The Brides | Οι Νύφες: Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου με τους Margherita Fusi, Silvia Bruni και David Glass

30/09 έως 2/10

Brides seminar

Devised Physical Theatre Workshop | Σεμινάριο Επινοημένου Σωματικού Θεάτρου

The Brides | Οι Νύφες

a cultural movement|μια πολιτιστική κίνηση.

Theatre, Learning, Activism, Celebration

Θέατρο, Εκπαίδευση, Ακτιβισμός, Γιορτή

“Η ιδέα γεννήθηκε στην όμορφη πόλη μας, τη Σιένα της Ιταλίας, μέσα από τις εμπειρίες, το πάθος και τη ζωτικότητα της κοινότητας των γυναικών καλλιτεχνών. “Οι Νύφες” είναι ένα δώρο, ένα καλλιτεχνικό ρεύμα, που γιορτάζει τη γυναίκα ανά τον κόσμο, σε κάθε της δυνατή έκφραση, μέσα από το θέατρο, την εκπαίδευση και τον ψηφιακό κόσμο. Μέσα στην συγκυρία της γυναικείας αναθεώρησης και φεμινιστικής δύναμης, “Οι Νύφες” έρχονται να ενώσουν τη γυναικεία φωνή και έκφραση ανά τον κόσμο”.
Margherita Fusi and Silvia Priscilla Bruni, ηγήτριες του πρότζεκτ “The Brides”.

Η ομάδα David Glass Ensemble συνεχίζει και φέρνει αυτή τη δουλειά και σε καινούργια μέρη και συνεργάτες όπως στη Δανία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο με την υποστήριξη του London Mime International Festival: https://mimelondon.com/2023-mime-festival-news/


Workshop | Σεμινάριο

“Γιορτάζοντας τη Γυναίκα παντού”

Εισηγητές: Margherita Fusi, Silvia Bruni και David Glass

Πρόκειται για ένα Εντατικό τριήμερο Devising Physical Theatre workshop που απευθύνεται σε κάθε είδους περφόρμερ: χορευτές, ηθοποιούς, τραγουδιστές κ.α. Όπου ο καθένας φέρνει το δικό του στοιχείο στη δημιουργική διαδικασία και λειτουργεί σε μια πολύπλευρη καλλιτεχνικά ομάδα.

Με εργαλεία την υποκριτική, τον χορό, το τραγούδι και το παιχνίδι οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν όλα τα ηλικιακά στάδια της γυναίκας. Από την Παιδική ηλικία, στην Εφηβεία, στην Ωριμότητα και την Τρίτη Ηλικία. Μέσα από τον κόσμο των Νυφών οι συμμετέχοντες αναζητούν τον ορισμό της γυναικείας υπόστασης μέσα από την ομορφιά, την τρυφερότητα, τη δύναμη αλλά και την σκληρότητα της ύπαρξης. Η απόλαυση, ο βιοπάλη, η επιθυμία, η γονιμότητα, η εργασία, ο γάμος, το διαζύγιο, ο έρωτας και ο θάνατος είναι τα θέματα που θα διερευνηθούν σε αυτή την τριήμερη συνάντηση. Οι επιρροές σπουδαίων καλλιτέχνιδων του 20ου αιώνα, όπως η Pina Bausch, η Frida Kahlo, η Simone De Bouvoir και η Nina Simone είναι παρούσες, όπου εξερευνούμε τη γυναικεία “φωνή” σε κάθε ηλικιακή έκφανση.

Στόχοι του Σεμιναρίου:

  • Η εξερεύνηση του θέματος της γυναικείας υπόστασης με πρωταρχικό εργαλείο το Σώμα.
  • Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τη Δημιουργική Μέθοδο του David Glass “Alchemy of the Extraordinary”, όπου εξερευνούν το πώς να φτιάχνουν δικές τους σκηνικές συνθέσεις μέσα από την λειτουργία της ομάδας.
  • Δημιουργούν από την αρχή το δικό τους υλικό, που οδηγεί σε μια σύνθεση η οποία θα παρουσιαστεί στο τέλος του Σεμιναρίου, ως μια ανοιχτή μικρή παράσταση στην μεγάλη αίθουσα του Βιομηχανικού Χώρου Πλυφα.
  • Μαθαίνουν τι σημαίνει Επινοημένο Σωματικό Θέατρο ( Devising Physical Theatre) και πώς λειτουργούμε σαν Σύνολο, ως Χορός Αρχαίου Δράματος.
  • Θα γνωρίσουν Παραδόσεις και Ιστορίες από την Ιταλία, ως υλικό σύνθεσης και δημιουργίας.
  • Εξερευνούν διαφορετικά στυλ χορού, θεάτρου και τραγουδιού διευρύνοντας τα εκφραστικά τους μέσα.
  • Γίνονται μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας κοινότητας γυναικών καλλιτεχνών, που εξερευνούν το ίδιο πρότζεκτ σε Ιαπωνία, Δανία, Ιταλία, Σιγκαπούρη, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα.

