Σεμινάριο Αυτοσχεδιασμού & Χορογραφικής σύνθεσης με την Πέρσα Σταματοπούλου

seminario aytosxediasmou persa stamatopoulou

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΝΟΥ και ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ
Με την Χορογράφο Πέρσα Σταματοπούλου
«Αρχιτεκτονική Σωμάτων»

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο πρόκειται να ερευνήσουμε και να μελετήσουμε τη σχέση του σώματος με το περιβάλλον, την αισθητική και γεωμετρική του τοποθέτηση μέσα σε αυτό και τη σύνδεση του με τα υπόλοιπα σώματα, για την ανάδειξη και δημιουργία μίας αρχιτεκτονικής/χορευτικής απόδοσης στο χώρο και το χρόνο.

Εκκινώντας από το ζητούμενο πως ένα σώμα μπορεί να υπάρξει ως εργαλείο κατασκευής τοπίων θα δημιουργηθούν κινητικοί κώδικες μέσα από την προσωπική επεξεργασία του κάθε συμμετέχοντα, σχεδιάζοντας ένα πεδίο χωροταξικών δράσεων, μεμονωμένα ή ομαδικά, χρησιμοποιώντας στοιχεία (tasks) που θα τα οδηγήσουν σε μία πολυεπίπεδη σύνθεση κινητικών μοτίβων και σχέσεων.

Η επανάληψη, ο ρυθμός, η δυναμική, η γραμμή, ή η καμπύλη ως επιλογή κίνησης των μελών, η αλληλεπίδραση και η ενέργεια που αναδύεται από κάθε παύση ή κίνηση, είναι τα βασικά στοιχεία που θα διαμορφώσουν τον κεντρικό άξονα της διαδικασίας, εστιάζοντας παράλληλα στη μορφή-φόρμα που παράγεται από τον όγκο των σωμάτων και στη δημιουργία δόμησης εστιών διαφορετικών ποιοτήτων και φιλοξενίας του άλλου στον προσωπικό μας χώρο.

Το σεμινάριο θα ακολουθήσει μία εξελικτική πορεία, μέσα από κινητικές, ερευνητικές απόπειρες, με τα δεδομένα της κάθε συνάντησης να τροφοδοτούν και να εμπλουτίζουν την επόμενη, χτίζοντας σταδιακά μία ολοκληρωμένη, χορογραφική σύνθεση, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.
Η συμμετοχή είναι απαραίτητη καθ΄ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, συνέχειας και σύνδεσης με το υλικό που θα διαμορφώνεται σε κάθε στάδιο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές, σε ηθοποιούς που θέλουν να πειραματιστούν κινητικά μέσα σ ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο και σε όποιον επιθυμεί κι έχει κάποια σχέση με την κίνηση, να βρεθεί σε μία κοινότητα όπου όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά χρησιμοποιούν ένα κοινό κώδικα συνύπαρξης και δημιουργίας.

3,10,17,24,31/3/2024 (5 Κυριακές του Μαρτίου)
Ώρες: 12.00-14.00
Κόστος: 80 ευρώ

Απαραίτητη η κράτηση θέσης με προκαταβολή (40 ευρώ), σε περίπτωση ακύρωσης από τον συμμετέχοντα η προκαταβολή δεν επιστρέφεται. Εξόφληση την πρώτη μέρα του Σεμιναρίου
Τηλ. Επικοινωνίας/κρατήσεις θέσεων: 6937049932
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

texnourgeio logo wide

Ψαρών 63, Μεταξουργείο (πολύ κοντά στο μετρό Μεταξουργείο ή σταθμό Λαρίσης - κόκκινη γραμμή)


Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στη Γαλλία.
CONSERVATOIRE NATIONAL DE REGION DE MUSIQUE, D’ART DRAMATIQUE ET DE LA DANCE (Λυών).
CENTRE INTERNATIONAL DE LA DANCE (Παρίσι) όπου αποφοίτησε με άριστα.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διαφορετικών τεχνικών σύγχρονου χορού με τους:
Lario Eksson, Bruno de Dizian, Christine Bastin, Mark Tompkins, Dominique Duszinski, Carolyn Carlson, Peter Goss, Jean Sasportes.
Έχει διδάξει κίνηση και αυτοσχεδιασμό σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές και ηθοποιούς.
Ως καθηγήτρια σύγχρονου χορού διδάσκοντας τεχνική (Limon-Release), θεωρία-ανάλυση και αυτοσχεδιασμό έχει συνεργαστεί με τις Ανώτερες Επαγγελματικές σχολές χορού των:
Δ. Γρηγοριάδου (1995 έως 2014), Σ. Κατσούλη (1998 έως 2000), Μ. Σοφού, Ακτίνα, καθώς και με τις Ανώτερες Επαγγελματικές σχολές θεάτρου των: Γ. Κιμούλη και Κ. Νταλιάνη.

