Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021 14:35

"A unique Kathak workshop - Rhythmical Approach I" με την Justine Goussot

 Justine Goussot seminario

Kathak Workshop : a rhythmical approach

greek flag "Η Justine Goussot θα μας εισάγει στην τέχνη του κλασικού ινδικού χορού, προσφέροντας μια ακολουθία από Thihais, δηλαδή ρυθμικές συνθέσεις φτιαγμένες για να τελούνται τρεις φορές σε μια οργανωμένη ρυθμική δομή (με την ονομασία taal). Με αυτή την παιγνιώδη ιδέα, δημιουργούνται ενδιαφέρονται ρυθμικά αποτελέσματα, διευρύνοντας την αντίληψη του παλμού και του «χτύπου».

Αυτό το ρυθμικό σετ στο ρεσιτάλ του χορού Kathak είναι η στιγμή που ο χορευτής γίνεται μουσικός. Η τέλεση δεν είναι προσχεδιασμένη, τόσο οι κινήσεις των χεριών όσο και των ποδιών γίνονται πιο ελεύθερες. Το σεμινάριο, αντί να επικεντρωθεί σε μια συγκεκριμένη χορογραφία, θα προσφέρει την δυνατότητα να εξερευνήσουμε μοναδικές και εξατομικευμένες εκδηλώσεις. Η πρώτη ώρα είναι αφιερωμένη σε μια προετοιμασία-ζέσταμα που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες στάσεις των χεριών και ρυθμικά μοτίβα των ποδιών. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε ανθρώπους που ασχολούνται με την κίνηση και τον χορό, επιθυμούν να γνωρίσουν το λεξιλόγιο του κλασικού ινδικού χορού Kathak και να εμπλουτίσουν τα κινησιολογικά τους ερεθίσματα. Ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτοι και οι μουσικοί κάθε είδους κι οργάνου."


english flag In this workshop, Justine Goussot will introduce us to the classical Indian dance, she is specialized in, by offering a series of Thihai(s), rhythmical compositions made to be played three times on a taal (a fixed rhythmical structure), with the playful idea of confusing the perception of the beat, and create tricking rhythmical effects.
The Thihai set in a Kathak recital is a moment where the dancer is plainly a musician. The execution is not really fixed, gestures and foot patterns are more free. The workshop, instead of focusing on a very specific execution, will offer the opportunity of exploring the individual possibilities of performing them. The first hour will be dedicated to a warm up including specific harms postures and foot patterns that will prepare us for the specific content.

This workshop is open to any kind of “movers” interested in Kathak itself, but further, in the idea of enriching the kinetic skills by challenging rhythmical patterns as a potential support for the movement. Both musicians and percussionists are most welcome to attend this workshop.


Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2021 | 11.00-14.00

Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ (μειωμένο: 25 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και μέλη του Baraka)

Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες:

2103459915 & 6949251100
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Baraka ~ Ο Δρόμος του Χορού

Baraka- Ο Δρόμος του Χορού
Ηρακλειδών 54, Θησείο, Αθήνα
Πρόσβαση: μετρό, σταθμός Κεραμεικός ~ ΗΣΑΠ, σταθμός Θησείου
Follow us
fb Baraka-Ο Δρόμος του Χορού
https://www.instagram.com/baraka.dromostouchorou


Λίγα λόγια για τον κλασικό ινδικό χορό Kathak
Ο Kathak είναι ένας από τους τρεις κλασικούς χορούς της Ινδίας και προέρχεται από το βορρά. Η λέξη προέρχεται από το ‘’katha’’ δηλαδή την τέχνη της αφήγησης μιας ιστορίας. Αρχικά οι ‘’kathakous’’ χρησιμοποιούνταν για να εξιστορούν μυθολογικές ιστορίες μέσα στο Ναό, η τέχνη τους ήταν βαθιά διαποτισμένη με την πίστη, τον πνευματισμό και την Ινδουιστική φιλοσοφία.

Μεταξύ 12ου και 18ου αιώνα, στην μουσουλμανική κοινότητα, ο ρόλος του kathak άλλαξε, από λατρευτική τέχνη μόνο σε ναούς, σε χορό. Έπειτα εισχώρησαν στοιχεία από τη Περσική κουλτούρα, ο καθαρός χορός έγινε πιο ραφινάτος,με γρήγορους ρυθμούς, πιρουέτες και συμπλέγματα κινήσεων.
Σήμερα το Kathak είναι μια μοναδική φόρμα κλασικού χορού που έχει μια δυνατή συνύπαρξη μεταξύ Ινδουιστικής και Μουσουλμανικής Κουλτούρας. Χαρακτηρίζεται από τη ροή του πάνω μέρους, συνδυασμένη με μια πολύ δυναμική και πολύπλοκη τεχνική των ποδιών και ιδιαίτερα των πελμάτων, κοντά στο Flamenco.


Η Justine Goussot είναι Γαλλίδα περφόρμερ, χορογράφος και καθηγήτρια. Σπούδασε κλασικό πιάνο σε Ωδείο για 16 χρόνια, φιλοσοφία και μουσικολογία, και τέλος σύγχρονο χορό και χορογραφία στο Ωδείο του Bordeaux. Ολοκλήρωσε τις σωματικές και καλλιτεχνικές της δεξιότητες με τη Νίνα Δίπλα και την τεχνική Axis Syllabus.
Άρχισε πολύ νωρίς να κάνει tour σαν χορεύτρια με μια ορχήστρα και στη συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους χορογράφους (Alain Gonotey, Florence Peyramond, Carlotta Ikeda) και την Εθνική Όπερα του Βordeaux.
Έπειτα, ταξίδεψε για χρόνια στην Ινδία για να μάθει Κατάκ με τον μαέστρο Ραυί Σανκάρ Μίσρα στην Μπεναρές. Παράλληλα, δημιούργησε την δική της ομάδα, La Lali cie. Είχε την υποστήριξη από την περιφέρεια Aquitaine και το χορογραφικό κέντρο “Cuvier de Feydeau’’ για το έργο της “Akedia” και από το SCRIME (κέντρο ηλεκτροακουστικής έρευνας του πανεπιστημίου Bordeaux) για το “De l’instant où”. Από το 2011 έχει υπογράψει 7 έργα σε έρευνα transmedia, σύγχρονο και παραδοσιακό χορό, θέατρο, ηλεκτρονικές συσκευές, αυτοσχεδιασμό, ζωντανή μουσική κλπ.

Στο διδακτικό κομμάτι, βελτίωσε την παιδαγωγική μεθοδολογία της μέσω διαφορετικών χώρων και τεχνικών, από τη Γαλλία στην Ινδία περνώντας από Σουηδία, από το σύγχρονο χορό στο Butoh ή το Κατάκ, από επαγγελματικές σχολές χορού σε ειδικευμένα προγράμματα. Σήμερα ζει στην Αθήνα όπου εργάζεται ως δασκάλα χορού στο Ωδείο Αθηνών, ως χορογράφος στη Εθνική Λυρική σκηνή, και ως πιανίστρια με το Klezmer Yunan project.

 

Read 107 times Last modified on Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 19:22

Follow Us