Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021 21:09

''Το Ποιητικό Σώμα'' Dare Dance Digitalize (Νεάπολη Λακωνίας)

antonis bertos semiario

‘’ΤΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑ’’

ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ DARE DANCE DIGITALIZE

ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

► 26/8/2021 -   2/9/2021

bertos Neapoli Reloaded

Το ''The 3D project-DARE DANCE DIGITALIZE’’ πραγματοποιεί για 2ο συνεχόμενο καλοκαίρι διαθεματικό σεμινάριο στη Νεάπολη Λακωνίας. Συνδυάζει το σωματικό θέατρο, την ψυχολογία και το videodance. Ο Αντώνης Μπέρτος είναι εμπνευστής του project και συνεργάζεται με την Άρτεμις Μανάκου που αποτελεί συνιδρύτριά του.

Το The 3D project είναι 1 ανάμεσα στα 30 από τα 700 project που επιλέχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα i-portunus creative europe να ταξιδέψει στο Ντύσσελντορφ το Νοέμβριο του 2019. (Η Άρτεμις συμμετείχε και χόρεψε στο Dusseldorf Stadtmuseum).

Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε 3 τομείς: το σωματικό θέατρο, την ψυχολογία και το videodance. Όσον αφορά το σωματικό θέατρο διδάσκονται τεχνικές ουδέτερης μάσκας Jacques Lecoque, τεχνικές σύγχρονου ιαπωνικού χορού butoh και τεχνικές αυτοσχεδιασμού. Όσον αφορά, την ψυχολογία διδάσκονται τεχνικές της Μη Βίαιης Επικοινωνίας, του Process Oriented Psychology (Portland, Oregon, USA) σχετικά με την προσωπική διεργασία/διαδικασία και τη σωματικότητα, αλλά και τεχνικές φαινομενολογίας της Gestalt. Τέλος, όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες θα διδαχθούν τεχνικές χορευτικής ψηφιακής αφήγησης (videodance storytelling) και τεχνικές videodance.

Κεντρική θεματική του σεμιναρίου αποτελεί ‘’Το Ποιητικό Σώμα’’. Οι performer του σεμιναρίου καλούνται να δημιουργήσουν με το σώμα τους ποιητικές εικόνες. Ο Gaston Bachelard στο βιβλίο του ‘’ Η Ποιητική του Χώρου’’ σημειώνει: ‘’Μια ποιητική εικόνα, ορισμένες φορές αρκετά εξαιρετική, μπορεί να φαίνεται σαν μια συγκέντρωση όλου του ψυχισμού (…) Η ποίηση είναι μια ψυχή που καθιερώνει μια μορφή. Η ψυχή καθιερώνει. Στην προκείμενη περίπτωση είναι η Πρώτη Κινούσα Δύναμη.’’

► ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τις ποιητικές εικόνες αλλά και με τις προαναφερθείσες βιωματικές θεωρίες της ψυχολογίας και του σωματικού θεάτρου και να βρουν το κοινό έδαφος με την καλλιτεχνική δημιουργία της αφήγησης ενός videodance. Η διαθεματικότητα επιτρέπει να παρατηρήσουμε και να κάνουμε συνδέσεις ανάμεσα στην προσωπική μας διεργασία, την δημιουργία της τελικής αφήγησης και  κατά συνέπεια την παρατήρηση και τη βίωση της ίδιας μας της κίνησης.  Το videodance ως μέσο δίνει τη δυνατότητα να αφηγηθούμε τις δικές μας ιστορίες, εμπιστευόμενοι τη διαθεματική μας διεργασία.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο, στέκεται ισχυρό έναυσμα να θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα:

-Πως εννοούμε την σωματοποίηση της κίνησης, στην ψυχολογία και πως στην τέχνη και συγκεκριμένα στο Σωματικό Θέατρο; -Πως εννοούμε το πλαίσιο στην ψυχολογία και πως σε ένα κινηματογραφικό κάδρο;

- Ποια τα κοινά πεδία και οι διαφορές της επικοινωνίας ενός καλλιτεχνικού έργου και της επικοινωνίας στην καθημερινή μας ζωή;

- Τι εννοούμε με τον όρο ‘’το ποιητικό σώμα’’ και πως το εντάσσουμε στην καλλιτεχνική μας δουλειά;

► To σεμινάριο απευθύνεται σε:

- σε άτομα χωρίς προηγούμενη εμπειρία, που ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν στους παραπάνω τομείς

-επαγγελματίες νέους χορευτές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρολόγους & εικαστικούς καλλιτέχνες

-ψυχολόγους, δασκάλους/παιδαγωγούς και γενικά επιστήμονες ανθρωπιστικών επιστημών

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ:

Το σεμινάριο πραγματοποιείται αποκλειστικά σε εξωτερικό χώρο και συγκεκριμένα στο προαύλιο του Σχολείου Λαχείου (στην Νεάπολη Λακωνίας)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Εισηγήτες σεμιναρίου: Αντώνης Μπέρτος & Άρτεμις Μανάκου

