Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 20:08

Ανακοίνωση της Π.Ε.Α.Σ.ΧΟ (Πανελλήνιας Ένωσης Αναγνωρισμένων Σχολών Χορού)

peasxo

Ανακοίνωση της Π.Ε.Α.Σ.ΧΟ περί της άμεσης ανάγκης υλοποίησης των διαλαμβανομένων στην από 25 Μαϊου 2021 συνάντηση μεταξύ Υπουργού Ανάπτυξης και εκπροσώπων Σωματείων του Κλάδου Χορού.

 

Αθήνα, 14/10/2021 Αρ.Πρωτ. 66
Προς : Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος
κ.κ Κυριάκο Μητσοτάκη
Προς: Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ.κ. Αδωνι Γεωργιάδη Προς: Υπουργό Οικονομικών κ.κ. Χρηστό Σταϊκούρα Προς: Υπουργό Εργασίας& Κοινωνικών Υποθέσεων κ.κ. Κωστή
Χατζηδάκη

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Κατανοώντας τις πολύ δύσκολες στιγμές που βιώνει η χώρα μας λόγω των φυσικών καταστροφών που χτυπούν επανειλημμένως τις πληγείσες περιοχές, θα θέλαμε να σας θυμίσουμε, ότι ο κλάδος των Αναγνωρισμένων από το Κράτος Σχολών Χορού εξακολουθεί να βρίσκεται στο έλεος του Θεού λόγω της πανδημίας και της μη τήρησης των υποσχεθέντων μέτρων στήριξης.

Στην από 25-5-2021 συνάντηση μας με τον Υπουργό Ανάπτυξη κ.κ Άδωνι Γεωργιάδη, στην οποία παρέστησαν οι εκπρόσωποι των σωματείων του Κλάδου μας Σ.Ι.Σ.Χ.Ε και Π.Α.Σ.Ι.Σ.Χ, καθώς και εκπρόσωποι του Προεδρείου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όπως ενθυμείσθε, εκθέσαμε ενώπιον Σας τα προβλήματα που βιώνει ο κλάδος των Σχολών Μπαλέτου, ο οποίος, κατά κοινή παραδοχή, συνιστά έναν από τους επαγγελματικούς κλάδους που επλήγησαν περισσότερο.

Όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο απαγόρευσης άσκησης δραστηριότητας που θεσπίστηκε από την Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ασύμμετρη και απρόβλεπτη απειλή της πανδημίας Covid-19, εντάχθηκαν όλες οι Καλλιτεχνικές Δομές Εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων οι Ανώτερες Επαγγελματικές και οι Ερασιτεχνικές Σχολές Χορού. Μάλιστα, ο κλάδος μας εντάχθηκε στο παραπάνω απαγορευτικό status από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ανελλιπώς, και χωρίς να τύχει καμίας ευεργετικής διάταξης, όπως, επί παραδείγματι, έτυχαν οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου με σειρά κλιμακωτού και προσωρινού ανοίγματος. Ειδικότερα, όπως Σας εκθέσαμε, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο 2021, οι Σχολές Μπαλέτου παρέμειναν κλειστές, με εξαίρεση ένα βραχύτατο χρονικό διάστημα τρεισήμισι μηνών (από τα μέσα Μαΐου 2020 μέχρι το πέρας του διδακτικού έτους τον Ιούνιο 2020, και, κατόπιν, λειτούργησαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του προηγούμενου έτους.

Εντός του ανωτέρω πλαισίου, και παρά τις δυσβάσταχτες συνέπειες, η πλειονότητά των Αναγνωρισμένων Σχολών Χορού, τόσο Ερασιτεχνικών, όσο και Επαγγελματικών, διέκοψαν πάραυτα τη δραστηριότητά τους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές κατόρθωσαν, μετά κόποις, να εφαρμόσουν ένα παράταιρο για τον χορευτή σύστημα διαδικτυακής εκπαίδευσης, με εξ’αποστάσεως διδασκαλία και πρόβες, παρά την πληθώρα αντικειμενικών προσκομμάτων που εμφανίστηκαν στην πράξη.

Κατά τη συνάντησή μας, ετέθη προς συζήτηση, ως πρόταση, προς τον Κλάδο μας η επαναλειτουργία των Σχολών μας (Ερασιτεχνικών) από τον Ιούνιο 2021, στην οποία, εμφανώς, αντιταχθήκαμε. Προκειμένου δε να αιτιολογήσουμε την αντίθεση μας στην ανωτέρω πρόταση, τονίσαμε και καταστήσαμε γνωστό στους λοιπούς Φορείς που, ενδεχομένως, αγνοούσαν, ότι η Καλλιτεχνική εκπαίδευση, ανήκουσα στην Τρίτη βαθμίδα Εκπαίδευσης (αρ.16 Σ), ακολουθεί, (εν μέρει και κατά το δοκούν, δυστυχώς), το οργανόγραμμα των εκπαιδευτηρίων, με αποτέλεσμα η έναρξη και λήξη του διδακτικού έτους να χρονολογείται τον Οκτώβριο και τον Ιούνιο, αντίστοιχα, εκάστου έτους. Για τον λόγο αυτό, το «άνοιγμα» των Σχολών μας τον Ιούνιο, αποτέλεσε ένα καίριο και επιπλέον πλήγμα, καθώς συνέπεσε απόλυτα με τη χρονική λήξη της διδακτικής χρονιάς!

