Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 19:48

Σεμινάριο Χορογραφικής Σύνθεσης με τον Σπύρο Κουβαρά

spyros kouvaras seminario choreographic landscapes


ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ + ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

“choreographic landscapes”

Η Artiria Athens εγκαινιάζει την συνεργασία της με τον χορογράφο/χορευτή, Σπύρο Κουβαρά, της ελληνογαλλικής ομάδας Synthesis 748 και διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο Χορογραφικής Σύνθεσης, απο τις 18 έως και τις 20 Δεκεμβρίου 2021. Το, συνολικής διάρκειας 12 ωρών, σεμινάριο, “choreographic landscapes”, εστιάζει στην διερεύνηση της σχέσης του σύγχρονου χορού με τις εικαστικές τέχνες και την performance art.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου η «θεατρική σκηνή» προσεγγίζεται σαν καμβάς, σαν αφηρημένη επιφάνεια, σαν εκθεσιακός χώρος στον οποίο ο κάθε χορευτής θα κληθεί να συνθέσει την δική του μικροεγκατάσταση και να πειραματιστεί με την αλληλεπίδραση σώματος, ήχου και εικόνας, αναπτύσσοντας σταδιακά την προσωπική χορογραφική του γλώσσα και δημιουργώντας ένα installation in movement, μια εικαστική μικροχορογραφία. Οι solo συνθέσεις που θα δημιουργηθούν από τους συμμετέχοντες, θα προτάσσουν τη δύναμη των συνειρμών και του κολάζ, την εικαστική ερμηνεία των συναισθημάτων και του ασυνειδήτου, καθώς και την ελεύθερη υποκειμενική ροή της δράσης την οποία δυνητικά ο θεατής καλείται να βιώσει ως άμεση εμπειρία, ως διαδικασία που συντελείται σε χρόνο ενεστώτα, ως χορευτική πράξη σε εξέλιξη. Το σεμινάριο είναι ανοιχτού επιπέδου και απευθύνεται σε σύγχρονους χορευτές, χορογράφους, σπουδαστές και τελειόφοιτους επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σχολών χορού, καθώς και σε εικαστικούς με εμπειρία στην performance art ή άλλες σωματικές πρακτικές.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Ά μέρος / Σώμα-Εικόνα-Κίνηση

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες δουλεύουν πάνω σε κάποιες θεμελιώδεις σωματικές αρχές που διέπουν την ανθρώπινη κίνηση. Οι συγκεκριμένες αρχές θα αποτελέσουν και τα βασικά εργαλεία για τον χορογράφο-performer στην σκηνή.

  • μοχλοί κίνησης, απομονώσεις και αρχιτεκτονική του ανθρώπινου σώματος
  • σωματική στάση: το σώμα σαν «εν κινήσει εικόνα»
  • τονικότητα και δυναμικές: ένταση και χαλάρωση, μυϊκή αντίσταση, ποιότητες κίνησης

Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές τεχνικής, θα διευκολύνουν την τοποθέτηση του κινούμενου σώματος στην σκηνή και θα διαμορφώσουν την σχέση του με τον χώρο (χώρος του σώματος και σώμα μέσα στο χώρο), το χρόνο (ταχύτητες και ρυθμοί) και τις δυναμικές (διαμορφώσεις των εντάσεων).

‘Β μέρος / Choreographic Landscapes: Εικαστική Σύνθεση και Χορογραφική Γραφή

Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, οι χορευτές θα κληθούν να συνθέσουν στον χώρο με τα εικαστικά υλικά και τα performatives objects που θα τους έχουν δοθεί και μέσω αυτοσχεδιασμών θα διερευνηθεί η κινητική και εικονοπλαστική αλληλεπίδραση υποκειμένου-αντικειμένου, η οποία και θα οδηγήσει στην δημιουργία μικρής διάρκειας χορογραφικών, solo, συνθέσεων. Θα δοθούν στους συμμετέχοντες υλικά και αντικείμενα από το ρεπερτόριο των παραστάσεων της Synthesis 748 Dance Co., παρ’ όλα αυτά είναι ελεύθεροι όσοι το επιθυμούν να φέρουν για να πειραματιστούν και να συνθέσουν με υλικά, κοστούμια ή αντικείμενα της αρεσκείας τους.

18 έως 20 Δεκεμβρίου 2021 και ώρες 12:00 - 16:00

ARTIRIA ATHENS, Λεωχάρους 13, Αθήνα, T. 21 0322 7446

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 90 € για το τριήμερο (early bird 80 €, για εγγραφές μέχρι της 7 Δεκεμβρίου) και στους συμμετέχοντες θα δοθούν πιστοποιητικά βεβαίωσης παρακολούθησης απο την Spyros Kouvaras / Synthesis 748 Dance Co. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 12 άτομα και θα τηρηθούν, σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές, όπως επίσης και όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Συμμετοχές με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή PCR/Rapid test 48 ωρών.

Δηλώσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά στo Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (γράφοντας ονοματεπώνυμο, σύντομο CV και αριθμό κινητού τηλεφώνου)

Πληροφορίες για το σεμινάριο στα: 6972501858 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για την εγκυρότητα της εγγραφής απαιτείται κατάθεση προκαταβολής 40 €, μέχρι 11/12 σε τράπεζα ALPHA BANK, δικαιούχος Synthesis 748 και στο
IBAN: GR7701402900290002340015561 (με την αιτιολογία CHOREOLAB)


SPYROS KOUVARAS & SYNTHESIS 748 DANCE CO.

Η χορογραφική έρευνα και πρακτική του Σπύρου Κουβαρά εστιάζει στη σχέση σώματος, ήχου και εικόνας και βασικοί άξονές της είναι η γλυπτική απτότητα των σωμάτων, η παρατεταμένη διάρκεια στην κίνηση και η αισθητική ακρίβεια. Η δουλειά του αποτελεί μια σπουδή αφαίρεσης με αναφορές στις εντάσεις που πηγάζουν από την αλληλεπίδραση ανθρώπινου υποκειμένου και εικαστικού αντικειμένου, από την σχέση χρόνου και χώρου, κίνησης και ήχου. Το κινητικό λεξιλόγιο της Synthesis 748 Dance Co. επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας προσωπικής χορογραφικής γλώσσας η οποία αποκλίνει απο τις αναγνωρίσιμες φόρμες του σύγχρονου χορού και συχνά παίρνει μια υβριδική μορφή. Οι παραστάσεις της ομάδας δεν διηγούνται ιστορίες. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν πάντα και το σημείο αφετηρίας του κάθε έργου, χαρακτηρίζονται από την δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων, από την δημιουργία χορογραφικών πεδίων τα οποία ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο. Η εργογραφία του Σπύρου Κουβαρά, συχνά κινείται στα όρια μεταξύ παράστασης και χορογραφικού installation, προβάλλοντας ενίοτε το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο και την ίδια την παράσταση σαν έκθεμα.

Read 363 times Last modified on Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 20:20

Follow Us