Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 17:20

Ε.Λ.Σ.: Πρόγραμμα Χορού 2018-2019

Ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική των λυρικών θεάτρων, η Εθνική Λυρική Σκηνή για πρώτη φορά ανακοινώνει το πρόγραμμα της επόμενης καλλιτεχνικής περιόδου 2018/19 σχεδόν έξι μήνες πριν από την επίσημη έναρξή της, με στόχο να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί με τη λειτουργία της στις νέες εγκαταστάσεις στο ΚΠΙΣΝ, τόσο για τον προγραμματισμό των επισκέψεων των ξένων επισκεπτών όσο και για την έγκαιρη ενημέρωση του ελληνικού κοινού.

Photo: Βασίλης Μακρής

Ο διευθυντής Μπαλέτου της ΕΛΣ, Κωνσταντίνος Ρήγος σημειώνει:

"Μέσα από συναντήσεις με παλιούς και νέους συνοδοιπόρους, σύνθεση παλιών και νέων υλικών και πολλές συζητήσεις με τους χορευτές της ΕΛΣ, σε διάστημα λίγων μηνών σχεδιάσαμε το πρόγραμμα του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη σεζόν 2018/19.

Εναρκτήρια παραγωγή μας, θα είναι μια νέα χορογραφία της Λίμνης των κύκνων, την οποία θα υπογράψω ο ίδιος. Το συγκεκριμένο έργο υπερίσχυσε στις αναζητήσεις μου, πρωτίστως λόγω της αγάπης που έχω στη μουσική του Τσαϊκόφσκι. Πέραν τούτου, πρόκειται για ένα έργο «υψηλής θερμοκρασίας», ιδανικό για να προκαλέσει τις δυνάμεις και τις αντοχές της ομάδας μας. Το πώς ο καλλιτέχνης, αλλά και ο θεατής του σήμερα, μπορεί να ξαναδεί, να ξαναγαπήσει και να ξανανακαλύψει ένα κλασικό έργο τέχνης αποτελεί τον βασικό προβληματισμό για τη συγκεκριμένη δημιουργία.

Ακολουθεί μια δημιουργία του Νάτσο Ντουάτο, ενός από τους σημαντικότερους χορογράφους της γενιάς του, που έχει ξεχωρίσει για τον βαθιά συγκινητικό τρόπο που παρουσιάζει τις αδυναμίες της ανθρώπινης ύπαρξης. Το έργο του Herrumbre (Σκουριά), που έχουμε θα τη χαρά να παρουσιάσουμε, σοκάρει λόγω της σκληρότητάς του, και ταυτόχρονα εντυπωσιάζει χάρη στον μοναδικό κινησιολογικό του κώδικα και τη δύναμη των εικόνων του. Είμαι πεπεισμένος πως η χορογραφία θα αναδείξει τις αρετές των χορευτών μας, αλλά και την ίδια στιγμή, πως οι χορευτές μας θα δώσουν νέα πνοή στη χορογραφία.

Τη σκυτάλη παίρνει το τρίπτυχο αφιέρωμα στον Στραβίνσκι με ενιαίο τίτλο Από τη Ρωσία με αγάπη. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς που ο Δάφνις Κόκκινος αποδέχτηκε την πρότασή μας για μια νέα χορογραφία της Ιεροτελεστίας της Άνοιξης ειδικά για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πόσο μάλλον όταν ο ίδιος έχει συνδεθεί ως χορευτής με την ομώνυμη εμβληματική χορογραφία της Πίνα Μπάους. Το Τραγούδι του αηδονιού παρουσιάζεται σαν ένα οπτικό ποίημα από τον Μάρκο Γκαίκε, οι εφευρετικές χορογραφίες του οποίου δημιούργησαν αίσθηση και προσέλκυσαν τη διεθνή προσοχή ήδη από το ντεμπούτο του. Τον ευχαριστώ πολύ που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δουλειά του. Το τρίπτυχο κλείνουν οι Γάμοι, μια παραγωγή που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1993 από το Χοροθέατρο Οκτάνα. Είναι ένα από τα έργα μου που πάντοτε ευχόμουν να παρουσιαστεί από μία ομάδα κλασικού χορού και χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου με τους χορευτές της ΕΛΣ.

