Bιωματικό εργαστήριο "Η ιστορία του σώματος"

27, 28 Μαΐου 2022

tsagaraki viomatiko ergastirio

Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε σε ένα διήμερο βιωματικό εργαστήριο εκφραστικής ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ.
Σ’ αυτό το εργαστήριο σου δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσεις και να εμβαθύνεις στην προϊστορία, ιστορία και μετα-ιστορία σου.

Με εργαλεία τις ΤΕΧΝΕΣ και τις τεχνικές: που ένα ΣΩΜΑ προσφέρει και καθένας λαμβάνει από ένα σώμα.

Με πρωταγωνιστές την ΚΙΝΗΣΗ, τη ΜΟΥΣΙΚΗ, τη ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ, τη ΣΥΝ-ΓΡΑΦΗ και τον ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟ σου δίνεται η ευκαιρία να δεις και να αισθανθείς με διαφορετικούς τρόπους πώς διαχειρίζεσαι την ΥΛΗ σου: το ίδιο σου το ΣΩΜΑ και ταυτόχρονα να αφήσεις το ΣΩΜΑ να σου μιλήσει και να σου πει «πράματα και θάματα».

Ο χορός-χώρος/χρόνος, η κίνηση-συγκίνηση, η συνειδητή εναλλαγή ρόλων-παιχνίδι, η δύναμη μιας λέξης –ενός παραμυθιού, η Μουσική-Μουσικά Πεδία, τα αυθόρμητα ανοίγματα-κενά γίνονται οι αφορμές και οι αφορμήσεις:

 •  για να διεισδύσεις στα έγκατά σου, να τα φωτίσεις και να φωτιστείς,
 •  να δεις τους λόγους που εκφράζεσαι όπως εκφράζεσαι, που ζεις ότι ζεις,
 •  να θέσεις τις νέες ερωτήσεις σου,
 •  να διαισθανθείς όλα αυτά που είσαι προορισμένος/η να δημιουργήσεις και
 •  να διακρίνεις τους τρόπους που επικοινωνείς και συνδέεσαι με τους άλλους.
 •  να έρθεις σε επαφή με την αλχημεία-μεταστοιχείωση μέσω των αισθήσεων (και διαισθήσεών) σου.

  Έχεις την ευκαιρία μέσα από ένα δομημένο αυτοσχεδιαστικό παιχνίδι:
 • να έρθεις σε επαφή με την κυτταρική μνήμη σου και να συνομιλήσεις μαζί της με έναν τρόπο ευφάνταστο και ανάλαφρο.
 • Να ανακινήσεις το μέσα σου και έτσι να δεις με μια φρέσκια ματιά ότι εκπέμπεις από μέσα προς τα έξω ακόμα και σε ασυνείδητο επίπεδο.

  Πρόκειται για ένα μυητικό διήμερο ταξίδι με μόνη αποσκευή το σώμα και την ιστορία που κάθε μέρα αφηγείσαι για αυτό σε εσένα και στους άλλους και ήρθε η ώρα να την αφουγκραστείς πολυεπίπεδα και συνάμα απλά.

  Το συγκεκριμένο διήμερο απαρτίζεται από δυο τετράωρα, την ίδια πάντα ώρα: 13.00 έως 17.00 και φτιάχτηκε μέσα στην άνοιξη, εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία ανάμεσα στη Μαριάννα Τσαγκαράκη, τη Βασιλική Παπαδοπούλου και τον Γιώργο Διαμαντόπουλο.

► ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ:
Η Ιστορία του Σώματος στο Πεδίο των Αισθήσεων

 • MOYΣΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ
 • ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ-ΟΔΗΓΙΕΣ
 • ΑΣΚΗΣΕΙΣ ZEΣΤΑΜΑΤΟΣ-ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
 • ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ι: ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ
 • ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΙ: ΔΕΚΤΗΣ-ΠΟΜΠΟΣ ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
 • ΠΑΥΣΗ-ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΣΙΩΠΗΣ
 • ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ
 • ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΙΙ: ΘΕΜΑ-ΚΙΝΗΣΗ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
 • ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
 • ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ IV: ΘΕΜΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ
 • ΜΟΙΡΑΣΜΑ
 • ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΕΙΩΣΗΣ-ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ
 • ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ
Η Ιστορία Του Σώματος και του Μη Σώματος
Σε μια συνεχή ροή

 • MOYΣΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ
 • ΟΔΗΓΙΕΣ
 • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ-ΖΕΣΤΑΜΑ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΖΕΥΓΗ
 • ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
 • ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΣΗΣ
 • ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ι: ΣΙΩΠΗ
 • ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΛΗΡΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ
 • ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΠΑΝΑΔΟΜΗΣΗΣ
 • ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
 • ΑΦΗΓΗΣΗ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΩΜΑΤΩΝ
 • ΜΟΙΡΑΣΜΑ

✔ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ: τόσο σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ είναι στο μονοπάτι της ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ή επιθυμεί να μπει όσο και σε όσους έρχονται από το χώρο των ΤΕΧΝΩΝ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ:
Ελαφρύ γεύμα δυο ώρες τουλάχιστον πριν την έναρξη.

Συστήνεται να έχεις μαζί σου νερό (ιδανικά να έχεις πιει από το πρωί τουλάχιστον 2-3 ποτήρια), ελαφρύ κολατσιό, στυλό και χαρτί.
Να φοράς ανάλαφρα, άνετα ρούχα.

ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ τσάι, νερό, χειροποίητα παστέλια και μπάρες δημητριακών με φυστικοβούτυρο και ξηρούς καρπούς.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μέρες και ώρες:

Σάββατο - Κυριακή | 27, 28 Μαΐου 2022 | 13.00-17.00

Συνολική διάρκεια: 8 ώρες

Αριθμός συμμετεχόντων: 19 άτομα.

Ananda Unity, Performing and Healing Arts, 2ος όροφος, Σφηττίων 10, Κάτω Πετράλωνα,

Κόστος Γνωριμίας: 100 ευρώ (Early Bird: 80 ευρώ, προκαταβολή 40 ευρώ μέχρι Τετάρτη 18/05/22)
Η συμμετοχή του καθενός δεσμεύεται με την κατάθεση προκαταβολής 40 ευρώ αυστηρά μέχρι 4 μέρες πριν τη ημέρα υλοποίησής του (Τρίτη 24/5/22).
Αφού επικοινωνήσετε μαζί μας για τη δήλωση συμμετοχής, θα σας δοθούν πληροφορίες για τον τρόπο κατάθεσης. Το ποσό της προκαταβολής δεν επιστρέφεται σε περίπτωση που ο/η συμμετέχων/ουσα ακυρώσει τη συμμετοχή του 48 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου ή με δική του ευθύνη δεν εμφανιστεί στο εργαστήριο.
Το ποσό επιστρέφεται ολόκληρο σε περίπτωση που το εργαστήριο ακυρωθεί με την ευθύνη των διοργανωτών.


► Στοιχεία Επικοινωνίας: 6939554397 (Μαριάννα Τσαγκαράκη) ή fb: Transparent Body,
6980575780 (Βασιλική Παπαδοπούλου) ή Insta: storyteller_mentor ή fb: george diamantopoulos.


