Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 13:36

Το video αρχείο της Trisha Brown: Παρακολουθώντας την να χορογραφεί

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης απέκτησε το αρχείο της Trisha Brown, συμπεριλαμβανομένων 1.200 βιντεοταινιών που παρέχουν ένα ανεκτίμητο αρχείο της δημιουργικής της διαδικασίας.
 
Σε ένα βίντεο του 1989, η χορογράφος Trisha Brown δείχνει μερικά δευτερόλεπτα κίνησης, καθώς οι χορευτές στο στούντιο προσπαθούν να την ακολουθήσουν. Όλα συμβαίνουν γρήγορα καθώς οι χορευτές προσπαθούν να κάνουν ό,τι τους δειχνει η χορογράφος. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να εξηγήσετε τι κάνει. Απλά πρέπει να συνεχίσετε να παρακολουθείτε.

Στις δεκαετίες των εκθαμβωτικών πειραμάτων της με το σώμα, τη βαρύτητα και την ορμή, η Μπράουν εφηύρε τόσο περίπλοκη κινησιολογία - τόσο ιδιότροπη αλλά και ακριβή - που ήταν πολύ δύσκολο να θυμάται κανείς τα βήματα από τη μία μέρα στην άλλη, πόσο μάλλον χρόνια αργότερα. Σαν να παρακολουθεί τις ανακαλύψεις της, η παρουσία της κάμερας έγινε τακτική στο στούντιο της. Καταγράφοντας την οικοδόμηση μιας χορογραφίας, μπορούσε να ξαναεπισκεφτεί αυτό που είχε εξελιχθεί σε σόλο αυτοσχεδιασμού, ή να θυμηθεί πώς μια ομάδα χορευτών είχε επιτύχει ένα απίθανο lift της στιγμής.

«Η κίνησή της είναι τόσο διαδοχική, και υπάρχει μια ολόκληρη λογική για το πώς κινείται το σώμα», δήλωσε η Cori Olinghouse, πρώην χορεύτρια με την ομάδα της Brown, η οποία υπηρέτησε ως διυθύντρια του αρχειακού υλικού της Μπράουν από το 2009 έως το 2018. "Νομίζω πως η βιντεοσκόπηση ήταν ένας τρόπος για να ανακτήσει η Μπράουν κάτι από αυτήν τη λογική όταν κανείς δεν μπορούσε να θυμηθεί. "


Με την πάροδο των χρόνων, χιλιάδες ώρες από πλάνα πρόβας συσσωρεύτηκαν στο αρχείο της Μπράουν, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούσαν 1.200 βιντεοκασέτες γνωστές ως Building Tapes. Αυτό το ανεκτίμητο αρχειακό υλικό της δημιουργικής της διαδικασίας, που εδώ και καιρό χρησιμοποιήτω σχεδόν αποκλειστικά από την Trisha Brown Dance Company, είναι πλέον έτοιμο προς διάθεση σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό. Μετά από μια εκτενή αναζήτηση για το σωστό χώρο, η ομάδα τοποθετεί το αρχείο του ιδρυτή της - συμπεριλαμβανομένων των ταινιών οικοδόμησης και των αντίστοιχων σημειώσεων, γνωστών ως Notebooks οικοδόμησης - στο Τμήμα Χορού Jerome Robbins της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης για τις Παραστατικές Τέχνες.
Πηγή: The New York Times
Μετάφραση - Προσαρμογή: Κώστας Βασιλιάγκος
Read 81 times Last modified on Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 18:00
Like us on Facebook