Dance Theater

Πάττυ Πετροπούλου | Η πρώτη πιστοποιημένη καθηγήτρια 5 Ρυθμών στην Ελλάδα

Η Πάττυ Πετροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα με πολύ συχνές επισκέψεις στην Ευρώπη και την Αμερική από μικρή, αφου η μητέρα της και ο πατέρας της είναι ταξιδιωτικός και ναυτιλιακός πράκτορας αντίστοιχα.

Σεμινάριο 5 Ρυθμών με την Πάττυ Πετροπούλου (Πάτρα)Μετά τις σπουδές της πάνω στα ναυτιλιακά αποφάσισε πως αυτός δέν είναι ο δρόμος της και δέν γύρισε στην Πάτρα στην θέση υποδιευθυντή που την περίμενε στην επιχείρηση του πατέρα της. Έμεινε στην Αθήνα και σε εναν χρόνο έγινε υπεύθυνη τεχνικής παραγωγής σε γνωστή εταιρία ηχοφωτιστικής κάλυψης μεγάλων events. Mετά από 6 χρόνια επιτυχημένης πορείας στον κλάδο, αποφάσισε πως αρκετά με την θέα του τσιμέντου και γύρισε στην Πάτρα, στο πατρικό σπίτι απέναντι στην θάλασσα. Αυτό δέν κράτησε πολύ. Μετά από ιδιαίτερα επιτυχή πορεία στην διοργάνωση συνεδρίων στην Πάτρα, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, πάλι κάτι δέν την ικανοποιούσε. Με τα συχνά ταξίδια στην Ευρώπη και την Ασία βρήκε πως θέλει να ασχοληθεί, να μάθει και να διδάξει κάτι το οποίο θα έκανε την ίδια καλύτερο άνθρωπο και θα βοηθούσε και άλλους. Η yoga, o καθιστικός διαλογισμός, το ayuverdic massage ήταν καλά αλλά όχι ικανοποιητικά. Και εκεί που νόμιζε πως είχε προσπαθήσει ό,τι είχε βρεθεί στο δρόμο της, αναπάντεχα τελείως, σε μια συναυλία των James, ανακάλυψε τους 5Ρυθμούς. Βλέποντάς τον τραγουδιστή και front man των James, Tim Booth να κινείται, όταν πολλοί πίστευαν πως ήταν υπό την επήρεια ουσιών, αυτή "είδε" κάτι άλλο. Του μίλησε και αυτός με περίσσιο ενθουσιασμό την κατηύθηνε. Από τις αρχές του 2011 πετούσε κάθε μήνα στο εξωτερικό για να παρακολουθήσει σεμινάρια και να συγκεντρώσει τα προαπαιτούμενα για το Teachers Training στην Αμερική. Τώρα ζεί σε ένα μικρό χωριό έξω από την Πάτρα με τον σύντροφο και τον 6χρονο γιο τους, μέσα στην φύση και επιτέλους νιώθει πως έφτασε στο τέλος ενός κύκλου αναζήτησης και συνάμα την αφετηρία ενός κύκλου ανακάλυψης. Ο Tim Booth είναι συνάδελφός της πιά.


Dancetheater.gr:
Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε τι είναι οι Πέντε Ρυθμοί?  Πού Και πώς τους κατατάσσουμε? Πηγάζουν από το σώμα? Ανήκουν  στην μουσική? Είναι ελεύθεροι στο σύμπαν?

Πάττυ Πετροπούλου: Οι 5Ρυθμοί είναι Φιλοσοφία, Τρόπος θέασης της Ζωής και Πρακτική. Είναι ο τρόπος που η εμπνεύστριά τους Gabrielle Roth αντιλήφθηκε τον τρόπο που η ενέργεια κινείται στο σύμπαν. Όπως γράφει η ίδια, "Η ενέργεια κινείται σε κύματα, τα κυμάτα κινούνται σε μοτιβα, τα μοτίβα σε ρυθμούς. Ο άνθρωπος είναι απλώς αυτά, ενέργεια, κύματα, μοτίβα, ρυθμοί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, ένας χορός."
Οι 5Ρυθμοί είναι πολλά πράγματα συγχρόνως. Μια απλουστευμένη απάντηση θα ήταν πως είναι μια πρακτική διαλογισμού μέσω κίνησης. 'Οταν κάποιος εξασκεί την πρακτική συστηματικά καταλαβαίνει πως του ανοίγεται ένας θεραπευτικός δρόμος, μιας και είναι ταυτόχρονα δρόμος αυτογνωσίας.