✔ Η Μαριάννα Τσαγκαράκη είναι απόφοιτος της Επαγγελματικής Σχολής Χορού ‘’Ραλλού Μάνου’’ (2001 Δίπλωμα Καθηγήτριας Χορού). Η εκπαίδευσή της συμπεριλαμβάνει πρακτικές χορού και θεραπευτικές πρακτικές όπως είναι η Hatha Yoga (πιστοποιημένη δασκάλα από την Yoga Alliance – 2015 Yoga Teacher Training 200h ,Yogart Studio). O στροβιλισμός σούφι είναι από τις πιο τελευταίες της, υπό την καθοδήγηση του Ziya Azazi το 2017 - 2018 και μαθήματα Ελληνικής Αρχετυπικής Κίνησης με την Βασιλική Σκρέκου το 2020 - 2021.
Τον Ιούνιο ολοκλήρωσε το 3ο έτος ακαδημαϊκών σπουδών της θεραπευτικής μεθόδου Σωματο-ψυχοπαιδαγωγική - D. Bois Method που παρακολούθησε στο ελληνικό κέντρο Σωματο-ψυχοπαιδαγωγικής ‘’Κινούν’’ με εκπαιδευτές τους Άσπα Κόλλα – Σαμοϊλη και Κώστα Σαμοϊλη (δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Fernando Pessoa της Πορτογαλίας).
Παράλληλα με τον χορό και τις σπουδές της, το 2018 έγινε διοργανώτρια του Ecstatic Dance Athens δημιουργώντας μηνιαίες εκδηλώσεις στην Αθήνα.To Ecstatic Dance είναι ένα διαδεδομένο ρεύμα στο εξωτερικό ενσυνείδητης κίνησης, που πηγάζει από την ελεύθερη έκφραση του ατόμου μέσα από την αυθόρμητη προσωπική κίνηση.
Ως χορεύτρια, έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συν-χορογραφίσει σε ομάδες σύγχρονου χορού, ενώ εξερευνεί την χορογραφική της ταυτότητα σε προσωπικές της δουλειές. Επίσης έχει συνεργαστεί με τις εικαστικούς Μαρία Ζερβού και Αγγελίνα Βοσκοπούλου, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης & Πολυμέσων (Αθήνα, Σύρο, Μάλτα, Κάννες, Μαδρίτη, Μιλάνο, Βενετία, Ν. Υόρκη κ.α).

Συνάντησε τον χορό Butoh το 2007 όπου μαθήτευσε δίπλα στην Ιωάννα Γκαραγκούνη, η οποία διδάχτηκε στην Ιαπωνία και έπειτα έφερε το butoh στην Αθήνα. Εκ τοτε η επαφή της με τον εν λόγω χορό έχει συνεχιστεί δίπλα σε αξιόλογους ιάπωνες χορευτές / χορογράφους (A. Takenouchi, Y. Yoshioka, K. Kan, M. Iwana, S. Koseki κ.α).

Παραδίδει εβδομαδιαία τα μαθήματα χορού “Διάφανο Σώμα” και Στροβιλισμού. Συντονίζει εργαστήρια άλλοτε μόνη της και άλλοτε συμπράττοντας με συναδέλφους, αγκαλιάζοντας το ευρύ πεδίο του χορού με πρακτικές ενδυνάμωσης, ενσωμάτωσης, θεραπείας καθώς και με πνευματικές πρακτικές προσεγγίζοντας την φιλοσοφική διάσταση της κίνησης που ανοίγει δρόμους για την γνώση του εαυτού και την σύνδεση μας με το Όλον. Επίσης παραδίδει ατομικές Δια Χειρός συνεδρίες και ομαδικά μαθήματα Αισθητηριακής Κίνησης της μεθόδου D.Bois. Αυτή την περίοδο εμβαθύνει και ενισχύει τις γνώσεις και τις πρακτικές της παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Pre & Postnatal Yoga, Birth and Dancing” με την Γαία Λάσκου.

