Συνέντευξη της Maya Carroll στο Dancetheater.gr Featured

Με αφορμή την παρουσίαση της περφόρμανς "Ten Horizons", το Dancetheater.gr μίλησε με την Maya M. Carroll, η οποία είναι η χορογράφος και performer της παράστασης. Η παράσταση είναι ένας συνδυασμός κίνησης και ήχων (κυρίως ηλεκτρονικών) του μουσικού Roy Carroll. Η περφόμανς θα παρουσιασθεί την Κύριακή 22 Οκτωβρίου 2017 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Η Maya Matilda Carroll είναι  χορογράφος, περφόρμερ και καθηγήτρια χορού, που ζει στο Βερολίνο από το 2004. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με πολλές και γνωστές ομάδες. Μεταξύ 2000-2003 η Maya συνεργάστηκε με την ομάδα Batsheva Ensemble, του Ohad Naharin. Έχει χορέψει επίσης έργα των Anat Danieli, Sharon Eyal και Arkadi Zaides, κ.α. Τα τελευταία δεκατρία χρόνια η Maya δημιούργησε πάνω από 30 έργα. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες και ερμηνευτές προερχόμενους από διαφορετικούς χώρους: κλασσικούς / σύγχρονους χορευτές, εικαστικούς καλλιτέχνες, ποιητές, μουσικούς, ηθοποιούς, τραγουδιστές. Η Maya έχει δημιουργήσει ανεξάρτητα έργα, καθώς επίσης έργα για κρατικά θέατρα, ανεξάρτητες εταιρείες και χορευτικές ακαδημίες. Διδάσκει μαθήματα και εργαστήρια ανά τον κόσμο, αναπτύσσοντας εκτενώς τις διδακτικές της μεθόδους παράλληλα με το καλλιτεχνικό της έργο. Η δουλειά της βρίσκεται στο σημείο συνάντησης μεταξύ του πραγματικού και του
φανταστικού, της πραγματικότητας και του μύθου, που προέρχονται από και προς τη μνήμη του σώματος, τις κοινωνικές ρίζες, τους απλούς  ανθρώπους και το περιβάλλον τους.
Από το 2011 έχει ιδρύσει την ομάδα "Τhe Instrument", σε συνεργασία με τον μουσικό Roy Carroll, με τον οποίο έχει δημιουργήσει περίπου 22 έργα.

Στην παράσταση "Ten Horizons"  η κίνηση και ο ήχος εμπλέκονται με οδηγό τον αυτοσχεδιασμό μέσα το χώρο.  Χαρακτηριστικά στην παράσταση είναι η ηχητική ανατροφοδότηση, ο κινητικός ήχος, οι ακριβείς χειρονομίες, που συνορεύουν με ανεπαίσθητες ταλαντεύσεις που δημιουργούν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Συνέντευξη της Maya Carroll στο Dancetheater.gr- Είστε χορεύτρια, περφόμερ, χορογράφος, καθηγήτρια. Μπορείτε να μας πείτε πώς συνδυάζετε όλους αυτούς τους τομείς στην εργασία σας;

Με τον τρόπο που ερευνώ, επικοινωνώ και δουλεύω, αυτοί οι τομείς είναι αδιάσπαστοι. Το έργο μπορεί να δημιουργηθεί από μια πολύ προσωπική πηγή, όμως δεν παραμένει ιδιωτική, μοιράζεται. Μου αρέσει να αισθάνομαι ότι το προσωπικό γίνεται καθολικό. Και μπορώ να το κάνω μόνο όταν είναι παρόντες κι άλλοι άνθρωποι. Είτε είναι κοινό, είτε χορευτές με τους οποίους δημιουργώ ή στους οποίους περνάω την εμπειρία μου στην αίθουσα του μαθήματος. Αυτοί οι τομείς είναι συμπληρωματικοί, αντανακλούν μεταξύ τους και αποτελούν πρόκληση για εμένα. Ο ένας τρέφεται από τον άλλον, είναι μέρος του συνόλου του έργο μου.

photo: Cristina Marx


- Είστε πρώην χορεύτρια με την ομάδα Batsheva Ensemble. Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα για την γλώσσα χορού "Gaga"; Πώς σας επηρέασε ως καλλιτέχνη;

Η Gaga ήταν η πρώτη τεχνική που θα μπορούσα να συσχετίσω βαθιά με το σώμα μου, γιατί είναι απόλυτα οργανική και πολύ ευχάριστη. Δεν είναι τυχαίο ότι η διδασκαλία μου ξεκίνησε με την Gaga. Βρήκα ένα ιδιαίτερο σημείο εκεί, την ευκαιρία να είμαι ο εαυτός μου και να μεταφέρω δύναμη και ευεξία. Έχω προχωρήσει από τότε και δεν μπορώ να πω ότι το "κινητικό λεξιλόγιό" μου οδηγείται πια από τη Gaga. Αλλά η βαθιά πηγή, η ακεραιότητα και η ζωτικότητα που έχω αποκτήσει από τα χρόνια μέσα στην ομάδα Batsheva Ensemble έχει ριζώσει για πάντα στο σώμα μου. Είναι σαν ένα DNA που έχω κερδίσει. Είμαι ευγνώμων γι 'αυτό.