Οι 5Ρυθμοί αποτελούν το Wave/Κύμα.
Ο πρώτος, το Flοwing/Ροή έχει να κάνει με την συνεχή κίνηση, με την θυληκή ενέργεια, με την τέχνη του λαμβάνειν, με την γείωση. Σε αυτόν τον ρυθμό κοιτάμε μέσα μας, και κινούμαστε όπως νιώθουμε, προσπαθούμε να γνωρίσουμε ποιοί είμαστε την δεδομένη στιγμή, πώς νιώθουμε τώρα και το εξωτερικεύσουμε με κινήσεις, όχι για κάποιο κοινό αλλά για δική μας χρηση. Στον δεύτερο ρυθμό, το Staccato/Στακκάτο, πέρνουμε την πληροφορία από την προηγούμενη εμπειρία του Flowing, και την εξωτερικεύουμε. Τώρα που ξέρουμε πώς νιώθουμε και πώς είμαστε μπορουμε να επικοινωνήσουμε, να συνδεθουμε με τους γύρω μας. Ο ρυθμός αυτός σχετίζεται με την αρσενική ενέργεια, με την αποφασιστικότητα και εκφράζεται με ξεκάθαρες κινήσεις, με σαφή αρχή και σαφές τέλος. Στο Chaos/Χάος, οι δυό προηγούμενοι ρυθμοί "παντρεύονται". Το θαύμα της δημιουργίας. Χάος σημαίνει δημιουργία, εκεί που η θυληκή ενέργεια χάνεται μες την αρσενική και το αντίθετο, είναι ο ρυθμός στον οποίο είμαστε όταν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα συγχρόνως με επιτυχία, είναι ο ρυθμός που μπορούμε να τα δυαλύσουμε όλα για να αναγεννηθούμε ξανά. Εδώ το τέμπο είναι γρήγορο, συχνά παρατηρείται ένα είδος κάθαρσης, οι συμμετέχοντες νιώθουν πως είναι έτοιμοι να "πετάξουν" μέρος από αυτά που τους βαραίνουν. Και το κάνουν.
Στον επόμενο, το Lyrical/Λυρικό, έχοντας πλέον δουλέψει συνειδητά και ειλικρινά στους προηγούμενους ρυθμούς, νιώθουμε ελαφρύτεροι, πιό αδειανοί και εκεί υπάρχει συχνά το αίσθημα της ανακούφισης, είναι μια λεπτή κατάσταση, σχεδόν ονειρική, συχνά παιχνιδιάρα που η καρδιά ανοίγει μαζί με τα χέρια. Εκεί το βήμα κατι το σώμανγίνονται ανάλαφρα. Στον τελεύταιο ρυθμό, το Stillness/Ακινησία οι συμμετέχοντες συνήθως έχουν πλέον "αδειάσει" απο ότι τους απασχολούσε και η κίνηση που παρατηρούμε είναι κατά βάση αργή, γειωμένη και συχνά επαναλαμβανόμενη. Το οτι αποκαλούμε τον ρυθμό αυτόν Ακινησία δέν σημαίναι οτι πρέπει να μείνουμε ακίνητοι,αν και τίποτα δεν "πρέπει" στους 5Ρυθμούς. Μπορεί κάλλιστα κάποιος που είχε μια πραγματικά κακή ημέρα ή άγγιξε ένα "βαρύ" θέμα να συνεχίσει να κινείται στον ρυθμό του Χάους για παράδειγμα.
Ο τελευταίος ρυθμός ειναι αυτός που τους περιέχει όλους, η βάση της πρακτικής, εκεί που μπορύμε πιό εύκολα από ότι στους άλλους ρυθμούς να πετύχουμε τον στόχο μας. Το άδειασμα του μυαλού από τις συνεχείς σκέψεις και την επαναφορά του στην απόλυτη και μόνο αίσθηση του Τώρα.
Η βάση των 5Ρυθμών είναι πάντα το Σώμα. Από εκεί πηγάζουν και εκεί πάντα επιστρέφουμε. Εφόσον το σωμα κρατάει όλη την αρχέγονη πληροφορία, όλη η συναισθηματική εμπειρία μας εκεί είναι εντυπωμένη, είναι το μόνο μέρος να στραφούμε για να αντλήσουμε πληροφορία προς τον συνειδητό νου.

