Open call: Πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας για τη χορευτική δημιουργία // Dance Creation as a Reflective Practice

Dance Creation as a Reflective Practice open call 

Είσαι χορογράφος ή καλλιτέχνης που ασχολείσαι με το χορό και θέλεις να εξερευνήσεις τη δημιουργική διαδικασία του χορού ως μια πρακτική που απευθύνεται σε περίπλοκα υποκείμενα και όχι αντικείμενα; Σε άτομα που έχουν τη δική τους φωνή, κριτική σκέψη και συναισθήματα;
Εάν ναι, το Paleochori σε προσκαλεί σε ένα ιδιαίτερο, διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας στη Λευκάδα.

 
Σχετικά με το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του πρώτου μας Residency με θέμα τον χορευτικό αυτοσχεδιασμό και την κινητική έρευνα, το Paleochori μοιράζεται το δεύτερο ανοιχτό κάλεσμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας, με θέμα τη χορευτική δημιουργία ως μια πρωτίστως ανθρώπινη, ανατροφοδοτική πρακτική. Το συγκεκριμένο πρόγραμμά προσφέρει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για όσα άτομα ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στην πρακτική της δημιουργικής διαδικασίας του χορού. Ο χώρος καλλιτεχνικής φιλοξενίας Paleochori που βρίσκεται σε μια κρυφή ημιορεινή γωνιά του νησιού, θα φιλοξενήσει την έρευνα, πρακτική, δημιουργική εξερεύνηση και συνύπαρξη έως δεκαέξι ατόμων από όλο τον κόσμο για έναν μήνα. Κύριο μέλημα αυτού του προγράμματος, είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες τον χώρο και τον χρόνο για να συναντηθούν και να εξελιχθούν τόσο ως άτομα όσο και ως κοινότητα.

 

Τι προσφέρει το πρόγραμμα

• Ένα περιβάλλον που προάγει τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία την ανατροφοδότηση και τον αναστοχασμό.

• Μια ποικιλόμορφη κοινότητα καλλιτεχνών αφοσιωμένη στην εξερεύνηση της θεματικής του residency.

• Ευκαιρίες για διεπιστημονική ανταλλαγή και πειραματισμό.

• Άνετη διαμονή σε μεγάλες σκηνές από καμβά (bell tents), πρόσβαση σε τραπεζαρία, ντους, τουαλέτες, χώρους ξεκούρασης και ένα ανοιχτό πάτωμα χορού 100 τετραγωνικών μέτρων, περιτριγυρισμένο από φύση και εκπληκτική θέα, αποκλειστικά για τα συμμετέχοντα του προγράμματος.

• Διάφορες δραστηριότητες που θα αποφασίσει η ομάδα, όπως θεματικά εργαστήρια, συνεργατικά έργα, ανάγνωση βιβλίων, πεζοπορία, κολύμπι, κηπουρική, ξυλουργική και άλλες που σχετίζονται με την τοπική κοινότητα, όπως μαθήματα παραδοσιακών χορών, μουσικές συναυλίες κ.λπ.

• Χορτοφαγικά γεύματα με φρέσκα υλικά από ντόπιους παραγωγούς και από τον κήπο μας.

 

Τι καλύπτουν οι συμμετέχοντες/ουσες

• Τα έξοδα μετακίνησης από και προς τον χώρο.

• Καθώς ο χώρος είναι απομονωμένος και δεν υπάρχουν κοντινά εστιατόρια ή αγορές τροφίμων, θα παρέχονται καθημερινά δύο πλήρη και ένα ενδιάμεσο ελαφρύ γεύμα με εξαίρεση τις Κυριακές όπου θα σερβίρεται μόνο πρωινό. Θα παρέχουμε επίσης διαμονή καθόλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής φιλοξενίας σε κοινόχρηστες σκηνές από καμβά τύπου bell tent τριών ή τεσσάρων ατόμων με στρώματα και κλινοσκεπάσματα. Για την κάλυψη των εξόδων του φαγητού καθώς και για τα λειτουργικά έξοδα του χώρου, θα πρέπει να καταβληθεί το ελάχιστο ποσό των 450 ευρώ ανά άτομο για ολόκληρη την χρονική διάρκεια του προγράμματος. Το πρόγραμμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και δεν επιχορηγείται.


Σε ποια απευθύνεται το ανοιχτό κάλεσμα

Καλοδεχούμενες είναι όλες οι αιτήσεις από καλλιτέχνες του χορού, άτομα και ομάδες, που προσεγγίζουν τη χορευτική δημιουργία ως αναστοχαστική πρακτική. Αν προσεγγίζετε το χορευτικό σώμα ως ένα περίπλοκο υποκείμενο και σας ενδιαφέρει η διεπιστημονική και οριζόντια μάθηση-έρευνα και δημιουργία, θα χαρούμε πολύ να διαβάσουμε την αίτησή σας. Προσκαλούμε άτομα που αναζητούν μια υποστηρικτική κοινότητα για να εξελιχθούν μέσα από τη σχέση με το "Άλλο", και που προσεγγίζουν την χορευτική πράξη και δημιουργία ως ένα πεδίο που αναδεικνύει τη σύνδεση σώματος-νου και/ή ασχολείται με κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.