- Γιατί θεωρείτε ενδιαφέρον να συνεργάζεστε με καλλιτέχνες από διαφορετικά καλλιτεχνικά υπόβαθρα;

Μου αρέσει να "ακούω" άλλους καλλιτέχνες και να μαθαίνω από αυτούς. Ο χορός δεν είναι η μόνη μορφή τέχνης που με εμπνέει. Έκανα μαθήματα πιάνου για 10 χρόνια. Λατρεύω τη γλυπτική, το τραγούδι. Σπούδασα φωτογραφία. Είναι φυσικό να έλκομαι, να αγαπάω και να εμπνέομαι από άλλες τέχνες. Οι περισσότεροι χορευτές έλκονται από  τη μουσική και το θέατρο, η χορογραφία είναι επίσης μια τέχνη ζωντανών εικόνων και η εικαστική τέχνη τροφοδοτεί τη φαντασία μας πάρα πολύ. Όταν συναντάμε άλλους τομείς τέχνης και συνεργαζόμαστε με τους δημιουργούς τους, εάν υπάρξει μια πραγματική σύνδεση, μας δίνεται μια ευκαιρία να μεταμορφωθούμε.

Η ανταλλαγή μεταξύ διαφορετικών μορφών τέχνης είναι μια ανταλλαγή μεταξύ ταυτοτήτων, πολιτισμών, αυτού που γνωρίζουμε και αυτού που δεν γνωρίζουμε, συνάφειας και κατανόησης, επιθυμίας,  τέχνης, αφοσίωσης,  ποίησης.

- Μπορείτε να μας μιλήσετε για τη μέθοδο διδασκαλίας σας;

Στην πράξη διδάσκω αυτοσχεδιασμό, προσεγγίζοντας κάθε ομάδα μαθητών ως μέντορας, παρατηρώντας τον τρόπο που φέρουν εις πέρας εκείνο που έχουν να κάνουν και πώς διεισδύουν στο βάθος, την ποιότητα και την παρουσία. Μοιράζομαι όσο περισσότερη εμπειρία μπορώ, στους ανθρώπους που συναντώ. Αποτελεί επίσης πάθος μου να γνωρίζω τη δική τους. Αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο φάσμα χορευτικής σύνθεσης στις τάξεις: το σώμα, ο ρυθμός, το διάστημα, το περιβάλλον, οι σχέσεις. Ανάλογα με το πού βρίσκομαι με τη δουλειά μου, η διδασκαλία επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από τις διαδικασίες με τις οποίες ασχολούμαι.

- Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για τη συνεργασία σας με τον Roy Carroll; Γιατί θεωρείτε ενδιαφέρον το συνδυασμό ήχου και αυτοσχεδιασμού;

Αυτό που σηματοδοτεί τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζομαι με τον Roy τα τελευταία 10 χρόνια είναι ότι συχνά ακούω και αισθάνομαι τους ήχους που παράγει, σαν να δημιουργούνται μέσα από το σώμα μου. Η ωμή, "σπλαχνική" φύση του θορύβου του, οι ήχοι και οι υφές είναι πολυεπίπεδα. Δημιουργεί μια ισχυρή τρισδιάστατη διάσταση. Είμαι σε θέση να ζήσω μέσα στον ήχο και ο ήχος κυλάει μέσα μου (κυριολεκτικά, σε επίπεδο δόνησης). Έτσι κάθε φορά που παίζουμε μαζί, χορεύω στην άκρη των αισθήσεών μου. Σε πλήρη εγρήγορση και διέγερση. Αγγίζοντας ακόμα και την έννοια της επιβίωσης....

Υπάρχει πάντα ο απρόβλεπτος παράγοντας όταν παίζουμε, ακόμα κι αν έχουμε ένα καθορισμένο πρόγραμμα. Είναι η φύση του ήχου και αυτό δημιουργεί μια μοιραία πορεία, θα μπορούσαμε να πούμε, για το σώμα που κινείται και αλληλεπιδρά μέσα από το χορό. Ξετυλίγοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα κινείται μέσα σε αυτή την ένταση, ανακαλύπτουμε επίσης ευαισθησία, σχέση και συνομιλία και είναι εκείνο ακριβώς που με γοητεύει και με διεγείρει να αυτοσχεδιάσω στη σκηνή.

- Μιλήστε μας για την προσωπική σας πηγή έμπνευσης. Τι είναι αυτό που σας παρακινεί στα έργα σας;

Ένα προσωπικό κίνητρο είναι πιθανότατα η ανάγκη για έναν εναλλακτικό χώρο, έναν τόπο όπου η φαντασία έχει την ευκαιρία να πάρει μορφή και σχήμα και να γίνει πραγματική για λίγο. Τότε, είναι o τρόπος που αλληλεπιδρά με την πραγματικότητα, με συνείδηση. Μια κίνηση της φαντασίας, που υπερβαίνει το σώμα. Δεν είναι εύκολο για εμένα να το μεταφέρω με λόγια, αλλά ξέρω ότι υπάρχει αυτή η θέση και συνεχίζω να θέλω να επιστρέφω ξανά και ξανά σε αυτήν.

Ανάλογα με τον χρόνο, τον τόπο και την κατάσταση, τα θέματα ενδιαφέροντος μπορούν να προέρχονται από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Το τι αισθάνομαι είναι πάντα παρόν, είναι ένα έντονο πάθος να συναντήσω ανθρώπους, οικείους και νέους, στο χώρο που προσφέρω. Σχέσεις, όνειρα. Η φύση με συναρπάζει, και οι άνθρωποι. Μουσική και κινηματογράφος. Ποίηση, ιστορίες. Οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους.

- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και οι προσδοκίες σας;

Να συνεχίσω να χορεύω. Να συνεχίζω να γνωρίζω καλλιτέχνες  και να μαθαίνω από αυτούς και μαζί τους. Να συνεχίσω να δημιουργώ. Να επεκτείνω και να αναπτύσσω όσο το δυνατόν περισσότερο αυτά τα δώρα, τις ευκαιρίες. Να επιβιώσω ως καλλιτέχνης.


Συνέντευξη: Βάνα Μιμίδου (Dancetheater.gr)
Read 3848 times

Follow Us