Dancetheater.gr: Ένα σεμινάριο 5 ρυθμών είναι αρκετό για να μυηθούμε στην τεχνική και ποια είναι τα οφέλη για τον άνθρωπο?

Πάττυ Πετροπούλου: Πάντα ζηλεύω τους "πρωτάρηδες" σε ένα σεμινάριο 5Ρυθμών γιατί δέν έχουν ιδέα τί είναι αυτό που πρόκειται να ζήσουν και σε μεγάλο ποσοστό ενθουσιάζονται. Ένα σεμινάριο δέν είναι αρκετό , είναι μόνο αρκετό για να πάρει κανείς μια γεύση. Οι 5Ρυθμοί είναι πρακτική, και πρακτικη ονομάζουμε κάτι το οποίο χρειάζεται συνέχεια κανείς να ασκείται σε αυτό. Εφόσον διάλεξα να γίνω δασκάλα, δεσμεύτηκα με αυτόν τον τρόπο να είμαι μαθήτρια αυτής της πρακτικής και να την ασκώ για πάντα.
Οι 5Ρυθμοί είναι καί εργαλείο. Σημαντικό είναι να ακούσει κανείς πως κινούμενοι με τους ρυθμούς, στόχος μας δέν είναι να "χορέψουμε" το τέλειο Flowing αλλά να δούμε, αν δέν μπορούμε να εχουμε συνεχόμενη κίνηση, πού στην ζωή μας δέν ρέουν τα πράγματα..Το σώμα δεν μπορεί να πεί ψέμματα και έχουμε την ευκαιρία να το εκμεταλλευτούμε αυτό. Αν στο Staccato δέν μπορούμε να αρχίσουμε και να σταματήσουμε αποτελεσματικά και ξεκάθαρα μια κίνηση, μήπως  και στον έξω κόσμο δέν καταφέρνουμε να πούμε ξεκάθαρα ναι ή όχι? Τα οφέλη είναι: σωματική άσκηση, κινούμαστε πολύ και ιδρώνουμε πολύ, γνωριμία με τον εαυτό μας σαν να συμμετέχαμε σε εντατικά μαθήματα αυτογνωσίας, αποφόρτιση καθώς και επίλυση θεμάτων εφόσον για να έρθει η αλλαγή αυτό που χρειάζεται είναι η συνηδειτοποίηση.

Dancetheater.gr: Μήπως πρόκειται για μια νέα μόδα που ξεκινάει και αυτή από την Αμερική και σε λίγο θα ξεφουσκώσει?  Ποιό είναι το απαραίτητο υπόβαθρο για να διδάξει κάποιος αυτήν την τεχνική?

