Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 12:37

Προσωπικότητες του πολιτισμού υπέρ της Μενδώνη; Ας δούμε λίγο καλύτερα.

Τα τελευταία γεγονότα στον χώρο του πολιτισμού δεν αφήνουν περιθώρια σε κανέναν να μείνει αδιάφορος, άσχετα με τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Ο Λιγνάδης, ο οποίος διορίστηκε με πολιτική επιλογή της ηγεσίας της χώρας καλλιτεχνικός διευθυντής του κορυφαίου θεατρικού οργανισμού και τα όσα αποκαλύπτονται τελευταία για το πρόσωπό του, ήταν η σταγόνα ή μάλλον το κύμα που ξεχύλισε το ποτήρι σε ό,τι αφορά την υπουργό πολιτισμού μετά και τα τραγικά γεγονότα της πυρκαγιάς στις Μυκήνες, το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, τους πολυετείς δανεισμούς των αρχαιοτήτων της χώρας και, και..

«Υπέρ Μενδώνη 56 προσωπικότητες της Τέχνης και του Πολιτισμού» διαβάζουμε και διαφημίζεται από όλα τα συστημικά ΜΜΕ.

Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης για τις 56 προσωπικότητες της Τέχνης και του Πολιτισμού που τάσσονται υπέρ της κυρίας Μενδώνη.

Δεν αμφισβητούμε αλλά, σίγουρα χαμογελάμε και κάπου κλαίμε όταν διαβάζουμε την λίστα με τα ονόματα. Περίπου 20-25 από αυτές τις προσωπικότητες είναι επικεφαλής εποπτευόμενων φορέων ή φορέων που ενισχύονται οικονομικά από το υπουργείο Πολιτισμού. Εχουν άμεση σχέση δηλαδή με το υπουργείο και την υπουργό.

Συμμετοχή στην λίστα με τους υποστηρικτές της υπουργού και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κ.Σ.Ο.Τ  Δάφνις Κόκκινος. Και εδώ αναρωτιόμαστε αν αυτή η στάση απορρέει από όσα τον δίδαξε η πολυετής συνεργασία του με το ιερό τέρας του χοροθεάτρου που ακούει στο όνομα Pina Bausch. Η σύμπλευση δηλαδή με την εκάστοτε ηγεσία και μάλιστα την στιγμή που ο χώρος του πολιτισμού σείεται. Θα πίστευα πως μάλλον η αμφισβήτηση και η καινοτομία ήταν όσα πρέσβευε το έργο και η στάση της μεγάλης Pina. Σίγουρα οι  συνεργάτες σπουδαίων καλλιτεχνών δεν είναι δεδομένο πως θα κληρονομίσουν το μεγαλείο και την στάση ζωής των δεύτερων αλλά είναι απογοητευτικό όταν το διαπιστώνεις. Το ίδιο έχω να πω και για την διοργανώτρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας, Ντόρα Μπακοπούλου, μια εξαιρετική πιανίστα που θαυμάζω απεριόριστα και επι σειρά ετών στενή συνεργάτιδα του Μάνου Χατζιδάκι η οποία επίσης στηρίζει τις επιλογές της υπουργού. Ο Μάνος θεωρώ πως ποτέ δεν θα υπέγραφε αυτό το κείμενο.

Δείτε μερικούς τίτλους για να καταλάβετε:

 • Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
 • Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
 • Πρόεδρος ΔΣ Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
 • Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
 • Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης
 • Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
 • Πρόεδρος Δ.Σ. Ταινιοθήκης της Ελλάδος
 • Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής
 • Αντιπρόεδρος του ΔΣ Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας
 • Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης
 • Πρόεδρος Δ.Σ. Μουσείου Ακροπόλεως
 • Πρόεδρος Δ.Σ. Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποιοι από αυτούς τους φορείς να συστεγάζονται στο υπουργείο Πολιτισμού. Να βρίσκονται δηλαδή τα γραφεία τους έναν όροφο κάτω από τη Λίνα Μενδώνη. Δεν αποκλείονται να συναντώνται και στο ασανσέρ. Επομένως η υπογραφή τους μετράει διπλά.

Αν είναι αυτές οι 56 προσωπικότητες υπέρ της υπουργού και όλος ο άλλος πολιτισμός, τραγούδι, θέατρο, αρχαιολόγοι κ.ο.κ., εναντίον της, καταλάβατε, έτσι;

 

Προσαρμογή κειμένου: Κώστας Βασιλιάγκος

Πηγή

Read 1455 times Last modified on Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 21:20

Follow Us