Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 15:58

Γιατί κάθε χορευτής πρέπει να χορογραφήσει έστω μια φορά στη ζωή του

photo: Jim Coleman

Ο τρόπος που δημιουργούμε και βιώνουμε τον χορό αλλάζει καθημερινά. Τώρα περισσότερο από πριν, η εποχή απαιτεί οι χορευτές όχι μόνο να είναι σε θέση να αποδώσουν στο υψηλότερο επίπεδο χορευτικά, αλλά και να συνεργάζονται με τους χορογράφους για να μπορούν να εκπληρώνουν τα καλλιτεχνικά οράματα των τελευταίων. Οι χορευτές που παραλείπουν την χορογραφική εκπαίδευση μπορεί να βρεθούν σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλους οι οποίοι εργάζονται τόσο σε χορευτικό, όσο και χορογραφικό επίπεδο.

Στο Boston Conservatory, στο Berklee, το οποίο χαρακτηρίστηκε κορυφαίο σχολείο για χορογράφους από το περιοδικό College Magazine, τα μαθήματα χορογραφίας αποτελούν ουσιαστική πτυχή του προγράμματος σπουδών. "Οι δεξιότητες που αποκτάς στη χορογραφία σε καθιστούν καλύτερο καλλιτέχνη συνολικά και σε βοηθούν να φτιάξεις ένα ποικίλο portfolio", λέει ο κοσμήτορας χορού Tommy Neblett. "Επίσης, αυτές οι δεξιότητες μπορούν να μεταφερθούν σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και έξω από τις τέχνες του θεάματος".

O Tommy Neblett εξηγεί γιατί κάθε χορευτής πρέπει να χορογραφήσει τουλάχιστον μια φορά στην καριέρα του:

1) Θα κερδίσετε ένα μεγάλο επαγγελματικό πλεονέκτημα.
Ακόμα κι αν εστιάζετε στην ερμηνεία, η κατανόηση της δημιουργικής διαδικασίας πίσω από την αφήγηση μιας οπτικής ιστορίας σας κάνει πολύ πιο πολύτιμο για οποιονδήποτε χορογράφο. Όχι μόνο καταλαβαίνετε τη γλώσσα τους, αλλά μπορείτε επίσης να την μιλήσετε.

2) Θα μάθετε να ''επικοινωνείτε" καλύτερα.
Η δημιουργία ενός χορευτικού έργου, σας αναγκάζει να επικοινωνείτε με τους χορευτές και τους συνεργάτες σας. Η χορογραφία θα σας δώσει τις δεξιότητες για να διατυπώσετε αμεσότερα το καλλιτεχνικό όραμά σας, να δώσετε παραγωγική ανατροφοδότηση και να δημιουργήσετε ουσιαστικό διάλογο.

3)  Θα εμπνευστείτε με νέους τρόπους.
Η προσέγγιση του χορού από τη σκοπιά ενός χορογράφου σάς επιτρέπει να σκεφτείτε τη μορφή αυτή τέχνης με τρόπους που διαφορετικά δεν θα μπορούσατε, λέει ο Neblett. Μπορεί να ξεκλειδώσετε δημιουργικότητα που δεν γνωρίζατε ότι είχατε και αυτό θα μπορούσε να μεταφερθεί στην χορευτική σας ιδιότητα.

4. Θα μάθετε από την "παρακολούθηση" του τελικού αποτελέσματος.
Δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται με το να βλέπετε το όραμά σας να ζωντανεύει στη σκηνή και να βλέπετε ότι το κοινό ανταποκρίνεται σε αυτό. Είναι επίσης μια σπουδαία ευκαιρία  για να δείτε ποιες στιγμές μεταφράζονται καλά και ποιες όχι, λέει ο Neblett


5. Θα αποκτήσετε περισσότερη ελευθερία.
Οι επαγγελματίες χορευτές που μπορούν να χορογραφήσουν, έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στην καριέρα τους, λέει ο Neblett. Αν ζείτε χορεύοντας από την μια παράσταση στην άλλη, ή απλώς αισθάνεστε ότι χρειάζεστε μια αλλαγή, μπορείτε να αλλάζετε ταχύτητες και να διοχετεύσετε τη δημιουργικότητά σας με διαφορετικό τρόπο, να κρατήσετε ό,τι αγαπάτε και να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες.


Μετάφραση - Απόδοση: Βάνα Μιμίδου (Dancetheater.gr)

Πηγή: Dance Magazine

 
Read 1563 times Last modified on Σάββατο, 02 Ιανουαρίου 2021 20:20

Follow Us