Δύο ημέρες για την ευεξία των χορευτών στο Flux Laboratory Athens (Δωρεάν)

Landscape Wellbeing

© Spiros Stroggilis

 

ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΧΟΡΕΥΤΩΝ

6 & 7 Απριλίου 2024
Flux Laboratory Athens
Κτίριο της οδού Παλαιολόγου Μπενιζέλου 5, 105 56,

Το Flux Laboratory Athens, στο πλαίσιο του διατομεακού προγράμματος Τέχνης και Επιστήμης, καλεί φοιτητές χορού, επαγγελματίες χορευτές και δασκάλους σε ένα διήμερο αφιερωμένο στην ευεξία των χορευτών.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, εξειδικευμένοι εισηγητές από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους θα μοιραστούν εργαλεία για την φροντίδα της φυσικής και ψυχικής υγείας των χορευτών μέσα από ομιλίες και πρακτική εξάσκηση. Ο βασικός στόχος της συνάντησης είναι η ανάδειξη πρακτικών που συνεισφέρουν σε μια μακρόχρονη και υγιή χορευτική σταδιοδρομία.

Το διήμερο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην χορευτική κοινότητα και περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης, πρακτικής και συνδιαλλαγής πάνω σε καίριες πτυχές του επαγγέλματος όπως: η ψυχολογία, η ενδυνάμωση και η φυσική κατάσταση, η υπερπροπόνηση, η διατροφή, η βελτίωση τεχνικής. Θεωρία και πράξη συναντώνται, προτείνοντας έναν συμπληρωματικό τρόπο ενίσχυσης της εντατικής ζωής του χορευτή με εφαρμογή και εκτός της χορευτικής αίθουσας.

Το Flux Laboratory Athens καλεί τα μέλη της χορευτικής κοινότητας να συμμετάσχουν στις δράσεις και να λάβουν μέρος στον ανοιχτό διάλογο για τις ανάγκες του κλάδου στην χώρα, σύφωνα με τη διεθνή έρευνα και πρακτικές.


Όλες οι δράσεις παρέχονται δωρεάν.

Για την συμμετοχή απαιτείται προκράτηση θέσης για την κάθε δράση → εδώ.
Πληροφορίες & ακυρώσεις θέσεων: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


→ Πρόγραμμα

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

11πμ – 12.30μμ, πρακτικό σεμινάριο
Πιλάτες για χορευτές & χορεύτριες 1: Σταθεροποίηση Κορμού / ‘Εκταση Ποδιού
(Μαρκέλλα Κεφαλλωνίτου)

1μμ – 2μμ, ομιλία
“Παράγοντες υγείας που επηρεάζουν τη χορευτική απόδοση"
(Γιάννης Κουτεντάκης)

3μμ - 5μμ, πρακτικό σεμινάριο
Προθέρμανση για Χορεύτριες & Χορευτές, Πρωτόκολλα & Βέλτιστη Πρακτική
(Christopher Hinton-Lewis)

6μμ - 7.30μμ, ομιλία (διαδικτυακή)
Χτίζοντας Ψυχολογική Αντοχή στον Χορό
(Imogen Aujla)

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
11πμ – 1μμ, πρακτικό σεμινάριο
Μηχανική Πηδημάτων και Προσγειώσεων
(Christopher Hinton-Lewis)

1.30 - 3.30μμ, διαδραστική ομιλία
Διατροφή και Άσκηση ως Συντελεστής Ανθρώπινης Ισχύος σε Επαγγελματίες Χορευτές & Χορεύτριες
(Σταμάτης Μουρτάκος)

5μμ - 7μμ, πρακτικό σεμινάριο
Πιλάτες για χορευτές & χορεύτριες 2: Εκταση Πλάτης / Σταθεροποίηση Πέλματος & Αστραγάλου
(Μαρκέλλα Κεφαλλωνίτου)

*Σάββατο & Κυριακή: Γωνιά Προβολής
Οπτικοακουστικές συμβολές από τους εισηγητές &
το τμήμα Επιστήμης του Χορού του Πανεπιστημίου της Βέρνης.

Με την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
+30 210 01 08 357
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.fluxlaboratory.com
Instagram
Facebook


→ Βιογραφικά εισηγητών

Γιάννης Κουτεντάκης, Ομότιμος Καθηγητής Εργοφυσιολογίας
Συγγραφέας του βιβλίου “The Fit and Healthy Dancer”, ο Γιάννης υπήρξε εθνικός προπονητής κωπηλασίας Ελλάδος και Αγγλίας, κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής του Ινστιτούτου Απόδοσης & Αποκατάστασης, διευθυντής τριών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε Ελλάδα και Αγγλία, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς», συμμετείχε στην ίδρυση του Βρετανικού Ολυμπιακού Ιατρικού Κέντρου και δίδαξε στο London Contemporary Dance School, Birmingham Royal Ballet, English National Ballet School, Northern School of Conteporary Dance, κ.α. Έχει πάνω από 300 δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες, μέρος των οποίων υιοθετήθηκε από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Σύστημα Υγείας της Σκωτίας (2011) και την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία (2023). Τέλος, το όνομά του περιλαμβάνεται στο κορυφαίο 1-2% όλων των επιστημόνων παγκοσμίως (2019-2023), είναι μεταξύ των 50 κορυφαίων Ελλήνων των Ιατρικών Επιστημών (2024), και κατέχει την 1η θέση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2014-2024).