Πάττυ Πετροπούλου: Η πρακτική στην Αμερική υπάρχει τα τελευταία 40 χρόνια και μόνο αύξητική τάση του κόσμου που χορεύει τους 5ρυθμούς έχει παρατηρηθεί. Και αυτό γιατί είναι μια πρακτική που εξελίσσεται συνεχώς. Δέν διδάσκεται πια όπως πριν 40, 20 ή ακόμα και 10 χρόνια. Είναι πολυεπίπεδη, οι 5Ρυθμοί αποτελούνται απο πολλούς χάρτες, το Κύμα που περιέγραψα πιό πάνω είναι μόνο ένας από αυτούς και η βάση τους. Οι δάσκαλοι ανά τον κόσμο συναντιόμαστε τουλάχιστον ανά 2 χρόνια προκειμένου να συζητήσουμε θέματα που προκύπτουν, νέους τρόπους να εντάξουμε τους ρυθμούς σε ό,τι συμβαίνει τώρα, προκειμένου να κάνουμε μια αισθητή αλλαγή προς το καλύτερο για τους μαθητές μας αλλά και για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Το 5Rhythms Reach Out είναι ένα πρόγραμμα που δημιούργησε η Gabrielle Roth και βάζει τους ρυθμούς σε νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία, όπου γίνεται πραγματικό έργο και συνάνθρωποί μας έχουν την ευκαρία να νιώσουν μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας.
Νομίζω πως δέν θα ξεφουσκώσει διότι είναι μια επαναστατική πρακτική εφόσον βοηθά τους ανθρώπους να αναθεωρήσουν, να βάλουν ερωτηματικά και να δουν την ζωή τους και των γύρω τους από άλλη σκοπιά, μια σκοπιά πιό ανθρώπινη. Εγώ προσωπικά νιώθω πως είναι ένας τρόπος  να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος.

Για να διδάξει κανείς χρειάζεται να ασχολείται συνεχώς, δηλαδή να χορεύει, τουλάχιστον για 3 χρόνια τους 5Ρυθμούς, και να έχει ολοκληρώσει περίπου 1000 ώρες σε σεμινάρια με πιστοποιημένους δασκάλους. Έπειτα στέλνει κανείς την αίτησή του για την εκπαίδευση στην διδασκαλία και συνήθως δέχονται ένα 50% των αιτήσεων. Η εκπαίδευση διαρκεί έναν χρόνο. Η ενασχόληση με τον χορό τύπου μπαλέτο ή μοντέρνο δέν κρίνεται διόλου απαραίτητη.

Dancetheater.gr: Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σεμινάρια και μαθήματα 5 ρυθμών στην Ελλάδα από τους Willemin de Dreu, Jonathan Horan, Deborah Jay Lewin, Κatarzyna Kat Pugowska, Cathy Ryan. Πρόκειται  για πιστοποιημένους δασκάλους της τεχνικής?

Πάττυ Πετροπούλου: Ναι, ο Jonathan είναι ο γιος της Gabrielle Roth και συνεχιστής του έργου της, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι πιστοποιημένοι δάσκαλοι απο την Gabrielle και ιδιαίτερα έμπειροι, όλοι τους διδάσκουν τα τελευταία 25 έως 12 χρόνια.

Dancetheater.gr: Έχετε τον δικό σας χώρο στην Πάτρα για την πραγματοποίηση των μαθημάτων? Πώς θα εφαρμόσετε την τεχνική στην Ελλάδα ως μοναδική δασκάλα των 5 ρυθμών και ποια τα σχέδιά σας?

Πάττυ Πετροπούλου: Δέν έχω και δέν σκοπευω να ανοίξω χώρο στην Πάτρα. Όπως και κανείς δάσκαλος 5Ρυθμών που γνωρίζω. Οι 5Ρυθμοί δέν ειναι κάτι που μπορεί κανείς, σαν μαθητής,  να κανει καθημερινά όπως θα πήγαινε  γυμναστήριο. Πρόκειται για βαθειά ψυχική και ενεργειακή "δουλειά" με βάση το σώμα.
Αυτό που έχω κάνει είναι να βρώ μια αίθουσα να διδάσκω μία εώς δύο φορές την εβδομάδα στην Πάτρα, και έχω σκοπό, εφόσον αρκετός κόσμος το ζητάει ήδη, να διδάσκω και στην Αθήνα μιά με δυο φορές τον μήνα. Από το καλοκαίρι και μετά σκοπεύω να διδάξω και κάποια σεμινάρια σε πιό απομακρυσμένες περιοχές που όμως έχουν πάει ήδη δάσκαλοι και υπάρχει η λαχτάρα και η μαγιά για περισσότερη ενασχόληση με τους 5Ρυθμούς στην γλώσσα μας πια και όχι στα αγγλικά! 

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 10-24-2018 : 1948
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 5
Επισκέπτες τώρα: 762
Εγγεγραμένα μέλη: 4411
Τώρα σε σύνδεση:
admin
shantala
Timos
urbandancesociety
eleni@gmail.com
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources