Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 12:08

27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

workshop jozef frucek 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

ELECTRIC MATTER | Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων σύγχρονου χορού

16-25 Ιουλίου 2021

2 σεμινάρια & 5 masterclasses 

Συνολική διάρκεια: 54 ώρες

Τοποθεσία: Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας

Με προτεραιότητα την υγεία όλων και στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυόντων μέτρων ασφαλείας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ δέχεται μέγιστο αριθμό 45 συμμετεχόντων.

 

JOS BAKER 

Physicology

16-20 Ιουλίου (15 ώρες)

Η μέθοδος Physicology συνδυάζει την ανάλυση με τον πειραματισμό, με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση των φυσικών, ψυχολογικών και εξελικτικών αρχών που επηρεάζουν την ανθρώπινη κίνηση. Διερευνά τρόπους εμβάθυνσης στη σωματική και διανοητική κατανόηση των μηχανισμών της κίνησης και παράλληλα αναπτύσσει εργαλεία για τη διαχείριση ψυχολογικών παραγόντων που μπορούν να μας εμποδίσουν κατά τη μάθηση και τη σκηνική ερμηνεία. Στη συνέχεια αυτές οι αρχές αναπτύσσονται περαιτέρω, τόσο μέσω καθορισμένου υλικού όσο και μέσω αυτοσχεδιασμών, με στόχο τη δημιουργία χορευτικών φράσεων ολοένα και πιο πλούσιων σε λεπτομέρεια, τεχνική και σωματικότητα. Με την πρόοδο του μαθήματος δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ικανότητα του χορευτή να ερμηνεύει και στη μουσικότητα, ενώ συγχρόνως διατηρείται ένα διασκεδαστικό και γεμάτο ενέργεια πνεύμα εξερεύνησης.

 

LÍVIA BALÁŽOVÁ MM

Mindcross

18-20 & 22-25 Ιουλίου (21 ώρες)

Η πρακτική Mindcross της Lívia Balážová MM [Λίβια Μπαλάζοβα] έχει τρεις στόχους: την καλλιέργεια ενός παιγνιώδους τρόπου σκέψης, την ανάπτυξη πολύχρωμης φαντασίας και την ανακάλυψη του εσωτερικού μας πλάσματος. Ο παιγνιώδης νους είναι πάντα σε κατάσταση δημιουργίας και χρησιμοποιεί το παιχνίδι για να ανοίξει νέα κανάλια μάθησης και να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες μέσα από την αλληλεπίδραση, τη διαπραγμάτευση και την αναζήτηση λύσεων. Η πολύχρωμη φαντασία οδηγεί στην αυθεντική κίνηση, με την οποία εξερευνούμε το βάθος της όρασης, της ακοής, της αφής, της όσφρησης και της γεύσης του κόσμου που μας περιβάλλει αλλά και του κόσμου της φαντασίας μας. Το εσωτερικό πλάσμα γεννιέται σε ένα περιβάλλον που δεν είναι επικριτικό και που επιτρέπει στο ένστικτο να υπερισχύσει των στερεότυπων σκέψεων και κινήσεων. 

Άλλες σημαντικές έννοιες της πρακτικής Mindcross είναι ο δεύτερος νους, η αναπνοή και το παιχνίδι. Ο δεύτερος νους είναι ένα σύστημα που εντοπίζεται στην κοιλιακή χώρα. Είναι η πηγή όπου γεννιέται η κίνηση. Η αναπνοή είναι επίσης καθοριστική για την ανάπτυξη της κίνησης. Διαφορετικές δυναμικές και ρυθμοί αναπνοής μπορούν να μας προσφέρουν ένα νέο φάσμα δυνατοτήτων για να τροφοδοτήσουμε την ύπαρξη του εσωτερικού πλάσματος. Τέλος, το παιχνίδι ξυπνά τις οπτικές αισθήσεις και πυροδοτεί τις στρατηγικές επικοινωνίας του σώματος.

Στόχος του Mindcross είναι να κάνει το κινητικό λεξιλόγιό μας πλουσιότερο, εξάπτοντας τη φαντασία μας, αγκαλιάζοντας τη δύναμη της ομάδας και αφυπνίζοντας τις αισθήσεις μας. 

 

AKIRA YOSHIDA

Masterclass

Up, but down, but fast, but slow, but wild, but sensitive

22 Ιουλίου (3 ώρες)

Το σεμινάριο του Akira Yoshida [Ακίρα Γιοσίντα] εστιάζει στη βαθύτερη κατανόηση της κατανομής και μεταφοράς του βάρους, στη χρήση χαλάρωσης-έντασης, στη χρήση της βαρύτητας και στον τρόπο που αυτές αλληλεπιδρούν προκειμένου να κινούμαστε αποτελεσματικά και ελεύθερα σε διαφορετικά επίπεδα πάνω από το έδαφος. Διερευνά, επίσης, τις δυνατότητες δημιουργίας και ελευθερίας που απορρέουν από τον έλεγχο του βάρους και της βαρύτητας. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου δίνεται έμφαση στη λειτουργία του σώματος και τους βαθμούς ελευθερίας του, ξεκινώντας από το έδαφος και συνεχίζοντας προς τα πάνω. Εξετάζεται επίσης ο τρόπος με τον οποίο τα λεγόμενα «κόλπα» ανάγονται σε «κινήσεις», μέσα από την προσεκτική παρατήρηση των σταδίων αυτής της μετάβασης. 

 

CHEY JURADO

Masterclass

Sensitive Skills

23 Ιουλίου (3 ώρες)

To masterclass του Chey Jurado [Τσέι Χουράδο] εστιάζει στην κινητική μεταμόρφωση καθημερινών δραστηριοτήτων σε χορευτικούς κώδικες του breaking, του popping, των ακροβατικών και του σύγχρονου χορού, μέσα από τη χρήση του χώρου, του ρυθμού και του βάρους. Βασική επιδίωξη είναι η ελευθερία και η απλότητα για τη δημιουργία ενός σύνθετου και δύσκολου κινητικού υλικού.

 

ADILA OMOTOSHO / THE QDANCE COMPANY

Masterclass

24 Ιουλίου (3 ώρες)

Στο επίκεντρο του masterclass της Adila Omotoso [Αντίλα Ομοτόσο] βρίσκεται η έρευνα σχετικά με τον διαπολιτισμικό πλούτο των σύγχρονων αφρικανικών αστικών χορών (Afro), με στοιχεία του χορού Naija, του νοτιοαφρικανικού χορού Gqom και του σενεγαλέζικου Saba. Η προσέγγιση θα είναι ταυτόχρονα τεχνική αλλά και δημιουργική. Το μάθημα διερευνά την κίνηση στην πρωταρχική μορφή της, τις βασικές αρχές των αφρικανικών χορών, την ιστορία των ανθρώπων της, τη σωματική αντίληψη της κίνησης, τις δυνατότητες και τη δύναμη των χορευτών της. Το μάθημα συνοδεύεται από ηλεκτρονική και αφρικανική μουσική, με κρουστά, τραγούδια και μια γεύση από αφρικάνικες ενδυμασίες.

 

JOZEF FRUČEK 

Masterclass

Fighting Monkey Practice - Coordinations

16-17 Ιουλίου (6 ώρες)

Το masterclass εστιάζει στην ανάπτυξη της αίσθησης του ρυθμού των χορευτών. Ο ρυθμός και ο συντονισμός της κίνησης αποτελούν τη βάση για τη νευρολογική διασύνδεση όλου του σώματος, τη βελτίωση της δομής του και την ενίσχυση της αθλητικής και εν γένει της σωματικής μας απόδοσης. Κυρίως, όμως, ρυθμός σημαίνει επικοινωνία με το σώμα μας, με άλλα σώματα και με το περιβάλλον μας. Η βελτίωση της εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας μέσω της κίνησης και κυρίως μέσω του συντονισμού των κινήσεων είναι ο πρωταρχικός στόχος του σεμιναρίου. Οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν βασικά, απλά και πολύπλοκα μοτίβα κίνησης, που έχουν σχεδιαστεί για να οξύνουν την ικανότητά τους να συντονίζουν την κίνησή τους, ώστε να επικοινωνούν καλύτερα σε όλα τα επίπεδα, είτε κινούνται επί σκηνής είτε στην καθημερινότητά τους.

 

ΛΙΝΤΑ ΚΑΠΕΤΑΝΕΑ

Masterclass

Fighting Monkey Practice - From The Other Side

25 Ιουλίου (3 ώρες)

Masterclass που εστιάζει σε βασικές ιδιότητες του σώματος, όπως το βάρος, η ελαστικότητα, η δύναμη, η πυκνότητα, και στο πώς να τις χρησιμοποιήσουμε είτε σε μια απλή συνθήκη είτε σε πιο σύνθετες καταστάσεις ταχύτητας και δυναμικής.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΟΙΝΟΥ

ΒΙΤΟΡΙΑ ΚΩΤΣΑΛΟΥ

ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ (5-18 ΧΡΟΝΩΝ) 

