Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 19:31

Διαδυκτιακά Εργαστήρια Σπουδών Axis Syllabus με τον Τίμο Ζέχα στο Proastio Art (online)

→ Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί διαδυκτιακά για το διάστημα που διαρκούν οι περιορισμοί στην λειτουργία των σχολών

Οι παρακάτω διδακτικές ενότητες αποτελούν μια εισαγωγή στο Λεξικό της ανθρώπινης κίνησης, Axis Syllabus (Axis Syllabus Human Movement Lexicon). Το διδακτικό υλικό δεν αποτελεί μια λίστα δεδομένων και παγιωμένων πληροφοριών ή ασκήσεων. To Axis Syllabus Human Movement Lexicon είναι ένα δυναμικό σύστημα που υπόκειται σε συνεχή ανανέωση. Δεν αποτελεί συγκεκριμένη μέθοδο, ωστόσο ο κάθε δάσκαλος μπορεί να χρησιμοποιεί θεμελιώδη κινητικά μοτίβα. Μέσα από το σύστημα αυτό, μας δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψουμε σταδιακά τον δικό μας τρόπο κίνησης και αντίληψης του σώματος, καθώς μετακινούμαστε βασισμένοι σε εμπειρικά και επιστημονικά δεδομένα. Κάθε μία από αυτές τις ενότητες θα μπορούσε να εκτείνεται σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Επιπλέον, η προσωπική μελέτη κι ευθύνη των συμμετεχόντων είναι απαραίτητη για την εξέλιξη κι ανάπτυξη.
Εργαστήρια Σπουδών Axis Syllabus με τον Τίμο Ζέχα (Proastio)

Ενότητες:
1. Εισαγωγή στο λεξικό της ανθρώπινης κίνησης Axis Syllabus. Τι είναι και ποιος ο στόχος του. Βασικές αρχές του συστήματος.
Μια εισαγωγή στο λεξικό της ανθρώπινης κίνησης και στη δεξαμενή πληροφοριών του Axis Syllabus.

Χαρτογραφώντας το σώμα:
2. Οι κινητικές μάζες του σώματος σύμφωνα με το σύστημα ανάλυσης Axis Syllabus.
Η έννοια της μάζας σε σχέση με τη βαρύτητα και τη μετακίνηση στον χώρο. Μια αναφορά στη χρησιμότητα των επιμέρους αξονικών και περιφερικών μαζών του σώματος σύμφωνα με το Axis Syllabus.

3. Τα κινητικά κέντρα του σώματος: σύμφωνα με το σύστημα ανάλυσης της κίνησης Axis Syllabus. (Δύο εργαστήρια)
Μία μελέτη των βασικών αρθρικών περιοχών του ανθρώπινου σώματος. Πως οι περιοχές αυτές εξυπηρετούν τη λειτουργική μεταφορά του σώματος στα διαφορετικά επίπεδα του χώρου.

4. Στοιχεία ευθυγράμμισης και tensegrity - Βαρύτητα και αντιβαρύτητα.
Πως το σώμα ισορροπεί μεταξύ ανταγωνιστικών εντάσεων. Ο συνεχής διάλογος των διαφορετικών δυνάμεων που διατηρούν τη δομική ισορροπία του σώματος.

5. Ζώνες υποστήριξης και σφαίρες δράσης.
Ομαλές και λιγότερο ομαλές επιφάνειες του σώματος για στήριξη και ώθηση του σώματος. Συμπληρωματικά, θα μελετήσουμε τις σφαίρες δράσης, δηλαδή, τις διαφορετικές θέσεις που λαμβάνει το σώμα στον χώρο.

6. Ανατομικό κέντρο.
Οργανώνοντας την κίνηση γύρω από το ανατομικό κέντρο του σώματος σύμφωνα με το σύστημα Axis Syllabus.
Ένα κέντρο - κλειδί, ένα σημείο συνάντησης διαφόρων δομών του σώματος. Δομές που συνυφαίνονται και βοηθούν στο συντονισμό του σώματος.

7. Εφαρμοσμένη Φυσική για την κίνηση
Φυσικές αρχές για το κινούμενο σώμα. Σε αυτή την ενότητα θα εστιάσουμε, με απλό τρόπο, σε βασικά στοιχεία «καθημερινής φυσικής». Η αδράνεια και η αντίσταση στην αλλαγή, το βάρος, η τριβή είναι μερικά από τα στοιχεία που θα μελετήσουμε.

8. Πρωτόκολλο ορθής χρήσης του σώματος. Μια ολιστική συζήτηση.
Μελέτη για μια ορθότερη χρήση της σπονδυλικής στήλης και των άκρων κατά την μετακίνηση. Συσχετισμός με τα κινητικά κέντρα και τις μάζες του σώματος.