Το πρότζεκτ είναι εμπνευσμένο και αφιερωμένο στην Ιταλίδα φεμινίστρια, ακτιβίστρια και καλλιτέχνιδα Pippa Bacca, η οποία διέσχισε την Ευρώπη το 2008 μαζί με τη συνεργάτιδά της Silvia Moro ντυμένες Νύφες. Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους σε μια ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας με το σύνθημα “Γάμος ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους και λαούς” η Pippa Bacca εξαφανίστηκε και έπειτα από μερικές μέρες βρέθηκε δολοφονημένη από έναν άνδρα, που παραδέχτηκε τον πολλαπλό βιασμό της και τη γυναικοκτονία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Pippa_Bacca & δείτε το ντοκυμαντέρ The Bride: https://vimeo.com/43123399
Ευρύτερος στόχος του πρότζεκτ είναι η δημιουργία ενός ανοικτού φόρουμ για τις γυναίκες, ένα κίνημα κατά της βίας κατά των γυναικών και των διακρίσεων, δημιουργώντας ένα Ψηφιακό Αρχείο Συλλογής ιστοριών και μιας παγκόσμιας κοινότητας, που θα μένει ενεργή και σε διαρκή επικοινωνία και αλληλοστήριξη.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε είδους περφόρμερ: χορευτές, ηθοποιούς, τραγουδιστές κ.α. ανεξαρτήτως φύλου και ταυτότητας, ηλικίας.

*το σεμινάριο θα γίνει στα Αγγλικά, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στα Ελληνικά. 

Διάρκεια: 3 ημέρες

Παρασκευή 30/09/22, 17:00-22:00

Σάββατο 01/10/22, 10:00-17:00

Κυριακή 02/10/22, 10:00-20:00

Την Κυριακή 02/10/22 θα ακολουθήσει μια μικρή παρουσίαση 18:00-19:00 και θα κλείσει μ’ ένα ανοιχτό φόρουμ και συζήτηση. 

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 21.09.22 με την αποστολή σύντομου βιογραφικού στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κόστος συμμετοχής: 120 ευρώ (κανονική τιμή), 100 ευρώ (early bird, μέχρι και 31/08/22) & 95 ευρώ (σπουδαστές)

Bιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ
Κορυτσάς 39, Βοτανικός
Μετρό: Κεραμεικός

Το σεμινάριο είναι μια συνεργασία του David Glass Ensemble με έδρα την Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και του οργανισμού the Brides Collective με έδρα τη Σιένα της Ιταλίας, σε οργάνωση της χοροθεατρικής ομάδας JEUDi με έδρα την Αθήνα.Margherita Fusi & Silvia Bruni

H Marherita είναι ηθοποιός, δραματουργός, σκηνοθέτης θεάτρου και δασκάλα, απόφοιτος της Σχολής Teatro2 της Σιένα. Αφού εμβάθυνε στην κατανόηση της μεθόδου Stanislavsky με τη Ρωσίδα δασκάλα Natalia Gorchova, σπούδασε σύγχρονο θέατρο με μέντορες από την Ιταλία, αλλά και διεθνώς, όπως τη Serena Sinigaglia, τον Pippo Delbono, τον Jean Paul Denizon.

Το 2010, μαζί με τον μουσικό και ερμηνευτή Alberto Massi, ίδρυσε την εταιρεία Topi Dalmata, στην οποία στη συνέχεια προσχώρησε η Silvia Priscilla Bruni. Η Topi Dalmata ειδικεύεται στο devised σύγχρονο θέατρο καθώς και στο θέατρο για παιδιά. Το 2014 ξεκίνησαν να διδάσκουν μαθήματα θεάτρου (περίπου 500 φοιτητές το 2017-2018), σχεδιάζοντας εκπαιδευτικά έργα με επίκεντρο την ενδυνάμωση των νέων, τα άτομα με αναπηρία, την ένταξη, την ανταλλαγή μεταξύ των γενεών, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και έκφρασης.

Από το ξεκίνημά τους, το Topi Dalmata στοχεύει να οικοδομήσει μια ιδιαίτερη σχέση με το κοινό, εμπλέκοντάς το σε μια βαθύτερη σχέση με τους ερμηνευτές. Στήνοντας ένα μικρό θέατρο μέσα στο διαμέρισμά τους, επέτρεψαν στους καλλιτέχνες να έρθουν σε επαφή και να μιλήσουν πραγματικά με το κοινό τους μέσω των κοινών γευμάτων πριν ή μετά την παράσταση. Εδώ και πέντε χρόνια, διοργανώνουν το φεστιβάλ σύγχρονου θεάτρου Teatropia, το οποίο μετατράπηκε σε μια μόνιμη θεατρική σεζόν που φιλοξενεί τελικές παραστάσεις τόσο από ομάδες του εξωτερικού, όσο και από τους μαθητές τους.

Η Silvia Priscilla είναι ερμηνεύτρια, αφηγήτρια και καθηγήτρια θεάτρου που ξεκίνησε να σπουδάζει θέατρο από την έφηβη, παίρνοντας το δίπλωμά της στην Commedia dell’Arte στην Accademia l’Avogaria στη Βενετία. Ενώ ερευνούσε και εμβάθυνε τις δεξιότητές της στην παντομίμα με τη Maria Claudia Massari (βοηθός του Marcel Marceau) και στο κουκλοθέατρο με την Familie Floz, η Silvia Priscilla ένιωσε την ανάγκη να αφηγηθεί ιστορίες αναμειγνύοντας παραδοσιακά παραμύθια με αληθινά.

Μετά από μελέτη με τον διαβόητο αφηγητή και ερμηνευτή Marco Paolini, ανέπτυξε το δικό της στυλ αφήγησης: μια κοινωνική και οικεία φωνή που μοιράζεται χάρη στο όραμα και την πρακτική της κοινότητας, καθώς και μέσω των εργαλείων των παραμυθιών, πλαισιωμένη σε ένα φυσικό περιβάλλον. Στη μέθοδο Θέατρο/Φύση της, η Silvia Priscilla αναμειγνύει την αφήγηση, την κατασκευή μάσκας και χρησιμοποιεί την κουζίνα και το φαγητό ως εργαλεία για να εκφράσει και να επικοινωνήσει προφορικές ιταλικές και γερμανικές παραδόσεις, το θέατρο, καθώς και βασικές γνώσεις για το φυσικό περιβάλλον.

Με τα χρόνια η Silvia Priscilla μελετά και εμβαθύνει την εμπειρία της στον θεατρικό αυτοσχεδιασμό και τους αυτοσχεδιασμούς, ερμηνεύοντας πολλές παραστάσεις τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες και εφαρμόζοντας μεθόδους αυτοσχεδιασμού στην ειδική τεχνική της αφήγησης. Μαζί με τη Margherita Fusi, με την ομάδα τους Topi Dalmata, διδάσκουν ετησίως πάνω από 500 άτομα όλων των ηλικιών. Η εταιρεία έχει λάβει βραβεία και χρηματοδότηση για το θέατρο μεταξύ των γενεών και της κοινότητας.

Topi Dalmata & The Brides

Εστιάζοντας στο θέμα της γυναικείας δύναμης για πολλά χρόνια, η Margherita και η Silvia Priscilla έχουν συλλάβει ένα νέο έργο αφήγησης για το ρόλο της νύφης και των γυναικών στην Ιταλία. Μετά από σεμινάρια και παραστάσεις για αρκετά χρόνια, το έργο ανανεώνεται και εμβαθύνει μετά τη συνάντηση με τον David Glass. Τώρα το «The Brides» είναι ταυτόχρονα μια παράσταση Σωματικού θεάτρου και ένα ευρύτερο κοινωνικό έργο που στοχεύει στη συμμετοχή γυναικών από όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας τις φωνές και τις εκφράσεις τους με μια προσέγγιση της ιταλικής κοινότητας στο θέατρο και το μοίρασμα.

Η ομάδα Topi Dalmata συνεργάζεται με μεγάλα περιφερειακά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και με το David Glass Ensemble, προωθώντας διεθνή δίκτυα και ανταλλαγές με την Ιταλία.