Ελευθερία 

Εργαστήρι: 9-13 Ιουλίου

Παράσταση: 14 Ιουλίου | 19:00

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Η Βιτόρια Κωτσάλου πραγματοποιεί ένα εργαστήρι χορού με άξονα την έννοια της ελευθερίας. Μέσω παιχνιδιών και κινητικών οδηγιών που βοηθούν το νευρικό σύστημα να διευρύνει την ποικιλία κίνησης του σώματος, τα παιδιά εισάγονται έμμεσα στην έννοια της ελευθερίας. Τι είναι η ελευθερία και ποια η σχέση μεταξύ αντίστασης και αφοσίωσης σε αυτήν; Πώς σχετίζεται η ελευθερία της σωματικής έκφρασης με την εσωτερική ελευθερία ή την ελευθερία σκέψης; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να είμαστε ελεύθεροι, σε τι λέμε όχι για να είμαστε ελεύθεροι, τι διακινδυνεύουμε; Τι σημαίνει να έχουμε ελευθερία; Τι νιώθουν τα παιδιά για την ελευθερία και τι είδους ελευθερία ζητούν; 

Το εργαστήρι είναι εμπνευσμένο από το Krumping, μια μορφή χορού δρόμου, που αναπτύχθηκε ως μέσο βαθιάς έκφρασης. Παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5-18 ετών καλούνται να συμμετάσχουν στο εργαστήριο και στην παράσταση, ανεξάρτητα από την εμπειρία τους στο χορό. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε τέσσερεις ηλικιακές ομάδες: Ομάδα Α (5-6 ετών), Ομάδα Β (7-9 ετών), Ομάδα Γ (10-13 ετών) και Ομάδα Δ (14-18 ετών). Για τους νέους ηλικίας 14-18 ετών θα προηγηθεί διαδικασία ακρόασης, καθώς θα συμμετέχουν ενεργά στο εργαστήριο, βοηθώντας και στη χορογραφία των υπολοίπων ομάδων. Κατά την ακρόαση δεν θα εξεταστούν η εμπειρία ή η κινητική ικανότητα των υποψηφίων αλλά θα εκτιμηθούν, μέσα από συζήτηση, η προθυμία και η ικανότητά τους να αφοσιωθούν στη διαδικασία. ΒΙΤΟΡΙΑ ΚΩΤΣΑΛΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Γιαμ! 

10-11 Ιουλίου

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Ένα εργαστήριο για το παιχνίδι μεταξύ ενός μεγαλύτερου κι ενός μικρότερου σώματος. Το εργαστήριο αυτό διερευνά δυνατότητες κίνησης, παιχνίδια και επιδόσεις μεταξύ γονέων και παιδιών. Στοχεύει στη δημιουργία κοινού εδάφους, όπου ο γονέας και το παιδί θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν, να μάθουν και να αναπτυχθούν ο ένας μέσα από τον άλλο. Η από κοινού εστίαση, η δημιουργικότητα και η κινητική ελευθερία θα λειτουργήσουν ως μέσο για την ανταλλαγή αξιών, τη διασκέδαση και τη διεύρυνση των κινητικών δυνατοτήτων. 

Πώς τροφοδοτούμε ο ένας τον άλλον, πώς μπορούμε να εμπνεόμαστε ο ένας από τον άλλο, να επικοινωνούμε μέσω του κινητικού νου, να διατηρούμε την αίσθηση της διασύνδεσης, να συνεχίσουμε να διασκεδάζουμε ενώ μεγαλώνουμε ως γονείς και ως παιδιά; 

Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες και σε όλους όσους επιθυμούν να χορέψουν, ανεξάρτητα από προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση ή τον χορό. Καθ’ όλη τη διάρκειά του γονείς και παιδιά καλούνται να κινηθούν, να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν μέσα σε ένα περιβάλλον μη-κριτικό, δημιουργικό και θεραπευτικό. ΒΙΤΟΡΙΑ ΚΩΤΣΑΛΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ 70+ 

15-19 Ιουλίου

Το εργαστήρι θα αγκαλιάσει το εύθραυστο σώμα και θα το εμπνεύσει να παίξει ξανά. Χρησιμοποιώντας παιχνίδια και τεχνικές της πρακτικής Fighting Monkey, θα εργαστούμε σε ομάδες και ζευγάρια για να εξελίξουμε τις κινήσεις μας και το εύρος τους, να επανα-δημιουργήσουμε μονοπάτια και να μάθουμε να χρησιμοποιούμε την ικανότητά μας να ξυπνάμε τις αισθήσεις μας απολαμβάνοντας το σώμα μας εν κινήσει. Μέσω του αυτοσχεδιασμού, το εργαστήρι θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να ευαισθητοποιηθούν και να ανακτήσουν πλαστικότητα και νευρο-ποικιλομορφία. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί δίνοντας στους συμμετέχοντες τον χώρο να εκφραστούν μέσω του χορού. ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΩΡΟΥΤ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΙΝΗΣΗΣ 50+ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