Διάρκεια σεμιναρίου: 26 Αυγούστου - 2 Σεπτεμβρίου 2021

Χώρος διεξαγωγής: Σχολείο Λαχίου (Νεάπολη Λακωνίας)

Ώρες Σεμιναρίου : 18:30-21:30 (Την τελευταία μέρα του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί προβολή videodance ή παράσταση σε δημόσιο χώρο ή σε κατάλληλη αίθουσα/κτίριο- Δεν απαραίτητη η συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων στην παράσταση)

Κατάλληλη ηλικία: 18 ετών και άνω

Κόστος σεμιναρίου: 150 ευρώ (συνολική διάρκεια), early bird: 120 ευρώ για όσους δηλώσουν συμμετοχή ως 05/08, 20 ευρώ drop-in μεμονωμένου μαθήματος 3 ωρών

(δίνεται βεβαίωση συμμετοχής, σχετική βιβλιογραφία & videodance ψηφιακό υλικό-δημιουργία της ομάδας)

Για όσους/όσες ταξιδεύουν από Αθήνα για το σεμινάριο επικοινωνήστε μαζί μας για πιθανή διευκόλυνση στη διαμονή σας (υπάρχει πιθανότητα δωρεάν διαμονής ή μεγάλης έκπτωσης της τιμής που θα πληρώσετε για τη διαμονή σας σε συνεργαζόμενα καταλύμματα)

Link webpage:

Vision | The 3d Project (wixsite.com)

Link facebook page:

https://www.facebook.com/DARE-DANCE-Digitalize-The-3D-project-2212307105518892/?modal=admin_todo_tour

Περισσότερες Πληροφορίες-Κρατήσεις: fb DARE DANCE Digitalize The 3D project, στο τηλέφωνο 6982210162,

& e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περιορισμένες θέσεις-Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας


Αντώνης Μπέρτος- Βιογραφικό

Ο Αντώνης Μπέρτος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σωματικό θέατρο και χοροθέατρο στο εργαστήρι Πλεύσις, με τον Αντώνη Κουτρουμπή και υποκριτική στη σχολή Δραματικής Τέχνης του Άκη Δαβή (Άκης Δαβής, Ρούλα Πατεράκη, Μαρία Αγγέλου κ.α.). Συμπλήρωσε την εκπαίδευσή του με ταχύρρυθμα σεμινάρια σύγχρονου χορού στο Quasi Stellar Studio της Αποστολίας Παπαδαμάκη, butoh με την Όλια Λυδάκη (Present Body Studio), Αγγελική Στελλάτου (Art Act Area), Davide di Prettoro (Sasa Walz) & Σταυρούλα Σιάμου (Cumana dance studio), Atsushi Takenuchi (Quilombo studio), Κων/νος Μίχος (Studio Λάθος Κίνηση), German Jauregui (Ultima Vez-Hochschule fur Musik und Tanz Koln) κ.α. Το 2017  παρακολουθεί το σεμινάριο ''Χορογραφική Σύνθεση'' από τον Σπύρο Κουβαρά. Το 2014 συμμετέχει στην ταινία "Xenia" του Πάνου Κούτρα. (συμμετοχή στο 67 φεστιβάλ Καννών)

Όσον αφορά τον τομέα της ψυχολογίας, πραγματοποίησε τη μετεκπαίδευση του στη ''Μη Βίαιη Επικοινωνία'' στο Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη.  Στη συνέχεια, παρακολούθησε σεμινάριο με τους ιδρυτές του Process Oriented Psychology- Portland Oregon, USA (Arnold & Amy Mindell) με θέμα της ''βαθιά δημοκρατία'' και τη θεωρία του Dreambody. Για 4 χρόνια συμμετείχε σε ατομική & ομαδική θεραπευτική ομάδα Gestalt με τον ψυχοθεραπευτή και επόπτη στο Athens Gestalt Foundation, Κώστα Μιχαιλίδη.

Το 2005 πήρε μέρος στην παράσταση χορού "Η Βασίλισσα του χιονιού" σε χορογραφία Rey Bara στην Εθνική Λυρική Σκηνή.Υπήρξε μέλος της επαγγελματικής ομάδας σωματικού θεάτρου Άτροπος, από το 2006-2008 συμμετέχοντας σε παραστάσεις της ομάδας, στο θέατρο Αργώ και στον μικροχώρο τέχνης Ειλισσός. Από το 2008-2015, solo παραστάσεις του, έχουν φιλοξενηθεί στο θέατρο Φούρνος, στο ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου, στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, στο Fringe Festival και στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου.

