ViewPoints Expanded με την Ίρις Νικολάου

 iris nikolaou seminario

Την εβδομάδα Δ10 - Π14 Ιουνίου υποδεχόμαστε την Iris Nikolaou. H Ίρις θα δώσει ένα εργαστήριο αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης με βάση τα εργαλεία της μεθόδου Viewpoints.

Η μέθοδος Viewpoints, όπως αναπτύχθηκε από την Αμερικανίδα χορεύτρια, χορογράφο και δασκάλα Mary Overlie, είναι μια φιλοσοφία και μια παραστατική πρακτική αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης που απορρέει από το ερώτημα: Από τι είναι φτιαγμένα το θέατρο και ο χορός;

Σύμφωνα με τα Viewpoints, όταν η σκηνική πράξη αποδομηθεί στα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν, αποκαλύπτονται τα έξι συστατικά ή υλικά που ενυπάρχουν σε διαφορετικές αναλογίες σε οποιαδήποτε σκηνική δράση. Αυτά είναι τα έξι viewpoints: ο χώρος, ο χρόνος, το σχήμα, η κίνηση, το αίσθημα ή παρουσία και η λογική ή ιστορία. Αυτά είναι τα υλικά με τα οποία ο/η περφορμερ μπορεί να συν-δημιουργήσει με τρόπο μη-ιεραρχικό και αυθόρμητο στη παρούσα στιγμή είτε ως άτομο είτε ως μέρος ενός συνόλου. Τα Viewpoints είναι μια «γλώσσα» ικανή να επικοινωνήσει τι συμβαίνει κάθε στιγμή επί σκηνής, να παραγάγει αβίαστα πρωτότυπο σκηνικό υλικό και να δώσει νέα προοπτική στην καλλιτεχνική πρακτική του/της περφόρμερ. Μέσω της εξάσκησης πάνω στα viewpoints, η αντίληψη του/της περφόρμερ οξύνεται ώστε να συμπεριλαμβάνει το σύνθετο πλέγμα σχέσεων στο χώρο και στο χρόνο, αναπτύσσοντας μια διευρυμένη σκηνική νοημοσύνη που του/της επιτρέπει να αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον αυθόρμητα και ενστικτωδώς με ακρίβεια και ευελιξία.

Τη σπουδή πάνω στα Viewpoints υποστηρίζει ειδικά σχεδιασμένο για την πρακτική σωματικό training που με πυξίδα την κιναισθητική απόλαυση και την φροντίδα του σώματος-εαυτού έχει ως στόχο πέρα από την ενεργοποίηση και τον συντονισμό του σώματος/νου με το υλικό που θα ερευνηθεί την κάθε μέρα, την καλλιέργεια μιας διαφορετικής ποιότητας ακρόασης (embodied deep listening). Η ενσώματη ακρόαση ερευνά πώς ένα σώμα/νους κινείται, μετακινείται, συν- κινείται μέσα από την αλληλεξαρτώμενη σχέση μεταξύ εαυτού, ήχου, σώματος, τόπου, μνήμης και φαντασίας. Οι επιρροές του σωματικού training είναι ποικίλες και προέρχονται από ένα φάσμα πρακτικών του σύγχρονου χορού και του σωματικού θεάτρου που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Suzuki method, gaga, release technique, butoh, somatic practices.

“Observe the ingredients, the materials of performance, contemplate the particles. Once you find them, train yourself to listen, allow them to become your teachers, embrace them as profound partners. Allow them to create.”
Mary Overlie

Δευτέρα 10 έως Παρασκεύή 14 Ιούνιου 2024 // 10πμ-12 & 1-3μμ

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
ένα πρωινό μάθημα, 10πμ-12 | 20ε
πέντε πρωινά μαθήματα, 10πμ-12 | 70ε
σεμινάριο, 1-3μμ | 70ε
πέντε πρωινά μαθήματα & σεμινάριο, 10πμ-3μμ | 120ε
• βρείτε ολόκληρο τον πίνακα διδάκτρων και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των COCHLEA studia
εδώ cochleares.com/tuition
• βρείτε το 6μηνιαίο πρόγραμμα του ΣΥΝΑΣΚί d|intensifying εδώ cochleares.com/synaski

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
προτιμήστε να μας στείλετε μνμ στα
facebook.com/synaski &
www.facebook.com/cochleastudia
ή τηλεφωνήστε μας στο 6909853355

 

logo square

COCHLEA studia
Παναγή Μπενάκη 4, TK 11471, Αθήνα
www.cochleares.com
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
T. 6909853355


Η IΡΙΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ εργάζεται ως ερμηνεύτρια, χορογράφος, κινησιολόγος και δασκάλα κίνησης. H καλλιτεχνική της πρακτική κινείται ανάμεσα στα πεδία του θεάτρου, του χορού και του ήχου εστιάζοντας στην ενσώματη ενεργητική ακρόαση ως χορογραφική στρατηγική και εργαλείο κινησιολογικής έρευνας.

