Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020 18:41

Η πανδημία του...χορού

Η πανδημία του...χορού Η πανδημία του...χορού (μια μεγάλη ευκαιρία)
- Χορός και Προσωπική Ανάπτυξη -

Μια πανδημία κατέκλυσε τις ζωές όλων και μαζί τα social media...προκαλώντας μια "φρενίτιδα" από δημιουργία σε όλους τους τομείς και σίγουρα στον χορό: γνωστοί και όχι τόσο γνωστοί χορογράφοι, δάσκαλοι, σπουδαστές, αναγνωρισμένοι πρώτοι χορευτές, αλλά και μέλη χορευτικών ομάδων, εκφράζονται και συνεισφέρουν με μια πληθώρα από video χορού. Και αυτό είναι υπέροχο. Αποκτούμε πρόσβαση σε παραστάσεις που, ίσως, ποτέ δε θα μπορούσαμε να δούμε "ζωντανά" και σε αυτή την περίπτωση μακαρίζουμε την παγκοσμιοποίηση και την 4G σύνδεσή μας... Μαζί με αυτά τροφοδοτούμαστε με ορδές online μαθημάτων μπαλέτου, σύγχρονου και όποιου άλλου είδους. Όρεξη να υπάρχει. Μια πανδημία χορού στο διαδίκτυο, σε μια τέχνη που απαιτεί χώρο κι επαφή και, κυρίως για τους μαθητές χορού, απαιτεί καθοδήγηση: κι εδώ εμφανίζεται η μεγάλη ευκαιρία...αρκεί να "πάρουμε τη σωστή στροφή".

Τα "δώρα" της εκπαίδευσης στον χορό, ταυτόχρονα με την καλλιτεχνική έκφραση, είναι η αντιμετώπιση του εαυτού και ιδιαίτερα των "αδύναμων" σημείων. Ο "αδυσώπητος" καθρέφτης, η σύγκριση και ο ανταγωνισμός (που πολλοί θα θέλαμε να ήταν συναγωνισμός) ή θα χτίσουν επιβεβαιωμένους και δυνατούς ανθρώπους με αντοχή και πειθαρχία που θα ζουν δημιουργικά (εντός ή εκτός χορού), ή θα οδηγήσουν σε αλαζονεία, ταύτιση με την εικόνα και ετεροπροσδιορισμό: μαθητές που θα αντέχουν επειδή θα είναι αρεστοί από δασκάλους και κοινό, δάσκαλοι που θα αντέχουν επειδή θα θαυμάζονται από μαθητές και θα ακολουθούνται πιστά... Και το δεύτερο είναι επικίνδυνο, επειδή όποιος καθοδηγεί έχει διπλή ευθύνη.

Με την πανδημία, η πληθώρα των προσφερόμενων μαθημάτων δίνει επιλογές, δίνει ευκαιρίες που οι δάσκαλοι πρέπει να αναγνωρίσουν: μακριά από τα μαθήματα δια ζώσης, η επιρροή τους παραμένει αλλά μειώνεται. Όσοι δάσκαλοι χορού - αν και πάντα χορευτές - έχουν επιλέξει συνειδητά, ως προτεραιότητα, να είναι κυρίως δάσκαλοι αναζητούν το καλύτερο για τους μαθητές τους. Έχουν ξεπεράσει την ανάγκη για κοινό και αποδοχή και είναι υπεύθυνοι δάσκαλοι, ενημερωμένοι και επιβεβαιωμένοι επειδή...παραμένουν μαθητές. Ναι, αυτό το "παράδοξο" είναι που σώζει τους ίδιους και έμμεσα τους μαθητές τους. Είναι εκείνοι οι δάσκαλοι που γνωρίζοντας ότι υπάρχουν ολοκληρωμένα μαθήματα χορού (online) από υψηλού επιπέδου σχολές (New York City Ballet workout είναι απλά ένα γνωστό παράδειγμα), προσαρμοσμένα για ερασιτέχνες μαθητές, θα προτείνουν στους μαθητές τους να τα δουν, τουλάχιστον. Είναι εκείνοι οι δάσκαλοι που θα ψάξουν και θα επιλέξουν από τα διαθέσιμα online μαθήματα και παραστάσεις και θα παραπέμψουν τους μαθητές του να τα δουν, για να παραμείνουν σ' επαφή με τον χορό όχι μόνο σωματικά, αλλά ψυχολογικά και νοητικά. Είναι εκείνοι οι δάσκαλοι που οι ίδιοι, παραμένοντας αιώνιοι μαθητές, ενημερώνονται και δέχονται ότι δεν είναι η "κορυφή της πυραμίδας" στον χορό, ακόμη κι αν οι μαθητές τους τούς βλέπουν ως έτσι. Είναι πραγματικά επιβεβαιωμένοι και δεν αρκούνται μόνο στο να δημιουργήσουν το δικό τους online μάθημα (που σαφώς πολύ όμορφα και ορθά πράττουν), καθώς αυτό που πραγματικά τους νοιάζει είναι οι μαθητές τους και όχι μόνο η προώθηση της σχολής τους, ή η ενίσχυση του "εγώ" τους.

Στην μεγάλη αυτή "πανδημία" προσφοράς χορού μέσα από το διαδίκτυο, είναι τόσο εύκολο να διακριθεί η "κορυφή", από τη "μέση", από τη "βάση"...και είναι όλα καλά και χρήσιμα. Όμως όσοι διδάσκουν και, σαφώς, γνωρίζουν το τίμημα του χρόνου για έναν μαθητή χορού, όσοι πραγματικά ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους (σωματική και ψυχολογική) στον χορό και άφησαν πίσω την ανασφάλεια και την ανάγκη για "κοινό", γιατί πλέον η ευθύνη τους είναι άλλη, αυτοί θα αδράξουν πραγματικά την ευκαιρία: μια ευκαιρία για προσφορά γνώσης που δεν είναι μόνο δική τους και δεν περιορίζεται στη μανιέρα τους, μια προσφορά έκθεσης σε υψηλά και διαφορετικά επιτεύγματα χορού που θα τροφοδοτήσουν εκείνους που μένουν σπίτι και κάνουν... ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν την ευλυγισία τους, την στροφικότητά τους, την αντοχή τους, την πειθαρχία τους, για να μη χάσουν ούτε λεπτό από μια τόσο αγαπημένη τέχνη που ο χρόνος την αντιμάχεται αμείλικτα.
Για όλους αυτούς τους Δασκάλους (με 'Δ' κεφαλαίο) ένα μεγάλο χειροκρότημα...(κι ας μην είναι απ' τα μπαλκόνια...)

Η Βιργινία Αληζιώτη είναι εισηγήτρια χορού, χορογράφος και performer, Certified Dance Instructor D &G U.S.A., Member of the NDEO of U.S.A., Member of the C.I.D.
Facebook: dancechorus
"H πανδημία του... χορού (μια μεγάλη ευκαιρία) - Copyright Ⓒ Βιργινία Αληζιώτη
Photos Copyright Ⓒ Βιργινία Αληζιώτη

 

Read 1284 times Last modified on Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2020 23:49

Follow Us