Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2016 09:26

Ο Mr Gaga και η τεχνική του

Με αφορμή την ταινία Mr. Gaga, μια συζήτηση με τον Ohad Naharin, και την εμπειρία του Gaga Intensive Summer Course στο Τελ Αβίβ
της Βίκυς Αγγελίδου (Dancetheater.gr)

Καταρχάς είναι πολύ ευχάριστο που η ομάδα Cinedoc* πήρε την πρωτοβουλία και οργάνωσε τις προβολές του ντοκιμαντέρ Mr. Gaga σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το ντοκιμαντέρ είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων λήψεων και στενής παρακολούθησης της δουλειάς του Ohad Naharin και της Batsheva Dance Company, με αποτέλεσμα να περιγράφει πολύ αναλυτικά την πορεία αυτού του χορογράφου από τα πρώτα χρόνια της ζωής του έως και σήμερα, με συνεντεύξεις του ίδιου, της οικογένειάς του, των κατά καιρούς συνεργατών του, πλάνα από την δημιουργική και χορογραφική διαδικασία, καθώς και από προσωπικές/ιδιωτικές στιγμές, όπως τα πρώτα χρόνια στο Κιμπούτς, αλλά και από την περίοδο της στράτευσής του. Αξίζει να το δει κανείς αν θέλει να πάρει μια πολύ καλή γεύση της πορείας του.


Ποιος είναι λοιπόν ο Ohad Naharin;

Ο Ohad Naharin, ένας χορογράφος ο οποίος δεν ξεκίνησε από μικρός την ενασχόλησή του με τον χορό, αν και πάντα θεωρούνταν ο χορευτής της παρέας, είναι ένας άνθρωπος με αρκετά διαπεραστικό βλέμμα, διορατικό πνεύμα και μοναδικό τρόπο να κινείται αλλά και να συνθέτει την κίνηση. Έφυγε στις ΗΠΑ, χόρεψε με μερικές από τις πιο διάσημες ομάδες της εποχής, γνώρισε την γυναίκα του και ξεκίνησε να δημιουργεί και να χορογραφεί με μια ομάδα χορευτών που προέρχονταν από κάθε γωνιά της γης. Στη συνέχεια ήρθε ένας τραυματισμός, ο οποίος ήταν και η αφορμή για να ξεκινήσει να ανακαλύπτει νέους δρόμους κίνησης, όλοι για να τον οδηγήσουν σε αυτό που μετέπειτα ονόμασε τεχνική Gaga. Μετά από πρόσκληση της Batsheva να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση, επέστρεψε στο Ισραήλ, όπου πλέον ξεκίνησε να χαράζει και να εξελίσσει το δικό του στιλ στα χορευτικά πράγματα. Εκεί μπορούσε πλέον να εφαρμόσει τις ιδέες του και να δημιουργήσει την αισθητική που οραματιζόταν.

Στα έργα του είναι καθαρό ότι δεν υπάρχει κάποιο προφανές θέμα, αλλά και η δομή δεν χαρακτηρίζεται από μια γραμμική αφήγηση. Είναι περισσότερο οπτικοποιημένες αισθήσεις, που ξετυλίγονται με βάση το ένστικτό του, και το όποιο θέμα κάνει πάντα πολύ διακριτικά εμφανή την παρουσία του. Στις χορογραφίες του φαντασία και μαθηματικά συμπλέουν, ευφάνταστες και σαγηνευτικές σκηνές συνυπάρχουν με μια αίσθηση ισορροπίας στο αποτέλεσμα, όπου όλα τα στοιχεία, ποιότητες, δυναμικές, ταχύτητες, ρυθμοί έχουν την κατάλληλη ποσότητα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόλο που στα έργα του αποφεύγει να κάνει κάθε είδους πολιτικοποίηση, σαν καλλιτέχνης θεωρεί ευθύνη του να πει αυτό που πιστεύει. Έτσι έχουν έρθει στο προσκήνιο κατά καιρούς αναφορές που έχει κάνει σε σχέση με τον ολοένα και μεγαλύτερο εκφασισμό της κοινωνίας του Ισραήλ, σε σχέση με τον Ισραηλινό στρατό και το γεγονός ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου, αλλά και σε σχέση με την διαφωνία του με την κατοχή των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ. Το αποκορύφωμα αυτών είναι και η τελευταία του δουλειά “Last Work”, όπου για πρώτη φορά δημιουργεί ένα έργο με σαφή αναφορά στην κατάχρηση της εξουσίας.