Μαρκέλλα Κεφαλλωνίτου, MSc
Η Μαρκέλλα είναι εκπαιδεύτρια και καθηγήτρια BASI Pilates, ειδικός στον χορό και υπότροφος του Ιδρύματος Schilizzi και Ωνάση. Είναι κάτοχος πτυχίου στην Εκπαίδευση Χορού από την Ανωτέρα Σχολή Χορού «Νίκη Κονταξάκη». Σπούδασε δίπλα στην Merce Cunningham Dance Company στη Νέα Υόρκη. Χόρεψε επαγγελματικά για ανεξάρτητους σύγχρονους χορογράφους στη Νέα Υόρκη πριν αποσυρθεί για να ακολουθήσει μια καριέρα στην εκπαίδευση. Είναι κάτοχος MSc στην Επιστήμη του Χορού από το Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, όπου πραγματοποίησε την έρευνά της στην εκπαίδευση ευλυγισίας. Ολοκλήρωσε το BASI Pilates Comprehensive Teacher Training και αργότερα έγινε καθηγήτρια στο BASI Pilates. Συνέχισε την εκπαίδευσή της με σεμινάρια CPD για τραυματισμούς και παθολογίες, σκολίωση, αθλητικές επιδόσεις κλπ. Η Μαρκέλλα δίδαξε στον γενικό πληθυσμό για πάνω από 14 χρόνια, αλλά το όνειρό της ήταν πάντα να προσφέρει στη χορευτική κοινότητα. Εργάζεται στη Βασιλική Σχολή Μπαλέτου στο Λονδίνο (Royal Ballet School) ως εκπαιδεύτρια Pilates στο Lower School και είναι μέλος της διεπιστημονικής Ομάδας Υγείας. Συνεργάζεται με την ομάδα Training and Access του Royal Ballet School όπου διδάσκει Pilates για χορευτές στην πλατφόρμα Intensive Courses and Video on Demand. Επίσης, συνδημιούργησε και διδάσκει σεμινάρια για τα εκπαιδευτικά προγράμματα καθηγητών χορού του Royal Ballet School (Body Awareness and Conditioning, Pilates for Dancers with Scoliosis). Η Μαρκέλλα επίσης ειναι μέλος της ομάδας Health and Wellbeing του Central School of Ballet στο Λονδινο, οπου διδασκει Pilates στους φοιτητές των προπτυχιακών προγραμμάτων και στους συμμετέχοντες των εντατικών σεμιναρίων. Επιπλέον, διδάσκει διαδικτυακά μαθήματα Pilates για χορευτές για το DanceX – μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ειδικεύεται στην εκπαίδευση χορευτών με έδρα το Μαϊάμι της Φλόριντα. Ως εκπαιδεύτρια BASI Pilates, η Markella διδάσκει τα BASI Pilates Comprehensive and Mat Teacher Training Courses διεθνώς. Δημιούργησε το Advanced Education Certificate Course «Dance Conditioning with Pilates» για εκπαιδευτές που ενδιαφέρονται να διδάξουν χορευτές. Επίσης, δημιούργησε και διδάσκει τα εργαστήριά της « ‘Πελμα - η βάση μας για την υποστήριξη του σώματος’ » και « Πότε και πώς να κάνω διατάσεις» κατάλληλα για χορευτές όσο και για τον γενικό πληθυσμό.

