"Embodied documenting / project Ophelia" με την Όλγα Σπυράκη

spyraki seminario ophelia

Με αφετηρία την έρευνα που ξεκινάει φέτος η χορεύτρια και χορογράφος Όλγα Σπυράκη, στα πλαίσια διδακτορικής μελέτης – η οποία προσανατολίζεται στην λειτουργία του σώματος ως ντοκουμέντο/πως το σώμα αναβιώνει ένα συμβάν και το επικοινωνεί παραστατικά – διοργανώνει έναν κύκλο συναντήσεων και ερευνητικών σεμιναρίων που θα παίρνουν μέρος δύο φορές τον μήνα, κάθε μήνα μέχρι τον Μάϊο του ’24.

Ο κύκλος αυτός θα καταλήξει σε παράσταση σε θέατρο στην Αθήνα.

* Οι συναντήσεις θα είναι 4 ώρες κάθε φορά
* θα ξεκινάνε με ένα ζέσταμα και ένα συνοπτικό τεχνικό μάθημα, και εν συνεχεία μέσα από αυτοσχεδιασμό θα γίνεται έρευνα και σύνθεση κίνησης.
* Η έρευνά μας θεματικά αφορμάται απο την Οφηλία, σαν μια αρχετυπική μορφή, όπως αυτή αποτυπώνεται στα θεατρικά έργα Άμλετ του Shakespeare και “Η ημέρα των φόνων στην ιστορία του Άμλετ”, του Koltes.

Πιο συγκεκριμένα η Οφηλία αποτελεί μια τραγική φυσιογνωμία, στερούμενη επιλογών, όπου ότι της συμβαίνει προκύπτει αφενός τυχαία – αφετέρου άρρηκτα συνδεδεμένα με την κοινωνική της ταυτότητα. Μοναδική πραγματική της επιλογή αποτελεί η αυτοκτονία η οποία σε οποιαδήποτε μεταγενέστερη καλλιτεχνική ανάγνωση και απεικόνιση, αποδίδεται ως μια πράξη ομορφιάς.

Πάντα η τραγική Οφηλία αποτυπώνεται και τραγικά όμορφη και η μορφή της αποτελεί μια αρχετυπική αναπαράσταση του μοιραίου γεγονότος, μια αναπαράσταση που ταυτίζει το θλιβερό με το γοητευτικό, την τραγωδία με την ευγενική ομορφιά.

*Με αφετηρία αυτό το αρχέτυπο ερευνούμε βασει συγκεκριμένων γεγονότων, σε επίπεδο ατομικών και συλλογικών βιωμάτων, πώς αυτό επιβεβαιώνεται στο σήμερα: πού το συναντάμε, πώς, με ποιά μορφή.

Οι συναντήσεις απευθύνονται σε φοιτητές ή και απόφοιτους επαγγελματικών σχολών χορού και θεάτρου, και γενικά σε άτομα που έχουν μεγάλη οικειότητα με την κίνηση, και λειτουργούν εκφραστικά μέσα από αυτήν.

*Η έρευνα πραγματοποιείται με την στήριξη του κέντρου χορού Ντανκαν.

*Από τον μήνα Ιανουάριο του 2023, θα υπάρξουν προσκεκλημένοι εισηγητές, από Ελλάδα, Πολωνία, και Τουρκία, σημαντικοί καλλιτέχνες και παιδαγωγοί των παραστατικών τεχνών, του σωματικού θεάτρου, και του χορού.

*Στα πλαίσια των σεμιναρίων, θα υπάρχει ένα συμβολικό κόστος των 50€ μηνιαίως, για να καλυφθούν τα έξοδα χώρου για τις πρόβες και της παράστασης.

*Οι συμμετέχοντες δεν θα υπερβαίνουν τους 14. Video αυτοσχεδιασμού /παρουσίαση προσωπικής κίνησης, ενός λεπτού, από όποι@ αιτηθεί συμμετοχή.

spyraki seminario ophelia 2

Για την αίτηση συμμετοχής ζητείται από τ@ ενδιαφερόμεν@ να στείλουν email με τα παρακάτω:

  • μια σύντομη παρουσίαση του εαυτού σας
  • video αυτοσχεδιασμού /παρουσίαση προσωπικής κίνησης , μέγιστης διάρκειας 2 λεπτών.
  • μια παράθεση γραπτή για τους λόγους που σας ενδιαφέρει η συμμετοχή στην συγκεκριμένη έρευνα.
  • τις σκέψεις σας πάνω στο ερώτημα: Ποιά είναι η Οφηλία του 21ου αιώνα?

καταληκτική προθεσμία αιτήσεων θα είναι στις 15/11/23.

Για αιτήσεις, περισσότερες πληροφορίες:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Σχετικά με την Όλγα:
Γεννήθηκε στη Βοστώνη των ΗΠΑ.
Έχει σπουδάσει υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών «Γ.Θεοδοσιάδης» , και χορό στην επαγγελματική Σχολή Χορού της Ραλλού Μάνου, (και με συμπληρωματική μονοετή φοίτηση στα πλαίσια μεταπτυχιακών σπουδών της), στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 2019 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές χορογραφίας COMMA, Codarts University of the Arts, NL (artistic coach Λίντα Καπετανέα) με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Κωστόπουλος.
Επιλέχθηκε και παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ex-In” πάνω στις τεχνικές Flying Low & Passing through, το οποίο διεύθυνε ο David Zambrano(2018).

Έχει συνεργαστεί ως performer/ χορεύτρια , ανάμεσα σε άλλους, με τους Romeo Castellucci – Societas company (Democracy in America) , Μιχαήλ Μαρμαρινό, Ευγενία Τζιρτζιλάκη, Rob Rosnowski, Θανάση Παπαγεωργίου/ θίασο Στοά, , Ermira Goro,,Yelp Dance Company/ Μαριέλα Νέστορα, Κώστα Τσιούκα/Έαρ, A priori dance co/ Ελεωνόρα Ηλία, ΝAUD dance co/ Vicky Spanovaggelis, Athens Dance Video Project festival-Promenade, κ.α.
Δικές της χορογραφίες, έχουν παρουσιαστεί στα φεστιβάλ COMMA festival NL , Beton7, Reborn in Athens Festival, Acropoditi Dance Fest Feedback In Progress Kinitiras festival, και έχει λάβει οικονομική στήριξη για έργο της από το ΥΠΠΟΑ.
Αυτή την περίοδο διδάσκει κίνηση και σύγχρονο χορό στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών και στην Αθήνα στο «Κέντρο Χορού Ντάνκαν» και στο Tanz Terrain.

Με την σχετική επικοινωνία του σεμιναρίου παρατίθενται οι εξής εικόνες:
1. Ophelia, πίνακας του Βρεττανού ζωγράφου Sir John Everett Millais (μέρος της συλλογής της Tate gallery, Britain, London).
2. Ότι απομένει, παράσταση σε χορογραφία Όλγας Σπυράκη, στιγμιότυπο της παράστασης, θέατρο Καρέζη, 2016.

Read 1779 times Last modified on Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023 08:05

Follow Us