Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 20:58

Yoga και πεζοπορία στην ορεινή Αρκαδία

yoga stin oreini arkadia

Τριήμερο 18-21 Ιουνίου 2021

Διήμερο 25-27 Ιουνίου 2021

Σας προσκαλούμε σε μια τριήμερη και μια διήμερη απόδραση στην μαγευτική Αρκαδία.  Μια παύση από την δύσκολη καθημερινότητα των τελευταίων μηνών, μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε για λίγες μέρες μικρές νέες συνήθειες και να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε μια διαφορετική, ίσως πιο συνειδητή και απαλή εκδοχή του εαυτού μας και της καθημερινότητάς μας, αντισταθμίζοντας έτσι τις δυσμενείς συνθήκες που μας έχουν επιβαρύνει. 

Στις εκδρομές αυτές θα συνδυάσουμε πρακτικές της yoga με πεζοπορικές εξορμήσεις στα μονοπάτια της ορεινής Αρκαδίας  και συγκεκριμένα της περιοχής  Λούσιου Ποταμού και της Ελάτης-Βυτίνας.

Καθημερινά το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 1 εώς 2 πρακτικές Υoga / Face yoga / Thai massage δίνοντας έμφαση την παρατήρηση της αναπνοής, στην ενσυνείδητη κίνηση, τον καθοδηγούμενο διαλογισμό και χαλάρωση. Κάποιο μέρος των πρακτικών θα πραγματοποιηθεί στη φύση, ένω οι υπόλοιπες σε άνετο εσωτερικό χώρο 100τ.μ με θέα τα βουνά των Λαγκαδίων ο οποίος εξασφαλίζει ασφαλείς αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Όλες οι δραστηριότητες απευθύνονται σε όλα τα επίπεδα εμπειρίας. Οι πεζοπορίες θα γίνουν Σάββατο και Κυριακή και οι διαδρομές  που θα ακολουθήσουμε είναι εύκολου και μέτριου επιπέδου και δεν απαιτούν προηγούμενη εμπειρία από τους συμμετέχοντες. 

Σύμφωνα με την ελληνική Μυθολογία το Μαίναλο με τα πυκνά του δάση ήταν συνδεδεμένο με την λατρεία της φύσης και της βουκολικής ζωής. Ήταν η κατοικία του Πάνα, του τραγοπόδαρου θεού των ποιμνίων και των βοσκών και σε αυτό περιφέρονταν οι Νύμφες. Ο ορεινός όγκος του Μαινάλου είναι καλυμμένος από δάση από έλατα, δρυς, πρίνους, πεύκα και κέδρους.

Οι μετακινήσεις προς και από τις αφετηρίες των μονοπατιών θα γίνεται με τα οχήματα μας και οι αποστάσεις έχουν διάρκεια από 15 εώς 40 λεπτά.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΤΟΥ ΛΟΥΣΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ (ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΓΟΡΤΥΝΑΣ- ΜΟΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ) (4 ώρες )

Την πρώτη μέρα πεζοπορούμε σε ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Πελοπονήσου, σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον με οργιώδη βλάστηση και άγρια, απότομα βράχια. Το φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων διατρέχεται από τον ποταμό Λούσιο. Κατά τη μυθολογία, ονομάστηκε έτσι επειδή στις παγωμένες πηγές του έλουσαν τον νεογέννητο Δία οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε και τρία μοναστήρια μεγάλης ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας. Τη Μονή Αιμυαλών και τις εντυπωσιακές Μονές Φιλοσόφου και Τιμίου Προδρόμου. Η Μονή Φιλοσόφου, η οποία κρέμεται στη δυτική πλευρά του φαραγγιού, αποτελεί την πιο παλαιά μονή της Αρκαδίας και ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Στην αριστερή όχθη του Λούσιου αντίστοιχα βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Τίμιου Προδρόμου, το οποίο χτίστηκε κατά τον 16ο αιώνα. Το Φαράγγι εκτός από τόπο υψηλής οικολογικής σημασίας, έχει κηρυχθεί και αρχαιολογικός χώρος και τελεί υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η πεζοπορία στο Φαράγγι του Λούσιου ξεκινά από το Ασκληπιείο της Αρχαίας Γόρτυνας και την μικρή βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στις όχθες του ποταμού. Το μονοπάτι μας οδηγεί στα ερείπια ενός παλιού πέτρινου νερόμυλου κάτω από την Μονή Τιμίου Προδρόμου και περνώντας το μικρό γεφύρι στο στενο αυτό τμήμα του φαραγγιού, θα πάρουμε ανηφορικό μονοπάτι προς την Μονή, όπου θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα για ξεκούραση παρατηρώντας τα μοναδικά παλιά ασκηταριά που κρέμονται στα επιβλητικά βράχια του φαραγγιού. Από κεί θα ξαναπεράσουμε ένα γεφύρι για να ανέβουμε στην Παλαιά Μονή Φιλοσόφου που είναι η πιο παλιά Βυζαντινή Μονή της Αρκαδίας και η είναι χτισμένη στην απότομη πλαγιά του φαραγγιού, γνώστη και ως «κρυφό σχολειό». Θα επιστρέψουμε από το ίδιο μονοπάτι για να καταλήξουμε κάτω από το γεφύρι Κοκκόρη να απολαύσουμε μια δροσερή βουτιά στο ποτάμι πριν την επιστροφή μας. Πριν την επιστροφή στα λαγκάδια θα κάνουμε μια στάση στο χωριό Μάρκος που είναι στη διαδρομή μας για το γεύμα μας και από εκεί αναχώρηση για τα Λαγκάδια και την απογευματινή μας πρακτική.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΒΥΤΙΝΑ- ΕΛΑΤΗ  (3 ώρες)