Christopher Hinton-Lewis, MSc
Ο Chris ολοκλήρωσε την επαγγελματική του εκπαίδευση στο English National Ballet School, όπου χόρευε τακτικά με την ομάδα. Ως επαγγελματίας χορευτής μπαλέτου, ο Chis ήταν πρώτος χορευτής στο Northern Ballet. Ενώ χόρευε με την ομάδα, συνεργάστηκε στενά με διάφορους χορογράφους, συμπεριλαμβανομένων των David Nixon, Christopher Hampson, Cathy Marston, Val Caniparoli και Mark Godden. Ο Chris ήταν προσκεκλημένος Ballet Master για το Northern Ballet, και έχει διδάξει ως καλεσμένος στο Matthew Bourne's New Adventures και τον Wayne McGregor Random Dance. Είναι κάτοχος πτυχίου BSc (Hons) στην Επιστήμη Αθλητισμού και Άσκησης από το Πανεπιστήμιο του Leeds και ολοκλήρωσε πρακτική άσκηση στην έρευνα της επιστήμης του χορού στο Πανεπιστήμιο Griffith στο Brisbane της Αυστραλίας. Αυτή η εμπειρία βελτίωσε την κατανόησή του για το πώς η αθλητική επιστήμη μπορεί να ενισχύσει τον χορό, τόσο από τεχνική όσο και από άποψη πρόληψης τραυματισμών. Ο Chris είναι επί του παρόντος μέλος ΔΕΠ στο Central School of Ballet, σπουδάζει επί του παρόντος για MSc in Strength and Conditioning, συνεχίζοντας να επιδιώκει το πάθος του για την έρευνα στον χορό.

Σταμάτης Μουρτάκος, MSc, PhD, PhDc, PD, CISSN
Ο Σταμάτης Μουρτάκος, είναι Εργοφυσιολόγος με εξειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή. Απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Αθλητικής Διατροφής από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου καθώς και Διδάκτωρ στον ευρύτερο τομέα της Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Είναι Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Μοριακής Φυσιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και παράλληλα πραγματοποιεί το δεύτερο Διδακτορικό του στον τομέα της Ψυχοφυσιολογίας στην Ά Πανεπιστημιακή κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Είναι Πιστοποιημένος Αθλητικός Διατροφολόγος (CISSN), από την παγκόσμια κοινότητα αθλητικής διατροφής (International Society of Sports Nutrition) και τα τελευταία χρόνια είναι επιστημονικός συνεργάτης και διδάσκων στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Είναι Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και Τμηματάρχης Αθλητικής Εκπαίδευσης στη Στρατιωτική Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΜΥΑ). Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα, των ειδικών δυνάμεων (ΟΥΚ) και επιχειρησιακών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, σχετικά με τη διερεύνηση των ανθρώπινων ορίων σε αυξημένες συνθήκες στρες. Γενικότερα συνεργάζεται με υψηλού επιπέδου αθλητές σε πολλά και διαφορετικά αθλήματα ενώ ασχολείται συστηματικά με την εκπαίδευση επαγγελματιών στον τομέα της αθλητικής διατροφής έχοντας πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες σχετικές με το ευρύτερο επιστημονικό πεδίο της Διατροφής & Άσκησης

Imogen Aujla, PhD
Η Imogen Aujla είναι ανεξάρτητη ερευνήτρια ψυχολογίας χορού, λέκτορας και life coach. Αρχικά εκπαιδεύτηκε ως χορεύτρια προτού ειδικευτεί στην επιστήμη του χορού και αργότερα στη χορευτική ψυχολογία. Έχει διδακτορικό στη χορευτική ψυχολογία και δίπλωμα στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία. Πριν γίνει ελεύθερος επαγγελματίας, η Imogen ήταν Επίκουρη Καθηγήτρια Χορού και Συντονίστρια Μαθημάτων του MSc Dance Science (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Επιστήμης του Χορού) για 10 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Bedfordshire. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Imogen περιλαμβάνουν την ψυχολογική ευεξία μεταξύ των χορευτών, την ανάπτυξη ταλέντου, τον συμπεριληπτικό χορό και την επαγγελματική ζωή των ελεύθερων επαγγελματιών χορού. Εκτός από την ανεξάρτητη εργασία της, είναι τακτική προσκεκλημένη καθηγήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Επιστήμης του Χορού, MAS Dance Science στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, Ελβετία, είναι καθηγήτρια στη φιλανθρωπική οργάνωση ψυχικής υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Mind και είναι μέλος του Mental Health Advisory Group του International Association for Dance Medicine and Science. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 30 άρθρα και κεφάλαια βιβλίων σε ερευνητικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει την έρευνά της διεθνώς.


Σχετικά με το Flux Laboratory Athens

Το Flux Laboratory είναι μια καλλιτεχνική θερμοκοιτίδα με έδρα τη Γενεύη και την Αθήνα, η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει τις καινοτόμες συνεργατικές δυναμικές μέσω της παραγωγής πειραματικών και διεπιστημονικών καλλιτεχνικών έργων. Ο ερευνητικός πυρήνας του προγραμματισμού του Flux Laboratory στην Αθήνα είναι το ίδιο το σώμα. Το σώμα διερευνάται ως αναπόσπαστο εργαλείο καλλιτεχνικής δημιουργίας, πηγή γνώσης και εμπειρίας καθώς και δυναμικό στοιχείο που στηρίζει την έννοια της κοινωνικής συνοχής και της κοινοτικής ανάπτυξης.

Read 737 times Last modified on Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 22:29

Follow Us