Τέλος, τις χορογραφίες της παραγωγής Μαγεία στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Όπερα και Μόδα» θα υπογράψουν χορευτές της ΕΛΣ. Ανυπομονώ να γνωρίσω και να συστήσω στο κοινό και αυτή την πλευρά τους!
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣ για την υποστήριξη στο έργο μας, την ομάδα των συνεργατών μου στη διεύθυνση του μπαλέτου και το σύνολο των χορευτών μας για την αφοσίωση και το πνεύμα συνεργασίας που επιδεικνύουν καθημερινά".


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΟΥ

- Μπαλέτο
Η λίμνη των κύκνων

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης
Χορογραφία – σκηνικά Κωνσταντίνος Ρήγος
Κοστούμια Γιώργος Σεγρεδάκης
Συνεργάτιδα σκηνογράφος Μαίρη Τσαγκάρη
Με την Ορχήστρα, τους Α Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η πρώτη χορογραφία του νέου διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνου Ρήγου αποτελεί μια νέα ανάγνωση πάνω στο διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών.
Η Λίμνη των κύκνων του Τσαϊκόφσκι διαχρονικά συναρπάζει και συγκινεί το κοινό, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί πρόκληση στην καριέρα των χορευτών αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του είναι σχεδόν πάνω από τα ανθρώπινα όρια. Παράλληλα, πρόκειται για ένα αυτόνομο μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων.
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος χορογράφησε το 2002 για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μια διασκευή της Λίμνης των κύκνων με τίτλο Η μνήμη των κύκνων. Μια παράσταση που ταξίδεψε από την Αθήνα και τον Βόλο έως τη Σιγκαπούρη, το Σάο Πάολο, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γαλλία με μεγάλη επιτυχία.


- Μπαλέτο
Herrumbre
Νάτσο Ντουάτο

Χορογραφία Νάτσο Ντουάτο
Μουσική Πέδρο Αλκάλντε, Σἐρχιο Καβαγέρο, Ντέιβιντ Ντάρλινγκ
Σκηνογραφία Τζαφάρ Τσαλάμπι
Κοστούμια Νάτσο Ντουάτο
Φωτισμοί Μπραντ Φηλντς
Με τους Α Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

H πρώτη συνεργασία του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον σπουδαίο Ισπανό χορογράφο Νάτσο Ντουάτο είναι γεγονός. Ο χορογράφος με τη μοναδική ευαισθησία απέναντι στις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης υπογράφει μια σπουδαία παράσταση χορού για τη φθορά της ψυχής με τίτλο Herrumbre (Σκουριά).
Για τον Ντουάτο, αφετηρία για αυτό το μπαλέτο υπήρξε μια φωτογραφία από τις φυλακές του Γκουαντάναμο που δείχνει τους φυλακισμένους πεσμένους στο έδαφος σαν ζώα. Στη χορογραφία του ο Ντουάτο μεταμορφώνει σε κινήσεις τις εικόνες βίας που προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας αφορά όλους. Για ποιον λόγο; Επειδή ο τρόπος με τον οποίο
αντιμετωπίζουμε τους άλλους καθορίζει εξ ολοκλήρου το ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι πραγματικά. Η διαδοχή των εντυπωσιακών σκηνών, η καθεμιά πιο βίαιη από την προηγούμενη, με ανθρώπους ταπεινωμένους και τρομοκρατημένους σε μια σκληρή φυλακή, αποτελεί μια σπουδαία δήλωση του χορογράφου ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας.
Με την υποστήριξη της Ισπανικής Πρεσβείας και του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.