9-13 Ιουλίου

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Η Πηνελόπη Μωρούτ συντονίζει ένα εργαστήριο κίνησης ενηλίκων, το οποίο εισάγει τους συμμετέχοντες στις βασικές αρχές της πρακτικής Fighting Monkey Practice και, κυρίως, στη διαδικασία έξυπνης εξάσκησης και βιώσιμης γήρανσης. Πρόκειται για μια εφαρμοσμένη πρακτική ανθρώπινης ανάπτυξης μέσα από την κίνηση, την οποία ανέπτυξαν ο Jozef Fruček και η Λίντα Καπετανέα. Η πρακτική Fighting Monkey Practice διερευνά:


1. Τη διαδικασία της γήρανσης και τρόπους διατήρησης της υγείας των αρθρώσεων και συνολικά του μυοσκελετικού συστήματος προκειμένου να διατηρείται η κινητικότητά μας μέσα στον χρόνο.


2. Την ανάπτυξη της ελαστικότητας του σώματος και της πλαστικότητας του εγκεφάλου μέσα από ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια κίνησης, που αποσκοπούν στη διατήρηση της νεότητας του νευρικού συστήματος.


3. Την ανάπτυξη καλύτερου συντονισμού στο σώμα και τον ρόλο του στη μικρή και μεγάλη κλίμακα της ανθρώπινης ζωής.


4. Την ανάπτυξη επικοινωνίας τόσο με τον εαυτό μας όσο και με το περιβάλλον μας, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας μάθησης και τη δημιουργία «ιστοριών», που μας εμπνέουν και τροφοδοτούν την όρεξή μας για ζωή. 

Στο εργαστήρι Fighting Monkey Practice 50+ οι συμμετέχοντες θα παίξουν ανορθόδοξα παιχνίδια για τη βελτίωση της μνήμης, τον καλύτερο συντονισμό των κινήσεων του σώματος, την αφύπνιση των αρθρώσεων και την αναζωογόνηση του νευρικού συστήματος. ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΑ ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΟΥΒΑΝΗ, ΒΙΒΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

→ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ ΓΙΑ ΑΜΕΑ

17-19 Ιουλίου

Το εργαστήρι διεξάγεται με τη συνεργασία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.)


Η χορογράφος Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη και οι χορεύτριες Ειρήνη Κουρούβανη και Βιβή Χριστοδουλοπούλου συντονίζουν ένα εργαστήριο κινητικής έκφρασης και δημιουργίας για άτομα με ή χωρίς αναπηρία, με ή χωρίς προηγούμενη εμπειρία στον χορό. Το εργαστήριο έχει στόχο την εμβάθυνση των συμμετεχόντων στην προσωπική τους κίνηση και την αλληλεπίδρασή τους με τον χώρο, τον χρόνο και τους άλλους. Οι συμμετέχοντες προετοιμάζουν το σώμα τους με ένα καλό ζέσταμα και στη συνέχεια, μέσα από ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και ομαδικά παιχνίδια, εξερευνούν τον χώρο μέσα και έξω από το σώμα τους. Πειραματίζονται με στοιχεία όπως ο ρυθμός, η επανάληψη, οι παύσεις και ο συντονισμός, εστιάζοντας στις ιδιότητες που ενισχύουν την παρουσία τους στο εδώ και το τώρα. Δουλεύουν ατομικά και ομαδικά, δίνοντας χώρο στον κάθε έναν και στην κάθε μία να διαμορφώσει ένα προσωπικό κινητικό λεξιλόγιο, το οποίο θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός σωματικού διαλόγου με την ομάδα. Το εργαστήριο διερευνά το περιβάλλον που διαμορφώνουμε με το σώμα μας και τους κώδικες επικοινωνίας που χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε ώστε να λειτουργήσουμε ως ομάδα. Θέλοντας να μοιραστούν μέρος της διαδικασίας που ακολούθησαν για τη δημιουργία του έργου Re-call, οι συντονίστριες του εργαστηρίου αντλούν εργαλεία από την χορογραφική τους έρευνα και σύνθεση στρέφοντας το βλέμμα στην κίνηση και στους χώρους που δημιουργεί το σώμα.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Κόστος συμμετοχής σε 2 σεμινάρια & 5 masterclasses: €350,00 

Εγγραφές και πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η εγγραφή ολοκληρώνεται μόνο με την καταβολή του ποσού συμμετοχής.

Επιστροφή χρημάτων δεν γίνεται δεκτή.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.

Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια έχουν ειδική έκπτωση 

για όλες τις παραστάσεις του Φεστιβάλ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 

Εγγραφές και πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.

 

www.kalamatadancefestival.gr

Read 231 times Last modified on Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 12:29

Follow Us