Χορογραφία, ο ίδιος λέει, είναι να βοηθάς τους χορευτές να ερμηνεύσουν, διότι αυτή η ερμηνεία θα δομήσει την αφήγηση στο χορό. Για να επικοινωνήσει λοιπόν τις ιδέες του χρησιμοποιεί την τεχνική Gaga, και όχι κάποια τεχνική σύγχρονου ή κλασικού χορού, και εκπαιδεύει τους χορευτές του ώστε να ερμηνεύουν τις δουλειές του. Λόγω αυτής της τεχνικής η ομάδα και οι χορευτές του δημιουργούν σταδιακά ένα πολύ διακριτό χορευτικό στίγμα. Οι χορευτές της Batsheva είναι ερμηνευτικά άψογοι, με ποιότητες και τεχνική εκτέλεση στην κίνησή τους, στην οποία δεν διακρίνεται κανένα λάθος,ούτε και φαίνεται να προσπάθούν να αποδώσουν αυτήν την τεχνική αρτιότητα. Είναι αυτό που κάνουν, δεν προσπαθούν να το κάνουν. Η Gaga τεχνική άλλωστε είναι μια ατέλειωτη σπουδή πάνω στις εσωτερικές δυνάμεις, στους μηχανισμούς του σώματος, στην φαντασία και την σύνδεσή της με την πραγματικότητα.

Το Gaga ξεκίνησε μετά από έναν τραυματισμό του Naharin και ως ένας τρόπος παρατήρησης της δυσκολίας και των περιορισμών που αυτός προκαλεί. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρει ο Naharin, ότι την σημαντικότερη εμπειρία μάθησης την απέκτησε όταν άρχισε να ασχολείται με τους περιορισμούς. Κυρίαρχο στην τεχνική είναι η σύνδεση σώματος και πνεύματος, όπου καθώς φαντάζεσαι, εικονοποιείς, δημιουργείς και ερμηνεύεις με το σώμα σου, ταυτόχρονα παρατηρείς τους περιορισμούς, αξιολογείς τις δυνατότητές σου, ανακαλύπτεις μηχανισμούς και συνθέτεις νέους δρόμους, μέσα στην πραγματικότητα του ανθρώπινου σώματος και όχι πέρα από αυτήν. Όταν λοιπόν ένας χορευτής φαντάζεται και οραματίζεται κάτι, αλλά το πραγματοποιεί με το μέγιστο σεβασμό προς το σώμα του ακούγοντας τα όριά του, αυτό θα έλεγε κανείς αγγίζει το ιδεατό μιας χορευτικής/κινητικής πρακτικής. Αυτό είναι η Gaga.

Άλλο ένα στοιχείο είναι ότι ο Naharin ξεκίνησε να εφαρμόζει την τεχνική του σε μη χορευτές. Εκεί, λέει, έκανε και τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του, που τις μετέφερε και τις εφάρμοσε αργότερα και στους χορευτές του. Καμιά διαφορά δεν έχουν οι χορευτές από τους μη χορευτές, παρά μόνο στο εύρος των τεχνικών ικανοτήτων τους. Οι μηχανισμοί, οι ποιότητες, οι ενέργειες, η φαντασία υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο και όλα αυτά, αναφέρει, υπάγονται στις φυσικές μας αισθήσεις. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν και συνδέονται με τις φυσικές τους αισθήσεις. Αυτή η άποψη του Naharin έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός κύκλου ανθρώπων που εφαρμόζουν την τεχνική του, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κινητικού περιορισμού, συνδέονται με το σώμα τους, ανακαλύπτουν τις φυσικές τους αισθήσεις και εξερευνούν ξανά έννοιες όπως οι ευχαρίστηση, το παιχνίδι και η ισορροπία μέσα στην κίνηση. Η τεχνική Gaga, χωρίς να το επιδιώκει, μπορεί να γίνει ακόμα και εργαλείο αποκατάστασης από τραυματισμούς για χορευτές και μη χορευτές, λόγω ακριβώς αυτής της ολιστικής της προσέγγισης.