Θα θέλαμε να γνωρίσουμε άτομα που ενδιαφέρονται για μία ή περισσότερες από τις παρακάτω θεματικές:

● Τεχνικές αποαποικιοποίησης
● Αποκεντρωμένες χορευτικές αφηγήσεις
● Αυτοσχεδιασμός και μικρο-ακτιβισμός
● Χορογραφικές στρατηγικές ενεργητικής ακρόασης ή/και ανατροφοδότησης
● Το κοινό ως ενεργό στοιχείο του χορευτικού έργου
● Τραύμα, μετα-κίνηση, ενδυνάμωση (Re-moving trauma and re-empowerment through the ‘other’)
● Μετα-ανθρωπισμός (posthumanism) και οικο-χοροί (eco-dances)

 

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα

Η Κυβέλη Κουβάτση και ο Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης, είναι απόφοιτοι της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικοί του χορού, καθώς και υπεύθυνοι των προγραμμάτων καλλιτεχνικής φιλοξενίας του Paleochori. Στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος, ο ρόλος τους θα είναι βοηθητικός εστιάζοντας κυρίως σε πρακτικές πτυχές όπως η λειτουργία του χώρου και η ασφάλεια. Ωστόσο, μέσα από το πρόγραμμα αυτό θέλουμε να ενεργοποιήσουμε μια αυτορρυθμιζόμενη συνθήκη συμβίωσης, κοινής ή ατομικής πρακτικής και έρευνας.

Σε αυτό το πλαίσιο τις καθημερινές δραστηριότητες θα τις αποφασίζει η ομάδα και μπορεί να ποικίλουν από ανταλλακτικά μαθήματα, κοινές κινητικές έρευνες, συλλογικές αναγνώσεις βιβλίων, βραδιές κινηματογράφου, καθώς και δημιουργικές πρωτοβουλίες, συζητήσεις και ζυμώσεις με ή χωρίς την τοπική κοινότητα, δημόσιες παρεμβάσεις, πεζοπορίες ή απλά στιγμές χαλάρωσης και επαφής με τη φύση. Θα έχουμε καθημερινούς ομαδικούς κύκλους για να αποφασίζουμε το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, να λύνουμε πιθανά προβλήματα, και θα φροντίζουμε από κοινού και με κυλιόμενο πρόγραμμα τον χώρο για να διατηρηθεί η λειτουργικότητά του.

Κατά τη διάρκεια των 28 ημερών του προγράμματος, οι κάτοικοι του Paleochori θα ασχοληθούν με διάφορες πρακτικές λήψης αποφάσεων εντός των δημιουργικών και ερευνητικών διαδικασιών, αλλά και σε σχέση με την εμπειρία της συλλογικής διαβίωσης. Αυτές οι αποφάσεις ευελπιστούμε να αποτελέσουν ευκαιρίες για αυτο-εξερεύνηση σε ένα περιβάλλον όπου κάθε άτομο είναι ορατό και ισότιμο μέλος της ομάδας..

Αν και η όλη εμπειρία αναμένεται έντονα δημιουργική, από πλευράς διοργάνωσης δεν ζητείται η παραγωγή κάποιου 'έργου', ενώ σχετικά με τη συμβιωτική φύση αυτού του Residency, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι δεν θα περιοριστεί σε μια εμπειρία πολιτιστικής ανταλλαγής, αλλά θα γίνει μια συλλογική εμπειρία βαθιά ανθρώπινη που θα αγγίξει κοινωνικά ζητήματα και θα εμπνεύσει θετική αλλαγή.

 

Σχετικά με το Paleochori
Το Paleochori είναι ένας χώρος φιλοξενίας από καλλιτέχνες για καλλιτέχνες και ανθρώπους που αναζητούν την επανασύνδεση με την φύση, τιμούν τις αισθητηριακές εμπειρίες, καλωσορίζουν ποικίλες σωματικότητες και τολμούν να αντικατοπτρίζονται μέσα από άλλους.

Λεπτομέρειες Αίτησης
● Διάρκεια του Residency: 2 - 29 Σεπτεμβρίου 2024 (άφιξη: 2 Ιουλίου - αναχώρηση: 29 Ιουλίου)
● Τοποθεσία διεξαγωγής Residency: Paleochori, Νεοχώρι Λευκάδας
● Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: 28 Μαΐου 2024
● Για να υποβάλετε αίτηση, παρακαλούμε ακολουθήστε τον σύνδεσμο για να συμπληρώσετε τη αίτησης συμμετοχής (πατήστε εδώ)
● Τα αποτελέσματα της ανοικτής πρόσκλησης θα ανακοινωθούν έως τις 20 Ιουνίου 2024.

Σημείωση
● Στην φόρμα ζητείται ένα βίντεο μέγιστης διάρκειας πέντε λεπτών με link από youtube ή vimeo που θα περιγράφετε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτό το Residency.
● Σε περίπτωση επιλογής, μπορούμε να παρέχουμε επιστολές αποδοχής κατόπιν αιτήματος, που θα σας βοηθήσουν να βρείτε επιπλέον χρηματοδότηση. Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι υπάρχει αυστηρό χρονικό πλαίσιο 10 ημερών για να ολοκληρωθεί η κατάθεση του 50% του συνολικού ποσού που απαιτείται για να εξασφαλίσετε τη θέση σας.

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με αυτήν την πρόσκληση;
Επικοινωνήστε μαζί μας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Read 283 times Last modified on Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 20:41

Follow Us