Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 16:58

Σεμινάριο Χορογραφικής Σύνθεσης με τον Σπύρο Κουβαρά (Cumana) (+PLUS)

ΧΟΡΟΣ / ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

«Choreographic Installations»

Σε συνέχεια των παραστάσεων του έργου «Έρημη Χώρα-ΜΕΤΑ», της Synthesis 748 Dance Company, που θα πραγματοποιηθούν στο Σύγχρονο Θέατρο από 13 έως και 15 Απριλίου, το Cumana Dance διοργανώνει το τρίτο σεμινάριο Χορός / Εικαστικές Τέχνες, με εισηγητή τον Σπύρο Κουβαρά, συνολικής διάρκειας 12 ωρών, από τις 25 και τις 27 Απριλίου και ώρες 14:00-18:00.

Το σεμινάριο σύνθεσης με τον υπότιτλο «Choreographic Installations», θα εστιάσει στην σχέση του σώματος και της κίνησης με τον χώρο, τα εικαστικά υλικά και τα αντικείμενα. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου η θεατρική σκηνή προσεγγίζεται σαν καμβάς, σαν αφηρημένη επιφάνεια, σαν εκθεσιακός χώρος στον οποίο ο κάθε χορευτής θα κληθεί αρχικά να συνθέσει την δική του μικροεγκατάσταση και στην συνέχεια μέσω της κίνησης και της ανάπτυξης της χορογραφικής του γλώσσσας θα δημιουργήσει μια εν κινήσει εικόνα, μια εικαστική χορογραφία.

Οι μικρής διάρκειας solo performances που θα δημιουργηθούν από τους συμμετέχοντες, θα προτάσσουν τη δύναμη των συνειρμών και του κολλάζ, την εικαστική ερμηνεία των συναισθημάτων και του ασυνειδήτου, καθώς και την ελεύθερη υποκειμενική ροή της δράσης την οποία ο θεατής καλείται να βιώσει ως άμεση εμπειρία, ως διαδικασία που συντελείται σε χρόνο ενεστώτα, ως χορευτική πράξη σε εξέλιξη.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε σύγχρονους χορευτές, χορογράφους, σπουδαστές και τελειόφοιτους επαγγελματικών σχολών χορού, καθώς και σε εικαστικούς με εμπειρία στην performance art. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 60 € για το τριήμερο και στους συμμετέχοντες θα δoθούν πιστοποιητικά βεβαίωσης παρακολούθησης από την Spyros Kouvaras / Compagnie Synthesis 748. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 12 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Α μέρος / Σώμα-Εικόνα-Κίνηση

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες δουλεύουν πάνω σε κάποιες θεμελιώδεις σωματικές αρχές που διέπουν την ανθρώπινη κίνηση συνολικά. Οι συγκεκριμένες αρχές θα αποτελέσουν και τα βασικά εργαλεία για τον χορογράφο-performer στην σκηνή.

- μοχλοί κίνησης, απομονώσεις και αρχιτεκτονική του ανθρώπινου σώματος
- σωματική στάση: το σώμα σαν «εν κινήσει εικόνα»
- τονικότητα και δυναμικές: ένταση και χαλάρωση, μυϊκή αντίσταση, ποιότητες κίνησης

Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές τεχνικής, θα διευκολύνουν την τοποθέτηση του κινούμενου σώματος στην σκηνή και θα διαμορφώσουν την σχέση του με τον χώρο (χώρος του σώματος και σώμα μέσα στο χώρο), το χρόνο (ταχύτητες και ρυθμοί) και τις δυναμικές (διαμορφώσεις των εντάσεων).

Β μέρος / Choreographic Installations: Εικαστική Σύνθεση και Χορογραφική Γραφή

Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, οι χορευτές θα κληθούν να συνθέσουν στον χώρο με τα εικαστικά υλικά που θα τους έχουν δοθεί και μέσω αυτοσχεδιασμών θα διερευνηθεί η οργανική σχέση υποκειμένου-αντικειμένου, η οποία και θα οδηγήσει στην δημιουργία κινητικών μικροεγκαταστάσεων και μικρής διάρκειας χορογραφικών solo performances. Θα δοθούν στους συμμετέχοντες υλικά (φυσικά και τεχνητά) από το ρεπερτόριο και τις παραστάσεις της ομάδας Synthesis 748, παρ' όλα αυτά είναι ελεύθεροι όσοι το επιθυμούν να φέρουν και να συνθέσουν με υλικά ή αντικείμενα της αρεσκείας τους.