Την δεύτερη μέρα  πεζοπορούμε στο τέταρτο τμήμα του πιστοποιημένου μονοπατιού  του Menalon Trail. Η αρκαδική φύση είναι μοναδικής ομορφιάς όλες τις εποχές του χρόνου και τα μονοπάτια είναι χαραγμένα σε παραδοσιακές διαδρομές των ντόπιων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η διαδρομή μας ακολουθεί την κοιλάδα του Μυλαίοντα ποταμού προς τα ανάντι (τα μέρη που βρίσκονται στην πάνω πλευρά) και φτάνουμε στο χωριό Ελάτη. Ξεκινώντας από την Βυτίνα, περνάμε σύντομα από το πέτρινο γεφύρι του Ζαρζίου και κινούμαστε παράλληλα στο ποτάμι. Θα συναντήσουμε το ξύλινο γεφυράκι στο ρέμα Μπάρμπα και κινούμενοι στο πάραχθιο μονοπάτι με βλάστηση πλατάνων, θα περάσουμε από τα ερείπια τριών νερόμυλων. Δρασκελίζοντας το ρυάκι κάτω από τον επαρχιακό δρόμο Βυτίνας- Δημητσάνας ένας πολύ σύντομος ασφαλτόδρομος θα μας οδηγήσει στην αρχή ενός χωματόδρομου που θα περπατήσουμε για 900μ. και οποίος θα μας  βγάλει κάτω από τα ερείπια της ακρόπολης του αρχαίου Μεθύδριου και σε πυνκό ελατόδασος. Στην συνέχεια πάλι σε παράχθιο μονοπάτι θα περάσουμε μέσα από ένα μαγικό τοπίο με νερά, ξύλινα γεφυράκια και κάτω από πυκνή βλάστηση από έλατα πλατάνια, δρυς και πόες που συνθέτουν την διαδρομή. Ένα μικρό ανηφορικό μονοπάτι θα μας οδηγησει στην πλατεία του χωριού της Ελάτης όπου θα φάμε στην ταβέρνα του χωριού και θα επιστρέψουμε στα αυτοκίνητά μας στην Βυτίνα με την εξυπηρέτηση των ντόπιων κατοίκων για να οδηγήσουμε προς τα Λαγκάδια.

Την Δευτέρα του Αγίου Πνέυματος θα περιηγηθούμε εντός του χωριού και θα απολαύσουμε τα αξιοθέατα του παραδοσιακού οικισμού. Τα Λαγκάδια ή «κρεμαστό χωριό» της Πελοπονήσου, χτισμένο στις πλαγιές της οροσειράς του Μαινάλου, είναι ένα φυσικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα, με εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντικά και καλντερίμια, σκεπαστές αυλές, πελεκητές καμάρες και παλιές εκκλησίες, ελικοειδή πέτρινα μονοπάτια, τοξωτά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλους, που στόλισαν οι περίφημοι Λαγκαδινοί μάστορες  της πέτρας. 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ενδεικτικό)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ έως 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

 • 19:30  Άφιξη στο χωριό Λαγκάδια από την Αθήνα με δικά μας οχήματα- Check in στο ξενοδοχείο Lagadia Resort
 • 20:30- 21:30 Κύκλος Γνωριμίας
 • Ελεύθερος χρόνος- Δείπνο

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 / 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

 • 8:30-9:30 Πρωινή Πρακτική ενεργοποίησης.
 • 9:30-10:30 ΠΡΩΙΝΌ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
 • 10:45 Αναχώρηση για πεζοπορία. Θα οδηγήσουμε περίπου 25 λεπτά για να φτάσουμε στο χωριό Βυτίνα από όπου θα ξεκινήσουμε το περπάτημα. 
 • 11:30- 15:30 Πεζοπορία ΒΥΤΙΝΑ-ΕΛΑΤΗ
 • 15:30-18:00 Γεύμα σε ταβέρνα της Ελάτης-οδήγηση/ επιστροφή στα Λαγκάδια
 • 18:00-19:00 Ξεκούραση- ελεύθερος χρόνος
 • 19:00- 21:00 Απογευματινή Πρακτική Yoga – Χαλάρωση
 • Ελεύθερος Χρόνος