Από το 2015 έως το 2018 δίδαξε σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό στην Κρατική σχολή Ορχηστικής Τέχνης και μέχρι το 2021 δίδασκε στην Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού της Ν. Κονταξάκη, διαμορφώνοντας μία επαγγελματική εμπειρία 30 ετών στην καλλιτεχνική εκπαίδευση.
Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Διπλωματικών Εξετάσεων των ΑνώτερωνΕπαγγελματικών Σχολών Χορού, στο Υπουργείο Πολιτισμού (2015).
Έχει συνεργαστεί στην επιμέλεια κίνησης με τους σκηνοθέτες: Γ. Κιμούλη, Α. Αντύπα, Ρ. Πατεράκη, Α. Κοκκίνου, Μ. Παπαδημητρίου, Π. Κοκκινόπουλο, Γ.Κακλέα, καθώς και με το Θέατρο Τέχνης, το Κ.Θ.Β.Ε και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής.

Από το 1991 έχει ιδρύσει την «Ομάδα Σύγχρονου χορού της Πέρσας Σταματοπούλου» η οποία έχει επιδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού κι από Ιδιωτικούς φορείς.
Με την Ομάδα, στην οποία χορογραφεί και χορεύει δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Κύπρο) και έχει βραβευτεί δύο φορές στον Διαγωνισμό Νέων Χορογράφων στη μνήμη της Ρ. Μάνου.
Έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Το Μουσείο Μπενάκη, το Bios και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Έργα της έχουν υποστηριχτεί από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, από το FLUX Laboratory Athens, καθώς κι από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ.
Σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Δίκτυο ΚΙΝΗΤΗΡΑ έχει κάνει σεμιναριακούς κύκλους αυτοσχεδιασμού και τεχνικής σύγχρονου χορού, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης επαγγελματιών και ερασιτεχνών από διαφορετικά είδη τέχνης.
Έχει συνεργαστεί με την ηθοποιό Βάσια Βαλκανιώτη σε ένα project με τίτλο «Flying duets»-Start Create Cultural Change 2017-2018, το οποίο επιδοτήθηκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε, με σκοπό την δημιουργία ενός σωματικού διαλόγου, μέσα από την δυαδικότητα, ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων, πολιτισμού και εμπειριών, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου (θεατρικό εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου) και τον Ακαδημαικό και Σκηνοθέτη Μιχάλη Πιερή στο έργο «Παγκόσμιον Άσμα» το οποίο παρουσιάστηκε στην Πάφο στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης 2017.

Συνεχίζει να δραστηριοποιείται ως χορογράφος και καθηγήτρια σύγχρονου χορού, δίνοντας παραστάσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και να εξελίσσεται προσωπικά έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα Thai chi (είδος πολεμικής και διαλογιστικής τέχνης) και μαθήματα γιόγκα, τα οποία παρακολουθεί έως σήμερα.
Έχει πιστοποιητικό επιμόρφωσης στη «Χοροθεραπεία: Θεωρία και Πράξη» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπήρξε για ένα διάστημα μέλος της Εθελοντικής Ομάδας στο «Χαμόγελο του Παιδιού» για την στήριξη και την δημιουργική απασχόληση παιδιών.
Τα μαθήματα της (τεχνική/αυτοσχεδιασμός) αποσκοπούν στη διαμόρφωση μίας καλλιτεχνικής, ολοκληρωμένης προσωπικότητας μέσα από ένα ευρύ φάσμα κινητικών δεξιοτήτων, εστιάζοντας στην κιναισθητική αντίληψη, την ενδυνάμωση, την εξέλιξη και την κατανόηση της σωματικής ταυτότητας που φέρει ο κάθε σπουδαστής ξεχωριστά.

 

Website: https://persastamatopoulou.wordpress.comRead 706 times Last modified on Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 15:56

Follow Us