9. Χρονολογική Αρχιτεκτονική - Ανατομία και Φυσική σε δράση (μία σύνοψη σε δράση)
Σε αυτή την τελευταία ενότητα θα φέρουμε μαζί όλα τα «εργαλεία» από τις προηγούμενες ενότητες. Θα θυμηθούμε, θα συνδυάσουμε και θα παίξουμε με αυτά τα διαφορετικά στοιχεία. Θα δούμε πώς η εκμάθηση μιας κινητικής γλώσσας μπορεί τελικά να είναι χρήσιμη για τη μετακίνηση μας στον χώρο αλλά και για την καλύτερη διαχείρηση του εαυτού μας.

Σημαντική ενημέρωση:
- Οι ενότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος συνολικά αποτελούν μία ενιαία και ολοκληρωμένη σπουδή. Προτείνεται η παρακολούθηση όλου του προγράμματος για την καλύτερη και πληρέστερη κατανόηση.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποίηση παρακολούθησης του προγράμματος. Η πιστοποίηση που δίνεται είναι πιστοποίηση παρακολούθησης και όχι επαγγελματικής επάρκειας στο Axis Syllabus.
- Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα επιλεκτικά και όχι εξ' ολοκλήρου θα λάβουν την αντίστοιχη πιστοποίηση παρακολούθησης.
Σε περίπτωση μερικής παρακολούθησης οι συμμετέχοντες φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τα όποια πληροφοριακά κενά δημιουργούνται.

→ ΕΝΑΡΞΗ: ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020 | 11.30-15.30

*Οι επόμενες συναντήσεις θα προγραμματιστούν κατόπιν συνεννόησης με την ομάδα των σπουδαστών.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Δυνατότητα κράτησης μέσω τραπεζικής κατάθεσης.

Κόστος συμμετοχής: 50€/σεμινάριο. (Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.)
*Έκπτωση -15% για πακέτο 4 μηνών ή -20% για πακέτο 8 μηνών.

Proastio Art Centre
Στρατηγού Λιόση 40, Άνω Λιόσια
Τηλ: 2102470604. 6993954907
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορά από και προς τον Προαστιακό Σταθμό Άνω Λιοσίων
Με λεωφορείο Β12
Με αυτοκίνητο από Αττική Οδό Έξοδος 6 (Λ.Φυλής)


Ο Τίμος Ζέχας είναι πιστοποιημένος δάσκαλος τoυ Διεθνούς Ερευνητικού Δικτύου Axis Syllabus (ASIRΝ) με βασικό μέντορα τον Frey Faust. Έχει εικοσαετή εμπειρία στην κίνηση ως ενεργός χορευτής / performer, δάσκαλος χορού και δάσκαλος Pilates και Fascial Fitness Trainer. Είναι επίσης πιστοποιημένος Feldenkrais Practitioner και διπλωματούχος Σωματο-ψυχοπαιδαγωγός (μέθοδος Danis Bois). Είναι απόφοιτος της επαγγελματικής σχολής "Νίκη Κονταξάκη-Μπακάλη" και έχει σπουδάσει με υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright στο στούντιο της Trisha Brown στην Νέα Υόρκη.
Υπήρξε μόνιμο μέλος του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κι έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας), ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και ομάδες της σύγχρονης χορευτικής σκηνής με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους χορογράφους όπως: Μαρία Γοργία, Αντώνης Φωνιαδάκης, Έρσυ Πίττα, Μαριέλα Νέστορα, Τέτη Νικολοπούλου, Μαρίνα Μαυρογένη, Τατιάνα Λοβέρδου, Χάρης Μανταφούνης, Ιωάννα Πορτόλου, Igor Zelinski, Carol Armitage κ.α. Και με τις Χριστίνα Κλεισιούνη και Τέτη Νικολοπούλου, με το σχήμα "present bodies" σε παραστάσεις αυτοσχεδιασμού, contact improvisation και site specific performance. Έχει συμμετάσχει σε τοπικά και διεθνή Φεστιβάλ Χορού τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό κι έχει παρουσιάσει δική του χορογραφική δουλειά.
Έχει διδάξει στη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στην Επαγγελματική Σχολή Χορού "Κέντρο Χορού και Τεχνών" της Τατιάνας Λομβέρδου, στο Νομαδικό Κολλέγιο του Axis Syllabus και σε εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με διαφορετικά επίπεδα ατόμων. Διδάσκει τεχνική χορού, χορευτικό αυτοσχεδιασμό, μέθοδο Pilates, Axis Syllabus τόσο σε ελεύθερα μαθήματα όσο και σε τακτικά εργαστήρια όπως και τη μέθοδο Feldenkrais σε ομαδικά μαθήματα κι ατομικές συνεδρίες.
Διδάσκει σε διαφορετικά επίπεδα ατόμων καλύπτοντας μία γκάμα ερασιτεχνών και επαγγελματιών του χορού καθώς και ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών και αναγκών. Το μάθημά του είναι σύμφωνο με τις βιομηχανικές αρχές και τους φυσικούς νόμους που ορίζουν την κίνηση, δίνοντας επίσης σημασία σε έναν ηθικό τρόπο διδασκαλίας και μετάδοσης της γνώσης.
Read 1494 times Last modified on Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 19:23

Follow Us