Σεμινάριο Butoh με την Yumino Seki

Yumino Seki seminario Butoh

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου – Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024
Χώρος τέχνης 14η μέρα, Καλλιρόης, 10 Αθήνα (Μετρό Ακρόπολη)

Ανοιχτό σε όλ@ ανεξαρτήτως προηγούμενης εμπειρίας ή σπουδών χορού/ κίνησης.

A Point of Transformation

Για πρώτη φορά καλεσμένη στην Αθήνα, η Yumino Seki θα εστιάσει στη φύση του σώματος να μπορεί να μεταμορφώνεται. Μέσα από καθοδηγούμενους αυτοσχεδιασμούς, χρησιμοποιώντας εικόνες και βιωματική ανατομία που αντλείται από τη σωματική πρακτική του Butoh, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τη ατομική, σωματική τους έκφραση.

Το Butoh είναι μια μορφή Ιαπωνικού avant-garde χορού. Αναδύθηκε από το μεταπολεμικό χάος στην Ιαπωνία στα τέλη της δεκαετίας του '50, όταν η χώρα αντιμετώπισε τη σύγκρουση μεταξύ της νέας Δυτικής τεχνολογίας και των παραδοσιακών Ιαπωνικών αξιών. Butoh ονομαζόταν ο «χορός του σκότους». Επηρεασμένος από τον Γερμανικό εξπρεσιονισμό, η ταυτότητα του εαυτού διερευνήθηκε με ριζοσπαστικό τρόπο μέσω της σωματικής έκφρασης.

Η μετατόπιση της προσοχής από τη «δράση» στην «ενεργητική ακοή» ως σωματική πρακτική, βοηθά στη διεύρυνση της αντίληψης. Σωματική είναι η μελέτη ενός «ατόμου» ως λειτουργικού ζωντανού όντος. Ενσωματώνει το σώμα, το μυαλό και το συναίσθημα, ενώ χρησιμοποιεί την κίνηση ως το κύριο εργαλείο διερεύνησης με σκοπό την αυθεντική έκφραση.

Το Butoh προτείνει ποικίλους πολιτισμικά τρόπους θέασης, οι οποίοι είναι συχνά θεμελιώδεις για τη ζωή μας: η ζωή και ο θάνατος, η φθορά και η σκοτεινή ανθρώπινη φύση. Βλέπει τον χορό ως μια ζωντανή πράξη παίζοντας με τα όρια του τι θεωρούμε ως δεδομένο.

Δουλεύοντας σε ομάδες, ζευγάρια και ατομικά, δυναμικά και ήρεμα, το σεμινάριο στοχεύει να ενσωματώσει την εικονοποιία, τη δημιουργία concept αλλά και την σημασία της «αίσθησης» στο χορό. Ελάτε με διάθεση παιχνιδιού, περιέργειας και προσοχής.

Ανοιχτό σε όλ@ ανεξαρτήτως προηγούμενης εμπειρίας ή σπουδών χορού/ κίνησης.

«…Εμπιστεύομαι ότι το σώμα έχει τη δική του νοημοσύνη και εμπειρία. Ακατέργαστο αλλά ντελικάτο, διαλογιστικό αλλά και ασυγκέντρωτο, άκαμπτο αλλά αισθησιακό. Εκεί όπου η σύγκρουση και η αρμονία συνυπάρχουν με έναν αμφιλεγόμενο τρόπο. Εξερευνώ και αντικατοπτρίζω το εσωτερικό τοπίο όπου το σώμα γίνεται ένα απλό «είναι», το σημείο, όπου δυνητικά προκύπτει η μεταμόρφωση». Yumino.

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024 | 16.00 - 21.00 
Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024 | 12.00 - 17.00
Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 | 12.00 – 17.00

Χώρος διεξαγωγής
Χώρος τέχνης 14η μέρα, Καλλιρόης, 10 Αθήνα (μετρό Ακρόπολη)

✔ Για δηλώσεις συμμετοχής αποστείλετε email στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2024. Θέμα email: Όνομα_Σεμινάριο Butoh με την Yumino Seki

Καταληκτική ημερομηνία συμμετοχών early bird: 20 Δεκεμβρίου 2023

Κόστος συμμετοχής: 160 ευρώ.
Early bird: 120 ευρώ, δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 20 Δεκεμβρίου
[Αποπληρωμή όλου του ποσού early bird μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου]
Πολιτική Ακυρώσεων: Σε περίπτωση ακύρωσης της θέσης με ευθύνη του συμμετέχοντα, το ποσό early bird δεν επιστρέφεται.

Χρονοδιάγραμμα
20 Δεκεμβρίου Καταληκτική ημερομηνία για την αίτησης συμμετοχής early bird
28 Δεκεμβρίου: Καταληκτική ημερομηνία αποστολής αποδεικτικού κατάθεσης του ποσού early bird
15 Ιανουαρίου: Καταληκτική ημερομηνία για την αίτησης συμμετοχής
20 Ιανουαρίου: Καταληκτική ημερομηνία αποστολής αποδεικτικού κατάθεσης του ποσού
26 Ιανουαρίου: Έναρξη σεμιναρίου
28 Ιανουαρίου: Λήξη σεμιναρίου

Οι τρόποι πληρωμής θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στους συμμετέχοντες. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών.


Σύντομο βιογραφικό διδάσκουσας

seki seminario butohΗ Yumino Seki κατάγεται από την Ιαπωνία. Ζει και εργάζεται στην Αγγλία ως dance artist. Ασχολείται με το Butoh ως εξειδικευμένη διδάσκουσα κίνησης, χορογράφος και χορεύτρια συνεργαζόμενη με καλλιτέχνες από ποίκιλλα είδη τέχνης.

Εδώ και πολλά έτη, η πρακτική της εστιάζει στην αυθεντικότητα του εφήμερου σώματος και της περίπλοκης ενδότερης επικοινωνίας του με αποτέλεσμα τη δημιουργία τόπο-ειδικών (site responsive) καθώς και αυτοσχεδιαστικών έργων στην φύση.

Η συνεργασία της με καλλιτέχνες από διαφορετικούς κλάδους της έδωσε μια ευρεία προσέγγιση στη χορευτική της πρακτική. Η δουλειά της ξεπερνά τα όρια του χορού, της performance art και της εγκατάστασης (installation).

Μεταξύ 1999-2009 εργάστηκε εκτενώς στην Ευρώπη ως Butoh performer με τους: Mamu Dance Theatre (Tadashi Endo), TEN PEN CHii (Yumiko Yoshioka) τόσο στη Γερμανία όσο και στην ομάδα Ariadone (Carlotta Ikeda) στη Γαλλία. Το 2012 προκρίθηκε στο VMI Somatic Practice με την Patricia Bardi στο Άμστερνταμ (Ολλανδία).

Από το 2013, η Yumino έχει αναπτύξει περαιτέρω το Butoh μέσω του σωματικού της έργου σκηνοθετώντας cross-discipline παραστάσεις. Η δουλειά της έχει υποστηριχθεί από το Arts Council England, το Japan Foundation στο Κάιρο, την Japan society, το Hastings Borough Council, το μουσείο Ditchling και πολλά άλλα.

Έχει κάνει συνεργασίες στο θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες με ζωντανές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της Zadie Xa στην National Gallery London, την 58η Μπιενάλε της Βενετίας, το Art Night London και την Dance International Glasgow & Art Gallery στο Ontario (Τορόντο).

Read 853 times Last modified on Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 09:27

Follow Us