Με την παρούσα, επιθυμούμε να επαναφέρουμε όσα διημείφθησαν στην από 25-5-2021 τηλεδιάσκεψη, και ειδικότερα:

α) η κατά τα ανωτέρω έναρξη του διδακτικού έτους τον Ιούνιο 2021, επέφερε, όπως είχαμε πιθανολογήσει βάσιμα και εκθέσει ενώπιον Σας δυσβάσταχτες συνέπειες για τον πληγέντα Κλάδο μας: ποσοστό περί του 98% των Σχολαρχών δεν άνοιξε τις Σχολές. Θα ήταν, εξάλλου, παράταιρο να λειτουργήσει μια Σχολή Μπαλέτου, ως εκπαιδευτήριο που είναι...εν μέσω των καλοκαιρινών μηνών, μετά από αδράνεια ενάμιση έτους! Η μοναδική οδός επιβίωσης ήταν η αναμονή των επιστρεπτέων προκαταβολών για λόγους, αμιγώς, επιβίωσης!

β) λάβαμε την υπόσχεση περί της πλήρους απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Αύγουστο και, ενδεχομένως, Σεπτέμβριο για τις σχολές που δεν θα επαναλειτουργούσαν τον Ιούνιο: ουδέν υλοποιήθηκε... όλοι οι Σχολάρχες καταβάλουμε κανονικά από τον Αύγουστο και εφεξής τα ενοίκια.

γ) λάβαμε την υπόσχεση σχετικά με οικονομική στήριξη του κλάδου μας, μέσω κεφαλαίου επανεκκίνησης, όπως ακριβώς δηλαδή προβλέφθηκε και υλοποιήθηκε νια τα γυμναστήρια και για λοιπούς επαγγελματικούς κλάδους (λχ. εστίαση): ουδέν υλοποιήθηκε.

δ) τα λοιπά αναγγελθέντα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να μας συνδράμουν εν τοις πράγμασι, διότι: (ι) οι Αναγνωρισμένες Σχολές Χορού, ως δομές παρέχουσες υπηρεσίες εκπαίδευσης, κατ'αρ. 22 Ν. 2859/2000,παρ. Ιιβ, δεν καταβάλλουμε Φ.Π.Α, κατά συνέπεια, η αναγγελία περί απαλλαγής της υποχρέωσης καταβολής αυτού δεν έχει πεδίο εφαρμογής για τον Κλάδο μας, ε) η απομείωση του συντελεστή φορολόγησης σε 22%, ομοίως δεν επιφέρει κάποια οικονομική ελάφρυνση στους επαγγελματίες του Κλάδου μας, καθότι ήδη εντασσόμαστε στο 22%. Συνεπώς, το δίκαιο και εύλογο για εμάς, είναι η υποσχόμενη απομείωση να αφορά συντελεστή 20%.

Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις, ουδεμία οικονομική ενίσχυση έχουμε λάβει, τουναντίον. Και μολονότι υπάρχει κοινή παραδοχή από τους αρμόδιους φορείς, αλλά και από το Υπουργείο Σας σε τηλεοπτικά μέσα ότι «ο μόνος κλάδος που έχει δικαίωμα να παραπονιέται είναι αυτός των σχολών μπαλέτου», εν τούτοις, οι μέχρι τώρα δηλώσεις παρέμειναν ευχολόγια.

Επειδή, πράγματι ο κλάδος μας είναι «ο μόνος κλάδος που έχει δικαίωμα να παραπονιέται....» και, ως εκ τούτου, η οικονομική ενίσχυση, συνιστά αδήριτη ανάγκη προς τον σκοπό της επιβίωσής μας.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ, όπως επιδείξετε την αναμενόμενη από όλους συνέπεια σε ό,τι αφορά στα υποσχεθέντα, και προκειμένου να μην επαναληφθεί για ακόμη μια φορά εις βάρος μας το ρητό «νθΓόθ νοίθηΐ», ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, όπως επανασχεδιάσετε και υλοποιήσετε για το εφεξής χρονικό διάστημα μέτρα για την οικονομική στήριξη των Σχολών Μπαλέτου.

Με εκτίμηση
Εκ μέρους του Δ.Σ

Η Γενική Γραμματέας Αγγελική Ανδρουτσοπούλου (τηλ.6945938964)

 

 

 

 

Read 220 times Last modified on Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 20:27

Follow Us