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 / 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

 • 08:30-09:30  Πρωινή Πρακτική Υoga 
 • 09:30-10:30  Πρωινό – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
 • 10:45 Αναχώρηση για Πεζοπορία. Οδήγηση για Μονή Φιλοσόφου
 • 12:00 έναρξη πεζοπορίας
 • 16:00 Ολοκλήρωση πεζοπορικής διαδρομής
 • 16:00-18:00 Γεύμα στο χωριό Μάρκος, οδήγηση/ επιστροφή στη Μονή Φιλοσόφου και από εκεί Λαγκάδια ή Επιστροφή στην Αθήνα (αφορά την 27η Ιουνίου)
 • 19:00-20.30 Απογευματινή Πρακτική Yoga – Χαλάρωση
 • Ελεύθερος χρόνος 

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

 • 09:00- 10:00 Πρωινή Πρακτική Ενεργοποίησης
 • 10:00- 11:00 Πρωινό- Προετοιμασία για Αναχώρηση
 • 11:00- 13:00 Περιήγηση μέσα στο χωριό των Λαγκαδίων- Αξιοθέαση
 • 13:00 Check out
 • 13:30- 15:30 Γεύμα
 • 16:00  Aναχώρηση για Αθήνα

Απαραίτητος Εξοπλισμός:

Σακίδιο πλάτης, παπούτσια πεζοπορίας, αντιανεμικό- αδιάβροχο, καπέλο, γυαλιά, προσωπικό φαρμακείο, ένα παγούρι με νερό, σνακ (φρούτα/ μπάρες δημητριακών/ τοστ), μπατόν εάν υπάρχουν, στρωματάκι Yoga, ένα κουβερτάκι για την χαλάρωση, πετσέτα, καθρέπτη με βάση (για τις πρακτικές face yoga).

 

Δήλωση συμμετοχής:

Με την δήλωση ενδιαφέροντος ο/η κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα υποχρεούται να συμπληρώσει την φόρμα συμμετοχής όπου θα αναφέρει τυχόν προβλήματα υγείας (αλλεργίες, άσθμα, καρδιά, πόνους σε μέση και γόνατα, κρίσεις πανικού κ.ά.). Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες αναλαμβάνουν την ευθύνη της ατομικής τους ασφάλειας. Οι υπεύθυνοι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να προβούν σε αλλαγές των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, αναλόγως των καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων. 

 

Για την κράτηση της θέσης απαιτείται η κατάθεση του 50% του συνολικού ποσού, ως προκαταβολή.

Η προκαταβολή επιστρέφεται ολόκληρη σε περίπτωση ακύρωσης εκ μέρους του συμμετέχοντος μέχρι και δέκα μέρες πρίν ή και εκ μέρους της διοργάνωσης για λόγους ανωτέρας βίας. Πέραν της προθεσμίας η προκαταβολή δεν επιστρέφεται.

 

Κόστος συμμετοχής:

Τριήμερο 18-21 Ιουνίου 180€ σε δίκλινο  με πρωινό, ανά άτομο. 

Διήμερο 25-27 Ιουνίου 150€ σε δίκλινο με πρωινό, ανά άτομο.

Στις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνεται η διαμονή (τρεις ή δυο διανυκτερεύσεις με πρωινό), οι πεζοπορίες και οι πρακτικές yoga & thai massage. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα μετακίνησης και το κόστος των γευμάτων. Δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

Για την δυνατότητα συμμετοχής μονο στις εξωτερικές πρακτικές / πεζοπορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Πληροφορίες στα τηλ: 6982321838 / 6945591524Εισηγήτρια πρακτικών Yoga/ Κίνησης / Thai massage: 

Η Μαρία-Γιασεμί Νικήτα είναι απόφοιτος του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, της ιδιωτικής σχολής τετραετούς φοίτησης “Θέατρο Ημέρα» στον τομέα Παιδαγωγών-Εμψυχωτών (θεατρικό παιχνίδι, μυθοπλασία,σωματική έκφραση),καθώς και του μονοετούς προγράμματος «Χοροθεραπείας και ανάλυσης της κίνησης» και «Ψυχοκινητικής ανάπτυξης παιδιών» του Δημητρίου Ζάχου (ψυχαναλυτή-χοροθεραπευτή).

Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια ενασχόλησης με την κίνηση, τον κλασσικό και σύγχρονο χορό, το σύστημα της Hatha, της Ashtanga Yoga, με τις τεχνικές ελέγχου της αναπνοής, του διαλογισμού και της Yoga Nidra, αποφάσισε να εμβαθύνει και να ασχοληθεί επαγγελματικά με την διδασκαλία/καθοδήγηση στη Yoga.

