Σεμινάριο: O ηθοποιός και η υποκριτική στο μικροσκόπιο με την Αγγελική Νικολαΐδου

seminario acting ageliki nikolaidou

Refl(A)ct: ο/η ηθοποιός και η υποκριτική στο μικροσκόπιο
Σεμινάριο με την Αγγελική Νικολαΐδου

Το σώμα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της θεατρικής δημιουργίας. Ο/η ηθοποιός χρησιμοποιεί το σώμα του/της για να εξερευνήσει, να ανακαλύψει και να δημιουργήσει τις συνθήκες που καλείται να ερμηνεύσει. Το Ben Spatz, θεωρητικό που ειδικεύεται στις σωματοποιημένες (embodied) και καλλιτεχνικές (artistic) πρακτικές έρευνες, στο άρθρο του «Embodied Research: a Methodology» αναφέρει πως το σώμα αντιμετωπίζεται ως κάτι δευτερεύον παρόλο που η μελέτη του σώματος και το τι μπορεί να κάνει, αποτελεί από μόνη της ένα ερευνητικό πεδίο (2017:5).
Αναπόφευκτα, πρέπει να μελετήσουμε για την ίδια την υποκριτική.

Στο σεμινάριο Refl(A)ct: ο/η ηθοποιός και η υποκριτική στο μικροσκόπιο, το στούντιο μετατρέπεται σε ένα επιστημονικό εργαστήριο όπου ως refl-Actors, θα μελετήσουμε την έννοια της υποκριτικής με βασικό εργαλείο το σώμα. Το training, το σώμα του/της ηθοποιού και η λειτουργία της υποκριτικής ως ερευνητικής πρακτικής του θεάτρου χρησιμοποιούνται για να απαντηθούν ερωτήματα όπως:

Πώς αντιδρά το σώμα στην αναπνοή;
Πόσο σημαντικός είναι ο ρυθμός στο θέατρο;
Πόση έμφαση του δίνεται τελικά;
Πόση σημασία έχει στο training, ο/η ηθοποιός να δουλεύει τη σχέση με την Ομάδα και τον Άλλον;
Υπάρχει η υποκριτική τέχνη χωρίς την έννοια της συνάντησης με τον Άλλον;

Σε κάθε συνάντηση, θα εστιάζουμε σε συγκεκριμένες θεματικές της υποκριτικής πρακτικής.
Θεματικές: οι λειτουργίες του σώματος, η Αναπνοή, η σχέση της Ομάδας με τον Άλλον, ο Ρυθμός, από τις οποίες θα προκύπτουν διάφορα ερωτήματα.

Σε ένα ημερολόγιο, που θα το έχουμε βοηθό καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα καταγράφουμε ερωτήματα, σχόλια και σκέψεις που μπορεί να προκύπτουν από τη διαδικασία αλλά μπορεί και να την κατευθύνουν σε μονοπάτια που δεν είχαμε φανταστεί. Το ημερολόγιο είναι απαραίτητο μέρος του ταξιδιού του/της κάθε
συμμετέχοντα/ουσας και το ταξίδι ο καθένας/η καθεμία το ορίζει όπως θέλει. Επομένως, μπορεί κάποιος/α να αποφασίσει να το χρησιμοποιεί σαν σημειωματάριο και να καταγράφει ακριβώς τι κάνει στο μάθημα ή και να γράφει μόνο εκεί, κάποιος/α άλλος/η να το κουβαλάει κάθε μέρα μαζί του και κάποιος/α άλλος/η πέρα από σημειώσεις μπορεί να κάνει και σχέδια.

Αυτά τα ερωτήματα θα μαζευτούν, και ο/η κάθε συμμετέχων/ουσα θα
δημιουργήσει μία μικρή performance, έχοντας τη δυνατότητα να συνεργαστεί ή να χρησιμοποιήσει κάποιους από την ομάδα, ως ένα πρώτο δείγμα της έρευνας του σώματος.

ΣΤΟΧΟΙ:
• Να εξερευνήσουμε πως ανταποκρινόμαστε στις οδηγίες και πως λειτουργεί το σώμα σε διάφορες συνθήκες
• Να επανεξετάσουμε τον υποκριτικό μας εαυτό μέσω της αυτό-παρατήρησης για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε αυτεπίγνωση ως ηθοποιοί
• Να δημιουργήσει ο/η καθένας/μια τη δικιά του προσωπική «εργαλειοθήκη»
• Να μπορέσει ο/η ηθοποιός να ανεξαρτητοποιηθεί καλλιτεχνικά από τις όποιες συνθήκες βρεθεί ώστε να εκφράζεται δημιουργώντας κάθε φορά το δικό του/της πλαίσιο. Με απλά λόγια, δημιούργησε τον κόσμο που θες να είσαι!

DON’T FORGET: ένα τετράδιο που θα λειτουργήσει ως προσωπικό ημερολόγιο, άνετα ρούχα, νερό και ό,τι άλλο νιώθει ο/η καθένας/μια ότι του είναι απαραίτητο
Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν φοιτητες/τριες υποκριτικής και χορού, επαγγελματίες χορευτές και ηθοποιοί, σκηνοθέτες/τριες, θεατρολόγοι και όποιος/α άλλος/η έχει όρεξη για εξερεύνηση

______________________________
κάθε Δευτέρα
από 2 έως 30 Οκτωβρίου 2023 | 19.00 με 22.00
σύνολο μαθημάτων: 5

____________________________

δίδακτρα: 50 ευρώ (εξόφληση μέχρι την έναρξη του σεμιναρίου)

η εκπαίδευση θα διεξαχθεί στην

experimenta logo

Experimenta Area
Κωνσταντινουπόλεως 138, Μεταξουργείο 10435
10΄με τα πόδια από τον σταθμό ΜΕΤΡΟ Μεταξουργείο


 Η Αγγελική Νικολαΐδου είναι σκηνοθέτης και απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (κατεύθυνση Σκηνοθεσίας) ενώ έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό με τίτλο London’s Theatre and Performance: viewing, making, writing στο University of Roehampton στο Λονδίνο. Ασχολείται από μικρή με τον σύγχρονο χορό ενώ το πάθος της είναι οι κλακέτες (ISTD CERTIFICATIONS IN MODERN AND TAP FACULTY: DDE, Advanced 1, Intermediate ). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Ohad Naharin, Ραφίκα Σαουΐς (η μέθοδος της performance), Eugenio Barba, Mathew Bourne( training for dance teachers), Σίμος Κακάλας, Θάνος Δασκαλόπουλος (tap and music percussion). Έχει πολυετή εμπειρία ως δασκάλα χορού και θεάτρου σε ενήλικες και παιδιά. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην μελέτη του actors training και το πώς η υποκριτική διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στη δημιουργία αυτού του σεμιναρίου που αποτελεί και κομμάτι της διδακτορικής έρευνας που προτείνει. Από τα φοιτητικά της χρόνια ακόμα την ενδιέφερε η πρόβα ως ένα ερευνητικό περιβάλλον και το πώς μπορεί η υποκριτική να αποτελέσει ερευνητικό εργαλείο. Ασχολήθηκε με κείμενα όπως το Penetrator του Anthony Neilson, η Ελληνική Μυθολογία του Νίκου Τσιφόρου, τη Δολοφονία του Μαρά του Πέτερ Βάις.

 

Read 971 times Last modified on Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2023 09:49

Follow Us