- Μπαλέτο
Από τη Ρωσία με αγάπη
Τρίπτυχο χορού Στραβίνσκι

Χορογραφίες Δάφνις Κόκκινος, Μάρκο Γκαίκε, Κωνσταντίνος Ρήγος
Με τους Α Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι με τις ιδέες και τις κατακτήσεις του ο Ίγκορ Στραβίνσκι επηρέασε βαθύτατα όχι μονάχα τους συνθέτες της εποχής του και συνολικά τη μουσική πρωτοπορία των πρώτων δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα, αλλά και συνέβαλε αποφασιστικά στις μουσικές εξελίξεις του 20ού αιώνα. Η προσωπική του διαδρομή πέρασε από πολλές φάσεις και, αν κάτι τη χαρακτηρίζει, είναι ακριβώς η στιλιστική της ποικιλομορφία. Ο Στραβίνκσι έγινε παγκόσμια γνωστός μέσα από μια σειρά μπαλέτων για τα οποία συνέθεσε τη μουσική. Υπήρξαν καρποί της δημιουργικής του συνεργασίας με τον ιμπρεσάριο Σεργκέι Ντιάγκιλεφ, ο οποίος στο Παρίσι δημιούργησε τα Ρωσικά Μπαλέτα, συνεργαζόμενος με ορισμένους από τους πλέον ταλαντούχους Ρώσους καλλιτέχνες, οι οποίοι ζούσαν και εργάζονταν μακριά από την πατρίδα τους. Για αυτό το συγκρότημα γράφτηκαν και τα τρία μπαλέτα του τριπτύχου Από τη Ρωσία με αγάπη –η Ιεροτελεστία της άνοιξης (1913), το Τραγούδι του αηδονιού (1914/1917/1920) και οι Γάμοι (1923)–, τα οποία συνέβαλαν αποφασιστικά στην καθιέρωση του Στραβίνσκι. Τις χορογραφίες υπογράφουν τρεις σημαντικοί χορογράφοι: ο Δάφνις Κόκκινος του Χοροθεάτρου του Βούππερταλ της Πίνας Μπάους, ο διακεκριμένος Γερμανός Μάρκο Γκαίκε, ο οποίος από το 2019/20 αναλαμβάνει διευθυντής του Μπαλέτου του Αννοβέρου και ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος.


- Η ιεροτελεστία της άνοιξης
Χορογραφία Δάφνις Κόκκινος
Κοστούμια Δώρα Στυλίδου

O σπουδαίος Έλληνας χορευτής της Πίνας Μπάους και του Χοροθεάτρου του Βούππερταλ Δάφνις Κόκκινος χορογραφεί για πρώτη φορά ένα από τα έργα που συνδέθηκαν μοναδικά με την Πίνα Μπάους, την Ιεροτελεστία της άνοιξης. Ο χορογράφος σημειώνει: «Το να χορογραφήσω την Ιεροτελεστία της άνοιξης είναι για μένα μια μεγάλη πρόκληση. Είναι η πρώτη παράσταση που είδα από το χοροθέατρο του Βούππερταλ της Πίνα Μπάους όταν ακόμα ήμουν σπουδαστής στην Κρατική Σχολή Χορού. Είναι το κομμάτι που εδώ και 28 χρόνια χορεύω με την ομάδα αυτή. Είναι μια μεγάλη πρόκληση να σκεφτώ και να αισθανθώ το κομμάτι τελείως διαφορετικά από ό,τι μέχρι τώρα. Ζούμε σε εποχές με πολύ μεγάλη ένταση, πόνο, πολέμους, κρίσεις όχι μόνο οικονομικές, ανθρώπους "προς φυγή" από εμπόλεμες περιοχές και κατεστραμμένες χώρες. Οργή υπάρχει παντού. Την ίδια στιγμή υπάρχει η δημιουργική σκέψη, ο έρωτας η νεότητα – κινητήρια δύναμη για τη ζωή. Ζούμε σε μια εποχή που δεν πρέπει να θυσιαστεί μόνο μια κοπέλα για τον εξευμενισμό των θεών της Άνοιξης, αλλά πολλοί και για άλλους θεούς. Μια άλλη πρόκληση είναι να δουλέψω με τους χορευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Αν και πρόκειται για μια ομάδα με διαφορετικό ρεπερτόριο από τη δική μου, εντούτοις έχουμε το κοινό ότι και οι δυο έχουμε από πολύ νέους χορευτές που τώρα ξεκινούν έως και χορευτές με πάρα πολλών χρόνων εμπειρία. Είναι υπέροχο το να μπορείς να συνεργάζεσαι με μια τόσο μεγάλη γκάμα χορευτών. Και ο καθένας να προσθέτει τις δικές του γνώσεις, εμπειρίες, δυναμική, ενέργεια, πάθος και αγάπη σε αυτό που τελικά όλοι εκφραζόμαστε: τον Χορό».