Το 2013 διαπιστεύθηκε ως δασκάλα Hatha/Vinyasa/Gentle Yoga (350hrs) και Unnata Aerial Yoga και, έπειτα, ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της σε διάφορα ακόμη συστήματα, όπως Pilates, Yoga kids, Prenatal and Postnatal Yoga, Restorative Yoga, Yoga Nidra, Yin Yoga, Nada Yoga, Face yoga, Personal/Group training, Progressing Ballet Tecnique.

Συγχρόνως, παρακολουθεί σε σταθερή ή περιοδική βάση μαθήματα και σεμινάρια πάνω σε τεχνικές διαλογισμού, τεχνικές Pranayama, Feldenkrais, Mindfull living, Ashtanga Yoga, Iyengar Yoga, Adjustment techniques, Yin Yoga , Partner Yoga, Acro Yoga και Kalari payatu. Προκειμένου να εμβαθύνει περισσότερο στην προαγωγή της πολυεπίπεδης φροντίδας που έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος, μυήθηκε στην τέχνη του θεραπευτικού μασάζ της Τhai Yoga (basic and advance level), του Reiki, της Rejuvance και του Gua sha.

Σήμερα παραδίδει και οργανώνει μαθήματα διαφόρων συστημάτων Yoga (Hatha/Yin/Vinyasa/Aerial), και Pilates ατομικά και ομαδικά, και προσφέρει συνεδρίες θεραπευτικού Thai μασάζ, Reiki, Rejuvance και Gua sha, συνεχίζοντας να μελετά την κίνηση, την αναπνοή και την φωνή ως εργαλεία αυτοπαρατήρησης, έκφρασης, αυτοφροντίδας και ενσυνείδητης παρουσίας.

Εδώ και 4 χρόνια έχει ιδρύσει τον ΚΟΙΝΣΕΠ πολυχώρο Υoga, Pilates,  Χορού, Κίνησης και Εικαστικών Τεχνών ‘TRES MARIAS movement cult’.

 

ΣΟΥΖΑΝΑ ΚΑΨΗ

Σπούδασε κοινωνική λειτουργός στο ΑΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης, όπου  έζησε πολλά χρόνια και ανακάλυψε τη γοητεία της φύσης, των υπαίθριων δραστηριοτήτων και το σημαντικότερο το πόσο θετικά επιδρούν στη ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου. Πέρα των σπουδών της, ολοκλήρωσε εκπαιδεύσεις σε σχολές αναρρίχησης στην ΕΟΟΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης) και canyoning στην ΕΣΕ (Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία), ενώ έχει πραγματοποιήσει πλήθος ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδας, συνδυάζοντας αναρριχητικές και πεζοπορικές αποστολές με πολιτισμικές εξερευνήσεις. Παρακολούθησε τη «Σχολή των Εμψυχωτών» του Σχολείου της Φύσης στην Αθήνα, την εκπαίδευση στην «Οργάνωση και Υλοποίηση προγραμμάτων υποδοχής, ενδυνάμωσης και ενσωμάτωσης ασυνόδευτων ανήλικων και ενήλικων προσφύγων στη χώρα εισόδου μέσω της άθλησης και των υπαίθριων δράσεων» στο πρόγραμμα Erasmus+, στο Παλέρμο Σικελίας και στην «Θεραπεία μέσω της Αναρρίχησης, την Ψυχοθεραπεία και την Βιωματική Εκπαίδευση» στο «Ινστιτούτο Θεραπείας μέσω της αναρρίχησης», στο Σάλτζμπουργκ Αυστρίας. Σύντομα αναμένεται να λάβει την επίσημη κρατική πιστοποίηση ως Συνοδός Βουνού. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στη βιωματική εκπαίδευση σε συνεργασία με παιδιά, νέους και ενήλικες, μέσω ποικίλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως η μουσειακή εκπαίδευση, η μουσικοκινητική, η παιγνιοθεραπεία, η αναρρίχηση για παιδιά και ενήλικες, πεζοπορίες, προγράμματα για την εμψύχωση ομάδων (team building activities) και κατασκηνώσεις, καθώς συνεργάζεται με οργανισμούς και συλλόγους προσφέροντας υπηρεσίες θεραπευτικής περιπέτειας με στόχο την πρόσβαση όλων των ατόμων στις υπαίθριες δραστηριότητες και στο φυσικό περιβάλλον.   

Η AdNature Outdoor Creative Activities ιδρύθηκε από την ίδια για να προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσω της βιωματικής, ψυχαγωγικής και θεραπευτικής προσέγγισης και να μοιραστεί την αγάπη της για τη φύση και τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Read 208 times Last modified on Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 21:25

Follow Us