Το 2010 ιδρύει την ομάδα χοροθεάτρου ''The Face of Men Dancetheatre Co.'' κα δημιουργεί παραστάσεις και videodance ως σήμερα.. Από το 2012-2016 υπήρξε ιδρυτής και επιστημονικά υπεύθυνος της ''Αέρινης Πόλης'', ομάδας εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών/εφήβων/ενηλίκων, βασισμένα στο πρόγραμμα "Επικοινωνία Δίχως Βία, για σχολεία δίχως βία" που διοργάνωσε το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Από τον Οκτώβριο του 2016 ως το Δεκέμβριο του 2017, εργάστηκε ως εκπαιδευτής στη δομή ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων "Xenia Teens".

Από τις 01/2018-06/2020, εργάστηκε ως ψυχολόγος στην ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ & supervisor εκπαιδευτής-Co-ordinator στο Connect Your City Culture-Youth Center. Υπήρξε ο κύριος εκπαιδευτής του Ευρωπαικού Προγράμματος ''Digital Welcome'' με περιεχόμενο τη δημιουργία ψηφιακών ιστοριών ανάμεσα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, το οποίο βραβεύτηκε το Δεκέμβριο του 2019 από την Ευρωπαική Ένωση ως ένα από τα τρία πιο καινοτόμα προγράμματα (Lifelong Learning Platforms). Από Τ0ν 09/2020, εργάζεται στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού ως project manager & ψυχολόγος στο ερευνητικό πρόγραμμα σύγχρονου χορού ''Further the Movement'' (σε συνεργασία με την ανώτερη επαγγελματική χορού ΑΚΤΙΝΑ- με την αιγίδα και  επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ) και ως ψυχολόγος στο τμήμα παιδικής προστασίας (CPU).

Τέλος, είναι ο εμπνευστής και συντονιστής του προγράμματος ''Dare Dance Digitalize- The 3D project''. Το χοροθέατρο, η μη-βίαιη επικοινωνία και η ψηφιακή τεχνολογία είναι τα βασικά εργαλεία του πρότζεκτ. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ χρηματοδοτήθηκε για να ταξιδέψει στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας για 18 μέρες, το Νοέμβριο του 2019. Επιλέχθηκε ως μία από τις 30, σε σύνολο 700 αιτήσεων από 1100 καλλιτεχνικές ομάδες (performance & εικαστικούς) απ’ όλη την Ευρώπη, στα πλαίσια του 2ου γύρου του ευρωπαικού προγραμματος ‘’i-portunus creative europe mobility project’’, με χρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ένωσης. Ήταν μια συμπαραγωγή του ''Dare Dance Digitalize- The 3D project'', του Stadtmuseum Dusseldorf και του οργανισμού KRASS στο Ντυσσελντορφ, στον οποίο καλλιτέχνες προσφέρουν εργαστήρια σε ευπαθείς ομάδες παιδιών και νέων.

Στη διάρκεια του 2019, έχουν πραγματοποιηθεί 4 performances (Κέντρο Αθήνας- Λειψία-Πλατεία Βαρνάβα-Ντυσσελντορφ ) στις οποίες έχουν συμμετάσχει 14 καλλιτέχνες (χορευτές και μουσικοί) 70 νέοι και νέες 16-30 ετών και 14 νέοι/νέες από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Τις παραστάσεις έχουν παρακολουθήσει πάνω από 500 θεατές σε Ελλάδα και Γερμανία.

Άρτεμις Μανάκου- Βιογραφικό

Η Άρτεμις Μανάκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής και σκηνοθεσίας στο θέατρο του Στέλιου Παυλίδη-Ελεύθερο Σχήμα από το 2011-2013 (Στέλιος Παυλίδης, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Δημήτρης Ίμμελος, Θοδωρής Αμπαζής, Λίλη Μελεμέ, Σάββας Κυριακίδης, Davydd Cook, Φρόσω Κόρου κ.α.). Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε σεμιναριακούς κύκλους Devised Theater με την Amalia Bennett. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί μαθήματα σύγχρονου χορού, contact improvisation, release & limon technique, σωματικό θέατρο και ακροβατικός χορός με τους: Όλγα Γερογιαννάκη, Γιώργος Αμέντας, Άννα Ομηρίδη, Μαρία Βάθη, Μαρίνα Τσαπέκου κ.α.

Ο Αντώνης Κουτρουμπής υπήρξε δάσκαλός της στην ομάδα ΠΛΕΥΣΙΣ από το 2013-2015. Το 2019 μετακόμισε στην Ολλανδία και συνέχισε τις σπουδές της στο χορό παρακολουθώντας μαθήματα στην επαγγελματική σχολή του Άμστερνταμ- The Henny Jurriens Foundation. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με τους Tomislav English Ultima Vez& Tania Abrayova //Ferus Animi- Terra Nova// Victor Rottier, Samuel Minguillon,Iñaki Azpillaga,Ayberk Eden,Conny Janssen danst.cο. Μέχρι σήμερα ασχολείται με το σωματικό θέατρο, το χορό και τον κινηματογράφο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αποτελεί συνιδρύτρια του DARE DANCE DIGITALIZE The 3D project.

Read 336 times Last modified on Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021 23:21

Follow Us