- Το τραγούδι του αηδονιού

Χορογραφία – σκηνικά Μάρκο Γκαίκε
Κοστούμια Μάρκο Γκαίκε, Μιχαέλα Σπρίνγκερ

Η χορογραφία Το τραγούδι του αηδονιού του Μάρκο Γκαίκε μοιάζει με ένα τραγούδι καμωμένο από χορευτικές φιγούρες. Ένα τραγούδι φυλακισμένο σε ένα κλουβί, παρατημένο έξω στον άνεμο και τη βροχή. Ένα σιωπηλό τραγούδι θαμμένο στη γη, μέσα σε ένα μικρό ξύλινο κουτί. Φτερουγίζει, σπαρταράει, συσπάται και τινάζεται. Οι θεατές που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με παράσταση μπαλέτου του Μάρκο Γκαίκε μένουν κατάπληκτοι: Ο χορογράφος επιτίθεται κυριολεκτικά στο κοινό μέσα από την κίνηση – μέσα από ασυνήθιστες κινήσεις. Σε αντίθεση με το κλασικό και το νεοκλασικό
μπαλέτο, στο έργο του Γκαίκε πάνω απ' όλα βλέπουμε κυρίως τον κορμό και τα χέρια σε απόλυτη αναταραχή. Στα έργα του δεν δίνεται πια έμφαση στα πανέμορφα πόδια. Οι βραχίονες και τα χέρια πλέον δεν αποτελούν ένα τυποποιημένο συμπλήρωμα του κάτω μέρους του σώματος. Αντιθέτως, ένα ολοκαίνουριο σύμπαν κινήσεων αναπτύσσεται γύρω από το κεφάλι και τον κορμό. Παράλληλα, μικρές νησίδες νοήματος εμφανίζονται μέσα από
αυτόν τον αναστατωμένο ποταμό: αυτό που αρχικά φαινόταν νευρικό κι ανήσυχο, ξαφνικά απαιτεί να αναγνωριστεί, να γίνει κατανοητό και εντέλει να ενσωματωθεί. Η πρώτη παρουσίαση της χορογραφίας Το τραγούδι του αηδονιού έλαβε χώρα το 2009 στο Μπαλέτο της Λειψίας, ενώ το 2015 μια νέα εκδοχή της ανέβηκε από το μπαλέτο της Στουτγάρδης. Όταν ζητήθηκε από τον Γκαίκε να περιγράψει με δυο λόγια το νόημα της χορογραφίας του,
εκείνος ανέφερε: «Τραγούδι, Έρως, Θάνατος».
Ο Γερμανός Μάρκο Γκαίκε έχει υπάρξει φιλοξενούμενος χορογράφος στα Μπαλέτα της Στουτγάρδης, του Ρότερνταμ, καθώς και συνεργαζόμενος χορογράφος στο Netherlands Dans Theater. Έχει δημιουργήσει πάνω από εξήντα χορογραφίες, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, από το Τελ Αβίβ και το Σάο Πάολο μέχρι τον Καναδά, τη Μόσχα και τη Ζυρίχη. Ο πολυβραβευμένος χορογράφος αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Μπαλέτου του Αννοβέρου από τη σεζόν 2019/20.


- Οι γάμοι
Χορογραφία Κωνσταντίνος Ρήγος
Σκηνικά – κοστούμια Διονύσης Φωτόπουλος

Ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος χορογράφησε τους Γάμους του Στραβίνσκι το 1993 για το χοροθέατρο Οκτάνα. Ενώπιον του κοινού εξελίσσεται ένα πρωτότυπο, άγριο και σαρκαστικό παιχνίδι προετοιμασίας του γάμου. Η κινησιολογία του Ρήγου παίζει ένα παιχνίδι ισχύος με την παρτιτούρα του Στραβίνσκι και επιχειρεί να εικονοποιήσει τα συναισθήματα της ανησυχίας, του φόβου, του πανικού.
Κινήσεις σπασμωδικές, μετέωρες, πυκνές νοημάτων συνυπάρχουν με εικόνες αληθινής ομορφιάς, σε μια ιστορική χορογραφία που έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές και η οποία πλέον εντάσσεται στο ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Read 2687 times Last modified on Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019 07:55
Like us on Facebook