25-27 Απριλίου 2018 | 14:00-18:00


με την κάρτα Dancetheater Plus

CUMANA dance,
Κωνσταντινουπόλεως 38 στο Γκάζι

Δηλώσεις συμμετοχής στα: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.(γράφοντας ονοματεπώνυμο, βιογραφικό σημείωμα και αριθμό κινητού τηλεφώνου)και 6949451732

Πληροφορίες για το σεμινάριο στα: 6939769081 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

LINKS
https://www.facebook.com/utopies.danse
https://www.facebook.com/synthesis748/
https://goo.gl/TleJXv (αφιέρωμα στο χορογραφικό έργο του Σπύρου Κουβαρά απο το Land Escape Art Review)
https://www.works.io/spyros-kouvaras
http://vimeo.com/channels/synthesis748


SPYROS KOUVARAS/ SYNTHESIS 748

H Synthesis 748, ιδρύθηκε το 2008 στο Παρίσι από τον χορογράφο και performer Σπύρο Κουβαρά και έχει επιχορηγηθεί και υποστηριχθεί από το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού και το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού από το 2010 έως και το 2015. Η ομάδα αναπτύσσει διεθνή πορεία όλα αυτά τα χρόνια και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή, Κολομβία και Λίβανο, έχοντας αποσπάσει θερμές κριτικές και έχοντας δημοσιεύσεις σε διεθνείς βιβλιογραφικές εκδόσεις σύγχρονης τέχνης. Από το 2016, βάση και έδρα της ομάδας αποτελεί η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα. Η χορογραφική έρευνα και πρακτική του Σπύρου Κουβαρά συνίσταται σε μια μηχανιστική προσέγγιση της κίνησης και εστιάζει γύρω από τη σχέση σώματος, ήχου και εικόνας, ανθρώπινου υποκειμένου και εικαστικού αντικειμένου με βασικούς άξονες την γλυπτική απτότητα των σωμάτων, την παρατεταμένη διάρκεια στην κίνηση και την αισθητική ακρίβεια.

Το κινητικό λεξιλόγιο της ομάδας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας προσωπικής χορογραφικής γλώσσας η οποία αποκλίνει από τις αναγνωρίσιμες φόρμες του σύγχρονου χορού και συχνά παίρνει μια υβριδική μορφή. Οι παραστάσεις της Synthesis 748 δεν διηγούνται ιστορίες. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν πάντα και το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, χαρακτηρίζονται από την δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων, από την δημιουργία καταστάσεων και πεδίων που ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο. Τα έργα της ομάδας κινούνται στα όρια μεταξύ παράστασης και χορογραφημένου installation, προβάλλοντας, ενίοτε, το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο και την ίδια την παράσταση σαν έκθεμα.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

2018: ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ-ΜΕΤΑ
Χορογραφημένη εγκατάσταση-παράσταση για 5 χορευτές, εικαστική και μουσική σύνθεση
Συμπαραγωγή - Υποστήριξη:Υπουργείο Πολιτιοσμού και Αθλητισμού (GR), Ίδρυμα Ιωάννου.Φ. Κωστοπούλου (GR)

2017: AEQUAM
Χορογραφική Performance για 1 χορευτή, πέτρα, πρόκες, χρώμα ζωγραφικής και ηχητικό περιβάλλον
Συμπαραγωγή - Υποστήριξη: Γκαλερί Owl Art Space (GR)

2016: 3 MOUNTAINS NOT TO CLIMB
Χορογραφημένη εγκατάσταση-παράσταση για 3 χορευτές, μουσική σύνθεση και 14 αντικείμενα
Συμπαραγωγή - Υποστήριξη: Centre National de la Danse (FR), Ίδρυμα Ιωάννου.Φ. Κωστοπούλου (GR), Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (GR)

2016: 10 - 22 sec
Χορογραφική Performance για 1 χορευτή, μουσική σύνθεση, 3 βιντεοπροβολείς και 3 κιναισθητήρες
Συμπαραγωγή - Υποστήριξη: art@CMS – CMS Experiment at CERN (CH-FR), Athens Science Festival (GR), Science View (GR)

2015: ΑΝΑΣΚΑΜΜΑ # 1: ΑΤΙΤΛΟ (ΜΝΗΜΗ)
Site specific χορογραφία για 3 χορευτές σε αρχαιολογικό χώρο Συμπαραγωγή - Υποστήριξη: Γκαλερί Owl Art Space (GR)

2015: OPUS I # TEMPORALITY
Χορογραφική Performance σε γκαλερί: Έργο για 1 χορευτή, live μουσική σύνθεση και 15 mixed media εικαστικές εγκαταστάσεις
Συμπαραγωγή - Υποστήριξη: Γκαλερί Owl Art Space (GR), Centre National de la Danse (FR)

2014: NOVA AETAS
Χορογραφημένη εγκατάσταση-παράσταση για 2 χορευτές, μουσική σύνθεση, 800 κούτσουρα, 400 γραμμάρια κίτρινης άμμου, 250 γραμμάρια μπλε χαλίκι και video art Συμπαραγωγή - Υποστήριξη: Espace André Malraux (FR), Centre National de la Danse (FR), Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (GR), Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (GR)

2012: YOU CANNOT ENTER TWICE THE SAME RIVER
Video dance για 2 χορευτές και μουσική σύνθεση σε φυσικό περιβάλλον Συμπαραγωγή - Υποστήριξη: Centre National de la Danse (FR)

2010: L'ISOLEMENT DANS UN ESPACE INFINI
Χορογραφημένη εγκατάσταση-παράσταση για ένα 1 χορευτή, 11 μέτρα σελοφάν, μουσική σύνθεση και video art
Συμπαραγωγή - Υποστήριξη: Centre National de la Danse (FR), Ministère de la Culture (FR), Ville d'Ivry sur Seine (FR)

Read 598 times Last modified on Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 17:19
Like us on Facebook