Contradctions | Αντιθέσεις: Εντατικό Σεμινάριο Σωματικού Θεάτρου με τον Matej Matejka

7, 8, 9 Οκτωβρίου 2022

 Contradictions seminar Matej Matejka

CONTRADICTIONS’ _“Αντιθέσεις”
Μια δυναμική σύνθεση της σκηνικής παρουσίας
Σεμινάριο Σωματικού Θεάτρου

Ο Matej Matejka έρχεται και πάλι στην Αθήνα για ένα εντατικό 3ημερο σεμινάριο σωματικού θεάτρου με θέμα "Αντιθέσεις".

Η Αντίθεση ως μια λογική ασυμβατότητα μεταξύ προτάσεων, μας ωθεί να δούμε τα πράγματα με μεγαλύτερη προοπτική, πέρα από λογικές κατανοήσεις, αλλά ως πρωτόγονα ένστικτα. Πέρα από το καλό ή το κακό, το σωστό ή το λάθος, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας κατά πρόσωπο. Αυτό που έχει σημασία είναι η διαδικασία της αναζήτησης, μέσα στην οποία ανοίγουν η καρδιά και το μυαλό.
Στόχος είναι η αναδιαμόρφωση των περιορισμών, η αποκωδικοποίηση του τρόπου δημιουργίας, η ανακάλυψη πολλών δρόμων για τη δημιουργία μιας παράστασης, αλλά και νέων τρόπων σκέψης για το θέατρο, την υποκριτική, τον χορό και την performance.

Οι “Αντιθέσεις” καταργούν τους περιορισμούς που θέτουμε στον εαυτό μας και συχνά δεν έχουμε καν τον χρόνο να τους παρατηρήσουμε. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα περισσότερο από την ανθρώπινη παρουσία και την αφοσίωση.
Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε χορευτές, ηθοποιούς, περφόρμερς και σε όσους αναζητούν νέα εργαλεία για την καλλιτεχνική τους έκφραση.

Οι “Αντιθέσεις” είναι μια μέθοδος επαναπροσδιορισμού της διαφορετικότητάς μας και των αντιθέσεων που μας συνθέτουν, ώστε να τις κάνουμε λειτουργικές σ' έναν πιο ενεργό, συνειδητό και ισορροπημένο δρόμο δημιουργίας.

✔ Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα έχουν την ευκαρία:

  • Να δουλέψουν σ’ ένα περιβάλλον με σεβασμό και στόχο.
  • Να χτίσουν τη δική τους προσωπική, καθημερινή πρακτική.
  • Να καλλιεργήσουν την ευαισθησία και την ανταπόκριση στον άλλο και την ομάδα.
  • Να ξυπνήσουν τo “ενστικτώδες σώμα”.
  • Να ανακαλύψουν τη δύναμη της συλλογικής παρουσίας και των δημιουργικών αυτοσχεδιασμών.
  • Να ξανανακαλύψουν την ανατομία του σώματός τους και να διευρύνουν τις ικανότητές τους ανεξάρτητα από την εμπειρία τους.
  • Να βρουν τη συνειδητή χρήση της μυΐκής δύναμης και των δυναμικών όλου του σώματος.
  • Να χρησιμοποιήσουν τα κατάλληλα εργαλεία για να δημιουργούν δικούς τους πρωτότυπους κινητικούς συνδυασμούς.
  • Να γνωρίσουν ειδικές ασκήσεις που πηγάζουν από την πρακτική των εργαστηρίων του Grotowski.
  • Να βιώσουν τις απρόσμενες συνθέσεις, που προκύπτουν μέσα από θεατρικές δράσεις και συνθήκες.


Η πρακτική αυτή βοηθά τους συμμετέχοντες να προκαλέσουν τα όριά τους, να βγουν έξω από αυτά και να ξεπεράσουν τις συνήθειές τους. Μέσα από τις “Αντιθέσεις” αναπτύσσεται η ικανότητα του να συνθέτεις, συνδυάζοντας το ένστικτο και τη λογική, τον αυθορμητισμό και τον σύνθεση, πάνω στη στιγμή της δημιουργίας.

7, 8, 9 Οκτωβρίου 2022 | 16:00-21:00

Κόστος Σεμιναρίου
Early Bird (μέχρι 31/08): 100 ευρώ
Κανονικό κόστος: 120 ευρώ
Έκπτωση φοιτητική: 95 ευρώ

Bιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ
Κορυτσάς 39, Βοτανικός
Μετρό: Κεραμεικός

Δηλώσεις συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 


O Matej Matejka είναι έμπειρος ερμηνευτής, ηθοποιός και δάσκαλος. Ολόκληρη η καριέρα του συνδέεται με το συνδυασμό της θεατρικής και παραστασιακής έρευνας, αντλώντας από την παράδοση του θεάτρου Grotowski και του χοροθεάτρου.

Από το 2005 εργάζεται στο Ινστιτούτο Grotowski, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας ως ερευνητής θεάτρου και από το 2010 είναι επικεφαλής και καλλιτεχνικός διευθυντής του στούντιο σωματικού θεάτρου Studio Matejka.

Είναι περφόρμερ και συνεργάτης του Teatr ZAR που εδρεύει στο Ινστιτούτο Grotowski και πρώην ερμηνευτής και συνδημιουργός του Farm in the cave, ένα διεθνές θεατρικό εργαστήριο στην Πράγα, Τσεχία. Βραβεύτηκε ως ερμηνευτής, συντονιστής/σκηνοθέτης για πολλά παραστατικά έργα, παραστάσεις και ταινίες μικρού μήκους. Ως σκηνοθέτης ταινιών, πειραματίζεται με την παρουσία του σώματος και της γλώσσας του σώματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η δουλειά του μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια επίμονη αφελής αναζήτηση για την αλήθεια στο θέατρο, μέσα από την τέχνη της σωματικής έκφρασης του ερμηνευτή.
“Υπάρχει κάτι πέρισσότερο που μπορεί να υποθεί μέσα από το σώμα, απ’ ό τι θα μπορούσαμε σχετικά να εκφράσουμε με τα λόγια μας. Συχνά εστιάζουμε στη σημασία του μυαλού και υποτιμούμε τις δυνατότητες του σώματος. Μια απίθανη ζωντανή ιστορία και σοφία είναι καταγγεγραμμένα στη σάρκα μας και είμαστε ανυποψιάστοι γι’ αυτό.” (Ματέι Ματέικα)

Read 567 times Last modified on Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022 11:50

Follow Us