✔ H Βασιλική Παπαδοπούλου εξασκεί τη διαισθητική ζωγραφική και μυήθηκε στη μυθολογία και τα παραμύθια από παιδί από τον παππού της και τα βιβλία. Τα εξέλιξε με πανεπιστημιακές σπουδές στη Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. και με σεμινάρια αφήγησης παραμυθιών με δασκάλα τη Σάσα Βούλγαρη, θεατρικού κλόουν με καθηγητές τη Νάντια Καβουλάκου και τον Francisco Brito και κουκλοθεάτρου με τον Χρήστο Αυτσίδη.
Το ταξίδι της αυτογνωσίας της ξεκίνησε με ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας, Kundalini Yoga, Oriental Dance με τη χορεύτρια Έλενα Μαρκέζε, διαλογισμούς Osho, διάβασμα και επαφή με τη φύση.
Το 2014 παρακολούθησε σεμινάριο εκπαίδευσης yoga για παιδιά με τη Χριστίνα Μάτση και το 2016 έλαβε το 2ο βαθμό Reiki Osui Shiki Ryoho με τη Reiki Master Καρολίνα Kiya Αρκάλη. Το 2017 μυήθηκε στα ελληνικά ανθοϊάματα από την ολιστική βοτανοθεραπεύτρια Ειρήνη Δελημήτρου και στην Αστρολογία με τον Βαγγέλη Πετρίτση.
Ασχολήθηκε με παιδιά (δημιουργικό παιδαγωγικό παιχνίδι-παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων-εμψυχώτρια-εύρεση προσωπικού τρόπου εκμάθησης μαθημάτων) και με ενήλικες (υπεύθυνη προσωπικού στο τμήμα Human Resources σε κρουαζιερόπλοιο).
Είναι εκπαιδευόμενη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στο Athens Synthesis Center, Διαισθητική Συντονίστρια Χαράς *HappyHeartist και Storyteller Mentor με εργαλεία: σύμβολα-αρχέτυπα, λέξεις, μύθους, mandala, θεατρικά παιχνίδια, καθοδηγούμενους οραματισμούς και ενεργειακά παιχνίδια αυτογνωσίας.
Ασχολείται με το θέατρο, τη συγγραφή, το τραγούδι (μαθήματα φωνητικής με τη μουσικό Λυδία Θεοχάρη), την αυτοσχέδια μουσική, το χορό. Tαξιδεύει συχνά και αγαπά ιδιαίτερα την έρευνα, να γράφει και να αφηγείται, να κάνει ομιλίες και εργαστήρια.

✔ Ο Γιώργος Διαμαντόπουλος είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Βασίλη Διαμαντόπουλου. Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη στη ταινία “Καβάφης” του Γιάννη Σμαραγδή.
Έκανε εξάχρονη φοίτηση σε διάφορα μουσικά όργανα όπως ούτι, ταμπουρά με δοξάρι, καβάλ και θεωρία ασυγκέραστης μουσικής με τον Χρήστο Τσιαμούλη.
Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με τον Σωτήρη Χατζάκη στη θεατρική παράσταση “Ιερός Γάμος” στο θέατρο Πολιτεία, με την Λυδία Κονιόρδου στη θεατρική παράσταση “Φλαντρώ” στο Εθνικό Θέατρο και σε πολλές θεατρικές παραστάσεις της ομάδας “Αρένα” ως συνθέτης και μουσικός έχει υπάρξει μέλος του μουσικού σχήματος Chaostar και είναι μέλος του μουσικού σχήματος Sacra Geometria.

Επίσης έχει συνοδεύσει με ζωντανή μουσική μαθήματα χορού του συστήματος Graham με συντονίστρια την Ίριδα Φουστέρη και τα μαθήματα ενδοσκοπικού χορού “Διάφανο Σώμα” της Μαριάννας Τσαγκαράκη, που έχουν ως βάση τις αρχές του χορού Butoh. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί περισσότερο στις ψυχοδραστικές επιδράσεις και θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής και των ήχων-δονήσεων γενικότερα, χρησιμοποιώντας διάφορα ιδιόφωνα όπως singing bowls, gongs, παραδοσιακά κρουστά, πνευστά, φωνή κ.α.

 

 

Read 575 times Last modified on Τρίτη, 10 Μαϊος 2022 21:39

Follow Us