Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 14:54

"Dance Landscapes"- ένα πολυήμερο εργαστήρι χορών της Ασίας και του δρόμου του μεταξιού

seminario markopoulou landscapes

Dance Landscapes~

An intensive workshop of Silk Road and Asian Dances

7-11 Αυγούστου 2021 (10.00- 12.30 & 5.30- 8.00)

Ένα εργαστήρι είναι όπως ένας ζωντανός οργανισμός, που αναπνέει όλα τα στοιχεία που τον απαρτίζουν. Είναι ένας χώρος για να ακούσει κανείς μέσα κι έξω, να νιώσει τις εναλλαγές της ατμόσφαιρας και των «τοπίων», να μάθει και να εξερευνήσει μέσω του οχήματος του χορού. Στην Ασία, η Φύση αποτελούσε πάντα οδηγό και η Τέχνη εκφράζει μια βαθιά επιθυμία του ανθρώπου να συνδεθεί με το μυστήριό της και να την εκφράσει μέσα από το υλικό του σώμα. Οι φόρμες της κίνησης λειτουργούν ως ένα «κενό» δοχείο, μέσα στο οποίο εισέρχεται το νόημα-σύμβολο. Τα γεμίσματα-αδειάσματα του χορευτικού δοχείου αλλάζουν… δυναμικές, ποιότητες, ρυθμούς, στοιχεία. Όπως ακριβώς στην φύση, έτσι και στο χορό η σμίλευση των διαφορετικών στοιχείων μοιάζει με σκηνικό ενός ολοζώντανου μύθου, που διαρκώς αλλάζει μορφή. 

Τα πρωινά του εργαστηρίου ξεκινούν με ακολουθίες κινήσεων από την παράδοση του κλασικού ινδικού χορού Bharatanatyam, ώστε να οξυνθεί η αντίληψη και η επαφή με το σώμα μας,  με όλο τον κύκλο των ανθρώπων που συμμετέχουν και με το περιβάλλον, όπου βρισκόμαστε. Εξερευνούμε τα 4 στοιχεία (νερό, γη, φωτιά κι αέρα) και τις ποιότητες της κίνησης από την παράδοση του ινδικού χορού κι έπειτα «ανοίγοντας» το λεξιλόγιο σε ομάδες. «Λέω μια ιστορία –χωρίς λόγια- με την γλώσσα του χορού». Χτυπήματα ποδιών, κινήσεις των χεριών (mudras), σωματοποίηση ιστοριών θα συνθέσουν τα “dance landscapes” της ομάδας.

Τα απογεύματα, εξοικειωνόμαστε με τους χορούς από τον δρόμο του μεταξιού (Τουρκία, Περσία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ινδία, Κεντρική Ασία κ.ά.) δια του ήχου, του ρυθμού και των ιδιαίτερων κινήσεων. Τα ακούσματα-μελωδίες ομοιάζουν του ανθρώπινου ψυχισμού και των διαθέσεων (moods). Εργαζόμαστε σε κύκλο, χωρίς μουσικό cd, με ζωντανούς ανθρώπους που παίζουν μουσική και μεταβαίνουμε στους τόπους του χορού με ποικίλους τρόπους. Θα έχουμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε μια χορογραφική σύνθεση ενός ιδιαίτερου μουσικού δρόμου (maqam).

Το εργαστήρι αυτό απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν επαφή με την κίνηση (χορό, χοροθέατρο, yoga, πολεμικές τέχνες) και πρωτίστως σε όσους αγαπούν τον χορό και επιθυμούν να δουν έναν άλλο τρόπο προσέγγισης της ιερής αυτής τέχνης.

Χοροδιδασκαλία: Χριστίνα Μαρκοπούλου

Μουσική: Σίμος Παπασπύρου & guests

Φιλοξενείται για πρώτη φορά στον πανέμορφο και φροντισμένο χώρο “Villa Daphnis & Chloe” (Hotel Votsala on Lesvos), πολύ κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης από τις 7 μέχρι τις 11 Αυγούστου 2021.

Κόστος συμμετοχής : 160 ευρώ (5-day workshop), 85 ευρώ (για όσους επιλέξουν μόνο το πρωινό ή το απογευματινό εργαστήρι)

*Η “Villa Daphnis & Chloe” προσφέρει ένα πολύ φιλικό κόστος διαμονής για τους συμμετέχοντες στο εργαστήρι χορού.

► Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε:

6949251100 & 6944232262

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

fb: Christina Markopoulou

Baraka~ Ο Δρόμος του Χορού

Hotel Votsala OnLesvos

Read 210 times Last modified on Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 15:00

Follow Us