Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 19:45

A unique Kathak workshop - Rhythical Approach II με την Justine Goussot

Kathak workshop me tin Justine Goussot

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022 μια μοναδική συνάντηση επαφής με τον ρυθμό και την κίνηση, με ινδική ματιά!

Το δεύτερο σε σειρά σεμινάριο, στο οποίο η Justine Goussot θα μας εισάγει στην τέχνη του κλασικού ινδικού χορού, προσφέροντας μια ακολουθία από Thihais, δηλαδή ρυθμικές συνθέσεις φτιαγμένες για να τελούνται τρεις φορές σε μια οργανωμένη ρυθμική δομή (με την ονομασία taal). Με αυτή την παιγνιώδη ιδέα, δημιουργούνται ενδιαφέρονται ρυθμικά αποτελέσματα, διευρύνοντας την αντίληψη του παλμού και του «χτύπου».

Αυτό το ρυθμικό σετ στο ρεσιτάλ του χορού Kathak είναι η στιγμή που ο χορευτής γίνεται μουσικός. Η τέλεση δεν είναι προσχεδιασμένη, τόσο οι κινήσεις των χεριών όσο και των ποδιών γίνονται πιο ελεύθερες. Το σεμινάριο, αντί να επικεντρωθεί σε μια συγκεκριμένη χορογραφία, θα προσφέρει την δυνατότητα να εξερευνήσουμε μοναδικές και εξατομικευμένες εκδηλώσεις.

Η πρώτη ώρα είναι αφιερωμένη σε μια προετοιμασία-ζέσταμα που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες στάσεις των χεριών και ρυθμικά μοτίβα των ποδιών.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε ανθρώπους που ασχολούνται με την κίνηση και τον χορό, επιθυμούν να γνωρίσουν το λεξιλόγιο του κλασικού ινδικού χορού Kathak και να εμπλουτίσουν τα κινησιολογικά τους ερεθίσματα. Ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτοι και οι μουσικοί, όπως και όσοι ασχολούνται με το body movement & την τέχνη της yoga.


Ο Kathak είναι ένας από τους τρεις κλασσικούς χορούς της Ινδίας και προέρχεται από το βορρά. Η λέξη προέρχεται από το ‘’katha’’ δηλαδή την τέχνη της αφήγησης μιας ιστορίας. Αρχικά οι ‘’kathakous’’ χρησιμοποιούνταν για να εξιστορούν μυθολογικές ιστορίες μέσα στο Ναό, η τέχνη τους ήταν βαθιά διαποτισμένη με την πίστη, τον πνευματισμό και την Ινδουιστική φιλοσοφία.

Μεταξύ 12ου και 18ου αιώνα, στη μουσουλμανική κοινότητα, ο ρόλος του kathak άλλαξε, από λατρευτική τέχνη μόνο σε ναούς, σε χορό. Έπειτα εισχώρησαν στοιχεία από τη Περσική κουλτούρα, ο καθαρός χορός έγινε πιο ραφινάτος,με γρήγορους ρυθμούς, πιρουέτες και συμπλέγματα κινήσεων.
Σήμερα το Kathak είναι μια μοναδική φόρμα κλασσικού χορού που έχει μια δυνατή συνύπαρξη μεταξύ Ινδουιστικής και Μουσουλμανικής Κουλτούρας. Χαρακτηρίζεται από τη ροή του πανό μέρους, συνδυασμένη με μια πολύ δυναμική και πολύπλοκη τεχνική των ποδιών και ιδιαιτέρα των πελμάτων, κοντά στο Flamenco.


Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022 | 11.00-14.00
Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ (μειωμένο: 25 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και μέλη του Baraka)
Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες:
2103459915 & 6949251100
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Baraka ~ Ο Δρόμος του Χορού

Baraka- Ο Δρόμος του Χορού
Ηρακλειδών 54, Θησείο, Αθήνα
Πρόσβαση: μετρό, σταθμός Κεραμεικός ~ ΗΣΑΠ, σταθμός Θησείου
Follow us on
fb Baraka-Ο Δρόμος του Χορού
https://www.instagram.com/baraka.dromostouchorou


Λίγα λόγια για την Justine Goussot:

Η Justine Goussot είναι Γαλλίδα περφόρμερ, χορογράφος και καθηγήτρια. Σπούδασε κλασσικό πιάνο σε Ωδείο για 16 χρόνια, φιλοσοφία και μουσικολογία, και τέλος σύγχρονο χορό και χορογραφία στο Ωδείο του Bordeaux. Ολοκλήρωσε τις σωματικές και καλλιτεχνικές της δεξιότητες με τη Νίνα Δίπλα και την τεχνική Axis Syllabus.
Άρχισε πολύ νωρίς να κάνει tour σαν χορεύτρια με μια ορχήστρα και στη συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους χορογράφους (Alain Gonotey, Florence Peyramond, Carlotta Ikeda) και την Εθνική Όπερα του Βordeaux.

Έπειτα, ταξίδεψε για χρόνια στην Ινδία για να μάθει Kathak με τον μαέστρο Ravi Shankar Misra στην Μπενάρες. Παράλληλα, δημιούργησε την δική της ομάδα, La Lali cie. Είχε την υποστήριξη από την περιφέρεια Aquitaine και το χορογραφικό κέντρο “Cuvier de Feydeau’’ για το έργο της “Akedia” και από το SCRIME (κέντρο ηλεκτροακουστικής έρευνας του πανεπιστημίου Bordeaux) για το “De l’instant où”. Από το 2011 έχει υπογράψει 7 έργα σε έρευνα transmedia, σύγχρονο και παραδοσιακό χορό, θέατρο, ηλεκτρονικές συσκευές, αυτοσχεδιασμό, ζωντανή μουσική κλπ.
Στο διδακτικό κομμάτι, βελτίωσε την παιδαγωγική μεθοδολογία της μέσω διαφορετικών χώρων και τεχνικών, από τη Γαλλία στην Ινδία περνώντας από Σουηδία, από το σύγχρονο χορό στο Butoh και το Kathak, από επαγγελματικές σχολές χορού σε ειδικευμένα προγράμματα. Σήμερα ζει στην Αθήνα όπου εργάζεται ως δασκάλα χορού στο Ωδείο Αθηνών, ως χορογράφος στη Εθνική Λυρική σκηνή, και ως πιανίστρια με το Klezmer Yunan project.

 

 

Read 119 times Last modified on Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 19:58

Follow Us