ΣΠΟΥΔΑΣΕ υποκριτική στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και χορογραφία με ειδίκευση στις παραστατικές πρακτικές, MFA Choreography- Performative practices, Dance Department, Stockholm University of the Arts. Το 2011 φοιτά στη Νέα Υόρκη με την Anne Bogart και την ομάδα SITI Company στο Skidmore College (Viewpoints- Suzuki method), Από τό 2011 μέχρι το 2019 συνεχίζει να επιμορφώνεται πάνω στην τεχνική viewpoints με μέλη της ομάδας SITI company στην Αμερική και στην Ευρώπη. Έχει εκπαιδευτεί πάνω στη παιδαγωγική και τη φιλοσοφία των Viewpoints από τη Mary Overlie στο Alicante της Ισπανίας σε κλειστό κύκλο προχωρημένων ασκούμενων. Παράλληλα με τις σπουδές της εκπαιδεύεται εντατικά στο σύγχρονο χορό, σε πρακτικές somatics και yoga σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΞΕΙ το μάθημα “Κινησιολογία για ηθοποιούς” στο Τμήμα Θεάτρου, της σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και την μέθοδο Viewpoints σε επαγγελματίες ηθοποιούς, χορευτές/τριες, σκηνοθέτες/τιδες, χορογράφους, ενήλικες και παιδιά σε ποικίλους οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων του 2ο Θερινόυ Μαντείου: Εργαστήριο καλλιτεχνικής έρευνας για το Αρχαίο Δράμα, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και σε εκπαιδευτικά προγράμματα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Συμμετείχε ως ομιλήτρια στη Διημερίδα: Δημόσιο Πανεπιστήμιο Χορού ΠΡΑΞΗ Ι που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

ΩΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΡΙΑ, ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ και ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΟΣ έχει εργαστεί σε παραγωγές θεάτρου, όπερας και χορού στο Φεστιβάλ Αθηνών, την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τα ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Καλαμάτας και Κοζάνης, στο εργαστήριο για το Αρχαίο Δράμα στο Φεστιβάλ Φίλίππων και σε ανεξάρτητες παραγωγές. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Έρευνας Χορού Ισιδώρα Ντάνκαν και το European Dancehouse Network και έχει λάβει Fellowship of Performance από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Έχει παρουσιάσει solo και group performances σε ΗΠΑ, Σουηδία, Ισπανία, Μ. Βρετανία, Γερμανία και Ελλάδα.

ΕΧΕΙ ΣΥΓΓΡΑΨΕΙ το κείμενο "Υλικά κίνησης και σκέψης. Η μέθοδος Viewpoints στην εκπαίδευση των ηθοποιών", σε επιμέλεια Στεριανής Τσιντζιλώνη, στο συλλογικό τόμο Η κίνηση και ο χορός στην εκπαίδευση των ηθοποιών, Εθνικό Θέατρο (υπό έκδοση).

(μέρος και των δύο εργαστηρίων μπορεί να πραγματοποιηθεί στο φυσικό περιβάλλον του Λυκαβηττού)

••

DISCLAIMER
στα COCHLEA studia αναγνωρίζουμε τις συστημικές ανισότητες μέσα στις οποίες επιβιώνουμε και μέσα από τις οποίες επίσης συχνά επωφελούμαστε και εμείς τα/οι ίδια/ες/οι. Με τις εργασιακές και συνεργατικές μας σχέσεις, με το περιεχόμενο των προγραμμάτων μας, αλλά και με την καθημερινή μας συμπεριφορά, είναι διαρκής μας στόχος να συμβάλουμε ενεργά στην αποδόμηση των τρόπων με τους οποίους οι πολιτισμικές αναπαραστάσεις, ο δημόσιος χώρος, οι συνθήκες εργασίας, αλλά και οι ατομικές συμπεριφορές αναπαράγουν αυτές τις ανισότητες. Είναι στις προτεραιότητές μας οι χώροι μας να παραμένουν χώροι ασφαλείς, προσβάσιμοι και συμπεριληπτικοί τόσο για τα εργαζόμενα άτομα όσο και για τα άτομα που παρακολουθούν τα μαθήματα και τις παραστάσεις μας. Παρενοχλητικές συμπεριφορές, προσβολές, και micro-aggressions στο φάσμα της έμφυλης, της ρατσιστικής ή/και της μισαναπηρικής βίας, δε γίνονται ανεκτές. Εάν δεχτήκατε ή αν παρατηρήσατε οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά στο studio ή στο σαλόνι μας, παρακαλούμε μιλήστε μας αμέσως, ή γράψτε μας στο facebook.com/cochleastudiaRead 95 times Last modified on Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024 22:30

Follow Us