Ένα ακόμα χαρακτηριστικό στην τεχνική αυτή είναι η πολύχρονη αφοσίωση και η ασταμάτητη έρευνα που και ο Naharin και οι χορευτές του τόσα χρόνια συνεχίζουν, δημιουργώντας έτσι πολύ ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους, που περικλείουν την ειλικρίνεια, την εντιμότητα, την στοργή μεταξύ τους, καταλήγοντας να μοιάζουν περισσότερο με μια μεγάλη οικογένεια παρά με μια επαγγελματική αυστηρά ομάδα.

Ο ίδιος ο Naharin αναφέρει ότι δεν έχει γράψει ποτέ τι είναι Gaga και τι όχι. Η διαδικασία άλλωστε είναι τόσο πλούσια και βαθιά βιωματική, που δεν θα ήξερε κανείς τι να πρωτογράψει. Προσπαθώντας να βρω τις λέξεις το μόνο που μπορώ να πω, ξέρωντας και πάλι ότι θα είναι πολύ λίγο, θα λεγα ότι η τεχνική αυτή είναι το βάθος, ο πραγματικός πυρήνας της σωματικής εξερεύνησης. Είναι μια εργαλειοθήκη από όπου μπορείς να αντλείς συνέχεια υλικά για να χτίσεις τις ιδέες σου. Πολύ περισσότερο, είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίζεις τα πράγματα, που περικλείει αφενός την εις βάθος και ουσιαστική εξερεύνηση των σωματικών λειτουργιών και αφετέρου την πλήρη επίγνωση και συνειδητοποίηση του ταξιδιού. Συνδέει σώμα και νου. Εντός αυτού του ταξιδιού συμπλέει και η φαντασία, που οδηγεί σε ένα αέναο παιχνίδι. Συμπληρωματικά, υπάρχει η έννοια της ευχαρίστησης, καθώς τίποτα δεν έχει νόημα αν δεν ενυπάρχει μια απόλαυση στη διαδικασία. Τέλος, η επιθυμία να ανακαλύψει κανείς τι υπάρχει παρά πέρα, η πρόθεση να μπει στη βάρκα και να κάνει το ταξίδι χωρίς ενδοιασμούς, πλήρως αποφασισμένος και διατεθειμένος να πάει ένα σκαλί παραπέρα, είναι το στοιχείο που ολοκληρώνει τη διαδικασία. Είναι το χαρακτηριστικό που κάνει το ταξίδι να μοιάζει χωρίς τέλος, γιατί όπως αναφέρει και ο Naharin, τη στιγμή που θα πάψουμε να αναρωτιόμαστε, θα είμαστε νεκροί.

*Η διοργάνωση του Cinedoc έχει στόχο να παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό κάποιες από τις πιο διακεκριμένες ταινίες ντοκιμαντέρ της σύγχρονης παγκόσμιας παραγωγής. Οι ταινίες αυτές διακρίνονται για την υψηλή καλλιτεχνική τους αξία, έχουν βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ κινηματογράφου, ενώ αποκαλύπτουν όψεις του πραγματικού κόσμου που μας προβληματίζουν, μας συγκινούν και εν τέλει προσφέρουν μία αυθεντική ψυχαγωγία. Οι προβολές γίνονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο. Οι προβολές στη Θεσσαλονίκη γίνονται πάντα κάποια Τετάρτη στο λιμάνι, στην αποθήκη 1, στις 21:00.


Περισσότερες πληροφορίες στο site της ομάδας: www.cinedoc.grΒίκυ Αγγελίδου (Dancetheater.gr)

{youtube}7FAOtC6GYKY|450|320{/youtube}

Read 3640 times Last modified on Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021 23:50

Follow Us