τη Φιλοσοφία και τους Άξονες για την εκπόνηση των Προγραμμάτων και Οδηγών Σπουδών του Χορού για τα Καλλιτεχνικά Λύκεια και εκπόνησε τον Οδηγό Σπουδών για τη διδασκαλία του Σύγχρονου- Δημιουργικού χορού στα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια. Το 2017 και 2018 ήταν μέλος της επιτροπής εξετάσεων για την εισαγωγή των παιδιών στα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια Κερατσινίου και Περιστερίου. Διδάσκει δημιουργικό χορό σε παιδιά και ενήλικες και ανθρώπους τρίτης ηλικίας και έχει δημιουργήσει μαζί με τη Νατάσσα Ζούκα, ένα μάθημα για παιδιά και γονείς, το Family dance. Έχει διδάξει contact improvisation ως guest teacher στην Επαγγελματική Σχολή της Άννας Πέτροβα και στο Στούντιο Κινητήρας. Οργανώνει μαζί με άλλους δασκάλους contact improvisation μηνιαία jams στην Αθήνα. Διδάσκει χορό και contact improvisation σε ιδιωτικές σχολές χορού και δίνει ομιλίες σε συνέδρια και σεμινάρια.
Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από την ολιστική προσέγγιση, τον διαλογισμό, τη βιωματική ανατομία, τα Somatics (πρακτικές ενοποίησης και αφύπνισης όπως ideokinesis, body awereness, contact improvisation κ.ά) και την έρευνα. To καλοκαίρι του 2019 θα είναι μέλος της ομάδας δασκάλων του contact improvisation στο μεγαλύτερο ετήσιο διεθνές φεστιβάλ της πρακτικής στο Freiburg, Γερμανία.

 

Read 890 times Last modified on Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 13:41
Like us on Facebook