Η Margherita και η Silvia Priscilla και οι δύο ηγούνται του AB Project στην Ιταλία για το David Glass Ensemble.

David Glass

Ο David Glass είναι βραβευμένος σόλο ερμηνευτής, θεατρικός σκηνοθέτης, συγγραφέας, δάσκαλος και δημιουργικός στοχαστής. Είναι ένας από τους πιο εξέχοντες θεατρικούς σκηνοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και ένας από τους κύριους ιδρυτές των κινημάτων Physical/Visual, Devised, Ensemble και Applied Theatre.

Εκπαιδεύτηκε στο Lecoq School of Physical Theatre και σπούδασε επίσης με τους Decroux, Grotowski, Alvin Ailey, Mike Alfreds, Ed Berman, Peter Brook, Master Lim και Augusto Boal.

Είναι κορυφαίος διεθνής δάσκαλος θεάτρου και έχει διδάξει και επηρεάσει τρεις γενιές θεατρικών δημιουργών σε 73 χώρες. Παλαιότεροι μαθητές περιλαμβάνουν τους Simon McBurney (Complicite), Emma Thompson (Ηθοποιός), Amit Lehav (Gecko Theatre), Hayley Carmichael και Paul Hunter (Told by An Idiot), Lloyd Newson (DV8), Liam Steele (Physical Director), Tina Ellen Lee ( Opera Circus) και Jim Chim Hoi (Theatre Ensemble Hong Kong). Έχει επηρεάσει ηγέτες του κλάδου όπως ο Tom Morris (War Horse) και ο John McGrath (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ του Μάντσεστερ) και έχει επιδράσει στη διαμόρφωση της δημιουργικής ζωής καλλιτεχνών όπως η Kathrine Hunter, η Anna Marie-Duf, η Sarah Parrish και ο Gong Lee.

Για δεκαπέντε χρόνια ο David βοήθησε στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής πολιτικής και της παράδοσης τόσο για το Arts Council of England (1988-1992) όσο και για το British Council ως σύμβουλος και μέλος της επιτροπής. Καθιέρωσε τα κριτήρια μάθησης για το Physical and Devised Theatre στο GCSE και το A Level σε σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 1978 έως το 1990 ήταν βραβευμένος σόλο ερμηνευτής Σωματικού Θεάτρου, που περιόδευσε σε περισσότερες από 48 χώρες και δημιούργησε 10 έργα, μεταξύ των οποίων το «The White Women», το οποίο κέρδισε το Εδιμβούργο Fringe First Award. Το 1999 ίδρυσε το David Glass Ensemble και έχει περιοδεύσει σε παραγωγές σε 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Gormenghast του Mervyn Peake που του χάρισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας TMA το 1992. Το 1997 ξεκίνησε το Lost Child Project δουλεύοντας με περισσότερα από 10.000 παιδιά που ζουν σε αντίξοες συνθήκες σε 22 χώρες και ίδρυσε το πρώτο Κέντρο Δημιουργικής Ανάπτυξης με το VBNK στην Καμπότζη το 2000. Το The Lost Child Project συνεχίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2020.

Ανάμεσα στις πρόσφατες παραστάσεις του είναι το Talking Shit (On tour 2022-23), Waiting for Godot (Theatre Nation, 2022), Mortgage (UK & Athens 2020), Bleak House (Theatre Royal Winchester & New Theatre Royal Portsmouth, UK tour 2019-20), The Brides (Theatro dei Rozzi of Sienna, 2017) κ.α.

David Glass Ensemble

Το David Glass Ensemble είναι μια διεθνής θεατρική εταιρεία για ένα ζωντανό, επίκαιρο και ισχυρό θέατρο. Επειτα από την πολυετή του εμπειρία ως περφόρμερ και δημιουργός, ο David Glass ιδρύει το 1990 το David Glass Ensemble ως μια πρωτοποριακή εταιρεία θεάτρου στο Σωματικό και Επινοημένο Θέατρο. Η δημιουργική μάθηση και η ενασχόληση με καλλιτέχνες και κοινό σε όλο τον κόσμο είναι κεντρικής σημασίας για το ήθος της ομάδας, ενώ η ζωντανή, επίκαιρη αφήγηση βρίσκεται στο επίκεντρο των αξιών και της λειτουργίας της.

Read 855 times Last modified on Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 22:03

Follow Us